2019.III.9. MTK – Ferencváros: 1-3

4 hozzászólás a(z) 2019.III.9. MTK – Ferencváros: 1-3 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+2.

    PERC
    ÖSSZEFOGLALÓ, TABELLA, KÉP, VIDEÓ, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    90+2.

    PERC

    90+2.

    PERC
    Blazik és Diallo lökdösődik még egy jót ennek örömére.

    90+2.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+2.

    PERC
    Gorriarán ballal ellő keresztbe az ötös bal csücskétől.

    90.

    PERC
    Három perc a ráadás.

    90+1.

    PERC
    Vass P. gáncsolja Lanzafamét, sárga nincs.

    89.

    PERC
    Lovrencsics Gergő kap sárga lapot, felöklelte a jobbon Szelint.

    89.

    PERC
    A szabadrúgás után Diallo előáll az NB I történelmének legrosszabb lövésével.

    88.

    PERC
    Bole (
    88.

    PERC
    Bőle megindul a jobbon, de 12-ről Gengeliczkibe lő, Csonkáé a kipattanó, szereli Gengeliczki. Katona megindul, Bőle Lukács visszahúzza, sárga lap.

    83.

    PERC
    Aki 20 meccsen 4 gólt és 1 gólpasszt ért el a Fradiban anno.

    82.

    PERC
    Feczkó mester nem viccel: Bognár le, Ulysse Diallo be. Karmester helyett erőcsatár.

    81.

    PERC
    Lanzafame estében célba veszi középtávolról a jobb alsó sarkot, Kicsak legördülve fogja a labdát.

    80.

    PERC
    Mint emlí­tettük, a Ferencváros nyeretlen volt legutóbbi három idegenbeli bajnokiján: kikapott a Viditől és a Debrecentől, ikszelt Újpesten.

    78.

    PERC
    Szűrőcsere: Hatarin le, Leandro be a Fradiban, nincs több vendégcsere ma.

    76.

    PERC
    SZÉPíT AZ MTK, GERA DÁNIEL az ötös bal sarka elől ballal a kapu közepébe lő, három csel után, Dvalit és Lovrencsicset is lerázva a végén. Dibusz bal kézzel még beleért, de bent van: 1–3!

    75.

    PERC
    Csonka! Lövi az ötös jobb sarkától a bal alsó mellé Bőle remek jobb oldali, jobblábas beadását.

    74.

    PERC
    Varga beadása Kicsak zsákmánya, de nincs kinek adnia. Feczkó beletörődve nézi a pályát.

    73.

    PERC
    Nagyon leült már a meccs, csak a két tábor hangos és lelkes.

    70.

    PERC
    Vass P. passzát Gera ballal 22-ről Dibusz öléhez tekeri.

    70.

    PERC
    Az NB I-es csapatok közül ebben az idényben a Ferencváros mérkőzésein esik a legtöbb gól (2.96 az átlag), az MTK mérkőzésein pedig a második legtöbb (2.91).

    70.

    PERC
    Böde Dániel eddig 20 alkalommal játszott csapataiban az MTK ellen és 7 gólt szerzett. Ugyanakkor Böde a legutóbbi hét, MTK elleni összecsapáson sikerélmény (és gól) nélkül maradt.

    69.

    PERC
    Petrjak le, Bőle Lukács be a Fradiban.

    69.

    PERC
    Heister távoliját kiüti Kicsak.

    66.

    PERC
    Lencse 9 kanadai pontnál tart a bajnokságban ebben az idényben, a Fradi ellen 14 eddig meccsén 6 gól és 2 gólpasszt termelt.

    66.

    PERC
    Lencse László be, Torghelle le.

    64.

    PERC
    Petrjak lapos passzát Haratin nem meri jobbal 17-ről ellőni, közbelép a jóval bátrabb Gengeliczki.

    61.

    PERC
    A SZÁMOK NEM HAZUDNAK! az úgynevezett várható gólok (expected goals, xG) modellje alapján ez a két csapat vezeti az NB I-et: az FTC xG-je 45.02 (a Fradi 50 gólt szerzett, azaz felülteljesí­t), az MTK-é 37.48 (33 gól, az MTK „pazarol”). Ezek után az sem meglepő, hogy mérkőzésenként a Ferencváros kí­sérletezik a legtöbbet kapura lövéssel illetve fejessel az NB I-ben (15.57, 90 percre lebontva), az MTK a harmadik legtöbbet (12.87). A házigazda MTK szinte minden támadójátékkal kapcsolatos mutatóban az első háromban van, ám nem él(t) elég jól a lehetőségeivel.

    61.

    PERC
    Lovrencsics passzát Varga jobbal 14-ről nem sokkal teszi a jobb alsó mellé.

