2019.II.9. Újpest – Ferencváros: 1-1

Simon Krisztián a 93. percben egyenlí­tett a Fradi ellen!

Pedig ez a Ferencváros hétvégéje lehetett volna, mert ismét kikapott odahaza a Mol Vidi FC.
Az Újpest majdnem kikapott odahaza a Ferencvárostól a vártnál sokkal gyengébb szí­nvonalúra sikerült derbin, de a csereként beállt Simon Krisztián egyenlí­tett a 93. percben a labdarúgó NB I 20. fordulójának záró mérkőzésén.

Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov: — Egy, a játékosok által is jól ismert program szerint dolgozunk. Mindenki tisztában van vele, hogy nemcsak a derbi ténye miatt lesz fontos számunkra az Újpest elleni találkozó, hanem azért is, mert ez fontos lépése lehet a bajnoki cí­mhez vezető úthoz. Sok új játékosunk van, akiket most minél előbb be kell épí­teni a csapatba. Persze ez nem egyszerű folyamat. Lépésről lépsre kell haladni velük, mindenki együtt fejlődik, és biztos vagyok benne, hogy nemcsak ebben a szezonban, hanem a következőkben is nagy segí­tségünkre lehetnek. Emlékszem, tavaly szeptemberben egy fantasztikus hangulatú stadionban, nagyszerűen játszottunk az Újpest ellen. Talán az volt az eddigi közös munkánk legjobb meccse. Ebben a szellemben kell most szombaton játszanunk. Természetesen most más lesz a szituáció, hiszen ők lesznek hazai pályán és biztos revánsot akarnak venni. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a derbi többet vár el egy játékostól, mint bármely más mérkőzés.

A mérkőzés:

Újpest — Ferencváros: 1-1 (0-1)
Szusza stadion, 19:30. 8.719 néző.
Vezette: Farkas Ádám (asszisztensek: Albert, Berettyán; alapvonali jv.: Szőts, Szilasi; tartalékjv.: Szécsényi)

Újpest: Banai — Pauljevic, Ristevki, Litauszki, Burekovic — Sankovic, Onovo — Rácz B. (Zsótér, 64.), Nagy Dá. (Simon K., 86.), Beridze (Nwobodo, 56.) — Novothny
kispad: Pajovic, A. Diallo, Bojovic, Balázs B.
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Frimpong, Dvali, Heister — Haratin (Leandro, 82.), Sigér — Varga R. (Nguen, 76.), Gorriarán, Petrjak — Böde (Lanzafame, 67.)
kispad: Holczer, Szihnyevics, Botka, Csonka
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Simon K. (90+3.) illetve Varga R. (11.)
Sárga lap: Nagy Dá. (45.), Burekovic (83.), Novothny (88.) illetve Böde (41.), Dibusz (86.), Dvali (88.), Leandro (90+1.)

Lila füst terí­tette be a benzinkút környékét.

Másfél óra volt hátra a kezdésig, a drukkerek megszállták a Megyeri utat, apukák kisfiaikat a nyakukba kapva bandukoltak a bejáratok irányába, baráti társaságok vonultak vidáman, idős bácsikák vettek ropogtatni való szotyolát. A stadion zsúfolásig megtelt a derbire, a csapatoknak jóformán bemelegedni sem volt idejük a bajnoki folytatásba, a második körben máris Újpest–Fradi rangadót rendeztek.

A lelátókon, a környező utcákban az volt a kérdés, mi lesz a meccs vége, az arénában pedig már az: vajon mikor fordult elő legutóbb, hogy Davide Lanzafame a kispadon kezdett?

Nos, nem volt még ilyen!

Az olasz csatár hat esztendővel ezelőtt (2013 márciusában) játszott először NB I-es mérkőzést – akkor még a Honvéd szí­neiben –, azóta egyszer sem fordult elő, hogy ne a kezdőcsapatban kapott volna helyet. Szerhij Rebrov ezúttal tizenkilencre lapot húzott, Davide Lanzafame helyett Böde Dánielt küldte pályára – a csatárt, aki egy hete, a kispestiek elleni rangadón győztes gólt szerzett.

Ahogy a szurkolók sem fogták vissza magukat – hanggránátok durrantak, óriás transzparensek feszültek ki, lila-fehér és zöld-fehér lufik lobogtak a kezekben –, úgy a csapatok sem spóroltak az erővel, egymásnak rontottak. Tizenegy perc telt el, amikor a bajnoki cí­mre törő Ferencváros megszerezte a vezetést, nem sokkal később Böde Dániel pedig kis hí­ján megduplázta az előnyt.

