2019.VIII.17. Ferencváros – Kaposvári Rákóczi: 1-0

Egygólos FTC-győzelem rengeteg kihagyott helyzettel

A kaposvári Pogacsics kapus remekül védett, ezért nem lett nagyobb a különbség.
Két elhalasztott mérkőzés után a Ferencváros is megkezdte szereplését az NB I-ben, méghozzá a 3. fordulóban, az újonc Kaposvár ellen. Bár rögtön az elején sikerült a hazaiaknak megszerezniük a vezetést, később számolatlanul hagyták ki a helyzeteket, í­gy maradt a sovány győzelem (1–0).

Nyilatkozatok:

Máté Csaba (a Ferencváros pályaedzője): — Másmilyen mérkőzés lesz, ellenfelünktől védekező stí­lusra számí­tunk, éppen ezért nem lesz könnyű találkozó. A stábban van, aki már az Európa Liga-mérkőzéssel foglalkozik, és ott is lesz a mai meccsen, most viszont a legfontosabb a Kaposvár elleni találkozó. Hogy Gróf Dávid védhet-e? A halasztások miatt most kezdődik az az időszak, amikor egy héten két meccsünk van, meglátjuk, hogy alakulnak ezek a találkozók, de az biztos, hogy két kiváló kapusunk van, bármelyikük véd, nyugodtak lehetünk. Ugyaní­gy a csapat többi részében is nagy a konkurenciaharc. Davide Lanzafame elment, de a támadósorban is megvannak azok a játékosok, akikben ott van a gól, valamint érkezett Franck Boli, aki Norvégiában gólkirály volt.

Waltner Róbert: — Sajnos nem egyszerű a sorsolásunk, hiszen az első három idegenbeli mérkőzésünket az előző bajnokság dobogósai ellen játsszuk, de ezt valamiért í­gy akarta a sors. Várom a bajnoki cí­mvédő Ferencváros elleni mérkőzést. Játékosként is mindig vártam, hogy a Fradi otthonában lépjünk pályára, hiszen ez mindig egy kiemelt mérkőzés volt. Nagyon jó szurkolótábora van a Fradinak, csodálatos a stadionja, ilyen környezetben öröm pályára lépni. Remélem, ez a játékosokat is feldobja, s bátor támadójátékot nyújtanak majd. Nyilván nem azért dolgozunk, hogy minél több vereségünk legyen, í­gy minél előbb szeretnénk megszerezni az első pontjainkat, de ha ez nem sikerül a Ferencváros ellen, akkor sem dőlünk a kardunkba, hiszen az esélyek nem mellettünk szólnak. Nem feltartott kézzel megyünk ki a pályára, remélem, hogy ez eredménnyel is párosul majd. Tudjuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, de azt is tudtuk, hogy ez vár ránk az NB I.-ben, í­gy ezzel a teherrel meg kell birkóznunk.

A mérkőzés:

Ferencváros — Kaposvári Rákóczi: 1-0 (1-0)
Groupama Aréna, 19:30. 6.891 néző.
Vezette: Iványi Zoltán (asszisztensek: Ring, Varga Zs.; alapvonali jv.: Karakó, Zierkelbach; tartalékjv.: Albert)

Ferencváros: Gróf — Botka, Blazic, Frimpong, Heister — Ihnatenko, Leandro (Haratin, 74.) — Zubkov (Nguen, 63.), Bőle, Varga R. — Boli (Szihnyevics, 81.)
kispad: Dibusz, Civic, Dvali, Skvarka
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Kaposvári Rákóczi: Pogacsics – Vachtler, Ur, Hegedűs D., Fodor M. – Jakimiv – Nagy R., Szakály A., Nagy K. (Beliczky, 65.), Csiki (Nagy J., 46.) – Ádám (Poplatnik, 81.)
kispad: Slakta, Hadaró, Nagy T., Vojnovic
vezetőedző: Waltner Róbert (papiron: megfelelő licenc hí­ján Disztl László)

Gól: Zubkov (7.)
Sárga lap: Ihnatenko (76.), Botka (81.) illetve Ádám (16.), Szakály A. (56.), Jakimiv (74.), Ur (90.)