    61.

    PERC
    ÉS EGY ÚJABB! Bognár jobb oldali szögletét Balogh az ötös előteréből a lécre fejeli, mindenkit megelőzve. A labda majdnem a bal felsőben kötött ki, Dibusz repült, de nem érte volna el.

    60.

    PERC
    Bognár jobb oldali beadását Torghelle a rövid sarok elől, Blaziccsal összecsapva nem sokkal pörgeti a bal alsó mellé! ÚJABB MTK-HELYZET!

    60.

    PERC
    Torghelle Sándor a légiósévei után, 2011 őszén tért vissza az NB I-be, és a Videoton, majd az MTK szí­neiben ez ideig tizenhárom mérkőzésen lépett pályára a Ferencváros ellen. A fehérvári együttessel háromból háromszor nyert, s 2013. április 28-án a Puskás Ferenc Stadionban ő szerezte a meccs egyetlen gólját. Az MTK Budapest játékosaként negatí­v a mérlege (három győzelem, két döntetlen, öt vereség), ugyanakkor tí­z bajnokin ötször is betalált, ráadásul a góljai kivétel nélkül fontosak voltak: háromszor győzelmet, kétszer döntetlent értek.

    60.

    PERC
    Hazai mérlege alapján az MTK kieső helyen lenne, mutatója 4 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség. Az NB I tizenkét csapata közül csak az MTK-nak és a Haladásnak negatí­v a mérlege pályaválasztóként. Ráadásul – a Pakssal és a Haladással együtt – a kék-fehérek kapták a legtöbb gólt saját pályájukon (16). A Ferencváros idegenbeli mérlege 6–1–4, ez a második legjobb az NB I-es rangsorban. Idegenben a Honvéddal holtversenyben a Fradi kapta eddig a legkevesebb gólt az idényben (9).

    59.

    PERC
    Bidzilja le, Slobodan Mihajlovic be.

    58.

    PERC
    Bognár passzával Katona bedob az ötös jobb sarkán egy pocsék cselt, Heister habkönnyedén szerel.

    57.

    PERC
    Balogh emelése Dibuszé. A Fradi-kapus az ország legpontosabban induló és érkező -busza.

    55.

    PERC
    Petrjak ballal 26-ról jócskán a jobb felső fölé talál.

    54.

    PERC
    TORGHELLE! Szelin szép passzát ballal a bal alsó felé lövi meg 14-ről, Blazic és Heister közül, de Dibusz véd egy szép vetődéssel.

    53.

    PERC
    Gorriarán kapura lő az ötös jobb sarka előtt, de lökött előtte. Akárhogyan is szidja Lanza az alapvonali játékvezetőt. Amúgy is a partjelző intett…

    48.

    PERC
    Az első MTK-helyzet ma!

    48.

    PERC
    Torghelle most szabadon fejelhet kapura, Bognár bal oldali szabadrúgása után, de az ötös és Lanzafame elől a kapushoz fejelte éppen a labdát.

    46.

    PERC
    Csonka löki Torghellét.

    46.

    PERC
    A Fradi-tábor keres egy kis pénzt az MLSZ-nek…

    46.

    PERC
    A hivatalos nézőszám: 4587.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    A lesérült Sigér helyett Csonka András a Fradiban.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    A legutóbbi hat forduló alapján az MTK a mezőny legrosszabb formában levő csapata, a lehetséges tizennyolc pontból csak négyet szerzett meg.

    FÉLIDŐ

    Az MTK legutóbbi két hazai mérkőzését elveszí­tette a Ferencváros ellen. A kék-fehérek pályaválasztóként 1964–67 óta nem veszí­tettek el egymás után három örökrangadót (akkor négyet: 1:2, 1:6, 0:1, 0:2).

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

    FÉLIDŐ

    Gondolhatnánk, hogy nem olyan nagy szó, ha az örökrangadó egyik résztvevője egymás után háromszor legyőzi a másikat, pedig éppenséggel az: az elmúlt 36 évben ez csak egyszer-egyszer sikerült az MTK-nak és az FTC-nek. Ha most is győzne a Fradi, akkor csupán negyedszer alakí­tana ki négyes győzelmi szériát riválisával szemben: 1965–67-ben (6:1, 1:0, 7:1, 2:0, 5:0), 1975–76-ban (4–2, 3–1, 3–1, 4–1), majd 1980–83-ban (3–1, 4–2, 2–0, 2–1) sikerült ez a zöld-fehéreknek. Azt mellékesen jegyezzük meg, hogy az MTK-nak volt egy tí­zmeccses nyerő sorozata is a Fradi ellen (1949 és 1953 között).