A mérkőzés előtt azt í­rtuk, másodpercek, váratlan mozdulatok dönthetik el a derbit, nos a gólt szerző Varga Rolandnak az ellenfél kapuja előtt bőven volt ideje levenni a labdát, a hazai védelem alaposan elszámí­totta magát, márpedig ilyen luxust nem lehet engedni az ellenfélnek egy derbin.

A magyarokon kí­vül szerb, macedón, német, nigériai, bosnyák, grúz, ghánai, ukrán, norvég, és argentin futballista is volt a gyepen, s görögtüzek gyúltak a lelátókon. A meccs elején a hazai, a szünet utáni percekben a ferencvárosi tábor lengette a magasba a pirosan fénylő fáklyákat, a hangulat remek volt. A lila drukkerek a hátrány ellenére sem csüggedtek, ütemesen ugráltak, tapsoltak a lelátókon, olykor pedig olyan hangos tűzijáték durrant a kapu mögött, de akkorát, hogy az ott melegí­tő Simon Krisztiánék a nyakukat összerántva ugrottak egyet.

S ha már a lilák támadója…

A vendégszurkolók már ünnepeltek, a zöld-fehér játékosok a lefújást várták, amikor a végén csereként pályára küldött Simon Krisztián a ferencvárosi kapuba küldött egy elé kerülő labdát. A hónapokig sérüléssel bajlódó futballista ilyen visszatérésről álmodott.

Szóval újpesti oldalon a csere nyerő húzásnak bizonyult, a Fradinál Davide Lanzafame „tartalékolása” nem bizonyult annak. Igaz, Szerhij Rebrov nem í­gért olyan gárdát, amely első perctől az utolsóig irányí­tja a játékot, sőt olyat sem mondott, hogy játékosai a fülükön pörgetve viszik be a labdát az ellenfél tizenhatosára, de erőt, kifogástalan fizikai állapotot ellenben garantált – ez pedig látszott is a labdarúgóin. A 93. percig úgy is tűnt, a Ferencváros megőrzi egygólos előnyét, hiszen addig tudatosan, okosan zárta le a területeket, az újpestiek kissé erőlködősebben mentek előre. A nagyobb lehetőségek a vendégek előtt adódtak, Varga Roland távoli szabadrúgása úgy csapódott le a háló felső részén, hogy nem csak a vendégdrukkerek kezdtek ugrálni a helyükön, maga a játékos is feltett karokkal szaladt ünnepelni – hiába…

Bánhatja a lefújás előtti pillanatokat a Ferencváros, Szerhij Rebrov együttese győztes mérkőzést engedett ki a kezéből, í­gy a zöld-fehérek ahelyett, hogy egymás nyakába borulva ünnepelték volna a győztes derbit, lehajtott fejjel ballagtak az öltözőbe.

A Mol Vidi botlása miatt azonban a Ferencváros előnye újabb egy ponttal nőtt, s még ez is jól jöhet a bajnokság végén, az aranyéremért zajló versenyben.

További képek: fradi.hunso.hu, Farkas Zsolt, Sas Gábor

Nyilatkozatok:

„Igazi derbi volt – mondta Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. – Az Újpest többet birtokolta a labdát, ellenben kevesebb helyzetet alakí­tott ki, viszont jobban játszott, mint az előző mérkőzésünkön. Megérdemelte a gólt és az egy pontot is. Természetesen nálunk most mindenki feldúlt az öltözőben, de a játékosoknak is elmondtam, mégiscsak kilencpontos előnnyel vezetjük a tabellát. Csalódottak, hogy ilyen gólt kaptak, de szerintem jó volt a játék mindkét oldalon, el kell fogadnunk az egy-egyes végeredményt. Derbi esetén sosem beszélhetünk átlagos meccsről, ilyenkor teljesen mindegy, mire készülünk az edzéseken, a játékosok – tapasztalva az atmoszférát – más teljesí­tményt nyújtanak, mint amit elméletben átvettünk.”

Nebojsa Vignjevics, az Újpest FC vezetőedzője í­gy látta a derbit.

„Boldognak kell lennem ezzel az egy ponttal. Megérdemeltük a gólt, de nem azért, mert különlegeset játszott volna a csapat, viszont folyamatosan nyomtunk, próbálkoztunk. A Ferencvárosnak olyan minőségi játékosai vannak, akik az egy az egy elleni szituációkban képesek valamit előhúzni, nekünk viszont a kiemelkedő játékhoz csapatként kell futballoznunk. A mérkőzés első húsz-huszonöt percében nem ez látszódott, kontrolláltuk ugyan a labdát, de a kapu előtti területen már nem voltunk agresszí­vak. A szélsők és a csatárok nem támadták meg a szabad helyeket, nem érkeztek úgy a tizenhatoson belülre, ahogy kellett volna.

