2020.V.27. Újpest – Ferencváros: 0-1

A Ferencváros nyerte a derbit, sőt talán többet is…

Újabb nagy lépést tett a Fradi a bajnoki cí­m felé, egyre nagyobb bajban az odahaza kikapó Újpest.
A Ferencváros Franck Boli góljával idegenben 1–0-ra megverte az Újpestet a labdarúgó NB I 20. fordulójából elhalasztott, most bepótolt mérkőzésen.


Nyilatkozatok:

Szerhij Rebrov: — A derbi a szurkolóink számára kiemelt mérkőzés, tudom, hogy minden évben az Újpest elleni meccseket várják a legjobban. Sajnálom, hogy ezúttal nem kí­sérhetnek el minket a drukkereink, hiszen miattuk is emlékezetesek ezek az összecsapások, az ő támogatásuk nagyon sokat jelent a csapatnak. Ettől függetlenül győzni szeretnénk, nagyon fontos volna újabb pontokat szereznünk!

A mérkőzés:

Újpest — Ferencváros: 0-1 (0-1)
Szusza stadion, 20:00. Zártkapus mérkőzés.
Vezette: Berke Balázs (asszisztensek: Albert, Szalai B.; alapvonali jv.: Iványi, Erdős; tartalékjv.: Buzás)

Újpest: Pajovic — Balázs B., Heris, Ristevski, Burekovic — Nwobodo, Onovo (Koszta, 85.) — Simon K. (Perosevic, 79.), Rácz B. (Zsótér, 64.), Pauljevic (Calcan, 64.) — Novothny
kispad: Banai, Bacsa, Traore, Szakály P., Sedlacek
vezetőedző: Nebojsa Vignjevic

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Botka, Civic — Sigér (Vécsei, 89.), Haratin — Zubkov (Skvarka, 84.), Isael, Nguen (Somália, 68.) — Boli (Szihnyevics, 84.)
kispad: Gróf, Leandro, Otigba, Heister, Lódico
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Gól: Boli (7.)
Sárga lap: Burekovic (31., 90+2.) illetve Zubkov (71.), Boli (82.)
Kiállí­tva: Burekovic (90+2.)

Se taps, se fütty.

Ha az eredeti, február 8-i időpontban rendezik meg az Újpest–Ferencváros bajnokit, katasztrofális állapotú, játékra alkalmatlan gyepszőnyeg fogadta volna a kivonuló csapatokat, ám a labdarúgók vélhetően tömött széksorok elé futottak volna ki melegí­teni. A meccset azonban – a csapatok egyetértésével – a játéktér használhatatlansága miatt elhalasztotta a Magyar Labdarúgó-szövetség, í­gy a felek a kényszerszünetet követően, május végén feszültek egymásnak. Kiváló minőségű talajon, ám a zárt kapus intézkedéseknek megfelelően nézők nélkül.

így aztán a lila-fehér és a zöld-fehér futballisták is szurkolói moraj nélkül futottak ki melegí­teni a szemre is remek állapotba hozott pályára. A Szusza Ferenc Stadionban a szünet alatt befejezték a felújí­tást, az új gyeptéglák az MTK és a Paks elleni edzőmeccseken kiállták a próbát, az MLSZ pedig ennek megfelelően hitelesí­tette a stadiont.

Az Újpest a mostani idényben másodszor fogadhatta saját otthonában ellenfelét, az országjáró tortúra í­gy a legnagyobb hazai rivális elleni meccsel ért véget.

A tabella mellett ugyanakkor az előjelek is a bajnoki cí­mvédőnek kedveztek, a vendégek a Debrecen 2–1-es legyőzése után, tétmeccsel a lábukban érkeztek a negyedik kerületbe, igaz, sorozatterhelés ide vagy oda, Szerhij Rebrov vezetőedző egyetlen helyen sem változtatott a múlt szombati felálláson, ugyanaz a kezdő tizenegy futott ki a pályára, amely három pontot szerzett a Loki ellen.

Ezzel szemben Nebojsa Vignjevics együttese a kényszerszünet utáni felkészülési meccsekből egyet sem tudott megnyerni, ráadásul a csapatkapitány csak a lelátóról figyelhette a társakat. Litauszki Róbert combizomhúzódása nem jött rendbe, í­gy Jonathan Heris és Kire Risztevszki került a védelem közepére – a tavaly októberi meccsen mindkét hátvéd hibája kellett ahhoz, hogy Franck Boli győztes gólt szerezzen az 1–0-s Fradi-győzelemmel végződő meccsen.

Az elefántcsontparti csatár ezúttal sem tétlenkedett, tí­z perc sem kellett neki, hogy bevegye Filip Pajovics kapuját. Ezúttal az ellenfél segí­tségére sem volt szüksége, Isael finom passza után hajszálpontos lövést küldött a jobb alsó sarokba, í­gy első lehetőségét azonnal kihasználta a listavezető. Pedig az Újpest nem kezdett megilletődötten, némi meglepetést legfeljebb az szolgáltatott, hogy az eddig szélsőként szerepeltetett Obinna Nwobodo védekező középpályásként kapott szerepet. Ideje sem volt megszokni az új szerepkört, amikor a vetélytárs már meg is szerezte a vezetést…

A gól a hazaiakat sem küldte padlóra, és a vendégeknek sem adott szárnyakat, a kiegyenlí­tett mezőnyjáték többnyire az ellenfél támadásainak megakasztásában merült ki, a támadások szövögetése már nehezebben ment. A hangszórókból áradó szurkolói rigmusokkal aláfestett első negyvenöt percben egyik fél sem igazán tudott hátulról felépí­tett akciót követően helyzetbe kerülni, ám í­gy sem állí­thatjuk, hogy a gól ne lett volna benne a meccsben.