    FÉLIDŐ

    A magyar élvonal két legeredményesebb csapata – az MTK 23-szoros, a Ferencváros 29-szeres bajnok – 1903 óta ví­vja bajnoki csatáit, a mostani lesz a 215. (más források szerint 216., az eltérés oka egy, a Brüll-serlegért lejátszott találkozó) derbijük. Az örökrangadó örökmérlege: 78 MTK-győzelem, 48 döntetlen és 88 FTC-siker a tempofradi.hu statisztikája szerint, mely két félbeszakadt, de 0:0-s gólkülönbséggel a vétlen félnek jóváí­rt mérkőzést győzelemnek, illetve vereségnek számí­t (a magyarfutball.hu ezzel szemben 78–50–87-tel számol). A legutóbbi három derbit a Ferencváros nyerte meg.

    FÉLIDŐ

    A kapusok mellett három mezőnyjátékos mondhatja el magáról, hogy a szezon mind a 2070 percében a gyepen volt: a Mol Vidi francia ásza, Loic Nego (28), a Mezőkövesd védője, a szlovák Robert Pillár (27), illetve az MTK rutinos középpályása, Vass Ádám (30). Őket nemcsak a sérülések és az eltiltások kerülték el, de edzőik egyetlen mérkőzésen sem látták indokoltnak cseréjüket (blikk.hu).

    FÉLIDŐ

    Nélkülük lassan nem rendeznek NB I-es fordulót: bár ez komoly terhet jelent, teljesí­tményük miatt őket végig a pályán hagyta edzőjük.

    Az talán kevésbé meglepő, hogy a „kihagyhatatlanok” között három kapus is van: Dibusz Dénes (28, Ferencváros), Gróf Dávid (29, Honvéd) és az ukrán Artem Kicsak (29, MTK) biztos pont csapatában, s eddig végigvédte a bajnokságot. A legrégebbi egyébként Gróf sorozata, hiszen ő az előző szezonban sem mulasztott meccset: legutóbb 2016 szeptemberében fordult elő, hogy nem vele kezdődött a kispestiek összeállí­tása a hazai élvonalbeli bajnokságban!

    FÉLIDŐ

    Hét után. Lendületbe jött a Fradi, a DVTK ellen szerzett hét gólt követően önbizalommal érkeznek meg a zöld-fehérek a Hidegkuti-stadionba. Ráadásul az MTK több játékosát is nélkülözni kénytelen, ez is csökkenti az esélyeit, de minél kevesebb esélye van egy csapatnak, annál nyugodtabban játszhat. A győzelmi kényszer a Fradit nyomja, igaz, a DVTK ellen is í­gy volt, és ez sem zavarta Szerhij Rebrov csapatát… A papí­rforma vendéggyőzelmet í­gér, de ez a párharc a kiszámí­thatatlansága miatt is lett a magyar futballtörténelem egyik legizgalmasabb párbaja. SOMOGYI Zsolt a meccs előtt.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44.

    PERC
    Két perc a ráadás.

    43.

    PERC
    Lanzafame a 13. gólját vágta az idényben, az MTK ellen 7 meccsen 4 gólnál és 2 gólpassznál tart.

    40.

    PERC
    IGEN, ITT A HARMADIK! Pertjak jobb oldali beadását elméri a kivetődő Kicsak és az elmélázó Katona is, DAVIDE LANZAFAME meg az ötös bal sarkáról ballal a bal alsó sarok felé lő. A labda a kapufa tövéről pattan a gólvonalon át a túlsó alsó sarokba. 0–3!

    40.

    PERC
    FORDULAT? Csak 1 pontot szerzett a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján a Ferencváros

    38.

    PERC
    Lanzafame előrehozza a mezcserét, legalábbis majdnem lerántja Torghelléről. így mulatnak egymás között a volt Honvéd-csatárok.

    38.

    PERC
    Gera és Heister összefut, de már jobban vannak. Heister nem sokra rá ismét a földön, jobb combja fáj. Húzódás?

    32.

    PERC
    A Ferencváros magabiztosan vezeti a tabellát, de az idegenbeli mérlege meglepően rossz az elmúlt hónapokban: a legutóbbi öt fellépéséből csak a paksit tudta megnyerni, Szombathelyen, Székesfehérváron és Debrecenben is kikapott, Újpesten döntetlent játszott (mlsz.hu).

    32.

    PERC
    Az MTK a legutóbbi három fordulóban csak egy pontot szerzett, s 2016 óta nyeretlen a Ferencváros ellen. Pályaválasztóként a legutóbbi négy bajnoki meccséből csak a sereghajtó Haladás ellenin szerzett pontot, azt fölényesen megnyerte.