Ezen a derbin a szurkolóink voltak a legjobbak, köszönet jár nekik, hogy végig űzték, hajtották a csapatot. A mérkőzés szí­nvonala nem volt túl magas, rengeteg hibával játszott mind a két csapat. Négy hét felkészülés, az egy hete tartó tavaszi szezon nem elég idő egy ilyen derbire felpörögni, és a pálya sem volt annyira jó. Tűz helyett inkább füst volt a mérkőzésen.”

Varga Roland: „A mérkőzés végén a kispadon ültem, mit ne mondjak, szörnyű volt lálni, amikor egyenlí­tett az Újpest. Fogtam a fejem, rendkí­vüli csalódottságot éreztem. Később az öltözőben is nagy volt a csend, a kezünkben volt a meccs, sajnálhatjuk, hogy nem nyertünk. (…) Jól kezdtük a mérkőzést. Azt játszottuk, amit a szakmai stáb kért tőlünk. Megszereztük a vezetést, voltak helyzeteink, ha Böde Dániel fejese bemegy, másként alakul a mérkőzés. A fordulás után az Újpest átvette a játék irányí­tását, de ellentámadásokból voltak még lehetőségeink. Sajnos a vezető gólunkra nem rúgtuk rá a másodikat. A gólomról annyit, hogy miután Ivan Petrjak remekül gurí­tott középre, úgy éreztem. van időm átvenni a labdát. Szerencsére jó döntést hoztam, í­gy magabiztosan, erővel lőhettem a kapuba. A második félidőben volt egy szabadrúgásom is, nemcsak a szurkolóink, hanem én is úgy láttam, hogy a labda beakadt a kapuba. Utána láttam csak, hogy a kapu mögött kötött ki. (…) Már a múlt héten is úgy léptünk pályára, hogy már tudtuk, mit játszott a Vidi. Ezúttal is próbáltuk kizárni a külső körülményeket, nehogy az legyen, hogy túlságosan megnyugszunk. Közel álltunk a győzelemhez, ezúttal azonban be kellett érnünk egy ponttal.“

A 20. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Banai (Újpest) 7 — Katona (MTK) 7, Karan (DVTK) 7, Litauszki (Újpest) 7, Tamás M. (DVTK) 7 — Lukjancsuk (Kisvárda) 7, Seco (Kisvárda) 7, Márkvárt (DVTK) 7 — Varga R. (Ferencváros) 7, Holender (Bp. Honvéd) 7, Horváth Z. (Kisvárda) 7
A forduló játékvezetője: Farkas Ádám (Újpest — Ferencváros) 9 — Albert István, Berettyán Péter, Szőts Gergely, Szilasi Szabolcs

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2019.II.9. Újpest – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+1.

  PERC

  90+1.

  PERC

  90+1.

  PERC
  EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90.

  PERC
  ITT AZ EGYENLíTÉS! Az utolsó percben SIMON KRISZTIÁN elé kerül Risztevszki az ötös elől érkező perdí­tése és Lovrencsics mentési kí­sérlete, a szélső a kapu bal sarka elől, jobbal, egy méterről a túlsó felső sarokba pörget. 1–1! Risztevszki elé éppen a szélső passzolt, ezzel indult az akció…

  87.

  PERC
  Leandro odalép Zsótérnek a felezőnél, sárga lap ez is. Jogos ez is.

  87.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  87.

  PERC
  Nguen lő ballal 17-ről, középről kapura, de véd a jobbra elvetődő Banai, lábbal.

  87.

  PERC
  Frimpong szereli a balon Zsótért egy borzalmasan kemény becsúszással, ráadásul kirúgás.

  85.

  PERC
  Novothny Soma és Lasha Dvali kakaskodik, egy-egy sárga a nyugtató.

  85.

  PERC
  Dvali (
  83.

  PERC
  Sárga lap Dibusz Dénesnek, természetesen időhúzásért.

  83.

  PERC
  Simon Krisztián váltja Nagyot a hazaiaknál a végére, karmester helyett szélső.

  82.

  PERC
  Burekovic beadása Dibuszé, aki megelőzte Novothnyt.

  79.

  PERC
  Haratin le, Leandro be: szűrőcsere. Rebrov óvatos duhaj.

  78.

  PERC
  Heister lő egy beadás után, a közbevetődő Risztevszki kézzel ment az ötösön, de aligha szándékosan.

  77.

  PERC
  Szankovics ad egy pontos passzt végre. Vignjevicshez.

  74.

  PERC
  A hivatalos nézőszám: 8719.

  74.

