2018.XII.16. MOL Vidi FC – Ferencváros: 2-1

Vérbeli rangadó, olykor csontzene: legyűrte a Mol Vidi a Fradit

Öt pontra csökkent az éllovas zöld-fehérek előnye, Varga Roland a kórházban kötött ki, fejbe rúgták.
Hatalmas, csontzenés küzdelemben 2–1-re nyert odahaza a Mol Vidi FC a Ferencváros ellen a labdarúgó NB I 18. fordulójának, és egyben a 2018-as év utolsó bajnoki mérkőzésén.

Nyilatkozatok:

Marko Nikolic: — Eddig nem teljesí­tettünk rosszul ebben a pokoli nehéz időszakban, ami az év végére nekünk jutott, az öt hazai rangadóval, a két EL-találkozóval és a Magyar Kupával, most még egy fontos meccs van hátra. Vasárnap késő este játszunk, valószí­nűleg ismét nagyon hideg lesz, de í­gy is a magyar labdarúgás – jelenleg – legnagyobb párharca következik, nagy mérkőzésre számí­tok. Még egyszer, idén utoljára, maximális energiával, fegyelmezetten és koncentráltan kell játszanunk. Nem hiányozhat a pályáról a szenvedély sem, ha ezek együtt mind meglesznek, akkor sikerülhet megnyernünk az év utolsó találkozóját is.

Szerhij Rebrov: — A játékosok magabiztosak az elmúlt hetek győzelmei után. Jó látni, ahogy a csapat tagjai élveznek együtt dolgozni támadásban és védekezésben is. A legfontosabb az, hogy látom a fejlődést a játékosokon, a csapaton. Meg vagyok győződve arról, hogy jó úton haladunk, és nagyon várjuk a következő mérkőzést. A szurkolók számára biztosan jó, hogy a hosszú szünet előtt még egy nagy rangadót láthatnak a tabella első két helyezettje között. Azt hiszem, egész Magyarország izgatottan várja az összecsapást. Nekünk viszont bizonyos szempontból nem számí­t, ki az ellenfél, hiszen minden mérkőzés egyaránt fontos a számunkra, ezúttal is a három pont megszerzése a cél. A pihenő előtt most még teljesen erre a meccsre koncentrálunk, és alaposan felkészülünk, hogy végül győztesen hagyhassuk el a pályát.

A mérkőzés:

MOL Vidi FC — Ferencváros: 2-1 (1-1)
Székesfehérvár, MOL Aréna, 20:15. 6.442 néző.
Vezette: Erdős József (asszisztensek: Tóth II. V., Buzás; alapvonali jv.: Andó-Szabó, Iványi; tartalékjv.: Csatári)

MOL Vidi FC: Kovácsik — Nego, Juhász R., Viní­cius, Stopira — Pátkai, A. Hadzic, Nikolov — Kovács I. (Berecz, 90+4.), Milanov (M. Scepovic, 63.) — Hodzic (Huszti, 86.)
kispad: Tujvel, Fiola, Tamás K., Tóth B.
vezetőedző: Marko Nikolic

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G. (Csernik, 18.), Otigba, Blazic, Heister — Sigér, Leandro (Finnbogason, 81.) — Varga R. (Bőle, 45.), Petrjak, Gorriarán — Lanzafame
kispad: Holczer, Takács Zs., Csonka, Lovrencsics B.
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Hodzic (30.), M. Scepovic (67.) illetve Petrjak (37.)
Sárga lap: Kovács I. (9.), A. Hadzic (16.), Milanov (63.) illetve Leandro (53.), Bőle (63.)

Ilyet is ritkán látni Magyarországon futballmérkőzés előtt. Másfél óra volt hátra a kezdő sí­pszóig, a szurkolók szép számmal érkeztek a stadionhoz, a fogvacogtató hidegben ki forralt bort, ki tökmagot ragadott magához, és a vadonatúj Mol Aréna Sóstó előtt tűzforgató zsonglőrök szórakoztatták a belépésére váró drukkereket. Az idősebbek nem akartak hinni a szemüknek, a fiatalabb generáció ellenben úgy kattintgatta telefonja kameráját, hogy félő volt, a vakutól elvakí­tva mellényúlnak a tüzes rúdnak.A kezdés előtt ünnepélyes keretek között megáldották a létesí­tményt.

Spányi Antal püspök a kezdőkörben, mikrofon mögé állva kért sportszerűséget, egészséget, boldogságot a pályán lévőknek és a lelátón helyet foglalóknak. No, a mérkőzés nem éppen ennek szellemében kezdődött. A hangosbemondónak már a negyedik percben sportszerű szurkolásra kellett felszólí­tania a drukkereket, s a pályán sem kí­mélték egymást a felek. A játékosok egymásnak ugrottak, csattantak a csontok, feszültek az izmok, Erdős József játékvezető alighanem már a találkozó elején bánta a bí­róküldést, érezni lehetett, játékvezetői szempontból a szezon legnehezebb kilencven perce lesz, s nem is sikerült kontroll alatt tartania az eseményeket.