    32.

    PERC
    MELLÉ, Bognár bal oldali szögletét az ötösről Szelin milliméterekkel fejeli a bal sarok mellé.

    31.

    PERC
    Gera kétszer is kicselezi Dvalit, jobbal 16-ról a jobb sarok mellé lő, mentett a közbelépő Blazic.

    30.

    PERC
    Varga kornerét a léc fölé fejeli nyolcról Blazic.

    30.

    PERC
    MAJDNEM NULLA HÁROM! Sigér futtatja Petrjakot, a jobblábas beadást elmérik a védők, Kicsak dettó, de a bal sarok elől Varga a kapu mellé pörget. Katona csak hátulról fogta, de még odapiszkált, nagy mentés tulajdonképpen.

    28.

    PERC
    Szelin teljesen fölöslegesen fejel bele az ötös bal sarkán Varga pocsék bal oldali beadásába, Lovrencsics jobbról jobbal laposan bead, Kicsak és Gengeliczki nem éri el, Balogh lemarad, LANZAFAME meg ballal négy lépésről az üres kapu bal sarkába passzolja a labdát. 0–2!

    28.

    PERC
    ITT A MÁSODIK, DAVIDE LANZAFAME!

    23.

    PERC
    Varga a labda mögött, és jobbal 29-ről feladja a labdát a kapusnak.

    23.

    PERC
    Anton Bidzilja kap sárga lapot, becsúszva buktatta Gorriaránt a 16-os előtt, középen.

    22.

    PERC
    KIMARAD! Kicsak nagyon elszámolja magát Petrjak jobb oldali beí­velésénél, Varga az ötös bal sarkáról az üres kapu mellé fejel.

    21.

    PERC
    Miután magához tért, Torghelle összevész mindenkivel, a tartalék játékvezetővel és a Fradi-kispaddal is. Szóval jobban van.

    20.

    PERC
    Lanzafame kiharcol a jobbon egy szögletet, Kicsak kiöklözi Varga beadását, Bognár kontrázik, Petrjak szerel. Torghelle dettó, összecsap Blaziccsal, és elterül. A torka és a feje fáj.

    19.

    PERC
    Hopp, Varga jobb oldali szögletét az ötös bal sarkáról Sigér a kapushoz fejeli!

    17.

    PERC
    A nagy hiányzó: Kanta 9 kanadai pontnál tart az idényben, a Fradi ellen 20 meccsen 4 gólig és 8 gólpasszig jutott.

    16.

    PERC
    Sigért Gengeliczki majdnem fejen rúgta, később elnézést kér.

    16.

    PERC
    Helyzet, Sigér labdát szerez, majd Lanzafame okosan visszatett labdáját Petrjak jobbal, 13-ról a jobb alsó sarok mellé rúgja!

    15.

    PERC

    13.

    PERC
    Heister ment fejjel Torghelle elől, Szelin ballábas beadása után.

    12.

    PERC
    Gera futtatja Torghellét, Blazic még beleér, de az éké a labda, ám rossz a beadás.

    10.

    PERC
    FÓRUM, ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

    10.

    PERC
    Ivan Petrjak kap sárga lapot, ellökte a jobbon meginduló Szelint. Ukrán belharc.

    10.

    PERC
    Tovább nyom a Fradi, de rosszak a beadások, az MTK-t szemmel láthatóan sokkolta a korai gól.

    8.

    PERC
    A két tábor, fotók: Pusztai Viola.

    7.

    PERC

    7.

    PERC

    6.

    PERC
    Katona kétszer is nagyot hibázott: először hagyta levenni a labdát, aztán bátortalanul támadt, Bidzilja sem ért oda.

    5.

    PERC
    VEZET A FRADI! Petrjak jobb oldali, jobblábas beadását VARGA ROLAND kissé balról jobbal a jobb alsó sarokba rúgja, 16 méterről, visszafelé mozogva a mellel levett labdával. 0–1!

    2.

    PERC
    Heister beadása kényes ponton találja el a közbelépő Gerát. Felszisszen a férfihad…

    1.

    PERC
    A hivatalos nézőszám: 4587.

    1.

    PERC
    Fényshow vezette fel a kezdést.

    01.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak kék-fehér mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

    Jó ilyet í­rni: minden jegy elkelt, telt ház.

    Egy kis örökmérleg! A 216. alkalommal csap össze a magyar élvonalban az MTK és a Ferencváros, a kék-fehérek 78, a zöld-fehérek 87 alkalommal nyertek, 331, ill. 345 rúgott góllal.