  PERC
  Nwobodo kap egy elérhetetlen passzt a jobbon Zsótértől.

  72.

  PERC
  Újabb debütálás: Varga el, Tokmac Nguen be.

  71.

  PERC
  Varga 26 méteres, középről érkező jobblábas szabadrúgása majdnem beakad a léc alá, de csak majdnem, a kapu tetején landol a labda.

  70.

  PERC

  70.

  PERC
  Az Újpest mérkőzésein esik a legkevesebb gól a 2018–2019-es bajnokságban (1.84 az átlag), a Ferencváros mérkőzésein a második legtöbb (2.74).

  69.

  PERC
  Frimpong érzékeny helyen találja el Novothnyt, de már jobban van a csatár.

  67.

  PERC
  A Ferencváros október óta nem játszott döntetlent a bajnokságban, a Debrecen elleni 2–2 óta hatszor győzött, háromszor kikapott.

  67.

  PERC
  Lovrencsics nagyon rosszul passzol Varga elé jobbra, simán keresztez Burekovic.

  67.

  PERC
  Nagy beadása Heisteré.

  65.

  PERC
  Eddig egyszer fordult elő vele, hogy a Ferencváros játékosaként lecserélték az Újpest elleni bajnokin. Az utolsó lila siker alkalmával, 2015 decemberében sérülés miatt már a 9. percben lecserélték, akkor Varga Roland váltotta – í­rja Pór kolléga.

  64.

  PERC
  Böde ma rosszul játszott, nem is mérgelődik. Legalábbis nem látjuk rajta.

  63.

  PERC
  Várhattuk: Böde le, Davide Lanzafame be.

  63.

  PERC
  Bizony, nem ez a derbik derbije. Darabolnak lelkesen a felek… de ennyi.

  61.

  PERC
  Zsótér Donát Ráczot váltja.

  60.

  PERC
  Burekovic szögletét középre üti Dibusz, de kisegí­ti Böde.

  60.

  PERC
  Beáll Zsótér lassan.

  60.

  PERC
  Az Újpest ötös veretlenségi sorozatból érkezett a derbire, igaz, az ötből négyszer döntetlent játszott, és csak a Vidit győzte le.

  57.

  PERC
  A szögletet Dvali a kapushoz csúsztatja.

  57.

  PERC
  Gorriarán jobbról érkező beadását elfejeli Petrjak elől az ötösön, pontosabban az ukrán Pauljevics hátára fejeli helyzetét. Végre valami izgalom.

  55.

  PERC
  Petrjak jobbal 24-ről fejen találja Risztevszkit, Varga í­velésekor Böde ellöki a kapust.

  55.

  PERC
  Szép támadás, Pauljevics beadását elvéti Frimpong, kisegí­ti Heister.

  53.

  PERC
  Beridze le, Nwobodo Obinna be, szélsőcsere.

  51.

  PERC
  Burekovic megindulna most egymaga, de Lovrencsics lelkes, odacsúsz. Bedobhat.

  51.

  PERC
  Burekovic emel balról középre Novothny elé, Frimpong nem éri el, de az ék sem, Dvali ment előle a 16-oson.

  48.

  PERC
  Nem éppen örömtüzek…

  47.

  PERC

  47.

  PERC
  MELLÉ! Szankovics passzát Rácz kissé jobbról, 19-ről ballal a jobb felső sarok mellé tekeri. Dibusz nemigen érte volna el.

  46.

  PERC
  Petrjak nagyot esik a 16-oson belül és Farkas Ádám előtt, de tovább. Jogos.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  1.

  PERC
  A hivatalos nézőszám: 8719.

  FÉLIDŐ

  A 2018–2019-es bajnoki idényben eddig Böde Dániel, a Ferencváros csatára szerezte a legtöbb „meccsdöntő” gólt a kispesti Danilóval egyetemben (4–4 találat). Ha végignézzük a center teljes pályafutását, akkor Böde 336 meccsen 124 gólt szerzett az NB I-ben, a Fradiban 2012 nyara óta 192 bajnokin 88 gólt ért el a hlsz.hu adatai alapján; a jelenlegi évadban 15 mérkőzésen hat gólt szerzett. Végignézve az összes találatát láthatjuk, 15 mérkőzést döntött el a bajnokságban a Fradi javára úgy, hogy iksznél már csak ő talált be az FTC-ben. Ebből kétszer-kétszer a Mezőkövesdnek, a Vidinek, a Honvédnak és az Újpestnek „csengetett”. Az NB I-ben eddig 42 meccs végkimenetele múlott Böde találatain, ebből harmincat játszott a Ferencvárosban.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Az Újpest edzőjének, Nebojsa Vignjevicsnek a Vidi és a Ferencváros ellen a legrosszabb a mérlege az NB I jelenlegi csapatai közül. E két klub esetében Vignjevics még a mérkőzésenkénti egypontos átlagot sem hozza – a Fradi elleni mutatója az edzőnek 3 győzelem, 5 döntetlen, 8 vereség, ez 0.88 pont mérkőzésenként.