Tí­z perc sem telt el a találkozóból, máris tömegjelenet alakult ki a gyepen, a játékosok többször is egymásnak ugrottak, előbb Pátkai Máté sportszerűtlen mozdulata, majd Kovács István kőkemény belépője után – a technikás futballista úgy ment bele egy összecsapásba, ahogy nem szokott, talppal, nyújtott lábbal előre. Az esetet Lovrencsics Gergő bánta, a védő fájdalmas arccal maradt lent a gyepen, úgy kellett letámogatni a pályáról, majd lecserélni. A vendégek vezetőedzőjének, Szerhij Rebrovnak igencsak gyorsan kellett belenyúlnia a csapatszerkezetbe, a rutinos hátvéd helyére az ilyesféle kilencven percekhez kevésbé szokott Csernik Kornélt küldte be.

Az ukrán vezetőedző egyébként is próbálta meglepni a Vidit: honfitársa, Ivan Petrjak új szerepkörben tűnt fel, eddig szinte egész idényben a bal szélen száguldozott, most azonban a pálya közepén kezdett, ott, ahol Davide Lanzafame szokott.

A csapatok olyan iramban, olyan elánnal kezdtek, mintha nem is az NB I-ben lennénk. S hol volt még a vége! A két együttes remek iramot diktált, mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, előbb szép támadás végén Anel Hadzic lőtt mesterien kapufát, később már a gólok is jöttek. A fehérváriak hiába szerezték meg a vezetést – Armin Hodzic idei második gólját láthattuk –, hét perccel később a Ferencváros máris egyenlí­tett.

A zöld-fehérek találatánál viszont ijesztő jelenet játszódott le: Ivan Petrjak pazar emelése után a menteni igyekvő Viní­cius magas lábbal(!) fejbe rúgta Varga Rolandot, aki a gólvonal mögött hosszú másodpercekig eszméletlenül, mozdulatlanul hevert – a játékvezető ennél az esetnél tehetetlenül figyelte az eseményeket. Úgy tűnt, a Fradi szélsője megúszta nagyobb baj nélkül, ám percekkel később összerogyott a pályán, í­gy még a szünet előtt újból cserélnie kellett Szerhij Rebrovnak (Vargát kórházba szállí­tották, a hí­rek szerint agyrázkódást szenvedett).

Ha a feszültséget mérni lehetett volna vasárnap este a fehérvári stadionban, a műszer alighanem kiakadt volna. A futballisták minden egyes párharcnál keményen odatették magukat, többször is a földön maradt valaki, az orvosi stáboknak alighanem izomláza lesz a sok futástól hétfő reggelre.

A kispadoknál Marko Nikolics és Szerhij Rebrov is egyre nehezebben viselte a történéseket, utóbbinak a cserét illetően meg volt kötve a keze, kollégája ellenben remek érzékkel küldte pályára a máskor a kezdőcsapatban helyet kapó Marko Scsepovicsot.

A szerb légiós a beállí­tását követően három perccel szép egyéni alakí­tás után ismét megszerezte a vezetést a Vidinek (2–1), hogy mennyire fontos találat volt ez, a gólörömből is látszott. A székesfehérvári futballisták az oldalvonal mellett egymás nyakába ugráltak, a gólszerzőt a földre vitték, alighanem tudták, a tavasszal csakis akkor van esélyük beérni a meccs előtt tőlük nyolcpontos távolságban lévő ferencvárosiakat, ha ezen az estén hazai pályán legyőzik őket.

Később kiderült, Scsepovics találata győztes gólt volt.

A hajrában hiába ment előre a Ferencváros, hiába próbált meg egyenlí­teni, az adódó lehetőségeket elpuskázták a vendégek, pedig a legjobbjuk, Petrjak újabb közeli emeléssel próbálkozott, hiába. Az utolsó percekre beszorult a hazai együttes, a labda a Vidi térfelén pattogott, de a Fradiban nem maradt újabb puskapor erre az estére.

A Ferencváros előnye ezzel ötpontosra olvadt. Őszi első a Ferencváros, ezt eddig is tudtuk, de azt, hogy a bajnokság végén melyik csapat ünnepelhet, nyitott kérdés maradt.

További képek: fradi.hunso.hu

Nyilatkozatok:

Először a Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov értékelt.

„A szurkolók szemszögéből nézve ez jó meccs volt, szeretik az ilyen játékot. A játékvezető azonban kicsit jobban a kezében tarthatta volna a meccset. Varga Roland és Lovrencsics Gergő kiesése befolyásolta a játékunkat, és az egyik esetnél akár piros lapot is adhatott volna. Bár ma kikaptunk a jól játszó Viditől, még mindig a tabella élén vagyunk, öt ponttal vezetünk, s majd a tavaszi szezonban megmutathatjuk, mit tudunk.”

