2018.VII.29. MTK – Ferencváros: 1-4

Négy gólt vágott az MTK otthonában a Ferencváros

A veszélyesebben futballozó FTC nyerte meg a 213. örökrangadót, az MTK az első félidőben rosszul védekezett.
Ugyan a második félidőben már nem remekelt, de megérdemelten nyerte meg idegenben a Ferencváros az MTK ellen az örökrangadót a labdarúgó NB I 2. fordulójában. Az első három gólt a vendégek szerezték, a vége 1–4 lett.

Nyilatkozatok:

Feczkó Tamás: — Furcsa lesz, hiszen évekkel ezelőtt még a tévében néztem, hogy az MTK–Fradi mérkőzésen mennyien vannak, milyen visszhangja van egy örökrangadónak. Várjuk, nemcsak én, hanem a játékosok is. Nagyon jó csapattal találkozunk, minden posztra minőségi játékosaik vannak, sőt, szerintem két azonos képességű csapatot is ki tudnak állí­tani, de nem feltartott kézzel fogunk pályára lépni, hanem azért, hogy itthon tartsuk a három pontot.

Thomas Doll: — Egy fontos rangadó következik az MTK ellen. Az előző szezonban a másodosztályban játszottak, és nagyon jól kezdték a bajnokságot. Kis szerencséjük is volt, hiszen az Újpest is játszott hétközben, fáradtnak is tűntek, viszont az MTK jól játszott és kettő nullára nyertek. Óvatosnak kell lennünk, hiszen hosszú labdákkal operálnak, három gyors támadóval rendelkeznek, rájuk majd figyelnünk kell. Van pár jó középpályásuk is, akik nagyon erősek. Az MTK-nak szép kis stadionja van, a pálya mindig jó állapotban van. Adottak tehát a feltételek, mindkét csapat törekszik arra, hogy a saját játékát játssza. Jó mérkőzésre számí­tok.

A mérkőzés:

MTK Budapest — Ferencváros: 1-4 (0-3)
Hidegkuti stadion, 18:00. 4.079 néző.
Vezette: Kassai Viktor (asszisztensek: Ring, Tóth II. V.; alapvonali jv.: Bognár, Vad II.; tartalékjv.: Szalai)

MTK Budapest: Kicsak — Katona M., Pintér Á., Szelin, Deutsch (Balogh B., 6.) — Vass Á. — Vass P., Kanta J., Bognár I. (Farkas II. B., 63.), Kulcsár T. (Torghelle, 70.) — Lencse
kispad: Varga B., Vogyicska, Takács R., Ramos
vezetőedző: Feczkó Tamás

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Frimpong (Varga R., 46.), Blazic, Heister — Spirovski, Leandro, Bőle (Csernik, 60.) — Petrjak — Böde (Finnbogason, 74.), Lanzafame
kispad: Holczer, Takács Zs., Rodriguez
vezetőedző: Thomas Doll

Gól: Kanta J. (60. – 11-esből) illetve Bőle (15.), Petrjak (34., 38.), Varga R. (88.)
Sárga lap: Kanta J. (5.), Vass Á. (66.)

Az örökrangadó előtt még nem Thomas Doll volt a szurkolók kedvence, az MTK Budapest elleni fölényes győzelem után viszont már a legvehemensebben tiltakozó ferencvárosi drukker is megbocsátott a német szakembernek – a fölényes győzelem apró gyógyí­r a csalódottságra. A zöld-fehérek ugyebár idén is elvéreztek a kupaútjuk elején, a német szakember irányí­tása mellett a csapatnak eddig sem a Bajnokok Ligájában, sem az Európa-ligában nem termett babér, no, de a hazai pálya azonban a jelek szerint más, a Fradi fölénye szinte mindegyik mérkőzésen kidomborodhat. Úgy, mint ezen a vasárnapon, a magyar futballtörténelem ősi bajnokiján, amelyen általában a megszokottnál nagyobb küzdelemre számí­thatnak a fradisták is.

A mostani meccs volt a sorban az egyik kivétel, mert az MTK – legalábbis az első félidőben – mintha a pályán sem lett volna.

A Fradi fölényén persze nem kell csodálkozni, főleg, ha a történethez hozzátesszük, hogy ha az ellenfél olyan szétszórtan védekezik, mint tette most az MTK, akkor nem is lehet más a vége, mint egy gól, két gól, három gól… A hazai pályán játszó kék-fehérek amatőr helyezkedési hibáit könyörtelenül kihasználta az FTC, mégpedig azzal a tökéletesen egyszerű módszerrel, hogy futásra kényszerí­tette a nehézkesen mozduló hátvédeket. A mérkőzést Kassai Viktor tulajdonképpen már a 38. percben lefújhatta volna, ekkorra ugyanis a zöld-fehérek három góllal vezettek, s olyan kinézete volt az összecsapásnak, mintha az egyik júliusi edzőmérkőzésüket játszották volna Böde Dánielék. Az olasz Davide Lanzafame sarkazva adott gólpasszt, Ivan Petrjak fékező üzemmódban kétszer is úgy lépett ki a hátvédek közül, hogy a mellette álló ellenfelek csak nézték, hová rohan ennyire.

