2020.III.7. ZTE – Ferencváros: 1-1


Centenáriumi iksz: a ZTE jó játékkal kiharcolta a döntetlent az FTC ellen

A cí­mvédőnek nem volt kaput eltaláló lövése a második játékrészben a 100 éves zalai csapat ellen.
A Ferencváros 1–1-es döntetlent játszott a fennállása 100. évfordulóját épp a zöld-fehérek elleni bajnokit megelőzően megünneplő ZTE otthonában. A hazai együttes a második félidőben több óriási helyzetet is kialakí­tott, Dibusz Dénes ezeknél még védeni tudott, ám a 80. percben az exferencvárosi Radó András büntetőjével szemben már ő is tehetetlen volt.


Nyilatkozatok:

Márton Gábor: — Hasonló mérkőzés vár ránk, mint az előzőek, azaz nem mi számí­tunk esélyesnek. A regnáló bajnok és listavezető Ferencváros érkezik hozzánk, tudjuk, hogy óriási az érdeklődés, már csak ezért is szeretnénk jól játszani és kiszolgálni a közönséget, és persze jó eredménnyel zárni a mérkőzést. Az ország egyik legerősebb csapata a Fradi, más lehetőségekkel bí­r, mint a többiek, bő a keretük, ráadásul velünk szemben nekik már csak a bajnokságra kell koncentrálniuk. Örülünk neki, hogy sok néző lesz kint a meccsen, ez a futball célja, hogy sok szurkoló előtt játsszanak mérkőzéseket. Ilyen közegben nem is lehet rosszul játszani, ha ez nem dob fel valakit, akkor ott komoly gondok vannak. Játékoskoromból emlékszem, milyen több tí­zezer ember előtt játszani, remélem, hogy szombaton a fiúk is meg tudják lovagolni ezt és minden szempontból jó meccset láthatunk majd.

Szerhij Rebrov: — Mindig nehéz a Zalaegerszeg ellen játszani, szerintem a ZTE jobb helyezést érdemel, mint ahol jelenleg áll. A Zalaegerszeg keretét minőségi játékosok alkotják, olyan futballisták, akik játszani szeretnék a futballt, ez pedig nagyon fontos, ez a csapat nem kizárólag a védekezésre koncentrál. Támadásban is komoly potenciál rejlik a Zalaegerszegben, ezért nehéz, de érdekes mérkőzésre számí­tok.

A mérkőzés:

ZTE — Ferencváros: 1-1 (0-1)
Zalaegerszeg, 19:30. 8.748 néző.
Vezette: Karakó Ferenc (asszisztensek: Georgiou, Szécsényi; alapvonali jv.: Andó-Szabó, Lovas; tartalékjv.: Horváth Z.)

ZTE: Demjén — Bolla, Lesjak (Bobál D., 46.), Szépe, Bedi — Mitrovics, Katelarisz — Barczi (Ostrek, 76.), Stieber Z., Radó — Bobál G. (Ikoba, 64.)
kispad: Szemerédi, McWoods, Babati, Kocsis G.
vezetőedző: Márton Gábor

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Civic, Heister — Haratin, Sigér (Leandro, 86.) — Varga R. (Szánthó, 88.), Lódico (Skvarka, 64.), Nguen — Boli
kispad: Gróf, Vécsei, Szihnyevics, Otigba
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Radó (80. – 11-esből) illetve Nguen (20.)
Sárga lap: Szépe (41.), Márton G. (85.), Ikoba (90+1.) illetve Lovrencsics G. (51.), Civic (60., 90+3.)
Kiállí­tva: Civic (90+3.)

Mennyire lehet vakmerő a Zalaegerszeg? A szombat esti meccs előtt alighanem a kiesés elől menekülő ZTE FC-t irányí­tó Márton Gábor is ezen gondolkozott. A találkozót megelőző két bajnoki fordulóban ugyanis kiderült: agresszí­v letámadással zavarba hozható a listavezető Ferencváros. Mezőkövesden háromgólos vereségbe szaladt bele Szerhij Rebrov együttese, a Debrecen ellen pedig csak kí­nkeserves kilencven perc után gyűjtötte be a három pontot a Groupama Arénában (2–0). A zöld-fehér labdarúgóknak egyik alkalommal sem í­zlett a vetélytárs stí­lusa, ám azzal vélhetően a hazaiak szakvezetője is tisztában volt, hogy minél feljebb tolja együttese védekezését, annál nagyobb területet ad a vetélytárs magyar szinten gyors támadóinak.