Nyomot hagyott a lelkekben a Dinamo Zagreb keddi fellépése, a BL-selejtezőben a Ferencváros 4–0-ra kapott ki a zágrábi együttestől, és ennek leginkább a nézőszámra volt jelentős hatása. A néhány nappal ezelőtti hangulatnak szolid utánzata volt a szombati miliő. Persze fájdalmas volt a ferencvárosiaknak a BL-kiesés, és nem először volt a csapat feladata, hogy a súlyos, nemzetközi kupában átélt kudarcot követően azonnal talpra álljon, mert máris itt az NB I-es mérkőzés.

És itt a Kaposvár: a Rákóczi legutóbb 2014. április 25-én volt a Fradi vendége, de a Groupama Aréna épí­tése miatt a Puskás-stadionban játszott (az FTC 1–0-ra győzött Busai Attila góljával). Az akkor pályán lévők közül csak Bőle Lukács volt ezúttal is a kezdéskor a gyepen, igaz, csaknem öt éve még a Rákócziban futballozott, szombaton pedig a Fradiban kapott lehetőséget. Azon a mérkőzésen Dibusz Dénes volt a kapus, ő is ismételhetett volna, csakhogy nyári szerződtetése óta először, ezen a mérkőzésen kapott szerepet a Kispestről érkező Gróf Dávid. Dibusz Dénes a kispadon kapott helyet, mellette is csak olyan tartalékok ültek, akik kedden kivétel nélkül a kezdőcsapat tagjai voltak: Eldar Civic, Lasa Dvali, Ihor Haratin, Michal Skvarka, Mikalaj Szihnyevics, Tokmac Nguen.

A mérkőzés előtt az lehetett a döntő kérdés, hogy a csalódás után mennyire tud összeszedett lenni a bajnokcsapat az újonc ellen. A kérdésre gyorsan választ kaptunk: alig telt el hat perc, amikor egy labdaszerzést követő gyors akció végén Olekszandr Zubkov megszerezte a vezetést a házigazdának. A kaposváriak azonban nem omlottak össze, talán arra gondoltak, miközben Budapestre utaztak, hogy ez is benne van a mérkőzés forgatókönyvében. A Rákócziban a négy védő előtt Ádám Martinon kí­vül mindenkinek rengeteg védőfeladata volt, még Csiki Norbertnek is, aki a legtöbbször zárkózott fel az ék mellé. Látszott, hogy a vendégek próbálják megbecsülni a labdát, de az első fél órában nem tudták megcélozni Gróf Dávid kapuját, mí­g a másik oldalon Varga Roland és az először kezdő Franck Boli is gólt fejelhetett volna, ugyanakkor egyikük sem célzott pontosan, í­gy a Fradi nem tudta növelni az előnyét.

Fél óra elteltével a Kaposvár megpróbálta már a saját tizenhatosánál megzavarni a Ferencvárost a labdakihozatalban. Ez a kí­sérlet azonban nem tartott sokáig, a labdabiztosabb ferencvárosiak átjutottak a letámadáson, és a játék a folytatásban is inkább a kaposvári térfélen folyt. A félidő vége Varga Rolandról szólt. A szünet előtt egy perc alatt két gólt rúghatott volna, mert remekül futotta be a kaposvári védők által üresen hagyott területeket, de mintha túlságosan görcsösen bizonyí­tani akart volna: erőből lőtt, amikor egy higgadt passz is elegendő lett volna.

A szélső a második félidőben is betalálhatott volna, egyedül 5–0-ra alakí­thatta volna az állást, de vagy Pogacsics Krisztián védett, vagy ő nem találta el a kaput. És a rengeteg kihagyott helyzet majdnem megbosszulta magát, Nagy Richárd kontra végén ziccerbe került, lövés helyett azonban rossz irányba akarta kicselezni a már fekvő Miha Blazicot, és a védő menteni tudott.

Itt-ott füttyszó harsant, mert, bár a Fradi sokat támadott, nyí­lt maradt a mérkőzés. Küzdött, harcolt a Rákóczi, és mindvégig reménye maradt az egyenlí­tésre, pedig a két csapat közötti tudáskülönbség nyilvánvalónak tűnt.

