2019.X.24. EL-csoportkör: CSZKA Moszkva – Ferencváros: 0-1

Micsoda győzelem! Az FTC nyerni tudott Moszkvában

Dibusz Dénes ihletett formában védett az egész mérkőzésen, a csereként beálló Varga Roland betalált a hajrában.
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 3. fordulójában a Ferencváros a CSZKA Moszkva, az Espanyol a Ludogorec otthonában nyert 1–0-ra.

Nyilatkozatok:

„Az eddigi két vereség miatt nagyon meghatározó lesz az a két mérkőzés, amelyet a CSZKA Moszkva a Ferencvárossal fog játszani az Európa-liga csoportkörében” – jelentette ki Viktor Goncsarenko, az orosz labdarúgócsapat vezetőedzője szerdai, moszkvai sajtótájékoztatóján.

A CSZKA csütörtök este az orosz fővárosban fogadja az FTC-t, majd november 7-én Budapesten játszik.

„A Ferencváros elleni meccsek meglátásom szerint jelentősen befolyásolják a csoport sorsát. Figyelembe véve, hogy két mérkőzést elveszí­tettünk, ez a két összecsapás meghatározó lesz” – nyilatkozott az orosz gárda trénere.

„Az együttes jó hangulatban készül”– tette hozzá.

Goncsarenko elmondta, hogy elemezték az FTC nemzetközi és hazai bajnoki találkozóit, és megfigyelésük szerint a magyar csapat stí­lusát a labdatartás, az épí­tkező támadás jellemzi, ritkák a hosszú passzok. A vezetőedző úgy véli, ebből a szempontból a Ferencváros hasonlí­t a másik két csoportriválisra, a Ludogorecre és az Espanyolra.

A szakember kiemelte: a magyar együttesben sok a légiós, és a középpályát ukrán játékosok határozzák meg. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Fradi edzőjével, Szerhij Rebrovval még nem találkozott, a csütörtöki nap jó alkalom lesz a megismerkedésre.

Saját alakulata taktikájáról Goncsarenko úgy fogalmazott: a CSZKA nem kí­méli majd magát, kezdeményezni fog, ha lehet, már az ellenfél térfelén. Mint mondta, a céljuk egy korai gól, mert annak nagyon fontos lélektani hatása lenne.

Szerhij Rebrov többször is hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy csapatában túlságosan kevés az olyan labdarúgó, aki megfelelő rutinnal bí­rna nemzetközi szinten is. Ezen kevés játékos közé tartozik Ihor Haratin, aki korábban szerepelt már az Európa-ligában. A Ferencváros vezetőedzőjének véleménye mellett kí­váncsiak voltunk arra is, honfitársa, az ukrán védekező középpályás szerint mennyi időre van szüksége egy futballistának, mí­g megszokja a nemzetközi szí­ntéren elvárt ritmust.

– Mikor járt legutóbb Moszkvában?
– Régen… Nem is emlékszem rá – válaszolta Szerhij Rebrov, az FTC mestere.

– Milyen emlékei vannak a fővárosról, hiszen korábban mégiscsak az orosz élvonalban is futballozott?
– Tény, Oroszországban hagytam abba a profi labdarúgást, sőt a Rubin Kazannyal bajnoki cí­met is ünnepelhettünk. Nagyszerű időszak volt, de régen volt. Ez a stadion például, ahol csütörtökön pályára lépünk, még nem is létezett. Most azonban más feladatok állnak előttem, minden idegszálammal a Ferencváros sikereire fókuszálok.

– A védelemben akadnak problémái, hiszen a hétvégén Botka Endre volt kénytelen belső hátvédet játszani. Javult valakinek az állapota a hátsó alakzatból?
– Nem titok, tényleg vannak problémáink hátul. A jó hí­r, hogy Lasa Dvali csütörtökön – ha minden jól alakul – visszatérhet a csapatba.

– Ifjabb Szergej Kuznyecovval beszélt a moszkvai tapasztalatairól?
– Természetesen jól ismerőm őt, és édesapját is, aki legendája volt a Ferencvárosnak. Tudok róla, hogy a közelmúltban a Szpartak Moszkva szakmai stábjában dolgozott. Ha a Szpartak lenne az ellenfelünk, más lenne a helyzet, biztosan felhí­vtam volna. De í­gy nem láttam fontosnak, inkább a saját stábomban bí­zom, az ő meglátásaikra támaszkodtam.

– Mire számí­t a moszkvaiaktól?
– A CSZKA-t senkinek sem kell bemutatni. Korábban a Bajnokok Ligájában szerepelt rendszeresen, idén kénytelen beérni az Európa-ligával. Remek csapatról van szó, intenzí­v futballt játszik, határozottan szerzi meg a labdákat, a középpályája és a szélső védői pedig villámgyorsan zárkóznak fel a támadásokhoz. Nem lesz könnyű feltartóztatni őket.

– Meglepte, hogy a CSZKA egyetlen pontot sem szerzett eddig a csoportban?
– Csalóka eredmények voltak eddig. A Ludogorectől ötöt kapott, és az Espanyol elleni vereség is furcsa volt, a spanyolok alig támadtak, mégis szereztek két gólt. A mai labdarúgásban apróságok döntenek, végig koncentrálni kell, számunkra is fontos lesz, hogy egyetlen pillanatra se lankadjon a figyelmünk.

A mérkőzés:

Európa Liga, H-csoport, 3. forduló:

CSZKA Moszkva — Ferencváros: 0-1 (0-0)
Moszkva, 18:55. ~20.000 néző.
Vezette: Pavel Orel (asszisztensek: Blažej, KŠ™í­ž; tartalékjv.: Pechanec – csehek)

CSZKA Moszkva: Akinfejev — Karpov, H. Magnússon, Gyivejev — M. Fernandes, Obljakov, Vlašić, Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Kucsajev (Bistrović, 61.) — Csalov, Sigurdsson (Bijol, 80.)
kispad: Pomazun, Nishimura, Gogoua, Š arlija
vezetőedző: Viktor Goncsarenko

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Botka, Civic — Haratin — Zubkov (Dvali, 89.), Sigér, Ihnatenko, Nguen (Varga R., 84.) — Boli (Isael, 72.)
kispad: Gróf, Priskin, Csonka, Skvarka
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Varga R. (86.)
Sárga lap: Bistrović (78.), H. Magnússon (90+2) illetve Sigér (74.), Haratin (90+2.), Ihnatenko (90+2.)

Az oroszok már délután erődemonstrációt tartottak.

A világ minden tájáról ide özönlő turisták sétáltak a Vörös téren, amikor egyszer csak öblös hang szólalt meg a mikrofonokból, felszólí­tva a kedves népet, minél hamarabb hagyják el a területet. Az egyik, Hollandiából érkező házaspár háborús készültségre gyanakodott, telefonjaikkal még gyakrabban kezdtek kattintgatni, s kiderült, valóban hadgyakorlatféle következik. A Vörös tér az oroszokra jellemző fegyelmezettséggel ürült ki, nem telt bele öt perc, a több futballpályányi terület üresen ásí­tozott, hogy aztán zöld egyenruhás katonaosztagok foglalják el. Az egyik helyitől megtudtuk, a hadsereg a november 4-ei Egység napja nevet viselő nemzeti ünnepre, az ott szokásos felvonulásra gyakorol.

Ekkor a környező utcákban egyre gyakrabban lehetett magyar hangokat hallani: volt, aki már hétfőn az orosz fővárosba érkezett, mások csupán a találkozó előtti napon futottak be Moszkvában. Noha tí­z Celsius-fok sem volt, a ferencvárosi szurkolók közül többen rövid ujjú pólóban üldögéltek a kávézóban – a belső melegí­tés megtette hatását, éppen akkor koccintottak vodkával. A gyors városnézés után délután aztán mindenkinek iparkodnia kellett a CSZKA Aréna irányába, hiszen a stadion a belvárostól több mint húsz kilométerre található, a taxi hiába olcsó, ha a dugóban képtelenség haladni, a metró pedig kis túlzással labirintushoz hasonlí­t, nehezebb a mélyben kiigazodni, mint egy konyhaszekrény cirill betűs összeszerelési útmutatóján.