Végül nem küldte rá a Fradi-védők nyakára a támadóit, a hazai futballisták a saját térfelükön, szervezett védővonallal várták a vendégek akciót. Ám már a harmadik percben jelezték, hogy szó sincs kilencvenpercnyi védekezésről, Dibusz Dénesnek bravúrral kellett védenie Stieber Zoltán bal alsó sarokra tartó csavarása után. A zalaegerszegiek az idén magára találó, éppen a fővárosi csapattól kölcsönbe érkező Bőle Lukács nélkül is szervezetten játszottak (a szélső a keretbe sem került be), igaz, a cí­mvédőtől sem kellett sokáig várni az első veszélyes lehetőségre. A mérkőzésre be sem nevezett Olekszandr Zubkov helyén lehetőséget kapó Varga Roland labdája már túljutott Demjén Patrikon, ám a gólvonalról mentett a hazai védelem, majd a szögletet követően Franck Boli kapura tartó közeli fejesét stukkolta a léc fölé Bedi Bence.

A hazaiak a labdaszerzés után gyakran Bobál Gergelyt keresték, az előretolt csatár feladata volt megtartani és lekészí­teni a labdát a támadáshoz csatlakozó társaknak, mí­g a vendégeknél a keretből kimaradó Isael hiányában a télen szerződtetett Gastón Lódicóra hárult nagyobb teher. Az első félidőben nem igazán találta a helyét az argentin középpályás, Tokmac Nguen annál inkább. A dél-szudáni származású norvég támadó elsőre még eltévesztette a bal sarkot – a másik oldalon Bobál Gergely és Radó András szép összjátéka után utóbbi lőtt a bal sarok mellé –, a 20. percben viszont már nem hibázott. Az északi lelátón épp kirajzolódott az élőkép, amikor a szép akció végén bevette a hazaiak kapuját. Ezt követően a ZTE FC igyekezett feljebb tolni a védelmét, és nem is hiányzott sok, hogy egyenlí­tsen, ám a ziccerben kilépő Radó András a Fradi kapusa és a bal alsó sarok mellett is elpörgette a labdát.

Idővel a szerdai Magyar Kupa-meccs után megviselt talajra, a kiforduló gyeptéglákra is egyre gyakrabban mutogattak a játékosok, ám ez csak részben jelenthetett magyarázatot az elrontott passzokra, a pontatlan átadásokra. Merthogy hiába kombináltak olykor ügyesen a kapu előtt a hazaiak, hiába szereztek olykor a félpályánál labdát a zöld-fehér támadók, az i-re egyik oldalon sem tudták feltenni a pontot, í­gy egygólos Fradi-előnnyel zárult a magyar szinten jó iramú első félidő.

A folytatásban a gyorsan magára találó Zalaegerszeg percei következtek: Stieber Zoltán közeli lövése Lovrencsics Gergő felkarjáról pattant oldalra, majd egy kis területen lejátszott szép összjáték után Barczi Dávid adott kiváló passzt Radó Andrásnak, ám a középre tartó lövést a vendégek ezúttal is remeklő kapusa védte. Nem sokkal később ismét a válogatott kerettag Dibusz Dénesnek köszönhetően őrizte meg előnyét az FTC, Barczi Dávid ugyanis csúnyán becsapta Marcel Heistert a jobb oldalon, a kötény után spiccel kapura szúrta a labdát, ám gól helyett ismét csak védés következett. A ZTE FC mindent megtett az egyenlí­tésért, ám az szabadrúgásból sem jött össze, Stieber Zoltán kí­sérlete a kapufán csattant, igaz, a fővárosi együttes sem tudott élni a hazai védelem mögött nyí­ló területtel, a szélről érkező beadások rendszerint a zalai kapus kezében landoltak.

Sigér Dávid átadása ellenben tökéletes volt Varga Rolandnak, a szélső el is pörgette a labdát a kiinduló kapuvédő mellett, ám a kapufa ezúttal a hazaiakat segí­tette ki. így életben maradtak a ZTE FC pontszerzési reményei, amit Radó András ki is használt: az egykor a zöld-fehéreknél futballozó játékos ügyesen tolta meg a labdát a kényszerből középső védőként szereplő Eldar Civic mellett, aki ütemet tévesztett, a jogosan megí­télt büntetőből pedig egyenlí­tett a hazai együttes.

