2019.IV.27. Bp. Honvéd – Ferencváros: 3-2

Bajnok lett a Fradi, de kikapott a Honvédtól

Kicsit keserédes: 30. bajnoki cí­mét ünnepelte a Ferencváros, de vereséget szenvedett a kispestiektől.
A Bp. Honvéd 3–2-re legyőzte az ettől függetlenül a bajnoki cí­met már korábban megszerző Ferencvárost a labdarúgó NB I 30. fordulójának záró mérkőzésén.

Nyilatkozatok:

Hires Gábor: — Biztos vagyok benne, hogy Supka Attila vezetőedző kidolgozza a megfelelő taktikát a mérkőzésre, átbeszéljük a lehetséges forgatókönyveket, nekem már „csak” meccselnem kell majd. S ahogy a korábbi két bajnoki alkalmával, előzetesen most is megbeszélünk majd minden fontos dolgot. A Ferencváros gyakorlatilag bajnoknak tekinthető, mi pedig rendre jó mérkőzéseket játszunk ellenünk. Azt gondolom, örömteli, hogy a Fradival, a Vidivel, vagy éppen az Újpesttel rangadókat játszunk, ez is mutatja a Honvéd erejét. Egy rangadó pedig mindig háromesélyes, ez is az lesz, s a mostani szezonban eddig kétszer a Fradi győzött, de bí­zom benne, hogy ezúttal mi örülhetünk, és Supka Attila mester megtalálja a receptet a győzelemhez.

Szerhij Rebrov: —  A Vidi legyőzése után csökkent a nyomás a játékosokon, ez érezhető. Ugyanakkor elmondtam a fiúknak, hogy négy meccsünk van még a szezonból, és ezeken is azt várom tőlük, hogy maximum fordulaton pörögjenek. Nem szabad eltérnünk a saját játékunktól. A Honvéd ellen is nehéz mérkőzésre számí­tok, hiszen ellenfelünk még a dobogóért harcol. Figyeltem a hétközi kupameccsüket is, jobbak voltak a Soroksárnál, de szombaton, ellenünk más lesz a taktikai berendezkedés. Az biztos, hogy az ellenfél motivált lesz, de mi is meg akarjuk mutatni, mire vagyunk képesek!

A mérkőzés előtt:

Története során 30. alkalommal lett bajnok a Ferencváros labdarúgócsapata. Az OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján az előző kií­rásban aranyérmes, második helyen álló MOL Vidi FC csak 1-1-es döntetlent játszott otthon a Puskás Akadémiával, í­gy a 19.30 órakor a Budapest Honvéd vendégeként, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban pályára lépő zöld-fehérek előnye már behozhatatlan. (MTI)

A mérkőzés:

Bp. Honvéd — Ferencváros: 3-2 (1-0)
Hidegkuti stadion, 19:30. 3.090 néző.
Vezette: Iványi Zoltán (asszisztensek: Ring, Berettyán; alapvonali jv.: Pintér, Lovas; tartalékjv.: Kóbor)

Bp. Honvéd: Gróf — Batik, Kamber, Kálnoki-Kis — Heffler T., Nagy G., Bamba, Ben-Hatira (Szendrei, 83.), Uzoma — Danilo, Holender (Májer, 78.)
kispad: Horváth A., Banó-Szabó, Lovric, Tischler, Kukoc
vezetőedző: az eltiltott Supka Attila helyett Hires Gábor

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister — Haratin, Leandro (Nguen, 63.) — Isael, Bőle (Gorriarán, 70.), Petrjak (Böde, 80.) — Lanzafame
kispad: Holczer, Frimpong, Szihnyevics, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Uzoma (36.), Ben-Hatira (62., 76.) illetve Haratin (54.), Nguen (73.)
Sárga lap: Kálnoki-Kis (19.) illetve Leandro (33.), Lovrencsics G. (57.), Isael (65.)

Aligha í­gy álmodták meg a ferencvárosiak… Amikor a szurkolók még csak a helyük felé araszolgattak, már kiderült: bajnok lett a Ferencváros!