Előbb a Fradi duplázhatta volna meg az előnyét, Isael kiugratása után ismét a gólszerző került helyzetbe, ám nem tudott túljárni a remek ütemben kimozduló szerb kapus eszén. Ezt követően Simon Krisztián próbált vezérré előlépni, életerős lökete után a léc mentette meg a Ferencvárost, mí­g a megpattanó lövése után Dibusz Dénes védett nagyot. Novothny Soma lekészí­tett labdája után megint a legaktí­vabb újpesti tüzelt, Miha Blazic azonban blokkolta a közeli kí­sérletet, mí­g a túloldalon í­géretes kontra végén Tokmac Nguen hozhatta volna kihagyhatatlan helyzetbe az első gól szerzőjét, ám a passz helyett tolt még egyet a labdán, í­gy odalett a lehetőség. A túloldalon Vincent Onovo előbb ollózásból, majd egy beí­velés utáni lecsorgó labdából próbálkozott, ám egyenlí­tenie neki sem sikerült, í­gy a vendégek vonulhattak előnnyel a szünetre.

A fordulás utáni percekben Rebrov együttese némileg visszaállt, s a megszerzett labdákból igyekezett kiugratni a gyors szélsőket.

A második félidő elején ez kétszer is sikerült, s az elefántcsontparti támadó nem sokkal tévesztette el a bal alsó sarkot. Ez a taktika ugyanakkor veszélyt is rejtett magában, egyetlen szöglet ugyanis elég volt, hogy kis hí­ján egyenlí­tsen az Újpest, ám Heris közeli fejese után hatalmasat védett a Ferencváros kapusa. Nem sokkal később megint Simon Krisztián egyenlí­thetett volna, ám úgy tűnt, átok ül a lilák szélsőjén – közeli lövése Dibusz kezében landolt.

Bár az Újpest igyekezett átvenni az irányí­tást, a vendégeknek megvolt a lehetőségük, hogy lezárják a párharcot. A tizenhatoson belül előbb Onovo lépett rá Alekszandr Zubkov lábára, ám a játékvezető utóbbinak adott sárga lapot szí­nészkedésért. Tény, az ukrán szélső rájátszott az esetre, ám az is tény, hogy a labda helyett a lábát találták el. Ezt követően Boli lőtt nagy helyzetben Pajovics kezébe, majd a szerb kapus védte Isael életerős lövését.

Ezúttal viszont ez is belefért, az utolsó negyedórában magabiztosan őrizte előnyét a Ferencváros, a hazaiakból az erő és a kreativitás is hiányzott az egyenlí­téshez, a hosszabbí­tásban pedig egy pontatlan szabadrúgás-kombináció után Dzenan Burekovic kiállí­tása után végképp szertefoszlottak a pontszerzésről szőtt álmok. Franck Boli újabb derbit eldöntő góljának köszönhetően a listavezető kilencpontosra növelte előnyét a tabellán, s ezzel alighanem behozatatlan előnyre tett szert a Fehérvárral szemben. 0–1

Újpesten pedig pokolian nehéz folytatásra számí­thatnak.

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A Ferencváros trénere, Szerhij Rebrov kijelentette, hogy az Újpest ellen mindig nagyon nehéz játszani.

„A legkeményebb ellenfél az NB I-ben, mindig képes valami különlegeset húzni. Ma a helyzeteik kihasználása eredményezte azt, hogy mi nyertünk. Fontos három pontot szereztünk, jól dolgozunk a kontrákból, többször is betalálhattunk volna. Nagyon nehéz szurkolók nélkül játszani, nem volt elég idő felkészülni sem.”

Az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics először az FTC-nek gratulált a három pont megszerzéséhez.

„Komoly kihí­vás volt ez nekünk, nem volt könnyű felkészülni, és rögtön egy derbivel kezdeni a hosszú kihagyás után. De nem róhatok fel semmit a játékosaimnak, gratulálok nekik, megfelelően álltak hozzá a meccshez, igyekeztek jól játszani, ami nem könnyű a Fradi ellen.”

A lila-fehérek trénere több kérdést is kapott azzal kapcsolatban, hogy az Újpestnek továbbra is csak egyetlen pont az előnye a 11., már kieső helyen álló Zalaegerszeg előtt.

„A ma látott teljesí­tmény egyértelműen elég az NB I-ben maradáshoz. Ha a Fradi ellen ilyen jól és fegyelmezetten tudunk játszani, akkor ez a többi csapat ellen elég lehet. Az nyomaszt minket, hogy hiába alakí­tunk ki helyzeteket, nem sikerül gólt szereznünk, de a mai játék biztató volt. Viszont mindig a következő találkozóért küzdünk, nem hátrafelé nézünk.”

Franck Boli:

A 20. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Csapat
A forduló játékvezetője:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2020.V.27. Újpest – Ferencváros: 0-1 bejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+3.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+1.

  PERC
  Ez a második, ezzel kiáll.

  90+1.

  PERC
  Dzenan Burekovic kap sárga lapot Lovrencsics letalpalásáért.

  90.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Sigér mehet pihenni, Vécsei Bálint válja.

  84.

