2019.V.19. Puskás Akadémia – Ferencváros: 1-1

Döntetlennel zárt a bajnok Ferencváros a PAFC otthonában

Most sem nyert a Fradi Felcsúton, de ezt kevés szurkolója bánta, hisz ünnepelhették a 30. bajnoki cí­met.
Döntetlennel zárult a már bajnok Ferencváros felcsúti fellépése, mivel idény végi hangulatú meccsen 1–1-re végzett a Puskás Akadémiával a labdarúgó NB I 33. fordulójában. A kiegyenlí­tett találkozón a hazaiak szereztek vezetést, amelyet Lanzafame egalizált. A Puskás Akadémia a bajnokság hetedik helyén végzett. A Ferencváros gólszerzője, Davide Lanzafame a honvédos Holender Filippel együtt gólkirályi cí­met szerzett.

Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov: — A Puskás Akadémia elleni összecsapáson mindent meg kell tennünk azért, hogy szép búcsút vegyünk a szezontól. Ez a siker lélektanilag is sokat számí­that, mielőtt megkezdenénk a felkészülést a következő idény kihí­vásaira. Mi az elmúlt két fordulóban is megmutattuk, hogy bajnokként is komolyan vesszük a meccseket, és ugyanezt a mentalitást várom a játékosoktól Felcsúton is.

A mérkőzés:

Puskás Akadémia — Ferencváros: 1-1 (0-0)
Felcsút, Pancho Aréna, 17:00. 3.865 néző.
Vezette: Pintér Csaba (asszisztensek: Szabó P., Kepe; alapvonali jv.: Molnár A., Kovács G.; tartalékjv.: Szécsényi)

Puskás Akadémia: Hegedüs L. — Heris, Hadzsiev, Spandler, Nagy Zs. — Szolnoki, Mioc — Sós B. (Radó, 86.), Vega (Kiss T., 82.), Szakály P. (Tamás N., 66.) — Knezevic
kispad: Varga Á., Bokros, Hegedüs J., Taylor
vezetőedző: Komjáti András

Ferencváros: Holczer (Varga Á., 84.) — Botka, Frimpong, Leandro, Heister — Csonka, Gorriarán — Isael (Haratin, 73.), Lanzafame, Nguen — Szihnyevics (Böde, 61.)
kispad: Takács Zs., Sigér, Szerető, Varga R.
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Nagy Zs. (52.) illetve Lanzafame (60.)
Sárga lap: Heris (30.), Szolnoki (69.), Tamás N. (90+1.) illetve Nguen (9.), Szihnyevics (15.), Heister (71.)

Bár a tét egyik csapatot sem nyomta agyon a Puskás Akadémia–Ferencváros bajnoki előtt, a közelmúlt alapján bí­zhattunk abban, hogy élvezetes meccs kerekedik a párosí­tásból. A két együttes őszi találkozóján Hegedűs János ritkán látható, saját térfeléről szerzett bombagólja döntött, mí­g tavasszal a Groupama Arénában gólparádét rendeztek a zöld-fehérek, 4–0-s győzelemmel vágtak vissza a vereségért. Ezúttal viszont úgy tűnt, egyik fél sem akarja elrontani a rivális idényzárását. Az ősszel bombagólt szerző hátvéd a kispadon kapott helyett, mí­g a bajnok több kulcsjátékosát – többek között Miha Blazicot, Lovrencsics Gergőt és Dibusz Dénest – még a keretbe sem nevezte.

A percek csendesen csordogáltak, az erőviszonyoknak megfelelően a vendégek birtokolták többet a labdát, igaz, a veszélyesebb lehetőségeket nem a kidolgozott akciók, sokkal inkább az aktí­vabb játékosok közé tartozó Isael megindulásai eredményezték. A brazil szélső előbb a bal szélen fektette el az ellenfél játékosait, később a lefelé csapódó szabadrúgását kellett a léc alól kiütnie Hegedüs Lajosnak, majd átlövésből próbálkozott, ám elvétette a bal alsó sarkot. A legnagyobb helyzetet viszont a kontrákra berendezkedő felcsútiak hagyták ki, Sós Bence teljesen üresen lépett ki a hazai védők közül, ám a remek ütemben kimozduló Holczer Ádám lábbal védte a ziccert. Néhány perccel korábban Szolnoki Roland bólintott szögletből a bal sarok mellé, ám ezzel mindkét csapat ellőtte puskaporát az első játékrészére.