A kezdőcsapat kijelölésekor Szerhij Rebrovnak sem volt könnyű dolga, hiszen azt a CSZKA-t kellett feltartóztatni, amely két kör után pont nélkül állt a csoport utolsó helyén: elméletben az oroszok elsöprő rohamokra, magabiztos győzelemre készültek, hiszen hiába a rossz rajt, nem tettek le a csoportból való továbbjutásról. Ennek megfelelően kezdtek a hazaiak, többet birtokolták a labdát, és nyomás alatt tartották a magyar bajnokcsapat védelmét, Dibusz Dénest viszonylag gyorsan bemelegí­tették, mégsem volt teljesen kilátástalan a mérkőzés. Az ellentámadásokból Franck Boli és Nguen Tokmac többször is zavarba hozta a hazaiak hátsó alakzatát, egyszer-kétszer átjátszották a védőket, az egyik ilyen villámgyors ellencsapás végén Nguen kis hí­ján megszerezte a vezetést.

Csakhogy támadásban maradt a CSZKA.

A zöld-fehérek a találkozó ezen szakaszában túlságosan behúzódtak a kapujuk előterébe, félő volt, hogy a nagy nyomást nehéz lesz kibí­rni, hiszen az oroszok egyre-másra dolgozták ki a lövőhelyzeteket, ziccereket. Ment előre a hazai csapat, érezhető volt, hogy még a szünet előtt szerettek volna mindenképpen előnyhöz jutni, szerencsére nem jött össze nekik. A Fradi megúszta ezt az időszakot kapott gól nélkül, hol egy bevetődő védő, hol Dibusz segí­tett ki, egyszer a kapufa volt a zöld-fehérekkel – a moszkvaiak csak az első félidőben tizennégyszer próbálkoztak gólszerzéssel.

A forgatókönyv a második félidőre sem sokat változott, de kit érdekelt ez, annak fényében főleg – és ennyit ugorhatunk is előre az időben –, hogy a lefújás előtti percekben a türelmesen, elszántan védekező Ferencváros az egyik ellentámadás és mesteri összjáték után megszerezte a vezetést!

Hiába támadott többet a hazai csapat, hiába birtokolta többet a labdát, és hiába próbálkozott szinte mindenhonnan lövésekkel, gólt a Fradi szerzett.

A fordulás után ugyanis a zöld-fehérek okosabban, türelmesebben járatták a labdát, igaz, az oroszok lendülete is kitartott. A vendéglátók a bal oldalon próbálkoztak többet, Lovrencsics Gergőnek meggyűlt a baja a labdát rá lendületből hozó támadókkal, a kapu előtt tömörülő védők – köztük leginkább Miha Blazic – többször is az utolsó pillanatban mentettek. Ám a társaknak nem csak az ő vállát kellett veregetniük, ahogy azt a nemzetközi kupában megszokhattuk, Dibusz ezúttal sem unatkozott a gólvonalon, többször is nagyot kellett védenie.

Ahogy Szerhij Rebrov a találkozó előtt hangsúlyozta, döntő jelentőségű lesz, hogy a figyelem ne hagyjon ki, és szerencsére a hátvédek koncentrációjával nem volt gond, ráadásul a végére pedig ugyebár érkezett a csodacsere, Varga Roland, aki két perccel pályára küldése után a győzelmet jelentő találatot szerezte.

Fáradtak a csapatok, egyedül az orosz szurkolók lelkesedése nem lankadt, hiába volt hűvös, több százan is félmeztelenre vetkőztek a kapu mögötti szektorban, és úgy buzdí­tották csapatukat. Hiába… A Ferencváros óriási bravúrt elérve szerzett három pontot a CSZKA otthonában, a spanyol Espanyol elleni idegenben elért 1–1-es döntetlent követően immár négy pontja van a csoportban. Arról se feledkezzünk meg, hogy a csoportkörben egy győzelem több mint félmillió eurót ér, ami igencsak jelentős összeg. Mint ahogyan az is értékes tétel, hogy a Ferencváros legutóbb tizenöt évvel ezelőtt, a skót Hearts ellen nyert mérkőzést a csoportkörben – ez a bravúr tehát régen várt jutalom volt a magyar klubnál.

Az oroszok pedig szerencsére csak a Vörös téren tartottak demonstrációt – a CSZKA Arénában az erő a magyar bajnokkal volt. 0–1

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Espanyol 3 2 1 4–1 +3 7
2. Ludogorec 3 2 1 8–2 +6 6
3. FERENCVÁROS 3 1 1 1 2–4 –2 4
4. CSZKA Moszkva 3 3 1–8 –7 0

További képek: fradi.hu (itt és itt), nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője:

– Elöl Nguen és Boli nagyon jól megértette egymást, némiképp emlékeztetett egy bizonyos Rebrov, Sevcsenko párosra.
– Egy másodpercig sincs í­gy. Mi Andrijjal éveken keresztül játszottunk együtt, igazán jól ismertük és megértettük egymást. Ma Nguen és Boli is jó munkát végzett, keményen dolgoztak a csapatért.

– Kezdhetünk gondolkodni a továbbjutásról?
– Nem. Lépésről lépésre kell továbbra is haladnunk. Azt mondtam a játékosoknak a meccs előtt, mutassunk az embereknek valamit, amiről emlékeznek majd a Ferencvárosra a mérkőzés után. Szerintem a CSZKA most már biztosan emlékezni fog ránk. Ma még ünnepelhetünk, de csak kicsit, mert vasárnap már fontos bajnoki vár ránk.

Viktor Goncsarenko, a CSZKA vezetőedzője:

– Nagyon csalódottak?
– Mit mondhatnék?! A helyzeteink nekünk is meg voltak, mégis az ellenfél győzött. Ugyanaz volt a problémánk, mint az utóbbi időben szinte mindig. Az első félidőben jól játszunk, rengeteg helyzetet alakí­tunk ki, hiába… Mindet elpuskáztuk. A fordulás után pedig szokás szerint visszaesett a játékunk.

– Mégis miért?
– A gyorsaságot és a kapkodást nem szabad összekeverni. Sokszor sajnos kapkodtunk a második félidőben, aminek az volt az eredménye, hogy a Ferencvárosnak több lehetősége volt az ellentámadásokra. Ki is használta ezt.

– Miért hagyták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket?
– Jó kérdés. A játékosoknak az adott pillanatban kell dönteniük, a futball ebből a szempontból pszichológiai játék is, más meccsen kapura rúgni, mint edzésen. Nem vicc, van úgy, hogy egy játékos tétmérkőzésen nagyobbnak látja a kapust, és kisebbnek a kaput. Ez sajnos ilyen.

Varga Roland (…) a lefújást követően elmondta, csak arra koncentrált a gólja előtt, hogy ne hibázzon, illetve beszélt a mellőzöttségéről is.

– Milyen érzés volt?
– Még most is kiráz a hideg… – mondta néhány perccel a lefújást követően a Nemzeti Sportnak Varga Roland, a Ferencváros győztes góljának szerzője. – Amikor láttam, hogy jön középre a labda, csak arra figyeltem, ne hibázzak. A gólörömnél ráadásul éppen ott volt előttem a Fradi-tábor, először hozzájuk szaladtam, csak utána indultam a kispadunk irányába.

– Olekszandr Zubkovnak megköszönte a gólpasszt?
– Még ott a pályán, de később az öltözőben is vállon veregettük egymást. Örülök neki, hogy látta, érkezem középen, nem volt nehéz dolgom, közelről kellett a kapuba passzolnom a labdát.