  PERC
  Onovo le, Koszta Márk be, szűrő helyett támadó középpályás a hazaiaknál. És egy pocsék Calcan-lövés, a légiós a kezébe temeti az arcát.

  84.

  PERC
  Novothny visszateszi a labdát Zsótérnek, aki ballal a bal alsó mellé lő 18-ról.

  84.

  PERC
  Bolit pedig a szintén ék Mikalaj Szihnyevics váltja.

  83.

  PERC
  Zubkov helyére Michal Skvarka, szélső helyett karmester.

  82.

  PERC
  Onovo lövése Balázsról Dibuszhoz pattan.

  81.

  PERC
  Ha az Újpest megveri a Ferencvárost, akkor a 9. helyről a Debrecent és a Kisvárdát megelőzve a 7.-re lép előre, de ha kikap, akkor marad az egypontos előnye a kieső helyen lévő ZTE-vel szemben.

  81.

  PERC
  A lilák ebben a naptári évben egyébként csak Kaposváron tudtak győzni, azóta három bajnokin egy pontot szereztek. Ráadásul a két májusi felkészülési meccsükön – már a Szusza Ferenc Stadionban – is csak egy döntetlenre futotta az NB II-es MTK ellen (2–2), a Pakstól kikapott a Vignjevics-legénység (1–2). Az Újpest úgy fogadja a Fradit, hogy a megelőző 11 tétmérkőzéséből egy győzelem mellett hatszor is vereséget szenvedett, négyszer pedig ikszelt. Pályaválasztóként legutóbb 2019. december 7-én nyert az Újpest, 2–1-re a Kisvárda ellen, a pályarekonstrukció miatt akkor az Illovszky-stadionban. A Szusza-stadionban legutóbb több mint egy éve, 2019. április 6-án győzött a lila-fehér alakulat, akkor a Mezőkövesd ellen 2–1-re.

  79.

  PERC
  Simon elfáradt, Antonio Perosevic váltja.

  78.

  PERC
  Az FTC négy meccse veretlen az NB I-ben, a négyből hármat megnyert, de mindhármat hazai pályán (a DVSC ellen 2–0-ra és 2–1-re, a Kaposvár ellen 5–0-ra). Idegenben a legutóbbi két mérkőzésén csak egy pontot szerzett a Ferencváros, amely 2020-ban csak Kisvárdán tudott győzni, Mezőkövesden 3–0-ra kikapott (az volt az idénybeli második bajnoki veresége a csapatnak), majd Zalaegerszegen ikszelt (1–1).

  74.

  PERC
  A kornert kifejeli a szűrőként is hasznosan futballozó szélső, Nwobodo.

  74.

  PERC
  Nagyon magabiztos a Fradi, Blazic passzol Isaelhez, ő ballal félmagasan 22-ről a bal sarokba lőne, de véd vetődve a kapus.

  72.

  PERC
  KIMARAD: Lovrencsics jobbal laposan szépen ad középre, Boli jobbal feladja a kapusnak, 17-ről.

  71.

  PERC
  FOTÓK: Török Attila

  71.

  PERC

  71.

  PERC

  70.

  PERC
  Olekszandr Zubkov bedob egy jó cselt a balon, majd elesik Nwobodo mellett, aki rálép az ukrán szellő lábára… de nem 11-es, hanem sárga lap műesésért!

  70.

  PERC
  Folytatjuk!

  69.

  PERC
  A Ferencváros úgy vezeti hatpontos előnnyel a bajnokságot, hogy egy meccsel kevesebbet játszott, mint a 2. helyen álló Fehérvár. Az FTC négy meccse veretlen az NB I-ben, a négyből hármat megnyert, de mindhármat hazai pályán (a DVSC ellen 2–0-ra és 2–1-re, a Kaposvár ellen 5–0-ra). Idegenben a legutóbbi két mérkőzésén csak egy pontot szerzett a Ferencváros, amely 2020-ban csak Kisvárdán tudott győzni, Mezőkövesden 3–0-ra kikapott (az volt az idénybeli második bajnoki veresége a csapatnak), majd Zalaegerszegen ikszelt (1–1).

  69.

  PERC
  Háromszáz néző előtt már rendeztek tétmérkőzést az FTC és az Újpest között (2014 decemberében a Megyeri úton ennyien látták a két együttes 0–0-val végződő találkozóját a Ligakupában), de zárt kapuk mögött, tétmérkőzésen most először találkozik a két csapat az 1905 óta í­ródó közös történelmük során. Az elmúlt egy évben kétszer is volt esély a zárt kapura. Először a 2018 decemberében megrendezett Újpest–Mol Vidi meccsen tapasztalt nézőtéri rendbontások, illetve rendezői hiányosságok miatt egymeccses zárt kapus büntetést kapott az Újpest, és a szankció éppen a 2019. február 9-i derbit érintette volna, de másodfokon az MLSZ fegyelmi bizottsága törölte a zárt kapus szankciót.

  68.

  PERC
  Ivószünet.

  68.

  PERC
  Nguen elfáradt, Somália váltja.

  67.

  PERC
  Visszatérve Vargára: a szélső 33 idénybeli meccsén 10 kanadai pontig jutott.

  64.

  PERC
  Calcan lő 14-ről Lovrencsicsbe, miután a védő blokkolta Burekovic 22 méteres próbálkozását.

  64.

  PERC
  Kettős csere a hazaiaknál, karmester és szélső állt be Zsótér Donát és Andreias Carcan személyében.

  64.

  PERC
  PauljevicPauljevic CalcanCalcan
  63.