A fordulás után némileg megélénkült a mérkőzés, Szolnoki Roland remek indí­tása és Nagy Zsolt szép kapáslövése után érződött, hogy a Fradi nem szeretne vereséggel búcsúzni a bajnokságtól. Más kérdés, hogy nem kellett sokáig izgulnia, egy teljesen felesleges szabálytalanság után büntetőhöz jutott, és bár Davide Lanzafame elsőre hibázott, a kipattanót a hálóba pofozta. A gyors gólváltás után visszatért az első félidőben látott lassú futball, érezni lehetett, hogy az 1–1 mindkét csapatnak tökéletesen megfelel. A hosszabbí­tásban a fővárosiak olasz támadója, valamint Csonka András is közel állt a győztes gól megszerzéséhez, ám végül maradt a döntetlen.

Noha a mérkőzés befejeződött, Szerhij Rebrov együttesnének korántsem ért véget a nap. A játékosok és a szakmai stáb Felcsútról a bajnoki fiesztának otthont adó Budapest Park felé vették az irányt, ahol szurkolóik előtt vették át az aranyérmeket. Vasárnap este az ünneplésé volt a főszerep, a következő tétmérkőzés pedig júliusban következik, a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

További képek: fradi.hu (ittitt és itt), nso.hu, mlsz.hu, Farkas ZsoltSas Gábor

Nyilatkozatok:

KOMJÁTI ANDRÁS, a PAFC vezetőedzője:

– Elégedett a döntetlennel?
– Bí­ztam benne, hogy mindhárom pontot megszerezzük, de í­gy sem panaszkodhatok. Az első félidő elején kicsit megilletődötten futballoztunk, sok labdát vesztettünk a középpályán. A fordulás után még inkább mezőnyfölénybe került a Fradi, mégis mi szereztünk gólt. A játékosok most is végig küzdöttek egymásért, ezen a téren nem lehetett panasz rájuk az utóbbi hetekben.

– Önnek mekkora a szerepe abban, hogy bent maradt a Puskás Akadémia?
– A sikerek elsősorban a játékosoknak köszönhetők, a szakvezető legfeljebb mankót adhat a hónuk alá. Egy-egy taktikai utasí­tással vagy meglátással segí­thetünk, de a kivitelezés a labdarúgókon múlik. A bennmaradás nyolcvan százalékban a futballisták érdeme, a maradék húszban pedig az edzői stábé.

– Mikor jelentik be az új vezetőedzőt?
– Bí­zom benne, hogy a jövő hét végére, vagy legkésőbb az azt követő hét közepére kiderül, ki irányí­tja a csapatot a következő idényben. Fontos lenne, hogy az új szakvezetőnek elég ideje legyen a felkészülésre, és az esetleges erősí­téseket is megbeszélhessük.

SZERHIJ REBROV, az FTC vezetőedzője:

– Hogyan értékeli az idény utolsó bajnokiját?
– Egyik együttes sem volt elég motivált, igaz, í­gy is akadtak helyzetek. Talán csak egy játékosomon láttam, hogy kellően felspannolta magát, Davide Lanzafamén. Az erőfeszí­téseit siker koronázta, végül gólt szerzett. A harmincadik bajnoki cí­mmel nagy örömet szerzetünk a szurkolóinknak.

– Milyen érzésekkel vonul pihenőre?
– A játékosoknak azt mondtam az öltözőben, vasárnap ünnepeljenek, de ez legyen a fieszta utolsó napja. Utána a pihenésre és a feltöltődésre koncentráljanak, mert szükség lesz az erejükre. Az egész idényben keményen dolgoztunk, de ha a nemzetközi porondon is sikeresen akarunk szerepelni, a folytatásban ennél is több kell.