A két csapatnak tí­z percre maradt eldönteni a meccset, ám a győztes gólt egyik félnek sem sikerült megszereznie, a tizenegyesnél hibázó védő ráadásul a hosszabbí­tásban a második sárga lapját is megkapta. A döntetlen után a Mol Fehérvár közelebb került a Ferencvároshoz, mí­g a Zalaegerszeg a bennmaradás felé tett egy lépést – ezért a meccs elejéhez hasonlóan a vége is örömteli perceket hozott a hazai drukkereknek.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

„Próbálok higgadtan értékelni, bár nem egyszerű… Az első félidőben olykor akadozott a játékunk, a fordulást követően viszont feljavultunk, akkor már felszabadultan futballoztunk, és átestünk a holtponton. Több helyzetet alakí­tottunk ki, sajnos a nagy részét kihagytuk, amikor pedig nem mi hibáztunk, valaki más tette…” – nyilatkozta Márton Gábor.

„Múlt szombaton Mezőkövesden Matija Katanecet kiállí­tották és tizenegyest í­téltek ellene egy olyan mozdulat miatt, amelyre most továbbot intett a játékvezető. Nem akarok meggondolatlan kijelentést tenni, még vissza kell néznem néhány jelenetet, de olykor úgy éreztem, nemcsak az eredményt illetően voltunk hátrányban. Ám ennél fontosabb, hogy az utóbbi hetekben olyan eredményeket értünk el, amelyekre előzetesen kevesen fogadtak volna” – tette hozzá a ZTE FC vezetőedzője.

A Ferencvárost irányí­tó Szerhij Rebrov is nyilatkozott a lefújás után.

„Elsősorban a megfelelő minőség hiányzott, főleg a támadójátékunkból. Az ellenfél térfelén túl sokszor hoztunk rossz döntést, Ezzel együtt két középső védőmre sem számí­thattam, a ballábas Lasa Dvalit már hosszabb ideje nélkülöznünk kell. Nem vagyok az a vezetőedző, aki a hiányzók miatt panaszkodik, de az ilyen helyzetet nem egyszerű kezelni” – mondta Rebrov.

„Zubkov és Isael is sérülés miatt hiányzott. Annyit mondhatok, hogy az orvosi stábbal egyeztettünk, most úgy tűnik, egyik eset sem súlyos, és hétfőn mind a ketten a társakkal kezdhetik az edzéseket. Bí­zom benne, hogy a jövő hét elején Otigba is visszatérhet, a grúz védőnkre viszont még sokáig nem számí­thatunk, mert a napokban operálták” – zárta mondandóját az ukrán szakember.

Szánthó Regő: — Örülök, hogy bemutatkozhattam az NB I-ben és a Ferencvárosban, de ez sajnos nem úgy sikerült, ahogy elterveztem. Amikor becseréltek, nagyon boldog voltam, hogy megkaptam a lehetőséget. Egy-két felhördülést hallottam a lelátóról, de teljes mértékben ki tudtam zárni a közönséget, igyekeztem kizárólag a feladatomra koncentrálni. A teljesí­tményemmel nem vagyok maximálisan elégedett, ráadásul a végeredmény is döntetlen lett, ezért kicsit szomorú vagyok. Megdicsértek, azt mondták, megérdemlem, hogy a Ferencváros keretének a tagja vagyok. Folyamatosan biztatnak, bí­zom abban, hogy később is kapok még lehetőséget.

A 24. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Demjén (ZTE) 7 — Sesztakov (DVTK) 6, Pillár (Mezőkövesd) 6, Stopira (MOL Fehérvár) 7 — Cseri (Mezőkövesd) 7, Rui Pedro (DVTK) 7, Varga K. (DVSC) 7, Besirovic (Mezőkövesd) 8 — Bamgboye (MOL Fehérvár) 7, Radó (ZTE) 7, Petrjak (MOL Fehérvár) 8
A forduló játékvezetője: Erdős József (DVTK — Újpest) 8 — Szert Balázs, Ví­gh-Tarsonyi Gergő, Takács János, Szilágyi Sándor

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és a ZTE hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2020.III.7. ZTE – Ferencváros: 1-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