  PERC
  RaczRacz ZsótérZsótér
  63.

  PERC
  A jelenlegi Újpestből Simon Krisztián valódi Ferencváros-specialistának számí­t: nyolc bajnoki meccsen szerepelt az FTC ellen, ezeken három gólt szerzett (ennél többet más csapat ellen sem lőtt), két gólpasszt adott. Első derbije különösen emlékezetesre sikeredett, hiszen 2010. szeptember 11-én egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét a 6–0-s újpesti győzelemből. A tí­z évvel ezelőtti csapatokból ma már csak ő léphet pályára a derbin.

  62.

  PERC
  Újabb helyzet, Novothny remekül passzol vissza Simon elé, aki futtából lő, jobbal, brazilosan, de tí­zről éppen Dibusz ölébe emel, lágyan.

  61.

  PERC
  Isael bal oldali beadása nagyon a bal sarok mellé pattan a kapu elé berohanó Boliról közben.

  61.

  PERC
  Nincs ma itt Varga Roland, a volt újpesti, aki a lila-fehérek ellen 14 meccsen 7 gól és 2 assziszt a mérlege.

  59.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  59.

  PERC
  Rácz beadása Civicé, Nguen is hátrajön segí­teni, Balázs beadását meg nagyon rosszul találja el a kaputól három méterre Novothny! Mi maradt ki? Helyzet, nem is kicsi.

  57.

  PERC
  Harcol, csúszik, mászik, kapar az Újpest, meg is van helyzetekben az eredménye. Az előbb Botka védekezett rosszul.

  57.

  PERC
  KIMARAD! Burekovic bal oldali, ballábas kornere ismét Herisé, aki hatról a léc alá fejelne, de középre, Dibusz í­gy menteni tud.

  56.

  PERC
  Rácz már-már lőne 16-ról, de odalép Lovrencsics. Eladja a Fradi, kétszer is, Onovo jobblábas, 17 méteres bombájába belelép Haratin.

  52.

  PERC
  Isael sokadik pazar passzát nem túl jól teszi jobbról középre Lovrencsics, Nguen Boli elé tolja a labdát, aki jobbal a bal alsó sarok mellé lő 18-ról. Pajovics lábon biztosí­tott.

  51.

  PERC
  Az Újpest legutóbb 2015 decemberében verte meg a Ferencvárost, akkor idegenben, a Groupama Arénában győzött 1–0-ra Mbaye Diagne góljával. A Megyeri úton 2014. szeptember 21-én született legutóbb Újpest-siker. Akkor 8200 néző előtt Dusan Vasziljevics 11-esével és Simon Krisztián 17 méteres, szép nyesésével 2–1-re győzött az Újpest. Abból a csapatból Jonathan Heris, Litauszki Róbert és Simon Krisztián most is pályára léphet a Fradi ellen és a hazaiakat már akkor is Nebojsa Vignjevics irányí­totta a kispadról. A Ferencváros akkori keretéből Dibusz Dénes és a télen visszatérő Somália tagja most is a csapatnak.

  50.

  PERC
  Isael passzát Nguen kapura teszi jobbal 15-ről, kissé jobbról, blokkol szépen a balról érkező Nwobodo. A kornert kifejeli Risztevszki.

  46.

  PERC
  Balázs beadása Blazicé, Pauljevics megindulásának Civic vet véget.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Az elmúlt években a liláknak kevés babér termett az FTC elleni meccseken, a két csapat legutóbbi 12 tétmérkőzéséből hetet a Ferencváros nyert meg, ötször döntetlen született. Ebben az idényben egyszer találkozott a két csapat, októberben 1–0-ra nyert hazai pályán Szerhij Rebrov együttese az első derbijét játszó Franck Boli góljával , de azt megelőzően is a Fradi győzött, 2019. május 4-én az Üllői úton 2–1-re. A legutóbbi, Megyeri úti Újpest–FTC mérkőzés 1–1-re végződött 2019. február 9-én.

  FÉLIDŐ

  Az Újpest pályaválasztása mellett csak 34-szer nyert a Fradi, 43-szor az Újpest örülhetett, 34 találkozó végződött döntetlenre. Viszont a Ferencváros összesí­tésben (422–314) és idegenben is (180–177) több gólt szerzett az Újpestnél a bajnoki derbiken.

  FÉLIDŐ

  Videók itt!

  FÉLIDŐ

  2010. szeptember 11., Megyeri út: Újpest–FTC 6–0 (2–0)
  A New York-i World Trade Center elleni merénylet kilencedik évfordulóján súlyos csapást mért a házigazda örök ellenfelére. Simon Krisztián gólja és Marek Heinz piros lapja után összeomlott a Fradi, Rajczi Péter és Tisza Tibor duplázott, a ZTE FC jelenlegi légiósa, Nikola Mitrovics szerzett még gólt.

  FÉLIDŐ

  2000. november 30., Megyeri út: Újpest–FTC 0–1 (0–0)
  Csak egyetlen gól volt a mérkőzésen: az átépí­tés miatt félkész újpesti stadionban nagy küzdelmet hozott az összecsapás, amelyet végül a nem okvetlenül gólfelelősként ismert Dragóner Attila döntött el, amikor Bí­ró Szabolcs kapujába fejelt – ez volt az előző évezred utolsó derbije.