A zöld-fehérek a Honvéd elleni ütközetre alighanem aranyérmet érő gólokat, az elsőséghez szükséges nagy mentéseket, kiélezett harcban megszerzett három pontot és felhőtlen ünneplést terveztek, ehhez képest még el sem kezdődött a mérkőzés, máris bonthatták a pezsgőket. A rivális Mol Vidi Puskás Akadémia elleni 1–1-es döntetlenje lezárt minden kérdést, szombat 18 óra 51 perckor – anélkül, hogy Lovrencsics Gergőék labdába rúgtak volna – eldőlt, amit eddig is sejtettünk, idén a Ferencváros labdarúgóinak nyakába akasztják a bajnoki aranyérmet.

Hogy erre maguk a főszereplők is számí­tottak, arról a harmincadik bajnoki cí­m megszerzésének tiszteletére készí­tett pólók is árulkodtak. A csapatkapitány, Leandro vezetésével nagy 30-as számot ábrázoló hófehér egyenpólóban ballagtak ki a játékosok a kezdéshez, sőt, a kispadon ülő stábtagok is egytől egyig ilyenben feszí­tettek, Lipcsei Gábor masszőr, Haáz Ferenc technikai igazgató és a többiek is ebben a szerelésben foglalták el helyüket a kispadnál. Egyedül Szerhij Rebrov vezetőedző ballagott ki sötétkék pulóverben a játékoskijáró mélyéről, az ukrán tréner nem az a tí­pus, aki egykönnyen kizökken a hétköznapi szigorból – ő nem akart már a meccs előtt ünnepelni.

A két szurkolótábor a kezdés előtti pillanatokban alaposan elhomályosí­totta a pályát, előbb a Honvéd, majd a vendégek gyújtottak görögtüzeket; a hangulatra, a bajnokcsapatot éltető atmoszférára nem lehetett panasz, ám a Ferencváros futballja nem olyan volt, mint az elmúlt hetekben. A Fradi a Debrecen elleni február 16-i veresége óta minden bajnoki meccsét megnyerte, most azonban akadozott a gépezet… A zöld-fehérek próbálták kis passzokkal kihozni a labdákat saját kapujuk előteréből, ám erre nemegyszer ráfáztak. Előfordult, hogy Dibusz Dénes röviden passzolt társához, Leandróhoz, aki már csak sárga lapot érően tudta megállí­tani a hazai támadást, máskor addig-addig tologatták egymáshoz a labdát, mí­g a végén vaktában kellett előre vágniuk azt, jöhetett ismét támadással a Honvéd.

Szerhij Rebrov szokásához hí­ven ezúttal is alaposan felforgatta a csapatot, bekerült a kezdőcsapatba Bőle Lukács, aki egész idényben jobbára csupán csereként szállt be, és Davide Lanzafame is első perctől a pályán volt, akit két hete az ukrán vezetőedző kitett a keretből, legutóbb a Vidi ellen 4–1-re megnyert bajnokin viszont a kispadról beszállva duplázott. Hogy a támadások épí­tésével Rebrov sem volt elégedett, az az oldalvonal melletti reakcióiból is leszűrhető volt, egy-egy rossz megoldás után hol tenyerébe temette az arcát, hol nagyot fújtatva a földet bámulta. A mérkőzés alatt aligha érdekelte, hogy bajnok lett a csapata, hogy akár már hátra is dőlhetne a kispadon, ő ugyanazt a futballt akarta látni, amit az utóbbi időben nyújtott együttese. Sőt, hogy a szünet előtt még borúsabb legyen a hangulat, az első félidő hajrájában a Honvéd megszerezte a vezetést, ráadásul Eke Uzoma révén, aki még véletlenül sem mondható gólgyárosnak, hiszen az NB I-ben legutóbb több mint négy esztendeje, 2015 márciusában talált be a kapuba – akkor még pécsi labdarúgóként.

A fordulás után alaposan felpörögtek az események!

Merthogy sorra potyogtak a gólok. Előbb a Ferencváros egyenlí­tett (1–1), majd jött a kispesti gól (2–1), a zöld-fehérek ismét egyenlí­tettek (2–2), ám a Honvéd újra megszerezte a vezetést – a mérkőzés legjobbja, a duplázó Enisz Ben-Hatira révén. Unalmasnak semmiképpen sem volt nevezhető az összecsapás, helyzetek is adódtak, a hazaiak pedig jól játszottak, továbbra is bátran letámadták a vendégeket, a Fradi a mostani bajnokságban pedig még egyszer sem kapott három gólt ellenfelétől. 3–2

A vereség ellenére bajnok lett a Ferencváros. Érdekesség, legutóbb, 2016-ban is vereséggel lett bajnoki aranyérmes, akkor a Lokitól kapott ki, ám akkori fő riválisa, az MTK azzal egy időben vereséget szenvedett a Pakstól, í­gy behozhatatlanná vált a zöld-fehérek előnye.