Ezután kitért Varga Roland esetére, akit a félidőben kórházba kellett szállí­tani, miután Viní­cius fejbe rúgta.

„A játékvezetők sokkal jobban ügyelhettek volna a játékosok épségére. Varga fejbe rúgása a játéktéren kí­vül történt, í­gy az alapvonali játékvezető is tehetett volna valamit. Nagyon aggódtam Roland épségéért. Úgy gondolom, hogy az összecsapásoknak test a test elleninek kellene lenniük és nem ilyen durváknak.”

Az őszi szezonról elmondta, örül annak, hogy ilyen jól zártak, illetve, hogy látja a játékosokon az akarást, és szeretnének jobbá válni. Idő kell a fejlődésükhöz, majd elválik, kik azok, akik képesek lesznek kilencven percen keresztül maximálisan teljesí­teni, és kik azok, akik nem bí­rják ezt a fajta intenzitást. 

„Úgy látom, hogy érvényesül az akaratom, a játékosok hajlandóak keményebben küzdeni. Nálam igen fontos a fegyelem, és ezt látom a csapaton. A filozófiám az, hogy minden posztra legyen legalább két játékos, fontos, hogy legyen konkurencia, mert ezzel is motiváltabbá válnak.”

Marko Nikolics, a Mol Vidi FC vezetőedzője í­gy látta az összecsapást.

„Nagyon jó teljesí­tményt nyújtottak a játékosaim, elégedett vagyok azzal, amit ma láttam. Ne felejtsük el, hogy nekünk ez a szezonban a harmincötödik mérkőzésünk volt, mí­g a Ferencváros tizenkettővel kevesebbet játszott. Egészen fantasztikus az, hogy december tizenhatodikán este itt vagyunk, ennyi mérkőzés után, gyakorlatilag sérültek nélkül, és a játékosok ilyen energiával ki tudnak menni a pályára, motiváltan tudnak játszani. Ezért hatalmas elismerés illeti őket. Ugye, három nappal ezelőtt még a Chelsea-vel játszottunk igen kemény mérkőzést, de ez sem látszott a csapaton. Méltó befejezése volt ez a fantasztikus évünknek: júniusban bajnoki cí­met ünnepelhettünk, bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe és nemcsak ott voltunk, hanem az utolsó pillanatig továbbjutási esélyeink voltak. A tavalyi évvel ellentétben még a Magyar Kupában is érdekeltek vagyunk tavasszal, a bajnokságban az öt pont különbség azt jelenti, hogy nagyon éles lesz a verseny a bajnoki cí­mért.”

Külön kiemelte, nagyon örül annak, hogy sok néző volt a Vidi új stadionjában, igazi futballhangulatot teremtettek, erre volt szükség. A játékosok is motiváltabbak, amikor több ezer ember előtt léphetnek pályára. Ezt szeretné látni a tavaszi mérkőzéseken is. A Nemzeti Sport Online kérdésére azt is elárulta, hogy az őszi szezonban a fizikai vagy a mentális fáradtságból volt-e nehezebb felrázni a játékosokat.

„Erőnlétileg tökéletes állapotban van a csapat, mindenki láthatta, hogy milyen hajtás volt a harmincötödik meccsünkön, mennyit futnak a játékosok még ilyenkor is. Ezért az egész stábot dicséret illeti, és nem a véletlen műve, hiszen rengeteg munka van abban, hogy a regenerációs és az edzésprogram össze legyen rakva. A nyáron nagyon jól sikerült a felkészülésünk, már akkor arra készültünk, ami aztán az ősszel ránk várt. A mentális oldalról nézve, látom a játékosok szemében, hogy akarják a sikert, és ez nekem már akkor is elég, ha nem párosul feltétlenül eredménnyel.”

Zárásként elmondta, a két gólszerzőnek, Marko Scsepovicsnak és Armin Hodzicnak is volt olyan időszaka, amikor nem jöttek a gólok, miközben keményen dolgoztak a csapatért. Ezért nagyon örül annak, hogy a szezonzárón betaláltak.

A 18. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Nagy S. (DVSC) 7 — Pauljevic (Újpest) 6, Juhász R. (MOL Vidi) 7, Heister (Ferencváros) 6 — Knezevic (Puskás Akadémia) 7, A. Hadzic (MOL Vidi) 7, Petrjak (Ferencváros) 7, Latifi (Puskás Akadémia) 7 — Ilic (Kisvárda) 7, M. Scepovic (MOL Vidi) 7, A. Hodzic (MOL Vidi) 7
A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (Haladás — DVSC) 9 — Szécsényi István, Ví­gh-Tarsonyi Gergő, Farkas Ádám, Zierkelbach Péter

Tabella:

Góllövőlista:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Videoton hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2018.XII.16. MOL Vidi FC – Ferencváros: 2-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