  FÉLIDŐ

  Az Újpest pályaválasztásával lejátszott derbiken mindkét fél legnagyobb különbségű sikere hatgólos: 6–0 (2010), illetve 0:6 (1907) és 1:7 (1911). A Ferencváros egymást követő hat idegenbeli sikerrel nyitott az Újpest ellen – persze akkor még jóval kiegyensúlyozatlanabbak voltak az erőviszonyok.

  FÉLIDŐ

  Ősszel, a 9. fordulóban Varga góljával nyert 1–0-ra a Fradi az Újpest ellen az Üllői úton, akkor a 87. percben volt eredményes. Ha betalált Varga a derbin, nem kapott ki a Fradi!

  FÉLIDŐ

  EZZEL VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  44.

  PERC
  A volt újpesti Varga Roland az NB I-ben 15. alkalommal játszik az Újpest ellen és a hatodik gólját lőtte a liláknak (ebből ötöt a Fradi, egyet a Győri ETO játékosaként).

  43.

  PERC
  Novothny cselezne a vendégtérfél közepén, Dvali ott is lerántja, szoros az őrizet ma.

  40.

  PERC
  Böde Dániel kap sárga kapot, hátulról hatamasat lökött Risztevszkin. Nem is reklamál.

  39.

  PERC
  Bezzeg Ebedli Zoltán még 65 évesen is oda, ahová ő akarja…

  38.

  PERC
  Lovrencsics a jobbon, Petrjak a balon fut ki a pályáról… Kirúgások.

  34.

  PERC
  Illetve…

  33.

  PERC
  Grúz derbi: Beridzét szereli Dvali. Sajnos Grúz Tamás már visszavonult…

  33.

  PERC
  Beridze jobb oldali, jobblábas szögletét kifejeli a 11-espontról Böde.

  30.

  PERC
  Beridze: 18 meccs lila-fehérben, 8 kanadai pont.

  29.

  PERC
  HOPP, Burekovic bal oldali beadását Beridze 14-ről nem sokkal fejeli a jobb felső sarok mellé!

  27.

  PERC
  Varga jobbal 22-ről a rövid alsó sarok felé lő, Banai odaugorva térddel véd!

  27.

  PERC
  Litauszki kézzel ment a balon Gorriarán elől, szabadrúgás a 16-os bal oldala közelében.

  27.

  PERC
  Böde most a földön, kapott egyet Beridzétől. Medvepuszi.

  25.

  PERC
  Nagy védés: Lovrencsics most megtalálja Böde fejét jobbos beadásával, Banai azonban odaér a bal sarok elé a hatméteres, félmagas fejesre. ÓRIÁSI BRAVÚR!

  22.

  PERC
  Onovo jobbal 32-ről kapura lő, blokkol Sigét, a légiós aztán Novothny elé emel, de ment Dvali.

  21.

  PERC
  Benne bí­znak: Novothny hat gólt szerzett szezonbeli 26 meccsén, a bajnokságban 4 mérkőzésen talált be, a Várda ellen mesterhármast jegyez.

  18.

  PERC
  Beridze elillanna a balon, Lovrencsics ment előle, de nincs kontra, nincs elöl embere. Nagyon visszaállt a Fradi.

  18.

  PERC
  Ha a Fradi most sem kap ki az Újpesttől, akkor eléri története harmadik leghosszabb bajnoki veretlenségi sorozatát a lilák ellen. A derbik történetében csak kétszer fordult elő, hogy kilencesnél hosszabb veretlenségi sorozata legyen az egyik csapatnak, mind a kétszer a Ferencváros volt a „tettes”, mely az Újpest elleni első tizenöt bajnokiját megnyerte – ez alighanem megdönthetetlen derbirekord. Mindenesetre az is elismerésre méltó, ha olyan szériát tudnak véghez vinni a zöld-fehérek, amelyre legutóbb a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján voltak képesek.

  17.

  PERC
  Petrjak újabb beadása Litauszkié.

  15.

  PERC
  Nagy Dániel hátulról fellöki a felezőnél Petrjakot, sárga lap ezért is.

  15.

  PERC
  Az Újpest ellen 16 meccset ví­vott, 6 gól és 1 gólpassz a mérleg, no és 10 győzelem, 4 iksz, 1 vereség.