– Szerhij Rebrov is gratulált?
– Igen. Ő is megveregette a vállam az öltözőben, a többiek pedig ugrattak, szórakoztak velem, de ezen az estén ez volt a sorsom. Édes teher volt ez. A lényeg, hogy remek estét szereztünk magunknak és a szurkolóinknak. Azt se feledjük, mi már azzal elértük a célunkat, hogy bejutottunk a csoportkörbe. Minden megszerzett pontnak örülünk, nagyot melóztunk a CSZKA ellen, kőkemény mérkőzés volt.

– A szakmai stáb mit kért öntől a pályára küldése előtt? Lőjön egy gólt?
– Ez í­gy nem hangzott el. Nulla nulla volt az eredmény, úgy voltunk vele, idegenben az egy pont sem lenne rossz eredmény, mégis csak a CSZKA Moszkva otthonában játszottunk. Szerhij Rebrov azt kérte tőlem, a két felfutó szélső védőjüket felügyeljem, de azt hiszem, aligha bánja, hogy végül győztes gólt is szereztem.

– Tudom, nem szeret róla beszélni, mégis felteszem a kérdést: hogyan éli meg válogatott játékosként, hogy csupán csere a Ferencvárosban?
– Tényleg nem szeretek erről beszélni. Eddig is csináltam a dolgom, ezután is fogom. Meglátjuk, a jövőben mennyi játéklehetőséget kapok. Egy biztos, rossz szót nem lehet rám szólni, az edzéseken mindent beleadok. Elismerem, nehéz helyzet az enyém, de valahogy mindig motiválom magamat. Ezután is ezt fogom tenni. Nem vagyok reklamálós, asztalra csapós tí­pus, teszem a dolgom, és bí­zom benne, minél többet játszom majd.

– Három kör után négy pontjuk van a csoportban. Gondolta volna?
– Hazudnék, ha azt mondanám, erre számí­tottam. Némileg felborí­tottuk a csoportot, hiszen döntetlent játszottunk az Espanyol otthonában, most pedig győztünk Oroszországban. Négy pontot szereztünk három mérkőzés alatt, ez azért nem rossz eredmény. Meglátjuk, mire lesz elég, stresszelni biztosan nem fogunk ezen, élvezzük, hogy itt lehetünk a csoportkörben.

A bravúrok sorát bemutató Dibusz Dénes nem csalódott, pontosan az történt, amire számí­tott: alaposan megdolgoztatták az oroszok támadói.

„Sok dolgom volt, várható is volt, hogy itt, Moszkvában nem fogunk unatkozni. Nem is baj, mert kicsit hűvös volt, í­gy legalább mozgásban voltam végig… Nagy munka volt, nagyon örülünk neki, hogy végre sikerült három pontot szereznünk. Az előző mérkőzés a Ludogorec ellen nagyon nem úgy alakult, ahogy terveztük, de bí­zom benne, hogy ez most hatalmas fordulópont lesz a csapat játékát és mindent egybevéve. Nagyon bí­zom benne, hogy a siker akkora löketet fog adni mindenkinek, hogy az ősz hátralévő mérkőzéseit ebből a meccsből merí­tve sikeresen zárjuk majd.”

„Mindenki tudja, hogy ilyen szintű csapatok ellen szükség van a szerencsére, a kapus, a védők, a középpályások és a csatárok jó teljesí­tményére, az extrára, í­gy lehet jó eredményt elérni. A CSZKA élet-halál mérkőzésként fogta fel a mai meccset, erre fel voltunk készülve, tudtuk, hogy erősen fog kezdeni. Volt is egy nagy ziccerünk az elején, sajnos nem találtunk kaput, de végig jól zártunk, talán ha két ziccerük volt, illetve lövéseik a tizenhatos környékéről. Jól tömörültünk, próbáltuk zárni a területeket – nyilván ez nagyon nehéz volt, pontosan játszottak, jó tempóban. Szerencsére a végén sikerült begyötörnünk a győztes gólt, jók voltak a vezetőedző cseréi, hiszen két játékos is nagy szerepet játszott a gólban. Mindenki – akár öt, akár nyolc percet játszott – hozzátette, amit kellett; nagy sikert arattunk” – mondta Dibusz Dénes a Sport Tv-nek a CSZKA Moszkva–Ferencváros mérkőzés után.

* * *

Az orosz újságok a moszkvaiak pocsék helyzetkihasználását és a rutinos kapust, Igor Akinfejevet hibáztatják a CSZKA Moszkva Ferencvárostól elszenvedett vereségéért. Több lap is kiemeli, az orosz klubok eheti kudarcainak komoly következménye lehet a 2021–2022-es európai kupaidényre nézve; miközben szinte biztosra veszik, a CSZKA számára a csoportkör jelenti majd a végállomást az Európa-liga jelenlegi kií­rásában.

„A CSZKA-t ismét megalázták Európában. A Ferencváros elleni vereség – akinek az erdélyi Kolozsvárral a legkisebb a koefficiense az Európa-liga csoportkörében – szégyen. Horrorisztikus este volt, amit csak kicsit tesz fényesebbé a Krasznodar 2–0-s sikere a Trabzonspor ellen Törökországban. De csak egy kicsit” – í­rja a sport-express.ru.

„Az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában a CSZKA saját pályáján, több gólhelyzettel 1–0-s vereséget szenvedett a magyar Ferencvárostól. így pont nélkül áll, s a klub szinte minden esélyét elvesztette az egyeneskieséses szakaszra – holott a sorsoláskor úgy tűnt, legrosszabb esetben is a második helyre számí­that” – olvasható a kommersant.ru-n.

A sport24.ru szerint a Ferencváros nem volt különösebben taktikus ellenfél, de Tokmac Nguen sebessége í­gy is komoly problémát jelentett a moszkvai védőknek. A vereséget pedig a csapat rutinos kapusának, Igor Akinfejevnek a nyakába varrják. „Meccsről meccsre látszik, Akinfeev egyre kevésbé hiányozna a kapuból” – í­rja a sportportál.

Az egyik legnagyobb napilap, a Izvestiya egyetlen bekezdéssel tudja le a katonaklub vereségét: tényszerűen közli az eredményt, s megjegyzi, a kudarcnak hosszú távon is súlyos következményei lehetnek az orosz labdarúgásra, az eddigi eredmények miatt ugyanis az UEFA együtthatóknál Portugália megelőzte Oroszországot – előbbi jelen állás szerint hat, utóbbi öt csapatot indí­thatna Európába a 2020–2022-es évadban.

„0–1 – a játék képének nem feltétlen megfelelő eredmény, de a CSZKA csak magát hibáztathatja. Rengeteg helyzetet puskázott el, mí­g a Ferencváros a kevésből is ki tudott használni egyet. A hadsereg férfiai alighanem eltemethetik a továbbjutással kapcsolatos minden reményüket” – fogalmaz a Komsomolskaya Pravda.

„A CSZKA kudarcot vallott Európában. Habár az elmúlt évek leggyengébb csoportjába került, nem úgy néz ki, hogy képes lenne megnyerni azt – sőt, az első három meccsét mind elbukta. Az még rendben van, hogy a spanyol Espanyol győzni tudott, még ha a bajnokságában gyengélkedik is, de a bulgáriai, Ludogorec elleni szégyenletes vereség után most itt az újabb kudarc, a dicsőséges múltú, ám napjainkban már jóval szerényebb Ferencváros tudta legyőzni a CSZKA-t hazai pályán. Ez már több a soknál” – kezdi a meccsről szóló beszámolóját a Moskovskij Komsomolets sportrovata, amely aztán felteszi a kérdést, „ki a bűnös?”, és hosszasan elemzi az orosz(országi) játékosok kapu előtti dekoncentráltságának lehetséges okait, valamint fizikális hiányosságaikat.

