2020.X.11. Nemzetek Ligája, Szerbia – Magyarország: 0-1

Törökország és Bulgária után Szerbiában is győzött a válogatottunk!

A debütáló, délvidéki Könyves Norbert góljával 1–0-ra nyert nemzeti csapatunk Belgrádban a Nemzetek Ligájában.
A magyar labdarúgó-válogatott a debütáló Könyves Norbert góljával 1–0-ra legyőzte Szerbiát a Nemzetek Ligájában, a B-liga 3. csoportjában. A magyar csapat nagyot küzdött, és néha ugyan a szerencsével sem állt hadilábon, de egy pillanatig sem adta fel, és megérdemelt győzelmet aratott.

NEMZETEK LIGÁJA, B-LIGA, 3. CSOPORT, 3. FORDULÓ

SZERBIA — MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)
Belgrád, Rajko Mitics stadion, Zártkapus mérkőzés.
vezette: Sandro Scharer (asszisztensek: De Almeida, Erni; tartalékjv.: San – svájciak)

SZERBIA: Rajkovics — Milenkovics, Sz. Mitrovics, Pavlovics — Gacsinovics (Vlahovics, 66.), Gudelj, Milivojevics (Lukics, 46.), Mladenovics — Tadics, Jovics, Ljajics (Radonjics, 46.)
kispad: Dmitrovics, Rockov, Nem. Makszimovics, A. Mitrovics, Katai, Marasz, Risztics, Zdjelar, Djuricsics
Szövetségi kapitány: Ljubisa Tumbakovics

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Botka, Lang, Szalai A. — Bese (Orbán, 56.), Gazdag (Schafer, 76.), Nagy Á., Kalmár, Hangya (Holender, 46.) — Nikolics (Nego, 76.), Könyves (Szalai Á., 63.)
kispad: Dibusz, Hegedűs L., Kecskés Á., Fiola, Cseri, Szőke A., Varga K.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Könyves (20.)
Sárga lap: Pavlovics (48.), Mladenovics (70.), Lukics (81.) illetve Gazdag (36.), Nagy Á. (69.), Szalai A. (73.), Kalmár (76.)

Belgrád vasárnap sem pihent.

A kellemes napsütés, a tavaszias időjárás az utcákra csalogatta az embereket, a négysávos körforgalomban végeláthatatlan sorban köröztek az autók, és rövid látogatásunk során az is egyértelművé vált: a szerb fővárosban nem lehet annyira eldugott és szűk utcát találni, amelybe ne akarna egy percen belül legalább három autó bekanyarodni. Más kérdés, hogy a zsongó méhkashoz hasonlító városban éppen a labdarúgás maradt ki a pörgésből.

Bár a szerb válogatott csütörtökön idegenben nyert Eb-pótselejtezőt Norvégia ellen, a helyi napilapok vasárnapi kiadásaiban többnyire csak néhány sorban tettek említést a Magyarország elleni vasárnap esti Nemzetek Ligája-csoportmeccsről. A sportrovatok hasábjait a nemzet jelenlegi első számú férfi teniszezője, Novak Djokovics uralta, a helyi kedvenc délután Rafael Nadal ellen játszott döntőt a Roland Garroson, így nem meglepő, ha a szerb teniszcsillag elegáns belgrádi éttermében is figyelemmel követték az eseményeket.

A teniszlabdákkal kitömött, átlátszó oszlop, az üvegvitrin mögött kiállított trófeák, a mérkőzést közvetítő nagyképernyős televíziók és óriáskivetítők, az étterem névadójáról készült bekeretezett képek, valamint a bejáratnál fellelhető, Novak Djokovicsot amolyan lovagi ruházatban megörökítő szobor mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendéglátóhely a sportág szerelmeseinek egyfajta szentélynek számít Belgrádban. Az elsötétített üvegű VIP-teremben pedig nem más, mint a szerb teniszező édesapja, Szrdjan Djokovics figyelte a salakon zajló küzdelmet. A döntőről természetesen lapunk is szívesen megkérdezte volna a büszke apát, ám a főpincér finoman jelezte, meccs közben nem ildomos zavarni, legfeljebb az összecsapás után válhatunk vele néhány szót, feltéve, hogy a fia nyer – nos, erre vasárnap délután esélye sem volt Párizsban.