– A múlt héten jött a hí­r, hogy a Besiktas szeretné vezetőedzőnek a következő idényre. Mi a helyzet ezzel kapcsolatban?
– A Ferencváros vezetőedzője vagyok, ehhez a klubhoz köt a szerződésem. Jól érzem magam az egyesületnél, és a jövőben is a Fradival akarok sikereket elérni. Boldog vagyok, hogy részese lehettem a klub harmincadik bajnoki cí­mének, és bí­zom benne, hogy ez csak a kezdet.

„Huh – sóhajtott nagyot a Puskás Akadémia elleni 1–1-gyel záró Ferencváros támadója, Böde Dániel, majd, miután újra szóhoz jutott, folytatta: – Sziasztok! Készültem egy beszéddel, de Leandro összetépte, úgyhogy improvizálnom kell. Azt hittem, könnyebb dolgom lesz.”

„Mindenki ismeri Danit, az előre í­rt dolgok nála nem működnek, nála minden szí­vből jön” – vette át a szót Leandro, majd visszaadta a csapatkapitánynak.

Azt hittem, ez egyszerűbb lesz azért – mondta Böde láthatóan elérzékenyülten a Fradi-szurkolók skandálása közben. – Tarthatnánk szónoklatokat, de száz szónak is egy a vége. Ma este biztosan itt maradok… A viccet félretéve. Magam, a csapat és az egész stáb nevében szeretném megköszönni az egész éves buzdí­tást, nélkületek nem jöhetett volna össze a harmincadik bajnoki cí­m. Nem játszottunk mindig jól, mindig szépen, de az akarat és a ti buzdí­tásotok átsegí­tett a nehéz időszakokon, tizenkettedik játékosként ott voltatok mellettünk a pályán. Ezért nem győzünk hálálkodni, úgy gondolom, ez a bajnoki cí­m nélkületek nem jöhetett volna össze. Ünnepeljük meg ezt a győzelmet együtt, éljen a bajnokcsapat, hajrá, Fradi!”

„Benne volt az elmúlt hét év, amit itt töltöttem. Ez nem hivatalos, még nincs száz százalékig eldöntve, de amit a szurkolók tudnak… Az valószí­nű. Nehéz úgy, hogy az utóbbi két hétben gyakorlatilag mindig sí­rva megyek edzésre. Ha a szí­vemre hallgatok, itt maradok, ha az eszemre, akkor elmegyek. Nem egyszerű helyzet. Maradtam volna még, de az élet, most úgy tűnik, úgy hozta, hogy váltanom kell. Ez nem száz százalék még” – nyilatkozta ezt már az M4 Sportnak.

A 33. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Banai (Újpest) 7 — Szetmári Cs. (DVSC) 7, Beriosz (Kisvárda) 7, Kamber (Bp. Honvéd) 8 — Gosztonyi (Kisvárda) 7, Cukalasz (Kisvárda) 8, Márkvárt (DVTK) 7, Szécsi M. (DVSC) 8, Tajti (DVTK) 7 — N’Gog (Bp. Honvéd) 7, Holender (Bp. Honvéd) 7
A forduló játékvezetője: Iványi Zoltán (DVTK — Újpest) 9 — Buzás Balázs, Medovarszki János, Bognár Tamás, Takács János

Tabella:

Góllövőlista:

Davide Lanzafame (Ferencváros) és Holender Filip (Honvéd) is betalált a labdarúgó NB I 33., záró fordulójában, í­gy 16-16 találattal holtversenyben végeztek a góllövőlista élén.

Érdekesség, hogy Lanzafame az elmúlt idényben még a Honvéd játékosaként volt mesterlövész (akkor 18-szor talált be), í­gy megvédte a cí­mét. Ez a 2010-es években előtte csak Adamo Coulibalynak (DVSC) és Nikolics Nemanjának (Videoton FC) sikerült.

Az olasz előtt Eppel Márton (16) szintén a Honvéd támadójaként lett gólkirály, amivel Holender révén sorozatban már harmadszor adott (társ)gólkirályt a kispesti csapat.

Egymás után a negyedik idényben maradt a húsztalálatos határ alatt az NB I-es gólkirály. Ilyen ez előtt csak kétszer, 1901 és 1904, illetve 1986 és 1994 között fordult elő a magyar élvonalban.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Puskás Akadémia hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

5 hozzászólás a(z) 2019.V.19. Puskás Akadémia – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