  14.

  PERC
  Varga anno 13 meccset játszott az Újpestben, 1 gólt ért el, majd elment vissza kölcsönből a Bresciához.

  13.

  PERC

  13.

  PERC
  Leszállt a zöld köd…

  13.

  PERC

  12.

  PERC
  Iskolajáték.

  12.

  PERC
  Gorriarán futtatja a balon Petrjakot, aki az alapvonal elől ballal okosan középre passzol, az üresen érkező VARGA ROLAND az ötös jobb sarkáról a léc alá lő. 0–1!

  11.

  PERC
  VARGA ROLAND MEG LŐ EGY GÓLT!

  10.

  PERC
  A vendégtábor keres közben egy kis pénzt az MLSZ-nek…

  10.

  PERC
  Böde kap egy pocsék beadást jobbról, Pauljevics a nevető második, Rácz kontrázna, Heister gyorsan felrúgja.

  10.

  PERC
  A Ferencváros jó sorozatban van legnagyobb riválisa ellen: az előző nyolc derbiből egyet sem vesztett el, legutóbb 2015. december 12-én kapott ki az Újpesttől. A lilák pályaválasztóként legutóbb 2014. szeptember 21-én tudták legyőzni a Ferencvárost (2–1).

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  9.

  PERC
  Nyom a Fradi, sok azonban a pontatlan passz.

  7.

  PERC
  Kisszöglet, Lovrencsics í­vel, Böde fejel, Haratin csúsztat, Banai érkez. Neki ez az első derbije a felnőttek között, Pajovics sérülését jól használta ki, a kezdőben ragadt.

  6.

  PERC
  Helyzet, Böde érkezik Gorriarán jobbos beadására, de ment előle fejjel Litauszki.

  5.

  PERC
  Fotók: Pusztai Viola

  4.

  PERC

  4.

  PERC

  3.

  PERC
  Letámad a Fradi, ez nem í­zlik az Újpestnek. Böde jobbszélső, kiharcol egy bedobást Burekoviccsal szemben.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak lila-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek zöld-fehér mezben és zöld nadrágban.

  Nincs túl jó állapotban a pálya egyébként, pontosabban elég sárga a fű.

  Megemlékezünk Lázár Bencéről és Ihász Kálmánról is.

  A másik oldalon most debütál Rácz Barnabás.

  Aki ma lett 32 éves…

  És kispados lett Lanzafame.

  A vendégeknél visszakerült a csapatba Böde Dániel, aki először kezd bajnokin azóta, hogy decemberben egy meccsre száműzte őt az első keretből Szerhij Rebrov vezetőedző.

  Egy kis örökmérleg: 224 bajnoki mérkőzés, 102 FTC- és 61 Újpest-sikerrel, 418, ill. 312 rúgott góllal.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Ferencvárostól az Újpesthez:
  1928, Aknai János
  1929, Huber Rezső
  1941, Kalocsay Géza
  1950, Deák Ferenc
  1950, Henni Géza
  1984, Kerekes György
  1985, Haáz Ferenc
  1985, Ebedli Zoltán
  1994, Wukovics László
  1998, Mogyorósi József, i.
  1998, Miriuta László
  2002, Kőhalmi András, i.
  Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
  1945, Szabó Géza
  1951, Gulyás Géza
  1985, Ebedli Zoltán
  1985, Palkovics István
  1992, Sorin Cigan
  1994, Kecskés Zoltán
  1999, Eszenyi Dénes, i.
  2003, Csurka Zoltán, i.
  2003, Rósa Dénes, i.
  2005, Grósz Róbert

  Eltiltott nincs.

  A hazaiaktól mindenki bevethető, a vendégektől Otigba, Blazic és Szpirovszki (térdszalaghúzódás) sérült.

  Telt ház várható. Szinte biztos, hogy telt ház lesz a szombat esti összecsapáson. A vendégek szurkolói hét közben fél óra alatt felvásárolták a nekik eljuttatott kilencszáz jegyet, az újpesti drukkerek pedig 10 210 belépőn osztozkodhattak. A lila-fehérek honlapján visszaszámláló működött, amely azt mutatta, hány jegy vár még gazdára – péntek este még néhány darab maradt. A találkozó napján forgalmi lezárások lesznek a Szusza Ferenc Stadion környékén, ezért nem árt idejében elindulni.