Az étterem nívója és a tenisz etikettje egyébként a vendégek viselkedésén is tükröződött, hangos szót nem lehetett hallani, a szerb ász által megnyert játékokat többnyire szolid taps fogadta, a hangerő csak a harmadik szettben kezdett némileg emelkedni – fájdalom, a szerbek által Marakanának hívott Rajko Mitics Stadionban még szórványos tapsra sem számíthattunk vasárnap este, a találkozót ugyanis a vírushelyzet miatt zárt kapuk mögött rendezték.

Így aztán hiába az 53 000 néző befogadására alkalmas aréna impozáns látványa, a magyar labdarúgók üres széksorok előtt futottak ki melegíteni. Az már a kezdő sípszó előtt eldőlt, hogy újabb magyar labdarúgó esik át a tűzkeresztségen, Könyves Norbertet ugyanis a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, így először húzhatta magára a címeres mezt – pedig előzetesen inkább Holender Filip szerepeltetésére lehetett számítani.

A Szófiában 3–1-es győzelmet arató csapaton a sorozatterhelés miatt hat helyen változtatott az olasz szakember, a várakozásoknak megfelelően Nikolics Nemanja ezúttal kezdőként jutott szóhoz, a többi változtatás ugyanakkor korántsem volt ennyire egyértelmű. Több opció is benne volt a pakliban, bizonyos posztokra akár két játékos is eséllyel pályázott a kezdőcsapatba kerülésre, ám előzetesen a szövetségi kapitány lapjaiba nehéz belelátni, és az olasz edző végül a ZTE támadója, Könyves Norbert mellett Botka Endrének, Bese Barnabásnak, Gazdag Dánielnek és Hangya Szilveszternek szavazott bizalmat.

Az óvatos kezdés után éppen Könyves Norbert előtt adódott lehetőség, ám a pontatlan labdaátvétel után szerelték, míg a másik oldalon egy könnyelmű labdavesztés után Gulácsi Péter ért le biztosan Nemanja Gudelj jobb alsó sarokra tartó távoli löketére. A szabadrúgásoknál látszott, a magyar csapat igyekezte szűkíteni a területet, minél jobban összetömöríteni a középpályát, ha kellett, mindkét csatár visszalépett saját térfelére, hogy besegítsen a védekezésbe. A hazai együttes nem is találta a jól tömörülő és szervezetten záró védelem ellenszerét, igaz, a labdaszerzések után a magyar válogatott is nehezen szőtte támadásait.

A védők viszont jó ütemben léptek ki, Kalmár Zsolt ismét nagy kedvvel futballozott, az első húsz perc végén pedig a debütáló egerszegi támadó éppen azt az erényét csillogtatta meg, amiért a kapitány behívta a keretbe: alaposan megharcolt a labdáért, majd első válogatott meccsén első gólját is megszerezte – zentai születésű labdarúgóként éppen a szerb válogatott ellen.

A magyar középpályások elképesztő munkát végeztek, igyekeztek azonnal letámadni vagy megelőzni a labdával találkozó szerb ellenfelet, amikor pedig hiba csúszott a gépezetbe – mint az első félóra végén, Dusan Tadics lövésénél –, a magyar kapus hárított.

Az inkább küzdelmes, mintsem helyzetekben gazdag első félidő végéhez közeledve a bolgárok ellen gólig és gólpasszig jutó Kalmár Zsolt tesztelte Predrag Rajkovicsot, és bár a kapus védte a jobb sarokba tartó lövést, a játékosok kiabálásaitól hangos első félidő végén így is a szerb támadásokat eredményesen elfojtó magyar válogatott vonult előnnyel a szünetre.