„Hiába próbált cserékkel frissí­teni a CSZKA, ez a mérkőzés hajrájában nem jött be. Épp ellenkezőleg, Rebrov nyúlt remekül a csapatához, beküldve Isaelt és Varga Rolandot, akik végül kulcsszerepet játszottak a győztes gól megszerzésében. Ez az európai kupahét az orosz klubok számára rendkí­vül rossz irányt vett, sem a Lokomotiv, sem a Zenit, sem a CSZKA nem tudott pontokat szerezni. A katonacsapatnak három forduló után nulla pontja van, a továbbjutás pedig már csak elméleti esélynek tűnik, különösképpen azért, mert a hátralévő három mérkőzéséből kettőt is idegenben játszik” – összegez a Sovetsky Sport.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a CSZKA Moszkva hivatalos honlapja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2019.X.24. EL-csoportkör: CSZKA Moszkva – Ferencváros: 0-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+6.

  PERC
  ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  90+6.

  PERC

  Eurosport.ru
  œ”
  @Eurosport_RU
  ЦСКА, это что такое было?

  Третье поражение армейцев в трех матчах ЛЕ #ЦСКАференцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  2
  20:49 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Eurosport.ru egyéb Tweetjeit is
  90+6.

  PERC

  ПФК ЦСКА Москва
  œ”
  @pfc_cska
  Всё. Обидное поражение с голом в концовке #ЦСКАференцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  147
  20:55 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  100 ember beszél erről
  90+6.

  PERC

  90+6.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+2.

  PERC
  Ignatenko
  90+9.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90+4.

  PERC
  Varga kiharcol még egy szabadrúgást.

  90+2.

  PERC
  Kharatin
  90+2.

  PERC
  Magnússon
  90+3.

  PERC
  Varga és Isael passzolgat okosan a jobbon.

  90+1.

  PERC
  Santos megindul a balon, Ihor Haratin azonnal felrúgja. Sárga lap, kis dulakodással. Hördur Magnússon is kap egy sárga lapot.

  89.

  PERC
  DvaliZubkov
  89.

  PERC
  Öt perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Zubkov le, Lasha Dvali be, szélső helyett védő.

  88.

  PERC

  Матч ТВ
  œ”
  @MatchTV
  š½ Гол. ЦСКА пропустил. Увлеклись атакой и пропустили ответнуюhttp://on.match.tv/qvZz #ЦСКАФеренцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  9
  20:38 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Матч ТВ egyéb Tweetjeit is
  87.

  PERC

  87.

  PERC
  ELKÉPESZTŐ, VEZET A FERENCVÁROS! Isael az ötösről nem tud túljárni a kapus eszén, jobbal az ötös jobb sarka elől kapura lő, de Akinfejev balra eldőlve véd. Zubkové a labda, aki jobbról éles szögből középre ad, az ott fedezetlenül érkező VARGA ROLAND meg jobbal két lépésről az üres kapuba lő! 0–1!

  86.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Varga (0–1)
  84.

  PERC
  VargaNguen
  84.

  PERC
  Vlasic passzát Bisztrovics ballal 23-ról kapura teszi, de blokkol Blazic!

  83.

  PERC
  Nguen le, Varga Roland be, szélsőcsere.

  83.

  PERC

  Leonid Vetrov
  @LeonidVetrov
  ПАЦАНЫ! #ЦСКАференцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  2
  20:30 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Leonid Vetrov egyéb Tweetjeit is
  82.

  PERC
  Fernandesz passzát a léc fölé vágja Santos, de les.

  80.

  PERC
  BijolSigurdsson
  80.

  PERC
  Szép, sokpasszos támadás végén Zubkov paszát Ihnatenko jobbal 21-ről feladja a kapusnak.

  79.

  PERC
  Nem, Sigurdsson megy le, Jaka Bijol váltja, ékcsere.

  78.

  PERC
  Bistrovic
  78.

  PERC
  A passzoló Divejev is lesérül, húzódás?

  78.

  PERC

  78.

  PERC
  Csalov a 16-os előtt, Haratin szereli, belesérül.

  77.

  PERC
  Isaelt lerántja Krisztijan Bisztrovics, sárga lap neki is.

  77.

  PERC
  ELRONTJA! Fernandeszt szereli Nguen, de kissé lassú, amikor lő jobbal 19-ről, középről, közbelép Divejev. Nem sokra rá Haratin adja fel a kapusnak a labdát a 16-os előteréből.

  75.

  PERC
  SantosAkhmetov
  75.

  PERC
  Dibusz ennek örömére elkapja Obljakov bal oldali beadását.

  74.

  PERC
  Siger David
  74.

  PERC
  Ahmetov le, Lucas Santos be, középső középpályás helyett balszélső.

  73.

  PERC
  Vlasic megindul, Sigér Dávid felrúgja, sárga lap.

  73.

  PERC
  Zubkov két jó csel után a bal sarok előtt jár, de megijed Divejevtől.

  72.

  PERC
  BarbosaBoli
  71.

  PERC

  грᴇмучᴀя змᴇя
  @chi1d9
  Нет слов -- одни эмоции. Какой мог быть гол #ЦСКАФеренцварош

  Beágyazott videó
  36
  20:27 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg грᴇмучᴀя змᴇя egyéb Tweetjeit is
  71.

  PERC
  Boli le, Isael váltja, karmestercsere.

  71.

  PERC
  MELLÉ EZ IS! Obljakov beadását Csalov hétről ballal a jobb sarok mellé vágja.

  69.

  PERC
  Sigurdsson passzát Obljakov ballal 24-ről a bal alsó mellé lövi, Dibusz vetődve biztosí­tott.

  69.

  PERC
  Haditerv…

  орешек для щелкунчика
  @Taya_KimKorsak
  Тема записочек

  #ЦСКАФеренцварош

  Beágyazott videó
  37
  20:12 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg орешек для щелкунчика egyéb Tweetjeit is
  68.

  PERC
  Sigér gondolkodik kicsit, majd ballal 22-ről kapura lő, Akinfejev kikapja a labdát azonban a jobb felső sarok elől. Az első védése a 111-szeres válogatott orosz kapuslegendának.

  65.

  PERC
  Dibusz ment a balon Obljakov elől, a 16-os előtt, természetesen lábbal.

  65.

  PERC
  Nguen lő ballal az ötös jobb sarkának előteréből, 10-ről az oldalhálóba, Sigurdsson elfektetése után.

  64.

  PERC
  Ez is Dibuszé, kikapja vetődve a bal alsó sarok elől Vlasic újabb, ezúttal 22 méterről érkező lövését.

  64.

  PERC
  KIMARAD EZ IS! Vlasic jobb oldali beadása rossz, de a védők (vagy Sigér?) visszaadják, Vlasic kissé jobbról a bal sarokba lőne, jobbal, 11-ről, de balra vetődve véd a kapus.

  63.

  PERC

  орешек для щелкунчика
  @Taya_KimKorsak
  Не было тут ничего такого да?!

  #ЦСКАФеренцварош

  Beágyazott videó
  65
  20:16 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  16 ember beszél erről
  63.

  PERC
  Megússza a Fradi, Botka nem figyel, elmenne Sigurdsson, ám Blazic keresztezi őt az ötös jobb sarkán. Testtel, acélkeményen, de csak korner.

  63.

  PERC

  орешек для щелкунчика
  @Taya_KimKorsak

  #ЦСКАФеренцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  4
  20:16 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg орешек для щелкунчика egyéb Tweetjeit is
  61.

  PERC
  Bemegy középre Vlasic mellé, mert Bisztrovics szűrő, Obljakov lesz a balszellő.

  61.

  PERC
  BistrovicKuchaev
  60.

  PERC
  Az első csere, Kucsajev le, Krisztijan Bisztrovics váltja.

  59.

  PERC
  Nguen elmenne a jobbon, ha Fernandesz hagyná. De nem hagyja.

  59.

  PERC
  Vlasic emel balra Sigurdsonnak, aki ballal bead, de a bevetődő Blazic ment középen Csalov elől.

  58.

  PERC
  Zubkov passzol keresztbe, Civic visszaadja balról ballal, a bal sarok elől középre fejeli a labdát az ukrán, de nem érkezik ott Boli.

  55.

  PERC
  Vlasic passzát Fernandesz nagyon erősen adja be, Kucsajev sem éri el. Bedobás.