A lefújás után a játékosok most is egymás nyakába ugráltak, és a kispadnál is nagy volt az öröm, a stábtagok boldogságukban pacsizgattak, tapsoltak, ölelgették egymást. A ferencvárosi táborból zúgott a „Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” rigmus, s újabb görögtüzek gyúltak a lelátókon. Ezúttal az a különös helyzet állt elő, hogy a stadionban lévő összes szurkoló ünnepelhetett, a fradisták a bajnoki cí­met, a kispestiek a szép győzelmet, és hogy továbbra is harcban állnak a bronzéremét. Lovrencsics Gergőék boldogan pacsiztak a drukkerekkel, Böde Dániel félmeztelenre vetkőzve lobogtatott hatalmas zászlót, hogy aztán a játékosok egy kupacba gyűlve ugráljanak, ünnepeljenek.

A Ferencváros számára felemásra sikerült ez a hétvége, hiszen a székesfehérváriak botlásának köszönhetően biztossá tette bajnoki elsőségét, ám a vereség érthetően rontott az összképen, más úgy ünnepelni, ha a csapat három pontot szerez, s nem vesztesen kell elhagynia a pályát.

A Fradi mezére mostantól – Magyarországon elsőként – felkerülhet a harmadik aranycsillag, hiszen a zöld-fehérek szombat este 30. (élvonalbeli) bajnoki cí­müket ünnepelték.

További képek: fradi.hu (itt és itt), nso.hu, mlsz.hu, Farkas Zsolt, Sas Gábor

Nyilatkozatok:

„Először is szeretnék gratulálni a szurkolóknak, a csapat dolgozóinak és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a sikerhez – kezdte sajtótájékoztatóját Szerhij Rebrov a mérkőzés után. – Nagyon különleges érzés, hogy már négy meccsel a vége előtt bajnokok lettünk. A találkozóról annyit szeretnék mondani, hogy nem voltunk elég pontosak, és sok hibát követtünk el. Kicsit nehezebb helyzetben voltunk, hiszen a fiúk ilyen eredmény tudatában kevésbé voltak agresszí­vak a pályán.”

Rebrov két nap pihenőt ad a játékosainak, utána viszont azt szeretné, hogy teljes erőbedobással dolgozzanak. Előfordulhat, hogy a hátralévő mérkőzéseken próbál majd kí­sérletezni, de mindig azok fognak játszani, akik elég keményen küzdenek a csapatba kerülésért.

Az ukrán tréner azt is elmondta, rengeteg munkát kell még végezniük annak érdekében, hogy valamelyik nemzetközi kupa főtábláján szerepelhessenek.

Arra a kérdésre, hogy kivel tervezi ünnepelni a sikert, Rebrov azt válaszolta, ha hí­vják a játékosok, akkor természetes velük fog ünnepelni, de a családja és a barátai körében is megemlékeznek majd a történelmi bajnoki cí­mről.

Hí­res Gábor gratulált a Ferencváros bajnoki cí­méhez, és örült, hogy már a mérkőzés előtt bajnokok lettek a zöld-fehérek, í­gy könnyebben sikerült őket legyőzniük.

„Egész héten jól dolgozott a csapat az edzéseken, tudtuk, ha elég szervezettek vagyunk, akkor megtaláljuk az ellenszert a Ferencváros játékára. Ez rangadó volt a javából, öt gól is esett, azt gondolom, nézőcsalogató mérkőzés volt. A lábunkban benne maradt még három-négy gól, de nem vagyunk elégedetlenek, örülünk a három pontnak.”

A Honvéd pályaedzője elmondta, nem szeretne számolgatni, próbálnak minél több pontot szerezni, és a végén kiderül, hogy az elég lesz-e a dobogó eléréséhez.

