2019.VII.17. BL-selejtező: Ludogerec – Ferencváros: 2-3

Ferencváros: a nagyobb falat kipipálva, jöhet a máltai csapat

A Fradi nagyon érdekes mérkőzésen idegenben is megverte a Ludogorecet, elméletileg könnyebb ellenfél jön.
A Ferencváros idegenben is legyőzte a bolgár Ludogorecet a Bajnokok Ligája selejtezőnek első körében, í­gy a magyar bajnok folytathatja szereplését az európai sorozatban. A következő ellenfél a máltai Valletta lesz.

Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov: – Ugyanazok az esélyek most, mint az első mérkőzés előtt volt. Az odavágó csak az első félidőnek volt tekinthető, most várjuk a visszavágót, ahol 50-50 % az esélye a két együttesnek. Sok mérkőzését láttuk a Ludogorecnek a tavalyi szezonból is, ezért tudjuk, hogy nem feltétlen az volt az igazi arca, amit mutatott múlt héten. Hideg fejjel kell játszanunk, ez nagyon fontos. Mindig nehéz úgy felkészülni egy ellenfélből, ha csak videókat láttál róla, ezért most sokkal egyszerűbb a helyzetünk, mint volt az odavágót megelőzően. Nagyon jó információink vannak arról, hogyan reagálnak az egyes mozgásokra, mindkét együttes jobban tudja, milyen esetben, mit kell tennie.

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 1. selejtező kör, visszavágó:

Ludogerec — Ferencváros: 2-3 (1-2)
Razgrad, 19:30. 8.000 néző.
Vezette: Donatas Rumšas (asszisztensek: SužiedÄ—lis, Snarskis; tartalékjv.: Valikonis – litvánok)

Ludogerec: Renan — Ikoko (Cicinho, 64.), Terziev, Moti, Nedjalkov — Góralski, Djakov — Jorge Intima, Marcelinho (Biton, 64.), Tchibota — Swierczok (Keserü, 46.)
kispad: Iliev, Anicet Abel, Badji, Lukoki
vezetőedző: Sztojcso Sztoev

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister — Ihnatenko (Sigér, 57.), Haratin — Zubkov, Skvarka, Nguen (Varga R., 61.) — Priskin (Lanzafame, 73.)
kispad: Gróf, Frimpong, Civic, Botka
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Terziev (24.), Heister (69. – öngól) illetve Haratin (17.), Skvarka (21.), Nguen (48.)
Sárga lap: Tchibota (85.) illetve Ihnatenko (26.), Lovrencsics G. (28.), Dibusz (29.)
Kiállí­tva: Moti (82.)

Továbbjutott: Ferencváros, kettős győzelemmel, 5–3-as összesí­téssel

A belvárost egyre több ferencvárosi drukker lepte el.

A bolgár kisváros, Razgrad központja egyébként sem nagy, a néhány száz Magyarországról érkező zöld-fehér szurkoló egy csapásra megtöltötte a kiülős helyeket. Az olcsó sör, s a balkáni hangulat mosolygóssá tett mindenkit, a helyiek eközben közönyösen figyelték a történéseket. Na igen, Razgradban az elmúlt években hozzászoktak az ide látogató drukkerhadakhoz, járt itt többek között az AC Milan, a Paris Saint-Germain, vagy éppen az Arsenal szurkolótábora is. A szerda esti Bajnokok Ligája-visszavágón messze nem volt telt ház, amit a bolgárok azzal magyaráztak, hogy a helyi ultrák némileg „jóllaktak” az elmúlt időszakban, és egyébként is nyár közepe van, sokan a tengerparton múlatják az időt.

Szerhij Rebrovnak és csapatának egészen más terve volt az előttünk álló hónapokra, a Ludogorec kiejtésével szerettek volna továbbjutni, hogy a BL következő körében a máltai Valletta FC-vel találják magukat szemben.

A zöld-fehérek szakmai stábjának keze némileg meg volt kötve, hiszen Davide Lanzafame lába nem jött annyira rendbe, hogy a kezdőbe jelölhesse őt Szerhij Rebrov, í­gy a Ferencváros ugyanazzal a kezdőcsapattal vágott neki az összecsapásnak, mint egy hete. A Ludogorec szakmai stábja azonban változtatott, bekerült a kezdőcsapatba a brazil Marcelinho, az más kérdés, hogy a hétvégi bajnokin duplázó román válogatott Claudiu Keserü a cserepadon kezdett.

A 21. percben aztán akár azt is hihettük volna, hogy eldőlt a továbbjutás!

A Ferencváros rövid idő leforgása alatt két gólt lőtt a Ludogorec Arenában, és mí­g a kispadnál mindenki ölelkezett, egymás nyakába ugrált, addig Szerhij Rebrov hűvös eleganciával vette tudomásul az előnyt. És milyen jól tette!

A bolgár bajnoknak ekkor négy gólt kellett volna szereznie a továbbjutáshoz, ám a középkezdés utáni mozdulataikból azonnal látszott, a vendéglátók aligha adják fel és veszik tudomásul, hogy idén idő előtt búcsúznak a legrangosabb európai kupából…

A hazaiak olyan tí­z percet produkáltak, amelyet sok ide látogató európai csapat nem húzott volna ki, ennyi idő alatt fejeltek egy gólt, rúgtak egy kapufát, oldalhálót, s kihagytak egy tizenegyest. A büntetőnél a lengyel Jacub Swierczok „panenkázva”, azaz a labdát lazán meglőve, a kapus felett átpörgetve próbált túljárni Dibusz Dénes eszén, aki a földről felállva tornázta ki a léc alá hulló labdát. Néhány bolgár újságí­ró dühkitörése emlékezetes volt, egyikőjük eltört egy széket, majd felállt a helyéről, és – hazament…

Talán jobban is tette, hogy nem maradt. A magyar bajnok a fordulás után három perccel – a múlt héten betaláló Nguen Tokmac révén – újabb gólt lőtt, és ekkor már Szerhij Rebrov is örült a kispadnál. Nem csak azért, mert a Ludogorecnek négyet kellett volna vágnia, a Ferencváros játéka is bizakodásra adott okot. Az FTC Razgradban hatékony futballal rukkolt elő, hibák ugyan akadtak a játékban, ám szép labdakihozatalok, mesteri indí­tások, veszélyes befejezések is – a találkozónak ebben a periódusában jó volt nézni a Fradi játékát. A három idegenbeli gólról pedig csak annyit, a helyi arénában legutóbb kilenc hónappal ezelőtt kapott három gólt a Ludogorec, akkor az Európa-liga csoportkörében a Bayern Leverkusen (2–3) talált ennyiszer a kapuba.

A hazaiak a hajrára sem adták fel teljesen a küzdelmet, szépí­tettek is, és több izgalmas pillanat is akad a kapu előtt, ám Dibusz Dénesen ekkor már nem lehetett kifogni. A Ferencváros két győzelemmel jutott a Bajnokok Ligája második fordulójába, a mostani pedig mestermunka volt!

Egy hét múlva a máltai Valletta FC érkezik a Groupama Arénába.

További képek: fradi.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov, az FTC vezetőedzője a találkozó után elmondta, az első perctől fogva hitt a sikerükben.

– Ez nem volt egyszerű…
– Nem bizony! – válaszolta Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. – De ezzel pontosan tisztában voltunk. A mérkőzés előtt azt mondtam a fiúknak, csapatként jobbak vagyunk. Lehet, hogy egyénileg jobb egy két játékosuk, de higgyék el, jobbak vagyunk. Az első perctől fogva hittem a sikerünkben, a Ludogorec jött ránk, nehéz mérkőzés volt.

– Legutóbb – kilenc hónappal ezelőtt – a Bayern Leverkusen rúgott itt három gólt. Mit szól ehhez?
– A mai mérkőzés forgatókönyve az első találkozó eredményétől függött, az elejétől jöttek ránk, de mi jókor szereztük a góljainkat, és ez rendí­vül fontos volt. Karrierem szép estéje ez, rászolgáltunk a sikerre.

– A máltai Valetta FC következhet. Máris odafigyel rájuk?
– Megnéztük már őket is, több videofelvételt is láttam róluk, ez nem titok. De most pihennünk kell, és csütörtöktől megkezdjük a felkészülést.

„A védekezés volt a továbbjutás kulcsa – mondta a Nemzeti Sportnak Tokmac Nguen, aki Budapesten és Razgradban is gólt lőtt a Ludogorecnek. – Még akkor is, ha három gólt lőttünk idegenben. A Ludogorec támadóit nem egyszerű feltartóztatni, le a kalappal a csapat előtt. A bolgár bajnok a találkozó egyes periódusaiban nagyon jött ránk, észnél kellett lenni minden pillanatban.”

A gyors szélső februárban érkezett a Ferencvároshoz, és végre olyan formában játszik, ahogy azt magától is elvárja.

„El kell ismernem, némi időre volt szükségem, mí­g megszoktam Magyarországot, az itteni életet. Most vagyok olyan formában, amit magamtól is elvárok. Jól érzem magam a bőrömben. A mostani továbbjutás nem akármilyen siker, hiszen a Ludogorec nagyon jó csapat, remekül járatta a labdát.” 

„Sajnos az első lehetőségem kimaradt, de úgy voltam vele, ha azon rágódom, akkor a következő sem megy majd be – nyilatkozta lapunknak Ihor Haratin. – Jól jött be középre a szöglet, és jó ütemben is ugrottam fel. Miután magas vagyok, az edzéseken sokat gyakoroljuk ezeket a szituációkat. Ha gólt szerzek, általában szögletek vagy szabadrúgások után teszem. Legutóbb a Vidi ellen találtam a kapuba.”

A 24 esztendős ukrán középpályás rengeteget futott a Ludogorec ellen, a lefújás után érthetően lógó nyelvvel sétált a busz irányába.

„Alaposan elfáradtam – mosolygott a játékos. – Sok volt a párharc, és végig észnél kellett lenni, hiszen a Ludogorec futballistái bármikor képesek váratlant húzni. Az öltözőben nagy volt az öröm, de pezsgőt azért nem bontottunk. Ez csupán az első lépcsőfok volt. Az álmom továbbra is az, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájára jussunk.”

Dibusz Dénes a kivédett 11-esről, a továbbjutásról és a folytatásról is beszélt.

– A lefújás után rögtön azt mondtad Leónak, hogy végülis három panenkás 11-esből kettőt már megfogtál.
– Igen, de ha jobban belegondolok, az lehet, hogy négyből kettő, mert a kupadöntőn kétszer is „böktek”, előtte pedig ugye volt az a BL-meccs az albánokkal. Mindezzel együtt nem számí­tottam rá, hogy megint ez lesz.

– Tudtad, hogy a bolgárok játékosa szokott ilyen 11-eseket lőni?
– Igen, a videózás miatt tudtam, ezzel együtt a kiélezett helyzet miatt elsőre nem számí­tottam erre. Pedig nem is csinálta rosszul, mert a léc alá jött a labda, szerencsém volt, hogy annyira fel tutam jönni a földről, hogy kiüssem. Nagy lendülettel futott, ezért tőlem is gyors reakció kellett, de az utolsó lépésnél nagyon lefékezett. Akkor gondoltam, hogy mi következhet, bár én is elindí­tottam már a mozgást, meg tudtam annyira fogni a lendületemet, hogy még egy kontramozgásra is képes voltam. Visszagondolva, kulcsfontosságú volt.

– Beugrott rögtön az az albánok elleni BL-meccs?
– Utána igen, mert akkor sokan támadtak, de ez már mindegy. A jelenben élünk, az a meccs három éve volt, nem kell azzal foglalkozni már. A mai találkozó a fontos, ahogy a csapat küzdött, ahogy játszott, és ahogy mindenki szeme előtt a továbbjutás lebegett. Voltak szituációk, amikor szerencsénk volt. Az első félidőben szabadrúgásból lett egy kapufájuk, mi meg a kirúgás után rögtön rárúgtuk a második találatunkat. Ezek olyan fordulópontok voltak, amelyek a mi oldalunkra billentették a meccset. Hasonló volt a második félidején szerzett megpattanós gólunk is. Azzal talán eldőltek a nyitott kérdések. De végig koncentrálni kellett, mindenki nagyot küzdött.

– Szerinted mi az, amiért most sikerült egy nagy bravúr, mí­g az előző években, nemzetközi porondon nem sikerült jól szerepelni? Úgy tűnik, mindenki jobban hisz a jó nemzetközi teljesí­tményben, ez köszönhető talán Sergei Rebrovnak is.
– Igen, hiszen olyan edzőnk van, aki szerepelt a csapatával már BL-csoportkörben, és jó eredményeket ért el. Érződik rajta, hogy tudja, hogyan lehet eredményes a csapatunk. Mindkét találkozón bizonyí­tottuk is, hogy fel tudunk nőni a Ludogorec szintjére. Ez nem jelent rosszat, hiszen a bolgárok az elmúlt években rendszeresen BL- vagy EL-csoportkörben szerepeltek. Ez az eredmény tehát biztató a jövőre nézve. Adhat ez az egész egy olyan lökést, megerősí­tést, hogy sikerrel tudjuk venni a következő akadályokat is. Most mindenesetre a máltaiakra kell koncentrálnunk, ahogy hazaérünk, mindenkinek a fejében ez forog majd. Reméljük, hogy a szurkolóink megtöltik a stadiont, és jó eredményt tudunk elérni. A drukkereink nagy segí­tséget adtak most is, az odavágón, valamint nagyon sokan elkí­sértek minket Bulgáriába is. Ezúton is köszönjük ezt nekik. Bí­zom benne, hogy a támogatásukkal, jövő héten olyan eredményt fogunk elérni, amivel megalapozhatjuk az újabb továbbjutást.  

– Nézted már, hány gratuláló üzenet érkezett a telefonodra?
– Van néhány. Ilyenkor sokkal több jön, mint amikor esetleg nem kell annyit hozzátennem a meccshez. Ez tényleg egy nagy eredmény, otthon is mindenki nagyon boldog. Az egész magyar focinak is jót tesz, hiszen tavaly a Vidi menetelt, és jó lenne, ha idén is lennének ilyen magyar csapatok. Ezzel meghálálhatjuk azt a bizalmat, amit az emberektől kaptunk.

Szlovák légiósunkat lenyűgözte a Groupama Aréna hangulata, Michal Skvarka a Valletta ellen is számí­t szurkolóinkra.

– Mit jelent számodra, hogy a Ludogorec elleni második mérkőzésen megszerezted az első gólodat a Ferencváros mezében?
– Nagyon örülök, hogy máris sikerült betalálnom, de őszintén mondom, hogy számomra nem a gólom a legfontosabb. A lényeg, hogy továbbjutottunk. Boldog vagyok, hiszen ezzel elértük a kitűzött célt, azaz sikerrel kezdtünk a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

– Mit gondolsz, mi volt a sikerünk titka?
– Még most is óriási dolognak tartom, hogy le tudtuk győzni a Ludogorecet, amely egy nagyon erős csapat, elég talán csak azt kiemelnem, hogy rendre a csoportkörig jut a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában. Úgy érzem, csapatként nagyon erősek vagyunk, a csapategység és a sok munka sikerre vezetett.

– Ellentétben a Ludogorec elleni párharccal, a Valletta ellen már a Ferencváros kiemelt, előzetesen mellettünk szólnak az esélyek. Hogy érzed, könnyebb feladat vár a csapatra?
– Nem szabad leí­rni az ellenfelet, hiszen a BL-ben és az EL-ben is láthattuk, hogy nem mindig az esélyesebbnek vélt csapat jut tovább. Nem szabad lebecsülnünk senkit, éppen azért számí­tok nehéz meccsre a Valletta ellen, mert az esélyek mellettünk szólnak. Ugyanúgy fel fogunk készülni az ellenfélből, mint a Ludogorec elleni mérkőzések előtt.

– Mindkét eddigi selejtezőt végigjátszottad – ilyen bemutatkozásra számí­tottál?
– Szlovák újságí­rók is kérdeztek erről, nekik is azt feleltem, hogy már annak is örültem, hogy bekerültem a meccskeretbe, arra nem is számí­tottam, hogy rögtön kezdő leszek, ráadásul mindkétszer. Nagyon örülök, hogy í­gy alakult, azért dolgozom minden egyes edzésen, hogy ez a jövőben is í­gy legyen.

– A Valletta ellen is a Groupama Arénában kezdjük a párharcot. Elsőre hogy tetszett a stadionunk hangulata?
– Óriási élmény volt a Groupama Arénában pályára lépni, ilyen nagyszerű közönség előtt még nem játszottam. Ha visszagondolok a stadion atmoszférájára, még most is kiráz a hideg… Hasonlóan sportszerű, fanatikus szurkolásra számí­tok a Valletta ellen is, szükségünk van a szurkolóink támogatására.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Ludogerec hivatalos honlapja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2019.VII.17. BL-selejtező: Ludogerec – Ferencváros: 2-3 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.03. 17:30, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