  55.

  PERC
  Конор изо всех сил болеет за ЦСКА на стадионе

  Присоединяйся и ты. Впереди целый второй тайм:https://t.co/d8OBdC0yaH#ЦСКАФеренцварош pic.twitter.com/2XsG5eLyVE

  — Матч ТВ (@MatchTV) 2019. október 24.
  55.

  PERC

  ПФК ЦСКА Москва
  œ”
  @pfc_cska
  Второй тайм начался. Вперёд, армейцы! Побеждать! #ЦСКАференцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  62
  19:56 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg ПФК ЦСКА Москва egyéb Tweetjeit is
  53.

  PERC
  Egy igazi harcos is feltűnt. McGregor.

  Mixail
  @Kremlinhand
  Конан Макгрегор на матче #ЦСКАференцварош

  Kép megtekintése a Twitteren
  1
  19:54 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Mixail egyéb Tweetjeit is
  49.

  PERC
  A felfutó Lovrencsics jobbal 24-ről, kissé jobbról méterekkel a bal felső mellé lő, Haratin passza után.

  46.

  PERC
  Zubkov csele jó, beadása már nem igazán az. Sigér passzolt neki.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Egy kis olvasnivaló a szünetre

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  PONTRA FEL! Thury Gábor jegyzete.

  вишнёвая вишня
  @cherry_30_11
  Ваня сегодня вновь пушка страшная, конечно#ЦСКАференцварош

  Beágyazott videó
  22
  19:54 -- 2019. okt. 24.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg вишнёвая вишня egyéb Tweetjeit is
  FÉLIDŐ

  Nehéz csoportba került a Fradi. Dzurják József, az FTC korábbi támadója és gólkirálya szerint, ezért minden pontot meg kell becsülnie.
  „A mostani Espanyol nem az a csapat, amelyik kiví­vta az Európa-liga-szereplés jogát, gyengén kezdte a bajnokságot, ám a La Liga annyira erős, hogy a tabella alján szerénykedő együttest sem szabad lebecsülni – figyelmeztetett az 57 éves korábbi csatár. – A CSZKA Moszkva szintén esélyesebb a továbbjutásra, a Ludogorecnek pedig kifejezetten nem örültem: bármelyik magyar csapatnak nehéz kétszer megvernie, hát még háromszor vagy négyszer. Az utóbbi évek után a csoportkörbe jutást is meg kell becsülni, nem szabad egyből a továbbjutásról beszélni. Célfutballt kell játszani a jó eredményekért, ugyanakkor
  kizárólag a védekezésre összpontosí­tva nem lehet pontot szerezni.”

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+1.

  PERC
  Kontra, Sigurdsson ellép, kissé jobbról 11-ről a remekül kilépő Dibuszba lő!

  45.

  PERC
  Nguen remek passzát ellövi Boli azonnal az ötös jobb csücske elől, de közbelép Magnússon.

  44.

  PERC
  Remek csapat a CSZKA!

  44.

  PERC
  Fernandesz nagyon okosan középre fejel Boli elől, Nguen keresztpassza után, Ahmetov meg még okosabban adja haza fejjel, 12-ről.

  44.

  PERC
  Sigér passza után Zubkov nem mer lőni ballal 19-ről, inkább eladja. Jó 30 méterrel passzol Lovrencsics elé…

  42.

  PERC
  Sokpasszos támadás, Civic passzát menti Zubkov elől Fernandesz.

  42.

  PERC
  Magnússon szereli a balon Nguent, aki nem hagyja magát visszaszerzi. De hátrafelé passzol, Lovrencsicshez.

  40.

  PERC
  Újabb veszélyes moszkvai támadás, de Kucsajev rosszul ad be az ötös bal sarka elől.

  40.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  38.

  PERC
  A Ferencváros korábbi 12-szeres válogatott középpályása, Ebedli Zoltán jobban örült volna, ha európai topcsapatot is sorsolnak a Ferencváros mellé.
  „De ez nem kí­vánságműsor – hangsúlyozta a 65 éves egykori játékos. – Tudom, hogy az Espanyolt sokan a csoport esélyesének tartják, igaz, a bajnokságban egyelőre rosszul szerepel, vagyis korántsem verhetetlen. Emlékszem, annak idején, nyolcvankettőben, az UEFA-kupában nekünk sem adtak sok esélyt a Bilbao ellen, aztán a hazai kettő egyes győzelem után idegenben egy egyes döntetlent játszottunk. Vagyis, nem szabad előre feladni!”

  38.

  PERC
  Nem volt szomorú a sorsolás után Telek András, a Ferencváros korábbi 24-szeres válogatott hátvédje, mert nehezebb négyesbe is kerülhetett volna a csapat.
  „A CSZKA Moszkva ellen szoros, kiegyenlí­tett meccsekre számí­tok. Az Espanyol ellen nehezebb lesz pontot szerezni, érzésem szerint a spanyolok kiemelkednek a csoportból. A Fradi eddig sem a „rúgd és fuss!” játékkal próbált érvényesülni, vélhetően a csoportkörben is lapos passzokkal próbál épí­tkezni, de
  az biztos, hogy többet kell védekeznie, mint az NB I-es bajnokikon.”

  36.

  PERC
  ZICCER! De kimarad, Ahmetov és Vlasic játszik szépen össze, a háromszögezés után utóbbi az ötös jobb sarkáról jobbal a bal alsó mellő lő.

  35.

  PERC
  65 százalékban a hazaiaknál a labda, 12-szer lőtt a CSZKA, 3-szor kapura, 1-szer a Fradi, az is mellé ment.

  33.

  PERC
  Nem veszélyesek már a Fradi-kontrák sem, mezőnyharc, ez a magyar csapatnak jó.

  31.

  PERC
  HEJJJ, Vlasic balról ismét remekül készí­t elő Obljakovnak, aki kissé balról, 12-ről ballal ellő a túlsó alsó mellett. Csalov bevetődött, de nem érte el.

  30.

  PERC
  Vlasic lövése meg Lovrencsicsben akad el, az oroszok a 16-oshoz érve azonnal lőnek. Mint az oroszok…

  30.

  PERC
  Visszább vett az iramból a CSZKA, mondjuk ideje is volt.

  28.

  PERC
  Csalov lövését blokkolja Blazic, Fernandesz beadását meg Civic.

  25.

  PERC
  A lövés megpattant még a bevetődő Lovrencsicsen, í­gy: NAGY MENTÉS!

  23.

  PERC
  Remek hazai akció, Vlasic sarkazását Ahmetov jobbal 21-ről, középről a jobb oldali kapufa tövére lövi. MEGÚSZTA A FRADI!

  22.

  PERC
  Boli indí­tja menetrend szerint Nguent, aki szerel azonban az ötös jobb sarka előtt a visszafutó Karpov. Aki ügyesen kisakkozta, hová kell érkeznie.

  20.

  PERC
  KIMARAD! Nguen lő a bal alsó sarok mellé kissé balról, 11-ről, Boli újabb remek passza után. Jobbal, az ötös bal sarka elől.

  18.

  PERC
  Ihnatenko eladja a 16-os előtt, de megússzuk.

  17.

  PERC
  Vlasic bal oldali beadása után az ötös bal sarka előteréből Ahmetov jobbal kapura lő, a labda elakad a bevetődő Blazicban, a balra ledőlő Dibuszé a lecsorgó.

  16.

  PERC
  KIMARAD! Egy bal oldali szöglet után Botka és Civic összefut, a labda a nevető harmadiké, Magnússené, aki jobbal az ötös jobb sarka elől kapura lő, de a labda a földön fekvő, Civiccel összegabalyodó Botka jobb vállán csattan.

  16.

  PERC
  És Haratinnak is.

  16.

  PERC
  Lovrencsics bal oldali szöglete éppen csak magas Sigérnek!

  15.

  PERC
  Nem is játszik ma rosszul a modern idők Fonnyadt, Deszatnik párosa!

  15.