    JÖTTEK-MENTEK!
    A Ferencvárostól az MTK-hoz:
    2014, Hidvégi Sándor, kölcsönbe
    2013, Batik Bence, k., i.
    2000, Dr. Füzi Ákos, k.
    1995, Szekeres Tamás
    1991, Keresztúri András
    1989, Zsiborás Gábor
    1987, Pölöskei Gábor
    1954, Mészáros József
    1944, Polgár Gyula
    1933, Turay József
    1919, Mándi Gyula
    1916: Schlosser Imre
    1915, Weisz Ferenc
    Az MTK-tól a Ferencvároshoz:
    2013, Hidvégi Sándor, i.
    2010, Jova Levente
    2010, Rodenbücher István, i.
    2004, Zavadszky Gábor
    1989, Szeibert György
    1987, Kajdy György
    1940, Finta Károly
    1915, Weisz Ferenc
    1914, Domonkos László

    Eltiltott: a hazai Pintér Á. (öt sárga lap).

    A hazaiaktól Baki (derékműtét után), Deutsch B. (műtét előtt), Vogyicska (hasfalhúzódás), Kanta (izomsérülés), Schön (bokaszalag-húzódás) és Ikenne-King (csigolyaműtét után) sérült, a vendégektől Otigba (lábszárműtét után) és Szpirovszki (combizomhúzódás) maródi.

    És a döntetlen?
    Az sem! A mi helyzetünkben csakis a győzelem elfogadható. Az elmúlt hetek eredményei mutatják, együtt van a csapatunk, az utóbbi két hazai mérkőzésünkön – a Puskás Akadémia és a Diósgyőr ellen – tizenegy gólt lőttünk. Az önbizalmunk a helyén van. A Vidi előtt hat pont az előnyünk, ahhoz, hogy az élen maradjunk, minden mérkőzést meg kell nyernünk. Úgy is fogalmazhatnék, nekünk mostantól minden mérkőzés döntővel ér fel.
    Sosem tagadta, mennyire jól érzi magát a Ferencvárosban. Kölcsönszerződése a nyáron lejár – beszélgettek már a jövőről?
    A helyzetemben nehéz bármit is mondani. Ha rajtam múlna, egyértelműen a Fradiban maradnék. Imádok itt futballozni, a magyar bajnokság is fekszik nekem, a feleségemmel szeretünk Budapesten élni. Ám a futballisták élete olyan, hogy nem minden múlik rajtuk. Meglátjuk, hogy a Sahtar Doneck és a Ferencváros vezetői mire jutnak egymással. Mindenesetre remélem, a következő idényben is lesz lehetőségem az MTK ellen játszani.

    A télen honfitársa és korábbi csapattársa, Ihor Haratin is a Ferencvároshoz igazolt. Jól jönnek ki a budapesti hétköznapokban is?
    Ihor remek srác. Noha más városban nőttünk fel, ám egészen fiatalon megismerkedtünk, miután a Zorja mindkettőnket leigazolt. Egyértelműen erősödtünk vele, rengeteget fut, a pálya minden részén feltűnik. Nyilvánvaló, hogy a hétköznapokban is sokszor találkozunk, olykor elmegyünk a belvárosba kávézni, vagy a családdal közösen vacsorázni. Barátok és honfitársak között ez í­gy természetes.
    Magyarországra érkezését követően a második NB I-es mérkőzésén duplázott. Emlékszik ki volt az ellenfél?
    Az MTK.
    És a gólok is megvannak?
    Hogy őszinte legyek, nem annyira… Ha jól emlékszem, az egyik gólom előtt az indí­tást Lovrencsics Gergőtől kaptam.
    A másikat pedig Miha Blazictól. Akkor négy egyre nyertek az örökrangadón. Most is sima lesz?
    Csak reménykedünk benne. Az MTK jó futballt játszik, a játékosai pontosan passzolnak, mégsem rohannak fejjel a falnak. A szombati lesz a harmadik meccsem ellenük, lassan megismerem őket. Annyit biztosan tudok, hogy a védőik sem lassúak, a mélységből beindulókkal is jól felveszik a futóversenyt, de jó lenne, ha mi támadnánk, ha úgymond egyirányú forgalom lenne a pályán. Nehéz kilencven percre számí­tok, de a vereség szóba sem jöhet.

    Megünnepelték a Diósgyőr elleni hét nullás sikert?
    A magam részéről nem különösebben – mondta Ivan Petrjak, a zöld-fehérek ukrán légiósa. – Egyelőre nem értünk el semmit, tehát a nagy gólkülönbség ellenére is csak egy mérkőzés volt a sok közül.
    Nem volt dühös, hogy csak gólpasszig jutott el?
    Abszolút nem. Ha a csapatom győz, sohasem dühöngök amiatt, hogy nem sikerült gólt szereznem. A Diósgyőr ellen jól ment a játék, nem lehetett rám panasz, ezúttal más rúgta a gólokat.
    A bajnokságban elért hat góljával elégedett?
    Lehetne több. Szélső létemre sokszor kerülök helyzetbe, nem csak a kiszolgálásból veszem ki a részem, ha tudok, a kapu elé is odaérek, vagy távolabbról próbálkozom. A hat gólt némileg kevésnek tartom, remélem, a hátralévő fordulókban jó néhányat teszek még melléjük.