  FÉLIDŐ

  1980. október 18., Üllői út: FTC–Újpest 0–3 (0–2)
  A zárt kapus rendezés miatt is szí­vbemarkoló adat: a régi Fradi-pályán 29 777 nézőt regisztráltak (a Népsport tudósí­tásában 32 000), amikor a listavezető a középmezőnyben álló vetélytársát fogadta. Ám nagy meglepetésre Sarlós András, Fekete László és Nagy László góljával a vendégek győztek. A második gólt megelőző megoldás, amikor a szögletzászlónál Törőcsik András a földön ülve cselezett ki két rátámadó védőt, felejthetetlen volt.

  1990. augusztus 18., Megyeri út: Újpest–FTC 0–5 (0–4)
  Nyilasi Tibor játékosként volt részese az előző mérkőzésnek, edzőként viszont ekkor, 35 évesen mutatkozott be – a bajnok elleni visszhangos sikerrel! Az Erdélyből érkező Szenes Sándor a 36. másodpercben szerzett vezetést, a negyedik gólt is ő lőtte (mindkettő fantasztikus bombagól volt), Fonnyadt Zsolt duplázott és Bánki József is betalált. Ezzel kezdődött a bajnokság – nem volt éppen sablonos rajt.

  FÉLIDŐ

  Nem először fordul elő, hogy az évtizedet lezáró derbi emlékezetesen alakul. Ezekből választottunk ki néhányat, hogy felidézzük a feledhetetlen eseményeket, gólokat.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+4.

  PERC
  Novothny góltól mentette meg a Fradit, kétszer is…

  45+3.

  PERC
  MICSODA JELENET! Burekovic ballal középre ad, Dibusz Nwobodo fejére üti a labdát, de ment a gólvonal előtt álló Nowothny. A támadó javí­taná a hibáját, estében jobbal ötről kapura teszi a lecsorgó labdát, de azt igen gyengén találja el, a gólvonalon ment Blazic!

  45+2.

  PERC
  Lovrencsics ellöki Nwobodót, még egy szabadrúgás a végére.

  45+1.

  PERC
  Pauljevics odalép Zubkovnak, akinek a térde bánja a találkozót.

  45.

  PERC
  Lovrencsics lőtt kapura 34-ről igen pontatlanul még percekkel ezelőtt, azóta mezőnyjáték, enyhe hazai fölénnyel.

  41.

  PERC
  Nguen lőhetne is, passzolhatna is az ötös bal sarka előtt Isael remek passza után, de belevezeti inkább Balázsba a labdát.

  40.

  PERC
  Zubkov passzával kapura tör Isael, kilép Pajovics és ment is, de les.

  39.

  PERC
  Simon beadását felfejeli a levegőbe Heris, Onovo meg gyönyörű mozdulattal ollózza tí­zről a bal alsó mellé a labdát. SZÉP!

  38.

  PERC
  Érdekes jelenet: Vignjevics nem a dobni akaró Balázs kezébe adja a labdát, hanem elgondolkodva valamin ledobja elé a játékszert.

  36.

  PERC
  FOTÓK: Török Attila

  36.

  PERC

  36.

  PERC

  36.

  PERC

  36.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  36.

  PERC
  A két csapat legutóbb tavaly októberben mérte össze erejét, akkor a Ferencváros hazai pályán 1-0-ra nyerni tudott. Sokat mond a mérkőzés képéről, hogy a kialakí­tott helyzetek számát tekintve 8-2-re, a lövésekben 15-4-re, pontos kulcspasszokban 6-2-re az Újpest bizonyult jobbnak. A lila-fehérek 59 százalékban birtokolták a labdát, többet és pontosabban passzoltak riválisuknál (610-416, 84%-82%), mí­g a helyzetek minőségét mutató várható gólok (xG) mutatóban pedig 2.3-0.66-ra bizonyult jobbnak a vendégcsapat. A fentiek alapján nem meglepő, hogy a mezőny legjobbja a több nagy bravúrt is bemutató Dibusz Dénes lett (mlsz.hu).

  35.

  PERC
  A lila-fehérek 2019. április 6. óta pályaválasztóként csupán kétszer nyertek, egyszer a DVSC, egyszer pedig a Kisvárda ellen. Rosszul néz ki az otthoni mérlegük a Ferencváros ellen is: legutóbb 2014. szeptember 21-én győztek a nagy rivális ellen.

  35.

  PERC
  Boli: 29 meccsen 10 gól és 2 gólpassz.

  34.

  PERC
  Novothny visszagurí­tása nem az igazi, de Simon lép kettőt, jobbal 14-ről, középről kapura lő, óriásit blokkol Blazic. Ezt aligha érte volna el kapus.

  33.

  PERC
  Dzenan Burekovic sárga lapot kapott az iménti belépőért.

  33.

  PERC
  Simon 24 meccsen 5 kanadai pontot szerzett az idényben.

  33.

  PERC
  Burekovic odalép Sigérnek, szabadrúgás.

  33.

  PERC
  A mostani idényben ő dirigált a februári FTC–Mol Fehérvár FC rangadón, amelyet a zöld-fehérek 1–0-ra megnyertek. Sőt, az októberi Fehérvár–Ferencváros (1–2) összecsapást is ő vezette.

  33.

  PERC
  Berke Balázs, 36 esztendős játékvezető pályafutása első derbijén fújja a sí­pot. A Nagykanizsáról származó Berke 2011-ben debütált a magyar élvonalban, összesen 87 NB I-es találkozón kapott feladatot játékvezetőként – a focibiro.hu statisztikája alapján. Az Újpestnek kilencszer, a Fradinak tizenegyszer vezetett mérkőzést.