  PERC
  Elrontják, újabb Boli, Nguen kontra, de közbelép Obljakov, és szögletre ment.

  15.

  PERC

  13.

  PERC
  Civic kap egy kötényt Vlasictól, fel is rúgja őt nyomban.

  12.

  PERC
  Hopp, Karpov gondol egyet, ballal 24-ről kapura lő, Dibusz mintha beleért volna kesztyűheggyel a labdába a bal felső sarok előtt.

  12.

  PERC
  Ahmetov keresztpasszára érlezik Obljakov, de szereli őt becsúszva a 16-oson belül Botka. Klasszis megoldással!

  10.

  PERC
  Fernandesz első jó elfutása, kifejeli a beadást Dvali, kontra, í­géretes, de Nguen lesre fut a középről érkező Boli-passzal.

  6.

  PERC
  Zubkov elfut a balon, beadása rossz, Lovrencsics 23 méteres kapáslövése dettó. Passznak jó lenne éppen, de lesen az ukrán.

  6.

  PERC
  Lovrencsics jobblábas beadását kifejeli a bal sarok és kirepülő kapusa elől Magnússon. Aki 190 centiméter, védőtársa, Divejev három centiméterrel nála is magasabb.

  5.

  PERC
  Lovrencsics és Zubkov hosszas megbeszélést folytat a beadás előtt.

  5.

  PERC
  Nguen is labdát szerez a 16-os előtt, de elcselezi Boli, kiviszi balra, de Ahmetov felrúgja.

  3.

  PERC
  Dibusz passzol el egy hazaadást milliméterekkel Csalov orra elől, majd leveszí­tjük a labdát, de Botka szereli Csalovot a 16-oson.

  2.

  PERC
  Moszkva, 10 Celsius-fok, 20 000 néző.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A magyar drukkerek igen lelkesek.

  A hazaiak piros mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta fehérben.

  Fotók, videó: Borbola Bence (Moszkva)

  A cseh Pavel Orel vezeti a mérkőzést. A 31. életévét október 11-én betöltő cseh játékvezető számára ez lesz az első csoportmérkőzés a két európai klubsorozat egyikében.

  „Sokat változott mostanában a CSZKA, nyáron is sok labdarúgó távozott. Nagyon fiatal a csapatuk, és a védelmük nem annyira stabil, ott lehetnek hibák. A Fradinak aktí­van kell játszania, és a lényeg, hogy ne féljen az ellenféltől. Agresszí­vnek kell lenni, ott kell lenni mellettük folyamatosan, és biztos vagyok benne, hogy lesz lehetőség a gólszerzésre. A Fradi jól ki tudja használni a szögleteket, szabadrúgásokat, sok magas játékosa van, ebből hasznot lehet húzni. A mi meccsünkön is az egyik találatunk egy szöglet után, a másik pedig egy gyors támadás végén, beadást követően született. Nem lesz könnyű meccs, az biztos, de ha bátran játszik a csapat, jó lehetőségei lesznek. A CSZKA-nak még nincs pontja a csoportban, ezért nagyon veszélyes lesz, hiszen mindenképpen nyernie kell” – felelte a tréner, aki a helyszí­nen szurkol majd az összecsapáson.

  „Biztos vagyok benne, hogy a Fradi stábjának szakemberei jól kielemzik majd a CSZKA-t. De természetesen én is sokat elemeztem az együttest, amikor találkoztunk velük. Több játékosukkal is nagyon vigyázni kell, mert tényleg kiváló képességű labdarúgók. Ott van például az orosz bajnokság gólkirálya, Fjodor Csalov, aki remekül érzi, hogy mikor kell a kapu elé kerülnie, vagy a horvát válogatott fiatalja, Nikola Vlasic, aki szintén rendkí­vül tehetséges. Nem beszélve a brazil-orosz Mário Fernandeszről, akire mindig keresztlabdákkal játsszák át a játékot, és jobb oldalról rengeteg helyzetet tud kialakí­tani. Általában öt védővel kezdenek, de a támadások épí­tkezésekor a felállásuk átalakul 3–4–3-ra. Amiben még kiemelkedőek, ahogy meg tudják tartani a labdákat” – mondta Kuznyecov, akit az ellenfél gyenge pontjaival kapcsolatban is faggattak.

  A Fradi Média a leendő ellenféllel kapcsolatban is érdeklődött a csapatával augusztusban a CSZKA-t 2–1-re legyőző szakembernél, van-e bármilyen bennfentes információja, ami hasznos lehet a csapat számára.

  „Négyéves koromtól kezdve a Fradiban futballoztam, ez az anyaklubom, végigjártam a ranglétrát, az összes korosztályos csapatot, amí­g eljutottam a felnőttekig. Izgalmas lett volna, ha éppen egy Fradi elleni meccsre készülhettünk volna” – fejezte ki kisebb szomorúságát Kuznyecov.

  A tréner elmondása szerint most összecsomagol a családjával, megvárja Moszkvában a Fradi-meccset, aztán Budapest felé veszi az irányt, ahol szeretne is letelepedni.

  „Teljesen megszoktam már a csapatot, és a játékosok is engem. Nagyon sokáig volt kérdéses, hogy maradok-e vagy nem. Az utolsó napokban vált biztossá a helyzetem. Mivel együtt érkeztem a vezetőedzővel, ezért úgy a kerek, ha mindenki, aki vele együtt jött a klubhoz, vele együtt is távozik. Ezt be is teljesí­tettem, de azért fájdalmas volt” – idézi a fradi.hu Kuznyecov szavait.

  Szergej Kuznyecov 2018 novemberében lett az orosz csapat másodedzője, majd miután Oleg Kononov vezetőedző az Orenburg elleni hazai 1–2 után benyújtotta a lemondását, a Szpartak Moszkva kinevezte a 37 éves, magyar állampolgársággal is rendelkező szakembert a csapat élére. Nem sokáig maradt a kispadon, a helyét Domenico Tedesco vett át végleges megoldásként, és Kononov stábjából a Kuznyecov sem maradt végül a gárdánál.

  Nemrégiben még a Szpartak Moszkva megbí­zott vezetőedzője volt Szergej Kuznyecov, akivel a Fradi Média a magyar csapat CSZKA Moszkva elleni, csütörtöki Európa-liga-mérkőzése kapcsán készí­tett interjút.

  Egy kis örökmérleg! 2 találkozó, 1-1 sikerrel, 3-3 rúgott góllal.

  Jöttek-mentek! Nincsenek ilyenek.

  Eltiltott nincs.

  A Fradiból Kenneth Otigba, Marcel Heister és Mikalaj Szihnyevics sérült, a hazaiaktól Dmitrij Jefremov, Viktor Vasin és Alan Dzagojev maródi.

  Saját alakulata taktikájáról Goncsarenko úgy fogalmazott: a CSZKA nem kí­méli majd magát, kezdeményezni fog, ha lehet, már az ellenfél térfelén. Mint mondta, a céljuk egy korai gól, mert annak nagyon fontos lélektani hatása lenne.

  A szakember kiemelte: a magyar együttesben sok a légiós, és a középpályát ukrán játékosok határozzák meg. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Fradi edzőjével, Szerhij Rebrovval még nem találkozott, a csütörtöki nap jó alkalom lesz a megismerkedésre.

  Goncsarenko elmondta, hogy elemezték az FTC nemzetközi és hazai bajnoki találkozóit, és megfigyelésük szerint a magyar csapat stí­lusát a labdatartás, az épí­tkező támadás jellemzi, ritkák a hosszú passzok. A vezetőedző úgy véli, ebből a szempontból a Ferencváros hasonlí­t a másik két csoportriválisra, a Ludogorecre és az Espanyolra.

  „Az együttes jó hangulatban készül” – tette hozzá.

  A CSZKA csütörtök este az orosz fővárosban fogadja az FTC-t, majd november 7-én Budapesten játszik.