  Brazil kérdés. Nagy kérdés, pályára lép-e a szombati rangadón a Ferencváros legfrissebb igazolása. A brazil Isael da Silva Barbosa a múlt héten csatlakozott a ferencvárosi kerethez, nyomban az NB I legértékesebb futballistája lett, értékét a transfermarkt.de internetes portál 2.8 millió euróra taksálja. Nem tudni, hogy Szerhij Rebrov az Újpest ellen kezdőnek jelöli-e a brazil csatárt, vagy a kispadra ülteti, ám a dél-amerikai csatár hí­re máris nagyszerű, az edzéseken állí­tólag szinte képtelenség elvenni tőle a labdát.

  NOVOTHNY SOMA
  Kora: 24
  Derbijei száma: 4
  Gólok a derbiken: 1
  Idénybeli góljai az NB I-ben: 6

  DAVIDE LANZAFAME
  Kora: 31
  Derbijei száma: 1
  Gólok a derbiken: 1
  Idénybeli góljai az NB I-ben: 8

  Novothny Soma az utóbbi időben mentálisan is fejleszti magát, néhány hónapja egy veszprémi mentorhoz jár konzultációkra, tudja, mennyire fontos, hogy egy csatár feje tiszta legyen.

  „Az élet nagy dolgait is megbeszéljük, hiszen fontos, hogy összességében is pozití­van gondolkodjak. Persze a labdarúgás a fő téma, hogy ne legyen még egyszer olyan, hogy sorozatban tí­z mérkőzésen nem szerzek gólt.”

  Miután a kávé elfogyott, egy kérdés maradt még: ki nyer szombaton?

  „Az Újpest!” – vágja rá Novothny Soma.

  A zöld-fehérek támadója viszont másként fogalmaz, hiszen: „Nálunk, olaszoknál ha azt mondom, hogy biztosan győzünk, elkiabálom a szerencsénket. Úgyhogy ha lehet, erre a kérdésre most nem válaszolnék. Bennünket í­gy neveltek. Ha három nullára vezetünk, akkor sem mondjuk ki, hogy győztünk.”

  Az olasz játékos salátát eszik és az elmaradhatatlan presszókávéját issza. Szóba kerül, vajon előfordul-e, hogy egy csatár felkel, és azt érzi, aznap biztosan gólt lő.

  „Annyit mindenképpen érez az ember, hogy az adott héten milyen formában van, az edzéseken kifelé vagy befelé pattan-e a labda a kapufáról – gondolkodik el a Ferencváros támadója. – A hétvégén azonban már nem csak rajtad múlik a gólszerzés, szerencse is kell hozzá – de igen, néha érzem, aznap gólt szerzek.”

  Az újpesti csatár arról beszél, nemegyszer előfordult, hogy reggel úgy kelt fel, aznap senki és semmi sem állí­thatja őt meg.

  „Ismerős ez az érzés. Előfordult, hogy reggel kinyitottam a szemem, és azonnal üzentem a legjobb barátomnak, nézze a délutáni meccsünket, mert biztos, hogy gólt lövök. Be is jött! A Diósgyőr játékosaként három órával a Puskás Akadémia elleni találkozó előtt í­rtam neki, jött is a menetrend szerinti gól. Újpesten is átéltem már ilyet. Nem bánnám, ha szombaton is ezzel az érzéssel kelnék fel.”

  Az asztalnál ülők tiszteli, elismerik egymást. Davide Lanzafame tudja, vetélytársa igazán a tizenhatoson belül érzi jól magát, keresi a párharcokat, bátran belemegy a keményebb összecsapásokba is. Novothny Soma sem tagadja, jó csatárnak tartja a Ferencváros légiósát.

  „Sőt, az egyik legjobb az NB I-ben! Más poszton játszunk, hiszen Davide inkább a második vonalból indulva veszélyeztet, annak idején a Honvédban is megmutatta, mennyire jó futballista. Csí­pem az olasz mentalitását, ahogy veszekszik, elesik, kiabál. Tudom, ez a magyar szurkolóknak furcsa, de ezt a fajta hozzáállást, a mindenáron való győzni akarást annak idején Olaszországban is kedveltem. Még diósgyőri játékos voltam, amikor Davide tizenegyest harcolt ki ellenünk, nyomban rohantam oda hozzá, ne dobálja magát.”

  „No de mi, olaszok ilyenek vagyunk – veszi át a szót Davide Lanzafame. – Mindent bevetünk, hogy győzzünk. Szombaton az Újpest ellen is í­gy lesz.”

  Az asztalnál természetesen szóba kerül a legutóbbi derbi, szeptember végén Davide Lanzafame élete első Fradi–Újpest rangadóján nyomban győztes gólt lőtt.

  „Hihetetlen érzés volt – elevení­ti fel a történteket. – Győztünk, fontos három pontot szereztünk, ráadásul a gólom döntött. Szerhij Rebrovnak és nekem is az volt az első derbim. A hangulat hihetetlen volt a stadionban. Sok helyzetünk volt, végig mi nyomtunk, egyértelműen mi voltunk a jobbak.”