    Ami a mostani idényt illeti: a bajnokság első körében, a Hidegkuti Nándor Stadionban tulajdonképpen már az első félidőben eldőlt a két csapat párharca, a Ferencváros három góllal vezetett, és végül 4–1-es győzelmet aratott. A második körös találkozó a Fradi 2–0-s sikerét hozta, ugyanakkor Gera Dánielnek nem kell sokat kutakodnia az emlékezetében, hogy olyan meccsre találjon, amelyre jó érzéssel gondol vissza.

    „Kétezertizenöt őszén a Vasas pályáján, az Illovszky-stadionban fogadtuk a Fradit, és Torghelle Sándor góljával le is győztük – folytatta a kék-fehérek 23 esztendős szélsője. – De talán még ennél is szebb emlék a következő idényben lejátszott bajnokink, amely a kettő egyes győzelmünkkel ért véget Dunaújvárosban. Azon a találkozón én szereztem meg a vezetést, miután kiszorí­tott helyzetből átemeltem
    a labdát a kivetődő Dibusz Dénes felett. A második játékrész közepén a Ferencváros kiegyenlí­tett, majd a hosszabbí­tásban Torghelle Sándor tizenegyesből elért gólja három pontot ért. Az újabb győzelem nagyon sokat jelentene – ezúttal a Hidegkuti Nándor Stadionban –, már csak azért is, mert az éllovas elleni siker nagy lökést adna a folytatásra. A legutóbbi három fordulóban az Újpesttel, a Budapest Honvéddal és a Mol Vidivel játszottunk, vagyis a Fradi elleni mérkőzéssel nagyon
    nehéz sorozaton leszünk túl. Utána papí­ron könnyebb ellenfelek következnek, de jól tudjuk, a győzelemért mindenki ellen meg kell küzdeni.”

    Az sem a Hungária körúti együttes mellett szól, hogy idei öt bajnokijából hármat elveszí­tett, eddig csak négy pontot tett az ősszel megszerzett huszonhét mellé. Igaz, Gera Dániel szerint arra azért lehet épí­teni, hogy a legutóbbi fordulóban hosszú idő után ismét kapott gól nélküli meccset játszottak (0–0 az Újpest ellen).

    „Örökrangadó előtt állunk, márpedig még kisgyerekként rögzült bennem, hogy ez a párosí­tás éppúgy több »mezei« bajnokinál, mint a Népstadionban rendezett kettős rangadók – ment vissza az időben Gera Dániel. – A Ferencváros vezeti a tabellát, legutóbbi két bajnokiját nagy gólkülönbséggel nyerte meg, ezért biztosra veszem, játékosai nagy önbizalommal lépnek pályára. Gyorsan hozzáteszem, mi is erőt merí­thetünk az Újpesten játszott nulla nullából. Noha volt rá lehetőségünk, gólt nem szereztünk, ám sikerült stabilizálni a védekezésünket. Arra számí­tok, hogy a Fradi idegenben is megpróbálja ránk erőltetni az akaratát, letámad bennünket, de stabil védekezéssel,

    pontos passzjátékkal lesz keresni-
    valónk.”

    Az MTK Budapest arra készül, ami ősszel csak három csapatnak, a Puskás Akadémiának (1–0), a Haladásnak (1–0) és a Mol Vidinek (2–1) sikerült, tavasszal meg egyedül a DVSC-nek (2–1) jött össze – a listavezető Ferencváros legyőzésére. A feladat több szempontból sem í­gérkezik könnyűnek. A Fradi az elmúlt hetekben remek formába lendült (a Puskás Akadémia ellen 4–0-ra győzött, mí­g a Diósgyőrt 7–0-ra ütötte ki), és nyilván mindent megtesz, hogy a második helyezett Mol Vidivel szemben ne csökkenjen hatpontos előnye.

    – Lesz húszéves jubileum?
    – A nyáron lejár a szerződésem, de szeretnék meg egy évet játszani.