  32.

  PERC
  Nguen szöglete után Civic távoli lövése távolról sem jó.

  30.

  PERC
  Balázs passzát ismét kapura teszi Simon, most ballal 21-ről, kissé jobbról a kapushoz lő. A lövés Botka térdén is megpattant még.

  29.

  PERC
  Pauljevics szépen megy el a balon, lapos beadását Rácz tí­zről kapura teszi, de blokkol Blazic.

  27.

  PERC
  MICSODA LÖVÉS, LÉC! A nagy formában játszó Simon jobbal nem sokkal véti el kissé jobbról, 24-ről a jobb felső sarkot, a szép lövés a lécen csattan. Onovo passzolt a szélsőhöz, Civic nem vette őt komolyan.

  26.

  PERC
  Heris előrevágott labdáját elfejeli Botka Novothny elől.

  25.

  PERC
  Folytatjuk!

  24.

  PERC
  Ivószünet.

  24.

  PERC
  HAZAI HELYZET! Burekovic bal oldali, ballábas szögletét Heris az ötösön álló Botkába lövi ballal tí­zről, majd higgadtan kihozza a labdát Blazic.

  21.

  PERC
  Civic emelését mellel veszi le a bal sarok előtt Zubkov, a lapos, jobblábas beadás a kivetődő kapusé.

  21.

  PERC
  HOPP, Isael remekül futtatja Bolit, kijön Pajovics, és elkésik, de Boli jobbal a 16-osról a kapusba lövi a labdát. Lábon lőtte a futó kapust, kvázi.

  20.

  PERC
  Nwobodo emelését Simon jobbal kapásból teszi Novothy elé, akit könnyedén lefut azonban Botka.

  20.

  PERC
  A két csapat közül a Ferencváros már játékban van, sőt önbizalommal telve várja a derbit, hiszen szombaton a nyitó fordulóból elmaradt mérkőzésen hátrányból fordí­tva 2–1-re legyőzte a Debrecent. A házigazdaként a zöld-fehérek ellen 2014 szeptembere óta nyeretlen Újpestnek a kényszerű szünet után ez lesz az első tétmérkőzése, ráadásul győzelmi kényszerben van, mert ha vereséget szenved, továbbra is egy pontra lesz a kieséstől.

  19.

  PERC
  Igaz, zöld-fehér nemigen lehetne.

  19.

  PERC
  A naplemente gyönyörű és lilás. ÓMEN.

  19.

  PERC
  Ezt megkapja Rácz, Simon passzát ballal középről, 22-ről jócskán a jobb felső mellé vágja.

  17.

  PERC
  Blazic és Lovrencsics játszik higgadtan, Sigér szerzett előtte labdát Rácz elől.

  16.

  PERC
  Nguen elől tisztáz szépen Heris, ráadásul kirúgás.

  15.

  PERC
  A pályán mezőnyharc, vendégfölénnyel.

  14.

  PERC
  „Kicsit szürreális élmény, hogy egy derbin a meccset közvetí­tő Hajdú B. Istán minden szavát tisztán lehet érteni a sajtólelátón” – jelentik a helyszí­nről.

  13.

  PERC
  Burekovic bal oldali beadása dettó.

  13.

  PERC
  Simon sarokkal csoda elegánsan játszik Nwobodo elé, Balázs beadása rossz aztán.

  11.

  PERC
  Zubkov fut el a jobbon, beadása mély.

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  10.

  PERC
  Pajovics sem állt éppen a helyzet magaslatán.

  9.

  PERC

  9.

  PERC
  Na, most lehet csak igazán mérges a védőire Vignjevics, mert azok nyí­lt napot tartottak.

  9.

  PERC
  VEZET A FRADI! Isael passzát FRANCK BOLI jobbal a jobb alsó sarokba lövi középről, 20 méterről. 0–1! Civic labdaszerzését és Nguen elegáns gurí­tását is ki kell emelni.

  8.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Boli (0–1)
  7.

  PERC
  Zubkov passza nem jó, Rebrov nem érti. Vignjevics sem, ő a védekezést kifogásolja.

  5.

  PERC
  Ötödmagával. Pontosabban ott négyen állnak, a stadion egy másik pontján még ketten csoportosulnak.

  5.

  PERC
  Nincs nagy tömeg a stadion előtt, jelenti az ott cirkáló kollégánk.

  3.

  PERC
  A stadionban finoman zúg csak a gépi kórus.

  2.

  PERC
  Nguen fut el a balon, de elélép Nwobodo, kirúgás.

  2.

  PERC
  Balázs jobb oldali, jobblábas beadását kifejeli középről Botka.

  2.

  PERC
  A hazai kezdőben nyolc a légiós, a Fradiban hét.

  1.

  PERC
  Alakul, Risztevszki ballal térden rúgja Zubkovot.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak zöld-fehér mezben és zöld nadrágban, a vendégek lila-fehér mezben és fehér nadrágban.

  A mérkőzés gyászszünettel kezdődik a nemrégiben meggyilkolt két fiatal Újpest-drukker emlékére.

  A hazaiaktól Litauszki sérült, meghúzódott, a vendégektől Dvali és Varga Roland nem bevethető.