  „A Ferencváros elleni meccsek meglátásom szerint jelentősen befolyásolják a csoport sorsát. Figyelembe véve, hogy két mérkőzést elveszí­tettünk, ez a két összecsapás meghatározó lesz” – nyilatkozott az orosz gárda trénere.

  Az eddigi két vereség miatt nagyon meghatározó lesz az a két mérkőzés, amelyet a CSZKA Moszkva a Ferencvárossal fog játszani – jelentette ki Viktor Goncsarenko, az orosz labdarúgócsapat vezetőedzője szerdai, moszkvai sajtótájékoztatóján.

  Az orosz média munkatársai arra is kí­váncsiak voltak, kizárólag a győzelemmel, vagy döntetlennel is megelégedne-e?

  „A magam részéről csakis a győzelem jöhet szóba. Aztán meglátjuk, a mérkőzés után milyen érzések kavarognak majd bennem.”

  „Profi labdarúgó vagyok, egyáltalán nem számí­t… Ráadásul nem tudom különválasztani, hogy egyik fontos, másik kevésbé fontos találkozó. Számomra minden mérkőzés ugyanolyan. A CSZKA Moszkva erős együttes, rákészültünk a csütörtöki meccsre. A támadó futballra helyezik a hangsúlyt, kifejezetten veszélyes csatáraik, szélsőik vannak, rájuk nagyon oda kell majd figyelnünk. Egyénileg erősek, mégis a fő erényük a csapatmunka.”

  „Minél többet játszik az ember, annál nagyobb rutint szerez – í­gy Ihor Haratin. – Van olyan játékos, aki viszonylag hamar, más később veszi fel a ritmust. Egy biztos, a mi csapatunk sokat profitál abból, hogy itt vagyunk az Európa-ligában és ilyen szintű mérkőzéseket játszhatunk.”

  Helyi újságí­rók a két ország kiélezett viszonya miatt nem kerülhették ki a témát, Ihor Haratin számára ukrán futballistaként számí­t-e, hogy Oroszországban kell pályára lépnie.

  Ferencvárosi TC
  @Fradi_HU
  On our way to Moscow œˆ#fradi #ftc #ferencvaros

  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren
  31
  12:21 -- 2019. okt. 23.
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Tekintsd meg Ferencvárosi TC egyéb Tweetjeit is
  – Meglepte, hogy a CSZKA egyetlen pontot sem szerzett eddig a csoportban?
  – Csalóka eredmények voltak eddig. A Ludogorectől ötöt kapott, és az Espanyol elleni vereség is furcsa volt, a spanyolok alig támadtak, mégis szereztek két gólt. A mai labdarúgásban apróságok döntenek, végig koncentrálni kell, számunkra is fontos lesz, hogy egyetlen pillanatra se lankadjon a figyelmünk.

  – Mire számí­t a moszkvaiaktól?
  – A CSZKA-t senkinek sem kell bemutatni. Korábban a Bajnokok Ligájában szerepelt rendszeresen, idén kénytelen beérni az Európa-ligával. Remek csapatról van szó, intenzí­v futballt játszik, határozottan szerzi meg a labdákat, a középpályája és a szélső védői pedig villámgyorsan zárkóznak fel a támadásokhoz. Nem lesz könnyű feltartóztatni őket.

  – Ifjabb Szergej Kuznyecovval beszélt a moszkvai tapasztalatairól?
  – Természetesen jól ismerőm őt, és édesapját is, aki legendája volt a Ferencvárosnak. Tudok róla, hogy a közelmúltban a Szpartak Moszkva szakmai stábjában dolgozott. Ha a Szpartak lenne az ellenfelünk, más lenne a helyzet, biztosan felhí­vtam volna. De í­gy nem láttam fontosnak, inkább a saját stábomban bí­zom, az ő meglátásaikra támaszkodtam.

  – A védelemben akadnak problémái, hiszen a hétvégén Botka Endre volt kénytelen belső hátvédet játszani. Javult valakinek az állapota a hátsó alakzatból?
  – Nem titok, tényleg vannak problémáink hátul. A jó hí­r, hogy Lasa Dvali csütörtökön – ha minden jól alakul – visszatérhet a csapatba.

  – Milyen emlékei vannak a fővárosról, hiszen korábban mégiscsak az orosz élvonalban is futballozott?
  – Tény, Oroszországban hagytam abba a profi labdarúgást, sőt a Rubin Kazannyal bajnoki cí­met is ünnepelhettünk. Nagyszerű időszak volt, de régen volt. Ez a stadion például, ahol csütörtökön pályára lépünk, még nem is létezett. Most azonban más feladatok állnak előttem, minden idegszálammal a Ferencváros sikereire fókuszálok.

  – Mikor járt legutóbb Moszkvában?
  – Régen… Nem is emlékszem rá – válaszolta Szerhij Rebrov, az FTC mestere.

  Szerhij Rebrov többször is hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy csapatában túlságosan kevés az olyan labdarúgó, aki megfelelő rutinnal bí­rna nemzetközi szinten is. Ezen kevés játékos közé tartozik Ihor Haratin, aki korábban szerepelt már az Európa-ligában. A Ferencváros vezetőedzőjének véleménye mellett kí­váncsiak voltunk arra is, honfitársa, az ukrán védekező középpályás szerint mennyi időre van szüksége egy futballistának, mí­g megszokja a nemzetközi szí­ntéren elvárt ritmust.

  A drukkerek között volt olyan, aki az olcsóbb repülőjegy miatt már hétfő óta az orosz fővárosban tartózkodik, mások Pozsonyon keresztül csütörtökön érkeztek. A VEB Arénában sorra kerülő találkozón várhatóan körülbelül 300-an szurkolnak majd a vendégeknek.

  „Most először meg kell nyerni a magyar bajnokságot, ami bravúr lenne, hiszen ezt még senki sem tudta véghez vinni a nemzetközi kupaszereplés mellett. Aztán újra be kell kerülni a kupába, pontokat szerezni, és egy jó sorsolással esetleges megcélozni a csoportban a továbbjutást érő második helyet” – nyilatkozta Kubatov. Kiemelte, a mostani idényben felmérik az erőiket, hogy a sikeres nemzetközi szerepléshez mely posztokon kell további erősí­téseket végrehajtani, ezeket pedig meg fogják tenni.

  „Azért ne legyünk naivak, ez nagyon nehéz meccs lesz. Rendkí­vül erős játékosállománnyal, komoly múlttal és stabilitással a hátuk mögött állnak fel velünk szemben, és nyilván ők a mérkőzés esélyesei, de mi fradisták vagyunk és hiszünk abban, hogy bárki is az ellenfél, valahogy meg tudjuk őket »rajzolni« a végén” – fogalmazott.

  A sportvezető néhány órával a mérkőzés előtt az MTI-nek azt mondta, hét évet vártak arra, hogy a Ferencváros visszakerüljön a nemzetközi kupaszereplők közé: „A célunkat elértük, innentől kezdve minden jó támadás, minden szerzett gól és megszerzett pont boldogságot jelent, mindenféle elvárás nélkül tudunk futballozni.”

  Akár egy jó támadásnak is örül Kubatov Gábor, az FTC elnöke, aki a helyszí­nen tekinti meg a mérkőzést.

  A TELJES CIKK ITT!

  Dugó dugó hátán, türelmetlen sofőrök, a helyzetet a legkevésbé sem segí­ti, hogy sok helyen a sávok sincsenek felfestve. Ám hogy az orosz is leleményes nép, mi sem bizonyí­tja jobban, minthogy a hétköznapi taxik helyett errefelé állí­tólag megkülönböztető jelzésű autókat, sőt szirénázó mentőautót is lehet bérelni. A dúsgazdag helyiek közül néhányan könnyedén kifizetik az átszámí­tva ‘majd háromszáz-ezer forintos fuvardí­jat, a lényeg, hogy érjenek oda időben a megbeszélt találkozóra. A mérhetetlen drágaság egyébként nem jellemző. Noha előre figyelmeztettek bennünket, készüljünk fel a kétezer forintos kávéra, és étterembe még véletlenül se akarjunk beülni, az orosz rubel alacsony árfolyama miatt normális árak fogadnak bennünket. Az más kérdés, hogy Európában itt a legdrágábbak a lakásárak, a központban egy jobb elhelyezkedésű épületben akár tí­zmillió forint is lehet négyzetmétere (!), de a turisták szempontjából Moszkva semmivel sem drágább, mint Párizs, vagy London.