    – Szombaton örökrangadó, amelynek tagadhatatlanul a listavezető Ferencváros az esélyese.
    – A Fradinak „hosszú” a kerete, minőségi játékosok ülnek még a kispadján is. Meglehetősen kellemes probléma egy edzőnek, ha azon kell gondolkodnia, Böde Dániel, Davide Lanzafame vagy Mikalaj Szihnyevics kezdjen-e támadóként. Nekünk vannak sérültjeink is, nem tudunk úgy felállni, ahogy szeretnénk, de az örökrangadón bármi megtörténhet. Hazai pályán sajnos a reméltnél gyengébben szerepelünk, a szakmai stábbal már beszéltünk erről, és azon vagyunk, hogy változtassunk rajta. A tavasszal öt bajnokin csak négy pontot szereztünk, a Ferencváros elleni siker óriási lökést adhatna a folytatásra.

    – Az önre jellemző mentalitásnak mekkora szerepe lehet abban, hogy csaknem két évtizede ilyen szinten tud futballozni?
    – Kis túlzással szinte mindent ennek köszönhetek. Persze ez nagyon összetett, a megfelelő családi háttér elengedhetetlen, de az edzők is sokat tehetnek hozzá egy-egy labdarúgó pályafutásához. Annak idején sokszor játszottam nálam idősebb gyerekekkel, és nagyon idegesí­tett, amikor ellöktek játék közben. Amolyan kis hörcsögként nekimentem a nagyobbaknak, mert azzal azért tisztában voltam és vagyok, csak a technikai tudásommal nem tudtam volna kiemelkedni. Pölöskei Gábor emlí­tette, amikor vagy húsz évvel ezelőtt a Honvéd ifi érkezett az MTK-hoz, csak nézte, ahogy a védők jobbra-balra repülnek a párharcok után. Kérdezte, ki az a szőke támadó a vendégeknél? Na, az voltam én.

    – Egyébként mit gondol, a mostani mezőnyből mennyien mondhatják el magukról, hogy tizenkilenc évvel a bemutatkozásuk után még mindig az NB I-ben futballoznak?
    – Halmosi Péter és Király Gábor neve ugrik be í­gy elsőre.

    – Egyetlen labdarúgót hagyott ki a felsorolásból, nagyszerű bal lába van, és a Ferencváros keretéhez tartozik.
    – Csak nem Leandro? Tényleg, ő is nagyon korán bemutatkozott az első osztályban.

    – Halkan jegyzem meg, egyik legjobb barátja, Juhász Roland sem sokkal később, pontosan 2000. május huszadikán mutatkozott be az NB I-ben.
    – Rolinak szüksége volt rá, hogy lásson játszani, utána lett egy kis önbizalma, és nem sokkal később aztán megkapta a lehetőséget.

    – Volt előzménye, hogy a tizennyolcadik születésnapja előtt megkapja a lehetőséget a Honvédban?
    – Előtte már többször edzettem az első kerettel, kétszer a kispadra is leülhettem. Aztán Reszeli Soós István vezetőedző és segí­tője, Kovács Kálmán szólt, hogy a téli felkészülést az első csapattal kezdem el. Több előkészületi meccsen lehetőséget kaptam, gólokat szereztem, í­gy a Vasas elleni bajnokira nemcsak a meccskeretbe kerültem be, hanem csereként be is állhattam. Nincs ebben túlzás, a világ legboldogabb embere voltam. Gondoljon bele: gyerekként Pisont István, Illés Béla, Halmai Gábor, Orosz Ferenc, Tóth Mihály vagy éppen Plókai Attila futballján nőttem fel, példaképek voltak, és később megadatott, hogy együtt játszhattam velük.

    – Március harmadika emlékezetes dátum a pályafutásában.
    – Igen, ez í­gy van, hiszen vasárnap volt tizenkilenc éve, hogy először pályára léptem az élvonalban – mondta az MTK Budapest 36 éves csatára (abban a kií­rában egyébként az első osztály neve nem NB I, hanem PNB, azaz Professzionális Nemzeti Bajnokság volt). – Mondjuk az eredményre már nem lehetek büszke, hiszen hazai pályán négy-nullára kikaptunk a Vasastól, de az angyalföldieknek akkor nagyon jó csapatuk volt, ráadásul í­gy is egy álom vált valóra azzal, hogy élvonalbeli labdarúgó lettem annál a klubnál, amelyben nevelkedtem.

    TORGHELLE ÖRÖK. Nem fog rajta az idő: a 42-szeres válogatott csatár 19 évvel ezelőtt mutatkozott be az NB I-ben, és pályára léphet a Ferencváros elleni örökrangadón.

    Az FTC elnöke, Kubatov Gábor hosszabb interjút adott a Népszavának, szót ejtett többet között Szerhij Rebrov munkájáról, az épí­tkezésről és a magyar edzőkről is.

    „Úgy gondolom, nemcsak én, hanem az egész csapat nagyon jól játszik az utóbbi időben, mindenki a legjobbját nyújtja. Nagyon keményen dolgozunk, mindenki boldog, és ez látszik is a pályán” – kezdte Gorriarán, aki a Fradi utóbbi két NB I-es mérkőzésén egyaránt betalált.

    „Erős önbizalommal rendelkezünk, de nem szabad elszállnunk, nyugodtnak kell maradnunk. Nem csak a támadójáték az erősségünk, hiszen gólt sem kaptunk az elmúlt két bajnokin. Egyben van most a csapat, kiváló az összhang közöttünk.”

    A 24 éves labdarúgót a szombati MTK elleni rangadóval kapcsolatban is kifaggatták.

    „Biztosan nehéz mérkőzés lesz, de ezért dolgozunk, hogy minden egyes alkalommal a legjobbunkat nyújtsuk. Bí­zom benne, hogy a kemény munka a pályán is megmutatkozik, győzni megyünk az MTK ellen!”

    A Ferencváros remek formában lévő uruguayi játékosa, Fernando Gorriarán a klub honlapjának számolt be a csapat mostani szervezettségéről, kemény munkájáról és a közöttük lévő összhangról.

    A szombati, MTK elleni bajnokit követően a hétközi Magyar Kupa-negyeddöntőben a Mol Vidi vár a Ferencvárosra, amely decemberben feszült, durva szabálytalanságokkal tarkí­tott meccsen 2–1-re legyőzte. A válogatott hátvédet az első félidőben a fehérvári Kovács István kőkemény belépője után lecserélték. Adódik a kérdés, maradt-e tüske a játékosokban az adok-kapok után.

    „Semmi bajom sincs Kovács Istvánnal, nem azért megyek fel a pályára, hogy törlesszek. Mivel az ország két legerősebb csapata került össze, biztosan kemény meccs lesz, de szerintem nem annyira durva, mint a legutóbbi volt.”

    A listavezető győzelmeiből a jobb oldali védő is remek játékkal vette ki a részét, a felcsútiak ellen lapunk a meccs legjobbjának választotta, és a legutóbbi bajnokin szintén hetes osztályzatot kapott tudósí­tónktól.

    „Minden játékos örül a pozití­v visszajelzésnek, és én is jó formában érzem magam. Bár erről nem nekem kellene beszélnem, érzésem szerint helyezkedésben sokat fejlődtem, ilyen jellegű hibákból már nem kerülnek mögém. Megesett viszont, hogy szorongatott helyzetben nem a legjobb döntést hoztam.”

    Az eredmények és a tabella alapján a szakmai stáb jól kezeli a csapaton belüli konkurenciaharcot, pedig a tavasszal az ukrán vezetőedző, Szerhij Rebrov olyan játékosokat ültetett a kispadra, akik korábban rendszeresen stabil kezdőnek számí­tottak.

    „Lengyelországban megtapasztaltam, milyen érzés kiszorulni a kezdőből, de akkor is motivált maradtam. Kell a konkurencia, mert nem tizenegy, hanem huszonöt játékos nyeri meg a bajnoki cí­met. A sérülések és az eltiltások miatt bő keretre van szükségünk, olyan labdarúgók kellenek, akik bármikor beugorhatnak. Mondhatják, könnyen beszél, aki rendszeresen pályára lép, de ha csereként számí­tanának rám, akkor is ez lenne a véleményem.”

    A Diósgyőr elleni 7–0-s győzelem másnapján a szokásos regenerációs edzés helyett footgolfpályán kapcsolódtak ki a Ferencváros labdarúgói, hétfőre pedig szabadnapot kaptak. így jutott idő kikapcsolódásra, pihenésre – vagy éppen a horvát válogatott keretének átböngészésére.

    „Szerencsére nem az én feladatom, hogy gyenge pontot találjak a világbajnoki ezüstérmesnél, Marco Rossinak már biztos megvan a terve a horvátok ellen – mondta lapunknak Lovrencsics Gergő, a zöld-fehérek hátvédje, akire vélhetően az olasz szövetségi kapitány is számí­t az Európa-bajnoki selejtezősorozat első két csoportmeccsén. – Ám ne feledjük, előtte a szlovákokkal játszunk, és mivel a jó kezdés a legfontosabb, először arra az idegenbeli meccsre kell összpontosí­tanunk. Ami az első hazai, a horvátok elleni találkozót illeti: az oroszországi világbajnokság megmutatta, milyen erős ellenfél vár ránk, a horvát játékosok jelentős része európai topbajnokságban futballozik, de szeretjük a kihí­vásokat.”

    A billentyűknél: B. J.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ MTK–FERENCVÁROS NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