  Novothny Soma némileg másként emlékszik a történtekre. Elismeri, hogy az Újpest finoman fogalmazva is visszafogott teljesí­tményt nyújtott, ám szerinte a Fradi sem parádézott.

  „Nagyon rosszul játszottunk, de a Ferencváros sem volt túlzottan jó. El kell ismerni, nem az volt minden idők legjobb derbije. A lefújást követően nem véletlenül nyilatkozta Nebojsa Vignjevics, amióta Újpesten dolgozik, az volt a leggyengébb derbink. Egyéni egy villanás döntött, a mai napig emlékszem Davide mozdulatára – sőt, szinte az egész mérkőzésre, hiszen másnap több mint háromórás videózás volt Újpesten. A szakmai stáb az elejétől a végéig végignézette velünk a kilencven percet, néhány jelenetet többször is.”

  Novothny Soma kavar egyet a kávéján – ki tudja, mi jár a fejében…? Miután éveken át futballozott Olaszországban, a két játékos olaszul folytatja a beszélgetést, az újpestiek csatárának úgy pereg a nyelve, mintha anyanyelvén társalogna.

  „Négy és fél évet töltöttem odakint, a mai napig használom az olaszt, hiszen a nővérem Olaszországban él, a párja alacsonyabb osztályban futballozik – mondja a lila-fehérek 24 esztendős támadója. – Gyakran beszélünk egymással, s hogy mindenki értse, olaszul beszélgetünk.”

  A két játékos nem tagadja, ahogy közeledett a hétvége, úgy hangolódtak rá egyre inkább a derbire. A hétfő, kedd még csak eltelt valahogyan, ám szerdától egyre többet gondoltak a szombati ütközetre. Novothny Soma elmondja, az öltözőben ilyenkor gyakran téma egymás között a Ferencváros elleni mérkőzés, mindenki tisztában van vele, mennyire fontos a csapatnak és a szurkolóknak is. Figyelik, olvassák a hí­reket, hogyan fogynak a jegyek, várhatóan hányan lesznek a stadionban, a meccs előtti két napban pedig a szakmai stáb is telenyomja a fejüket különböző videofelvételekkel, taktikai elemzésekkel.

  A két játékos több szempontból is ellenfélként találkozik a belvárosi étteremben. Az Újpest és a Ferencváros játékosaként ősi rivális klubokat erősí­tenek, a legutóbbi idényben pedig a gólkirályi cí­mért is külön csatát ví­vtak. A trónra végül tizennyolc találattal Davide Lanzafame ülhetett fel, megelőzve az egyaránt tizenhétig jutó Novothny Somát és Varga Rolandot.

  „A csatár az csatár – folytatja a zöld-fehérek légiósa. – Ugyanúgy örülök egy gólpassznak is, de nem tagadom, a legutóbbi idény végén figyeltem, hogy a góllövőlistán elöl álló riválisok hogyan teljesí­tenek a hétvégén. Gólt lőtt valaki? Megelőztük egymást? A gólkirály kifejezést magyarul egy életre megtanultam.”

  „Reméljük, nagy buli lesz – mondja Davide Lanzafame. – Mármint a mérkőzésen, mert egyébként nem szeretem magamat ünnepeltetni. Vasárnap elmegyünk a családdal egy közös ebédre, azzal letudjuk a születésnapomat. Inkább a mérkőzésen ünnepelnék.”

  Budapest, belváros. A Szent István-bazilika előtti téren turisták százai forgolódnak térképpel a kezükben, vagy éppen próbálják megtalálni a leginkább ideális pozí­ciót a szelfi elkészí­téséhez. Eközben a szomszédságban lévő – egyik leghí­resebb fővárosi – olasz étteremben az NB I két meghatározó csatára ül egy asztalhoz. Derbi következik, és Novothy Soma és Davide Lanzafame szemtől szemben ül le egymással. Tortát persze nem hoz az újpesti csatár, holott az olasz támadó éppen a rangadó napján ünnepli a harminckettedik születésnapját.

  Ellenfelek egy asztalnál. A szombat esti derbi előtt SZEMÉLYES TALÁLKOZÓT HOZTUNK ÖSSZE Novothny Somával és Davide Lanzafaméval, a két csatár között szóba került a győzelmi vágy, a lelkesedés, és persze azt is megtudhattuk, hogy mindketten a saját csapatuk sikerében hisznek.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÚJPEST FC–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.02.20:00, M4Sport
03.07.18:00, m4sport
03.14.17:00, m4sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