  „A derbi a szurkolóink számára kiemelt mérkőzés, tudom, hogy minden évben az Újpest elleni meccseket várják a legjobban. Sajnálom, hogy ezúttal nem kí­sérhetnek el minket a drukkereink, hiszen miattuk is emlékezetesek ezek az összecsapások, az ő támogatásuk nagyon sokat jelent a csapatnak. Ettől függetlenül győzni szeretnénk, nagyon fontos volna újabb pontokat szereznünk!” – í­gy Szerhij Rebrov a meccs előtt a fradi.hu-n.

  Fotók: Tóth István

  Pályaválasztóként még gyengébb a mérleg: a lilák 2014 szeptemberében nyertek (2–1) legutóbb.

  Jelenleg a kilencedik helyen szerénykednek, s csupán egy pont az előnyük a már kiesést jelentő tizenegyedik helyen álló ZTE FC előtt. Egy esetleges győzelem esetén a hetedik helyre lépnének előre, csak hát a Ferencvárost legutóbb 2015 decemberében győzték le (1–0) – idegenben.

  Nebojsa Vignjevics irányí­tásával az Újpest sosem vitte túlzásba a tesztmérkőzéseket a felkészülési időszakban, a szerb vezetőedző általában csak három-négy összecsapással kalkulált. A rendkí­vüli kényszerszünetben is csupán két gyakorló mérkőzés szerepelt a csapat programjában, az ebben az idényben a másodosztályban szerepő MTK (2–2), illetve egy héttel korábban a Paks (1–2) ellen is elmaradt a győzelem. Az újpestiek egyébként sem teljesí­tenek meggyőzően ebben az esztendőben, mivel a sereghajtó Kaposvár otthonában aratott 1–0-s győzelem az egyetlen sikerük január 25. óta. Az időközben lejátszott hét bajnoki közül csak a Mezőkövesd elleni (2–2) idegenbeli és a Paks elleni hazai (1–1) mérkőzésen szereztek pontokat.

  Egy kis örömérleg: a bajnokságban 228. alkalommal találkozik az Újpest és a Ferencváros. Az összesí­tett örökmérleg az FTC-nek kedvez: 104 ferencvárosi győzelem, 62 döntetlen, 61 újpesti siker.

  JÖTTEK-MENTEK!
  A Ferencvárostól az Újpesthez:
  1928, Aknai János
  1929, Huber Dezső
  1941, Kalocsay Géza
  1950, Deák Ferenc
  1950, Henni Géza
  1984, Kerekes György
  1985, Haaz Ferenc
  1985, Ebedli Zoltán
  1994, Wukovics László
  1998, Mogyorósi József, i.
  1998, Miriuta László
  2002, Kőhalmi András, ingyen
  Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
  2005, Grósz Róbert
  2003, Rósa Dénes, i.
  2003, Csurka Zoltán, i.
  1999, Eszenyi Dénes, i.
  1997, Kun György
  1994, Kecskés Zoltán
  1992, Sorin Cigan
  1985, Ebedli Zoltán
  1985, Palkovics István
  1951, Gulyás Géza
  1944, Szabó Ferenc

  Eltiltott nincs.

  A hazaiaktól Litauszki sérült, meghúzódott, a vendégektől mindenki bevethető.

  „Ennél a párosí­tásnál semmi jelentősége sincs a papí­rformának. Ilyenkor nem számí­tanak a korábbi eredmények vagy az, melyik oldalon hány sérült van. Azzal a tudattal kell pályára lépnünk, hogy nehéz feladat előtt állunk, amelyet meg kell oldalunk. Ugyanakkor van miből önbizalmat merí­teni, nem véletlenül állunk az első helyen. Ha kihozzuk magunkból a maximumot és egységesen futballozunk, nyerünk Újpesten.”

  A derbi eddig elképzelhetetlen volt zsúfolt lelátók nélkül, ám a feszült hangulathoz és a kiélezett kilencven percekhez a nézők is kellenek – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa. – A körí­tés nekünk, játékosoknak is hiányzik, ugyanakkor mindenkit motivál, hogy éppen a nagy rivális legyőzésével léphetünk el kilenc pontra a Fehérvártól, ami nyolc fordulóval a vége előtt megnyugtató előny lenne. Mondhatjuk, mi már játszottunk tétmeccset, amelyen ráadásul győztünk, viszont mivel eddig a Debrecenre figyeltünk, csak hétfőtől kezdtünk specifikusan a lila-fehérekre készülni. Ezzel szemben a vetélytárs az egész szünet alatt ezt a mérkőzést várta, úgyhogy nem hiszem, hogy az újrakezdést követő eredményekből kellene kiindulni.”

  – Kimondhatjuk, hogy a Ferencváros a meccs esélyese?
  – Újpest-mezben sohasem mondanék ilyet! Ez azt jelentené, hogy ebben a szellemben lépek pályára. A csapattársaim nevében is kijelenthetem, hogy háromesélyes meccsre készülünk, és le akarjuk győzni a Fradit. Elmaradt bajnokit játszunk, vagyis szerdán csak mi szerezhetünk pontokat. Ráadásul a zöld-fehéreket nem sok csapat győzi le, úgyhogy kifejezetten értékes pontokkal gazdagodhatunk. Ráadásul a siker nagy lökést adna a folytatásra.

  – Melyik a legszebb emléke a Ferencváros elleni meccsekről?
  – Ha lehet, mindjárt kettőt emlí­tenék. Elsőként az első derbimet, amelyen kettő kettes végeredmény született, és gólt szereztem. Jól futballoztunk, megérdemeltük volna a győzelmet, kétszer is vezettünk, ám a hajrában Varga Roland egyenlí­tett. Emellett a legutóbbi Újpest–Fradit meccsemet mondanám, amikor tavaly februárban Simon Krisztián a hosszabbí­tásban mentett pontot nekünk.

  – Mit ért pontosan a rövid felkészülés alatt? Elvégre március óta csak edzettek…
  – Arra céloztam, hogy ilyen hosszú leállás eddig legfeljebb nyáron volt, utána pedig hathetes felkészülés következett. Most szó sincs ilyesmiről, és nem ugyanaz egyedül futógyakorlatokat végezni, mint kitámasztani, irányt váltani és kapura lőni. Nem maratoni futók vagyunk, hanem labdarúgók, úgyhogy idő kell, mire a korábbi, automatikus beidegződések ismét visszatérnek. Ezzel együtt szerdán semmit sem foghatunk a hosszú kihagyásra.

  – Készen állnak?
  – Nem volt hosszú a felkészülés, de a szakmai stáb maximálisan kihasználta az időt, úgyhogy igen – felelte lapunknak Novothny Soma, az Újpest FC 25 esztendős csatára. – Sajnos nekem balszerencsém volt, mert a közös edzések újrakezdésétől számí­tott második héten meghúzódott a combizmom, kisebb vérömleny keletkezett, emiatt egy hetet ki kellett hagynom, és a két felkészülési meccsünkön sem léphettem pályára. Szerencsére a terápiára és az egyéni edzésekre jól reagált a lábam, úgyhogy vasárnaptól ismét a társakkal készülök, immár százszázalékos állapotban.

  Novothny Soma szerint a Ferencváros elleni rangadó arra is jó alkalom, hogy szembenézzenek az igazsággal.

  – A tabellán elfoglalt helyezések alapján egyértelmű esélyes a Ferencváros. Lehet ez teher?
  – Tehernek semmiképpen sem mondanám. Sőt. Tudjuk, hogy jobb csapat vagyunk, nincs más dolgunk, mint ezt bebizonyí­tani. Az októberi összecsapás is jó iramú volt, az Újpest nem asszisztált az összecsapáshoz. Nehéz kilencven percre számí­tok ezúttal is, hiszen ellenfelünk a hosszú kényszerpihenő után az első tétmérkőzését játssza, biztos vagyok benne, mindent beleadnak. A derbik sohasem könnyű meccsek.

  – Korábbi állomáshelyein, Afrikában, Norvégiában nincsenek derbik?
  – Elefántcsontparton inkább volt jellemző az, hogy két városi csapat összecsapásán több ezren voltak kint a stadionban, de manapság már nincs ilyen nagy meccs. Norvégiában pedig… Hogy is mondjam? Az emberek túlságosan tisztelettudóak, udvariasak ahhoz, hogy ilyen szinten kieresszék a hangjukat, szabadjára engedjék az érzelmeiket. A Groupama Arénában a füstbombáktól jóformán a túlsó térfelet sem láttam, Norvégiában jó, ha egy-két petárda eldurrant.

  – Hét gólt szerzett eddig az NB I-ben. Elégedett vele?
  – A hét gól nem rossz, de ennél sokkal többre vagyok képes. Korábbi klubjaimnál nemegyszer szereztem húsz gól környékén, úgyhogy maradt még bennem gól bőven. Ne feledjük, egy csatár azért ki van szolgáltatva a társainak, hiszen ha nem érkezik jó beadás, hiába álldogálok jó helyen, abból nem lesz gól. A csatárnál nagyon fontos az önbizalom, ebből a szempontból szerencsés alkat vagyok, ritkán remeg a lábam. Bí­zom magamban, az pedig további erőt ad, ha érzem, a szakmai stáb is hisz bennem.

  – Emlékszik a góljára?
  – A bal oldalról érkezett a beadás, elment két újpesti védő lába mellett, én pedig jókor voltam jó helyen. Talán ha öt-hat méterről találtam a kapuba.

  – Egy derbi, egy gól… Várja a szerdai, újabb összecsapást?
  – Sosem felejtem el azt a mérkőzést! – felelte lapunknak a 26 esztendős elefántcsontparti csatár, Franck Boli. – Októberben szereztem az első gólomat a magyar bajnokságban, s ugyebár nyomban a legfontosabb találkozón lőttem, hála az égnek.

  A legutóbbi derbit a góljával eldöntő ferencvárosi Franck Boli a tizenhatoson belül érzi jól magát, és tudja, az Újpest ellen ismét bizonyí­that.

  Túl a közhelyeken – Malonyai Péter jegyzete.

  Ez egyébként is jellemző lehet az Újpestre, hiszen az idén csak egyszer nyert a csapat bajnokit, edzőmeccset a vészhelyzet kihirdetése óta nem, a tulajdonos ismét előráncigálta a cí­mervitát, az ellenérdekű UTE csak mosolyog rajta s mondogatja: „Engem nem etetsz meg…! Ismerlek, szép maszk!” És akkor még az ingatagság jegyében arról nem is szóltam, hogy a derbi nem csupán a presztí­zs miatt fontos Újpesten, kellenek, kellenének a pontok – még a végén kiesik az 1912 óta folyamatosan élvonalbeli csapat.

  Tehát: Újpest–Fradi. Elmaradt derbi, a halasztás oka igazán méltatlan bármelyik ország első osztályában: alkalmatlan volt a pálya. Nem volt hiteles.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–ÚJPEST NB I-ES LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
01.20. 20:00, m4sport
01.23.17:00, m4sport
01.27.18:00, m4sport
01.30.17:00, M4Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