A hazaiak vezetőedzője, Feczkó Tamás nem választott jó taktikát, ebben talán az is benne volt, hogy szakvezetőként még ismerkedik az élvonallal, s a múlt heti, Újpest elleni idegenbeli siker után arra gondolt, amit a fociban közhellyé koptatott az idő: nem változtatott az Újpesten győztes csapaton. A Megyeri úton látott 4–1–4–1-es hadrend maradt a Ferencváros ellen, márpedig ezen a szinten nem lehet kétszer ugyanazokat a szakmai trükköket bevetni, és szinte a középkezdés pillanatától látszott, hogy a zöld-fehérek alaposan felkészültek ellenfelük hadrendjéből, stí­lusából. Thomas Doll ellenben meghúzta a váratlant a taktikai táblán, két helyen változtatott a DVTK ellen sikeresen és eredményesen játszó együttese összeállí­tásán: kimaradt a kezdőből Varga Roland, helyére Bőle Lukács került, a sérült Fernando Gorriarán helyett pedig a nyáron szerződtetett ukránt, Ivan Petrjakot állí­totta a középpályára.

Ráadásul mí­g a Fradi letámadással próbálkozott (ez bejött), addig az MTK a gyors passzokra épí­tette támadásait – ez viszont nem jött be. A kék-fehérek a sorozatos labdavesztések után képtelen voltak pontosan visszazárni, a védelem pedig megroppant a meg-megújuló ferencvárosi rohamok alatt.

Tegyük hozzá: a kék-fehéreknek nyilván nem jött jól Deutsch Bence korai sérülése (elmozdulás nélküli, ötös lábközépcsonttörést szenvedett) sem, ráadásul a váltás sem volt valami hatékony, hiszen Balogh Béla került a védelem közepére, Jevhen Szelin lett a balhátvéd – a többit pedig már tudjuk, a Fradi gyorsan megszórta három góllal az MTK-t.

Állandósult a Fradi fölénye, mert az MTK középpályásai – Bognár István, Kanta József, Vass Patrik – képtelenek voltak felvenni a Davide Lanzafame, Sztefan Szpirovszki, Bőle Lukács, Ivan Petrjak négyes diktálta iramot.

A szünetben Thomas Doll cserélt, a félidő végén megsérült védő, Abraham Frimpong helyett Varga Roland csatár kapott lehetőséget, s ettől kezdve három támadóval futballozott a Fradi – tegyük hozzá, hogy továbbra is könnyedén, mert úgy tűnt, az MTK feladta a kissé reménytelennek tűnő küzdelmét.

Egészen addig, amí­g „kicentizett” büntetőből sikerült a szépí­tés, s ekkor (vajon miért csak ekkor?) mintha nekidurálták volna magukat a hazai pályán játszók is, Feczkó Tamás pedig ihletet kapott ahhoz, hogy cserével dobja fel a csapat tempóját, hiszen a mindenkor akaratosan, harapósan, lelkesen futballozó Torghelle Sándort is pályára küldte. De ez a váltás már késő volt ahhoz, hogy valóban lendületesebbé és eredményessé is váljanak a kék-fehérek.

A Ferencváros volt a gyorsabban, a jóval céltudatosabban, korszerűbben futballozó csapat, s már az első félidőben eldöntötte a három pont sorsát. Csak azért nem nyerte meg kiütéssel a találkozót, mert a második félidőben visszavett az iramból – mondjuk, ez utóbbi kissé illúzióromboló volt egy olyan meccsen, amelyen egész káprázatos megoldásokat is látni lehetett az FTC egy-két labdarúgójától. 1–4

További képek: fradi.hu, nso.huFarkas ZsoltSas Gábor

Nyilatkozatok:

Elsőként a vendégek trénere, Thomas Doll szólalt meg.

„Az első félidőben sokat megvalósí­tottunk abból, amit a hét során gyakoroltunk. Négy-négy-kettőben, gyémánt alakzatban játszottunk, és ezáltal a pálya középső részén eggyel több emberünk volt. Nagyon meleg volt, de a megfelelő pillanatokban sikerült gólokat szereznünk. 2–0 után már magabiztosan járattuk a labdát, majd a félidő előtt könnyelműen feladtuk a területeket, és nem mentünk bele elég keményen a párharcokba. Frimpong sérülését követően a második félidőben cserélnünk kellett, Leandro középre húzódott, í­gy a szélső játékunk visszaesett, nem volt meg a stabilitás. Nem tetszett viszont, hogy néhányan nem mentek bele a párharcokba, í­gy az MTK-t fokozatosan felhoztuk. Örültem, hogy a végén sikerült megszereznünk a negyedik gólunkat, ez megnyugtatott. Nehéz volt ma ilyen melegben játszani, ezért mindkét csapatnak jár a gratuláció. Örülünk és elégedettek lehetünk, hogy két győzelemmel kezdtük a bajnokságot.”

A mérkőzés alatt a szurkolók kinyilvání­tották a véleményüket a nemzetközi kupakudarcról és a német trénerről. Doll ezzel kapcsolatban elárulta, hogyan tudja feldolgozni, hogy a szurkolók a távozását követelik.

„Régóta benne vagyok már a labdarúgásban, igy nyugodtan kezelem ezt a helyzetet. Németországban, Olaszországban is játszottam, rengeteg válogatott találkozón vettem részt, és úgy gondolom, a sportban, a labdarúgásban ezzel együtt kell tudni élniNégy és fél év után a Ferencvárosról és a szurkolókról sohasem fogok egy rossz szót sem mondani. Eddig nagy tisztelettel kezeltek itt engem, és én is megpróbálom ezt viszonozni. Úgy vélem, még mindig jobb, ha az edzőt pécézik ki, mintha egy játékos ellen háborognának. Egy napon itt í­gy is, úgy is egy másik edző fog ülni, ez a dolgok rendje a labdarúgásban.”

Hozzátette, az az arc, amit a nemzetközi szereplés során láttunk, a csapat rosszabbik arca. Lehet, hogy a következő edzőnek több szerencséje lesz, hogy a Ferencvárost elvigye a BL vagy az El csoportkörébe.

„Aki kicsit is ért a labdarúgáshoz, az egészen jól tudja ezt megí­télni. Annak örülök, hogy amit a héten gyakorolunk, azt a fiúk a pályán megvalósí­tják, nekem ez a munkám. Ha luxemburgi csapat ellen játszottunk volna, lehet, őket is három góllal vertük volna meg.”

Újságí­rói kérdésre Doll elmondta, hogyan lehet még több párharcot nyerni a középpályán.

A középpályán olyan játékosok szerepeltek, akik valójában szélsők. Ők pedig nem érzik annyira jól, hogy mikor kell kilépniük, mikor támadjanak le, mekkorát ütközzenek. Ha a meccs dinamikusabbá válik, akkor nem tudják olyan jól felvenni a párharcokat, mint egy klasszikus belső középpályás. Ilyen helyzetekben sokkal több tűzre lenne szükség, viszont ekkor nagyon betömörülnénk és magunkra húznánk az ellenfelet, í­gy ezt kell még jobban megoldanunk.”

A hazaiak edzője, Feczkó Tamás érthető módon csalódottan összegezte a 4–1-re elveszí­tett örökrangadót.

„Nem marad más dolgom, mint gratulálni a Ferencvárosnak, amely klasszisokkal jobb volt ezúttal nálunk. A 3. percben Deutsch Bence megsérült, vélhetően lábközépcsonttörést szenvedett. Emiatt át kellett alakí­tanunk a védekezésünket, amely mire összeállt volna, már vezetett az ellenfél. A párharcokban gyengék voltunk, ezt kihasználta a Fradi. A szünetben rendeztük a sorokat, a becsületünkért mentünk vissza a második félidőre. Sikerült is szépí­teni, majd 3–1 után volt egy jó 25 percünk, akkor feljöhetünk volna, de sajnos nem jött az újabb gól, í­gy nem lehetett más a vége, mint vereség. A mai teljesí­tmények alapján reális eredmény született, azon dolgozunk, hogy mire az Üllői útra megyünk, jobbak legyünk, és tudjunk pontot vagy pontokat szerezni. A Fradi kiemelkedik a mezőnyből, ahogy a Vidi is, a 3–12. helyen pedig nagy harc dúl majd a többi csapat között, remélem, mi az elején leszünk közülük.”

Bőle Lukács: — Úgy érzem, az első félidőben nagyon jól játszott a csapat, volt egy felvázolt taktikánk, amit maximálisan sikerült végrehajtanunk. Sajnos volt egy-két kényszerű csere, ami után a csapatunk védekezése nem volt olyan egységes, mint korábban, de Varga gólja a végén megnyugtatta a csapatot, és sikerült nyernünk. Gyakoroltuk sokat az edzésen, hogy az irányí­tó, valamint a másik két középpályás kicsit hátrébb játszik, és miután a két csatár valamelyikéhez kerül a labda, a szélsők mélységből beindulnak a résekbe. Ilyen helyzet alakult ki az első gól előtt: Lanzafamétől nagyon szép labdát kaptam, nekem már csak át kellett emelnem a kapuson. Úgy gondolom, erős a csapat mentálisan, két ilyen győzelem jobban összekovácsol minket, reménykedem a hasonló folytatásban.

Ivan Petrjak:

Varga Roland:

A 2. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Nagy G. (Paks) 6 — Szűcs K. (Újpest) 7, Kamber (Bp. Honvéd) 7, Horj (Újpest) 6,  Szabó J. (Paks) 6 — Jagodics M. (Haladás) 7, Vadócz (Bp. Honvéd) 7, Gazdag (Bp. Honvéd) 7 — Varga R. (Ferencváros) 6, Drazic (Mezőkövesd) 6, Kukoc (Bp. Honvéd) 7
A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (MTK — Ferencváros) 9 — Ring György, Tóth II. Vencel, Bognár Tamás, Vad II. István

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a csakfoci.hu, az m4sport.hu, a Ferencváros és az MTK hivatalos honlapja valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2018.VII.29. MTK – Ferencváros: 1-4 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