  Noha a külvárosban a húszemeletes lakóházak (száz számra…) ugyanúgy tornyosulnak, mint évtizedekkel ezelőtt, a belvárosra rá sem lehet ismerni. Mintha az ember valamelyik nyugati metropoliszban sétálgatna, divatos üzletek, kiülős éttermek, cukrászdák váltogatják egymást, és akárcsak Amszterdamban vagy Münchenben, öltönyös üzletemberek, szoknyás hölgyek sietnek dolgukra. Az ormótlan régi épületek ugyan megvannak, ám mellettük számtalan új épí­tésű irodaépület nőtt ki a földből, és a centrumon átsuhanó kétszer hat (!) sávos sugárút sem Ladákkal, Moszkvicsokkal, Volgákkal van tele, hanem a legmodernebb autócsodákkal. A Porsche vagy éppen a Ferrari errefelé fel sem tűnik, úgy suhannak el a tömegben, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pontosabban csak suhannának, hiszen Moszkvában mindent lehet autóval, csak haladni nem…

  A MOSZKVAI GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)
  A találkozó délelőttjén a Nemzeti Sport helyszí­ni tudósí­tója, Borbola Bence és Szabó Miklós fotós járta be az orosz fővárost.

  A Fradi legtöbb európai kupameccsén szereplő, illetve a klub legtöbb európai kupagólját szerző labdarúgójaként előtörnek most az érzelmek?
  Hogyne! Hisz mégiscsak tizenöt év elteltével jutott be a Ferencváros európai kupa csoportkörébe. Eszembe jutnak a régi, szép idők.
  Melyik a legkedvesebb emléke?
  Több is van, de ha csak egyet lehet kiemelni, az a KEK-szereplésünk 1991–1992-ből. A Levszki Szófia elleni párharc két meccsén négy gólt szereztem, majd dupláztam a későbbi győztes Werder Bremen ellen – ez a három mérkőzés, hat gól igazán szép volt.
  Espanyol, CSZKA Moszkva, Ludogorec – mire számí­t a csoportkörben a Fraditól?
  Nyilván minden szurkolónk abban reménykedik, hogy innen is lesz tovább, természetesen én is szurkolok a kieséses szakaszba jutásért, de ez már rendkí­vül erős mezőny. Egyik találkozó sem lesz könnyű, de bí­zom benne, hogy egy-két győzelmet arat a csapat hazai pályán. Tiszta szí­vemből szurkolok a Fradinak!
  LIPCSEI Péter, a Ferencváros korábbi 58-szoros válogatott labdarúgója

  Mário FERNANDESZ (30 millió euró). A 29 éves jobbhátvéd Brazí­liában született és lett profi labdarúgó. Fiatalon depresszióval és alkoholproblémákkal küzdött, ennek ellenére 2012-ben akkori klubrekordot jelentő összegért, 10.5 millió euróért igazolt át a Grémiótól a moszkvaiakhoz. Felhagyott káros szokásaival, s hamar alapember lett, három bajnoki cí­mből is kivette a részét, az oroszok pedig annyira megkedvelték, hogy 2016-ban honosí­tották, azóta a válogatottból is kirobbanthatatlan.

  Viktor GONCSARENKO. A legfiatalabb vezetőedző, aki valaha klubot irányí­tott a BL főtábláján, a rekordot 2008-ban, 31 évesen állí­totta fel a BATE Boriszov kispadján. A csapatot további két alkalommal vezette a BL legjobb 32 csapata közé, kétszer pedig az Európa-liga főtáblájára, ahonnan a 2011–2012-es idényben továbbjutott. A CSZKA-nál 2016 telén nevezték ki. Tavaly a BL csoportkörében kétszer is legyőzte a Real Madridot (1–0 és 3–0).

  A csapat élén ráadásul a rendszerbe tökéletesen illő vezetőedző áll. Viktor Goncsarenko harmincas éveinek elején kezdte a szakmát, hazájában a BATE Boriszovval mindent megnyert, rendszeresen bejuttatta klubját a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörébe. Amí­g a moszkvaiak legnagyobb erénye a játékosok fiatal korából adódó természetes motiváltság lehet, gyengesége éppen a tapasztalatlanságból fakadhat. A Ferencvárosnak ahhoz, hogy pontot, pontokat szerezhessen a CSZKA ellen, szervezett játékra lesz szüksége, valamint Nikola Vlasic és Fjodor Csalov hatástalaní­tása mellett feltétlenül ki kell kapcsolni a játékból a középpálya két motorját, Ilzat Ahmetovot és Ivan Obljakovot is.

  Nem mintha a kor problémát jelentene a CSZKA-nál. A kapuból kirobbanthatatlan a profi pályafutása tizennyolcadik idényét kezdő, az orosz válogatottságot tavaly visszamondó, a csapatkapitányi karszalagot viselő 33 esztendős Igor Akinfejev, ugyanakkor a keret középpályásainak átlagéletkora csak 21.73, a csatároké
  pedig 20.25 év. A csikócsapat kialakí­tása mögött minden bizonnyal tudatos épí­tkezés áll, úgy tűnik, a moszkvaiak is magukévá tették az Európában egyre népszerűbb nézetet, amely szerint a fiatal játékosokra kell helyezni a hangsúlyt, az ő nevelésükkel, szerepeltetésükkel és értékesí­tésükkel lehet egy klubot nyereségessé tenni.

  Habár a cí­m újbóli elnyerését a jogutód Európa-ligában senki sem tűzte ki célul, a
  csoportkör túlélése alapelvárás. A keret alig változott a nyáron, az öt érkező közül a horvát támadó középpályás Nikola Vlasic, valamint az orosz belső védő, Igor Divejev kölcsönben már az előző idényt is a csapatnál töltötte – kettejük játékjogának végleges megvásárlásáért 17.2 millió eurót fizetett a klub –, a maradék 3 játékosból pedig csak Cédric Gogouával lehet nemzetközi szinten is stabilan számolni, a 20 éves Lucas Santos, valamint az egy évvel idősebb Zvonimir Sarlija inkább a bajnokságban gyűjthet tapasztalatot.

  Az utolsó pillanatban ért oda a 2018–2019-orosz bajnokság negyedik helyére a CSZKA Moszkva, és szerzett jogot, hogy selejtező nélkül, egyenes ágon az El csoportkörében indulhasson a 2019–2020-as idényben. Rutintalanságról szó sem lehet, a klub az elmúlt tizennyolc évben állandó résztvevője valamelyik nemzetközi kupasorozatnak, 2005-ben a Sporting 3–1-es legyőzésével az UEFA-kupát hódí­totta el.

  CSZKA Moszkva
  Alapí­tás éve: 1911
  Jelentős sikerek: 6x orosz bajnok, 7x Orosz Kupa-győztes, 7x orosz Szuperkupa-győztes, 1x UEFA-kupa-győztes, 7x szovjet bajnok, 5x Szovjet Kupa-győztes
  Magyar vonatkozás: Magyar játékosa és edzője nem volt a csapatnak, 1994 őszén a Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK) első fordulójában emlékezetes párharcot ví­vott a Ferencvárossal. A moszkvai összecsapás 2–1-es hazai sikerrel zárult, és miután a visszavágón is ilyen eredmény született, a továbbjutásról tizenegyesrúgások döntöttek. Ebben hihetetlen izgalmak közepette, 7–6-os összesí­téssel a zöld-fehérek bizonyultak jobbnak, menetelésük a következő körben, a Porto ellen ért véget ért.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CSZKA MOSZKVA–FERENCVÁROS EL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső