2019.VII.24. BL-selejtező: Ferencváros – Valletta: 3-1


Lanzafame duplázott, a Fradi két góllal legyőzte a Vallettát

A máltai bajnok a végén mutatott életjeleket, Szerhij Rebrov csapata 3–1-re nyert.
A labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, a párharc első felvonásán a Ferencváros hazai pályán 3–1-re legyőzte a máltai Valletta FC-t, í­gy kedvező helyzetből várhatja a jövő hét keddi visszavágót.

Nyilatkozatok:

A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov szerint arra csak mentálisan tudnak készülni, hogy a Valletta kemény, sokat szabálytalankodó csapat hí­rében áll.

„Biztosan kemény meccs vár ránk, hiszen a BL-ben minden csapat országa legjobbja. A máltaiak erős, agresszí­v stí­lust képviselnek, de nem a legjobb kvalitású játékosokból állnak. Nekünk a saját játékunkat kell játszanunk, a legjobb formákat hoznunk, és kihasználnunk ellenfelünk gyengeségeit.”

Az ukrán tréner nemrég szerződést hosszabbí­tott a Ferencvárossal, erről is ejtett néhány szót.

„Boldog vagyok a klubban, örülök, hogy itt lehetek, van jövőkép, illetve remek kapcsolatot alakí­tottam ki nemcsak a játékosokkal, de az elnökséggel, a stábbal és az egész klubbal.”

A vendégcsapat kedd esti sajtótájékoztatóján Darren Abdilla vezetőedző elmondta, hogy alaposan elemezték az FTC–Ludogorec párharc mindkét mérkőzését.

„Két jó meccset láttunk, véleményem szerint a magyar csapat új játékosai nagyon jól teljesí­tettek. Elemeztük a hibákat is, amelyeket remélhetőleg ki tudunk használni szerdán” – nyilatkozta.

A májusban kinevezett tréner hozzátette, a labdarúgásban semmi sem lehetetlen, nagyon jó csapat ellen készülnek, kemény csatára számí­tanak, de jó meccset szeretnének játszani.

Justin Haber: — A papí­rforma Fradi-sikert í­gér a Valletta ellen, de mint tudjuk, a futball egy játék, amelynél nem minden esetben érvényesül a papí­rforma.

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 2. selejtező kör, odavágó:

Ferencváros — Valletta: 3-1 (2-0)
Groupama Aréna, 20:00. 18.603 néző.
Vezette: Radu Petrescu (asszisztensek: Ghinguleac, Urzică; tartalékjv.: Birsan – románok)

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Civic — Haratin, Ihnatenko — Zubkov, Skvarka (Sigér, 82.), Nguen (Bőle, 66.) — Lanzafame (Szihnyevics, 66.)
kispad: Gróf, Frimpong, Heister, Isael
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Valletta: Bonello — Pena Beltre, J. Borg, S. Borg, J. Zerafa — R. Muscat — Fontanella, Pulis (Dimech, 57.), Packer (Messias, 70.), Tulimieri — Nwoko (Piciollo, 82.)
kispad: Cini, R. Camilleri, Tonna, Monticelli
vezetőedző: Darren Abdilla

Gól: Bonello (19. – öngól), Lanzafame (36. – 11-esből, 59.) illetve Messias (85.)
Sárga lap: J. Borg (15.), Pulis (35.), Tulimieri (38.), J. Zerafa (52.)
Kiállí­tva: S. Borg (90+4.)

A tizenhat máltai szurkoló már egy órával a kezdés előtt a helyén énekelgetett. Egyikőjük a hőség ellenére hatalmas, kucsmaszerű sapkával a fején táncolt, és a vendégszektor korlátjára négy-öt kisebb nagyobb Valletta-zászló is kikerült. A drukkerek vidáman integettek a hazai szektorokban gyülekező ultráknak – a hangulatra mindent lehetett mondani, csak éppen azt nem, hogy ellenséges lett volna.

Szerhij Rebrov viszont éppen egy harcos, már-már durva ellenfélre készí­tette fel együttesét. A máltai bajnokcsapat futballistái az első selejtezőkörben tizenkét sárga lapot kaptak, a tudásbeli különbséget keménységgel próbálják ellensúlyozni, a párharcokba gondolkodás nélkül mennek bele. Néhány perc elteltével megállapí­thattuk, tényleg nem kí­mélik sem magukat, sem az ellenfelet. Alattomos belépők ugyan nem voltak, ám néhány összecsapásnál látszott, azt sem bánják, ha sárga lap jár a megmozdulásért, sőt a máltaiak a könyöküket is előszeretettel használták.

A Ferencváros kezdőjéből – a Ludogorec elleni mérkőzéshez képest – némi meglepetésre kimaradt a balhátvéd, Marcel Heister, helyette Eldar Civic kapott lehetőséget, a keretből is hiányzó Priskin Tamás helyén pedig Davide Lanzafame kezdett előretolt csatárként. Mindezt a mellettünk két székkel helyet foglaló Dinamo Zagreb megfigyelője is azonnal papí­rra vetette, a kilencven perc alatt bőszen jegyzetelt. Nem véletlenül tette, a párharc továbbjutója ugyebár minden bizonnyal az általa képviselt klubbal találkozik a harmadik selejtezőkörben, miután a horvátok az első mérkőzésen 2–0-ra nyertek a grúz Szaburtalo Tbiliszi otthonában.

A Ferencváros is tette a dolgát, a szünetre megnyugtató, kétgólos előnnyel vonulhatott le a pályáról.

Pontosan olyan volt a forgatókönyv, ahogy azt Szerhij Rebrov megjósolta, a Valletta védekezett, kontraakciókkal próbálkozott, a zöld-fehérek pedig támadtak, próbálták minél hamarabb eldönteni a továbbjutást. A legtöbb veszélyt a jobb szélen rendre beinduló Olekszandr Zubkov jelentette, jellemző volt, hogy a hazaiak szögletet követően és büntetőből szerezték a két góljukat. A lelátón elegáns fehér ingben ott üldögélt Böde Dániel is, a Fradi korábbi támadója megí­gérte, hogy a helyszí­nen szurkol majd a csapatnak, s most elégedetten láthatta ő is, hogy egykori csapattársai megnyugtató előnyre tettek szert egy harcosan futballozó együttessel szemben.

S ha már az előny… Ez olykor túlságosan is nyugodttá tette a ferencvárosi játékosokat, néhány támadást nem első szándékból fejeztek be, ahogy mondani szokták, „túlszí­nezték” az akciókat, ám ahogy telt az idő, úgy fáradtak el egyre inkább a máltai labdarúgók. Fél óra volt még hátra az összecsapásból, amikor az első játékosuk izomgörcs miatt lent maradt a gyepen. A Ferencváros a háromgólos előny birtokában (Davide Lanzafame duplázott az 59. percben) az utolsó tí­z percre mintha visszavett volna a tempóból, alighanem mindenki azt gondolta, a máltai bajnok úgysem szerez gólt…

Hát szerzett!

A lefújás előtti percekben kontratámadás végén meglepték a hazaiakat, a kispadnál Rebrov fogta a fejét, a vendégek gólja kicsit átí­rta a visszavágó forgatókönyvét, hiszen a Valletta számára elegendő lehetne a 2–0-s hazai siker. A hosszabbí­tásban Dibusz Dénesnek bravúrt kellett bemutatnia, ettől függetlenül a magyar bajnok előnnyel utazhat a visszavágóra, amelyet kedden 20 órától rendeznek meg Máltán – műfüvön. 3–1

További képek: fradi.hu, MTInso.hu, mlsz.huFarkas Zsolt, Sas Gábor, Sportfotók

Nyilatkozatok:

„Az eredménnyel abszolút elégedett vagyok. Lőhettünk volna több gólt, de azt tudom mondani, mint a Ludogorec-meccs után, több információnk van az ellenfélről, jobban fel tudunk készülni a visszavágóra” – kezdte értékelését Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője.

„A meccs elején nagyobb nyomás volt rajtunk, de később már érvényesült az akaratunk. Ha jobban kihasználjuk a helyzeteinket, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna” – tette hozzá.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, de úgy érzem, jól kezdtünk. Sajnos rögzí­tett helyzetből kaptunk két gólt, melyek elkerülhetőek lettek volna, de nem adták fel a játékosaim, és ennek köszönhetően sikerült szépí­tenünk. Hiszek benne, hogy a gólunk a visszavágón még sokat érhet. Elégedettek lehetünk, hogy tudtunk gólt szerezni, és ez lehetőséget ad egy szoros visszavágóra” – nyilatkozta a meccs utáni sajtótájékoztatón a Valletta vezetőedzője, Darren Abdilla.

„Sajnos a végén kaptunk egy gólt, í­gy ez nem a legjobb eredmény, ami ebből kijöhetett, viszont a 3–1 a továbbjutás szempontjából nagyon jó eredmény” – reagált a duplázó Davide Lanzafame az M4Sportnak arra a kérdésre, hogy eldőlt-e a párharc.

„A félidőben azért mosolyogtam, mert ilyen atmoszférában játszani mindig hatalmas dolog, úgyhogy szeretném megköszönni a szurkolóknak, hogy ilyen hangulatot teremtettek. Ami a büntetőt illeti, videókon mindig kielemezzük a kapusok mozgását, én is í­gy tettem, ezúttal viszont úgy döntöttem, hogy a másik irányba lövöm a labdát. Reméljük, legközelebb is beválik ez.”

Az olasz támadó már csak egy dolgot szeretne.

„Ami hiányzik még, az a továbbjutás, és utána az, hogy a Dinamo Zagrebbel játszhassunk, de meglátjuk, azért még van hátra egy visszavágó.”

Eldar Civic: — Az első tétmérkőzés minden futballista számára fontos, í­gy természetesen nekem is. Nagyon örülök, hogy nyertünk, nem is álmodhattam volna szebb debütálásról! Nehéz mérkőzés volt ez, a Bajnokok Ligájában sosem könnyű győzni, ezért elégedettek és boldogak lehetünk. Nekem sem volt a legkönnyebb feladat, hogy rögtön egy BL-meccsen kellett játszanom, de úgy érzem, jól megoldottam a feladatom. Sajnálom, hogy kaptunk egy gólt, ez is arra figyelmeztet minket, hogy a visszavágón is maximálisan kell koncentrálnunk, csak úgy érhetjük el a továbbjutást, ha a visszavágón is fegyelmezetten és jól futballozunk.

A vezető gólunk furcsa szituációt követően született, először az UEFA hivatalos honlapja is Lasa Dvalinak adta a találatot, ám végül hivatalosan a máltai kapus, Henry Bonello öngóljának könyvelték el. Védőnk azonban í­gy is örült a vezető találatnak, és később a győzelemnek, ám nem csak emiatt lehetett boldog a meccset követően.

– Érdekes körülmények között született az első találat. Te szerezted?
– Abban biztos vagyok, hogy abban a pillanatban úgy éreztem, én vettem be a kaput, aztán lehet, hogy végül öngólnak könyvelték el. Az a legfontosabb, hogy ha a kapu elé kerülök az ilyen szituációknál, akkor eredményesek tudjunk lenni. Nekem mindegy, hogy még beleér-e egy csapattársam, vagy esetleg öngól lesz, a lényeg, hogy a kapuban kössön ki a labda, ez pedig megtörtént, úgyhogy elégedett lehetek.

– Az eredménnyel is az vagy?
– A háromgólos előny, valamint ha nem talál be az ellenfél, nyilván, jobb lett volna a visszavágóra. Hozzáteszem, úgy érzem, szabálytalankodtak ellenem a kapott gól előtt. Védőként mindig sokkal nyugodtabb vagyok, ha úgy van vége a meccsnek, hogy az ellenfél neve mellett nullás szám szerepel, de a kétgólos különbség sem rossz, jó alapot adott ahhoz, hogy kiharcoljuk a továbbjutást a visszavágón.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Valletta hivatalos honlapja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2019.VII.24. BL-selejtező: Ferencváros – Valletta: 3-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