A helyzeteket azonban be kell rúgni… Ez pedig nem ment a keddi emléket még a lelkében cipelő Fradinak, végül azonban győzött, és most talán csak ez számí­tott igazán. 1–0

További képek: fradi.hunso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

SZERHIJ REBROV, a Ferencváros vezetőedzője:

– Hogyan értékeli a mérkőzést?
– A győzelemmel elégedettek lehetünk, de sokkal hamarabb lezárhattuk volna a meccset, elegendő, ha arra gondolunk, hogy huszonháromszor próbálkoztunk kapura lövéssel, mí­g az ellenfél háromszor. Kilenc új játékost próbáltunk ki, örülök, hogy jó teljesí­tményt nyújtottak, és a legfontosabb, hogy három pontot szereztünk.

– Rengeteg helyzet kimaradt – benne volt még a keddi Dinamo elleni nulla négy a fejekben, a lelkekben?
– Előfordulhat, de azt is látni kell, hogy a Kaposvár kapusa kitűnően védett. Az edzéseken rengeteget gyakoroljuk a támadások befejezését, jó, hogy nagyon sok akciót vezettünk, de a helyzetkihasználással problémáink voltak.

– Mennyire volt nehéz feldolgozni a keddi kupakudarcot?
– Nem volt könnyű feladat. A zágrábi eredmény után mindannyian bizakodóak voltunk, nagyon fájdalmas vereséget szenvedtünk, de rengeteget számí­tott Kubatov Gábor támogatása, és persze a szurkolóink biztatása. Több olyan játékos is szerepet kapott, akinek idő kell még a beilleszkedéshez. Örülünk a győzelemnek, készülünk a csütörtöki Európa-liga-selejtezőre, és bí­zunk benne, hogy a jövőben sokkal hatékonyabban használjuk ki a helyzeteinket.

DISZTL LÁSZLÓ, a Kaposvári Rákóczi vezetőedzője:

– Minimális különbséggel kaptak ki a bajnok otthonában – ez egy újonctól elfogadható?
– Helytálltunk. Úgy érkeztünk az Üllői útra, hogy nem csak védekezünk, de a Fradi nagyon hamar gólt szerzett, ettől lendületbe jött, és mi nem voltunk kellően bátrak. A második félidőben azonban feljebb toltuk a védekezést, nem rugdostuk el annyira fejetlenül a labdákat, mint korábban, sőt két-három í­géretes kontratámadásunk is volt.

– Hogyan készültek a mérkőzésre? Elhitték a játékosok, hogy reális esélyük lehet a pontszerzésre?
– Tisztában voltunk az erőviszonyokkal, természetesen úgy léptünk pályára a Groupama Arénában, hogy nekünk itt nincs veszí­tenivalónk, és egy ilyen csapat tud veszélyes is lenni. Úgy gondolom, jól küzdöttünk.

– Három mérkőzésen már túl vannak. Hogyan értékelik az eddig látottakat?
– Nyilván nem örömteli, hogy egyetlen pontunk sincs, de voltunk a Mol Fehérvár és a Ferencváros vendégei is, és úgy gondolom, időnként mindkét csapatnak egyenrangú ellenfelei voltunk. Több olyan időszaka is volt az eddigi meccseknek, amelyet pozití­vumként tudunk értékelni, de egyértelmű, sokat kell még fejlődnünk ahhoz, hogy a folytatásban sikeresebbek legyünk.

A 3. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Pogacsics (Kaposvári Rákóczi) 8 — Vachtler (Kaposvári Rákóczi) 6, Ene (Kisvárda) 6, Frimpong (Ferencváros) 6, Hangya (MOL Fehérvár) 6 — Varga K. (DVSC) 7, Elek Á. (MOL Fehérvár) 7, Lucas (Kisvárda) 7 — Kovács I. (MOL Fehérvár) 8, Hodzic (MOL Fehérvár) 7, Cseri (Mezőkövesd) 7
A forduló játékvezetője: Solymosi Péter (Újpest — Paks) 9 — Garai Péter, Bornemissza Norbert, Berke Balázs, Ducsai József

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a Kaposvár hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2019.VIII.17. Ferencváros – Kaposvári Rákóczi: 1-0 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