Tokmac Nguen: — Erről álmodtam, amikor idejöttem. Norvégiában a Strömsgodset együttesével voltam már bajnok, ám akkor fiatal voltam, nem számí­tottam alapembernek, í­gy nem is éreztem magaménak az aranyérmet. A mostani bajnoki cí­mhez azonban hozzátettem a magamét. Sajnos, nagyban befolyásolta a Honvéd elleni összecsapást, hogy már a találkozó előtt megtudtuk, bajnokok vagyunk. Olyan érzésekkel léptünk pályára, amelyekkel nehéz jól futballozni.

A 30. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Nagy S. (DVSC) 6 — Hegedűs J. (Puskás Akadémia) 6, Litauszki (Újpest) 6, Kálnoki-Kis (Bp. Honvéd) 6 — Cseri (Mezőkövesd) 7, Rui Pedro (Haladás) 7, Ben-Hatira (Bp. Honvéd) 8, Uzoma (Bp. Honvéd) 8 — Hahn (Paks) 6, Priskin (Haladás) 6, Danilo (Bp. Honvéd) 7
A forduló játékvezetője: Berke Balázs (Újpest — DVSC) 9 — Huszár Balázs, Becséri Gergely, Karakó Ferenc, Takács János

* * *

FTC: a 30-ból másodszor lett bajnok vereséggel a csapat
A FERENCVÁROS BAJNOKAVATÓI AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN
2018–2019: a Ferencváros a Honvédtól elszenvedett 3–2-es vereség ellenére is bajnok lett, mivel a 2. helyezett Mol Vidi pár órával korábban nem tudta legyőzni a Puskás Akadémiát
2015–2016: a Ferencváros a DVSC-től elszenvedett vereséggel lett bajnok (legközelebbi riválisa, az MTK ezzel egy időben vereséget szenvedett a Pakstól, amivel behozhatatlanná vált a Fradi előnye)
2003–2004: DVSC elleni győzelemmel (és az Újpest pontvesztésével) nyerte meg a bajnokságot
2000–2001: DVSC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1995–1996: a BVSC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1994–1995: DVSC elleni döntetlennel nyerte meg a bajnokságot
1991–1992: a Diósgyőr elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1980–1981: a Pécsi MSC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1975–1976: a Zalaegerszeg elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1968: Győr elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1967: a Komló elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1964: a Tatabánya elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1962–1963: Salgótarjáni BTC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1948–1949: a Vasas elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1940–1941: az Újpest elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot (már csak a matematikai bizonyosság hiányzott, az aranyérem sorsa az előző fordulóban eldőlt, amikor a Ferencváros nyert Szolnokon, az Újpest pedig kikapott a BSzKRt-től)
1939–1940: a Taxisok elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1937–1938: Budafok FC elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1933–1934: Phöbus elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1931–1932: Bocskai elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1927–1928: Nemzeti elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1926–1927: Hungária elleni győzelemmel nyerte meg a bajnokságot
1925–1926: az MTK elleni döntetlennel nyerte meg a bajnokságot
FTC: a Fradi a 13. csapat Európában, amely eljutott 30-ig

A Ferencváros megszerezte a 30. bajnoki aranyérmét a labdarúgó NB I-ben, ezzel tizenharmadik európai csapatként csatlakozott a legalább harmincszoros bajnokok táborához. A legtöbb bajnoki cí­mmel büszkélkedő európai klub a skót Rangers, 54 elsőséggel.

EURÓPAI KLUBCSAPATOK 30 VAGY TÖBB BAJNOKI CíMMEL
54 Rangers (Skócia)
53 Linfield (Észak-írország)
49 Celtic (Skócia)
44 Olympiakosz Pireusz (Görögország)
36 Benfica (Portugália)
35 Juventus (Olaszország)
34 Anderlecht (Belgium)
33 Ajax (Hollandia)
33 Real Madrid (Spanyolország)
33 Sparta Praha (Csehszlovákia 21, Csehország 12)
32 Rapid Wien (Ausztria) – 1 német bajnoki cí­met is nyert
31 CSZKA Szófia (Bulgária)
30 Ferencváros

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Bp. Honvéd hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

7 hozzászólás a(z) 2019.IV.27. Bp. Honvéd – Ferencváros: 3-2 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