A fordulást követően egyre nőtt a hazai fölény, a magyar együttes egyre jobban beszorult, és egyre nehezebben tartotta meg a megszerzett labdákat. Az első negyedórában a korábbi stabilitás kétszer is megingott, előbb Tadics szöglete után kellett Sztrahinja Pavlovics lövésénél nagyot blokkolnia Szalai Attilának, majd Mijat Gacsinovics lőtt fölé egy szépen belöbbölt labda után. Igaz, amikor kicsit szabadult a szorításból a magyar csapat, kis híján megduplázta előnyét, ám a gyors kontratámadás végén hiába tálalt Nikolics Nemanja remekül a csereként pályára lépő Holender Filip elé, a támadó eltévesztette a bal sarkot.

A nyomás átvészelése után bátrabban futballozott a játékot jól lassító magyar válogatott, Marco Rossi a „Bundesliga-különítmény”, azaz Willi Orbán és Szalai Ádám becserélésével igyekezett stabilizálni a csapatot. A szabadrúgások utáni beíveléseknél is jól romboltak a mieink, igaz, olykor több labdát is túl könnyen vesztettek el. Az utolsó negyedórát kapufával nyitották a szerbek, Filip Mladenovics pontos centerezése után a szerencse mentette meg a magyar válogatottat az egyenlítéstől. A meccs képe borzasztó nehéz utolsó tíz percet ígért – igaz, Botka Endre remek beadása után Szalai Attila fejesénél Rajkovicsnak is védenie kellett.

A hajrában aztán valóban beszorult a fehér mezes csapat, ám remek ütemű szerelésekkel, rengeteg rövid sprinttel és okos helyezkedéssel egy láb mindig közbe tudott nyúlni, s a szívós, szervezett, brusztos játék meghozta az eredményt. A magyar válogatott megőrizte előnyét, és az előzetes esélyekre rácáfolva nyert Belgrádban, ami legalább akkora bravúrnak számít, mint a törökök idegenbeli legyőzése.

A késő estébe nyúló találkozó után a város is nyugovóra tért. A csütörtökön hatalmas örömet szerző magyar labdarúgók ismét boldogan hajthatták álomra a fejüket, miután második idegenbeli meccsüket is megnyerték csoportjukban.

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Oroszország 3 2 1 7–4 +3 7
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 4–3 +1 6
3. Törökország 3 2 1 1–2 –1 2
4. Szerbia 3 1 2 1–4 –3 1

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Sokkal boldogabb vagyok most, mint a legutóbbi mérkőzésen. Hatvanöt-hetven percen keresztül egészen elképesztő teljesítményt nyújtottunk, egy sokkal gyorsabb, erőszakosabb ellenfél ellen – kezdte Marco Rossi a meccs utáni sajtótájékoztatót. – Olyan küzdeni tudást, olyan letámadást mutattunk be, amit mindig is szeretnék látni. A második félidő második felében már voltak gondjaink, de ne feledjük, Szerbia ellen játszottunk. Meg lehet nézni, hol futballoznak, milyen értékeik vannak. Az első félidőben talán kicsit alábecsültek minket. A második félidőre viszont ezt nem lehet elmondani. Megérdemelten nyertünk, még ha volt egy-két helyzetben szerencsénk is. A másik oldalon ott volt Holender Filip tiszta ziccere… A szurkolók most igazán boldogok lehetnek. Az igazi drukkerek, nem azok, akik mindig csak kritikusak, hanem azok, akik őszintén drukkolnak a csapatnak.”

A kapitány hozzátette, a győzelemnek sosem csak egyetlen oka van. Nem lehet megfejteni a futballt, a sikerek hátterét egyetlen nagy igazsággal – miként a sorozatban elért három idegenbeli siker okát sem.

„Ha mégis ki kell emelni valamit, az a hozzáállás. Futballozni szeretünk, nem csak védekezni, nem a pontrúgásokra várni. Eljutottunk arra a pontra, hogy mindenki kellően bátor, támadó szellemben szeretne és tud is játszani. Az európai labdarúgás egészét tekintve egy senki vagyok. De ha a nagy edzőket nézünk, a presszing és a fizikai állapot az, amire kulcskérdésként tekintenek – ez világosan látszik a jelenlegi trendekből. Ezen mutatókkal meccseket lehet eldönteni. Ha Szerbiához hasonlítjuk magunkat, nem vagyunk azon a szinten, amit külön-külön ezek a játékosok tudnak. De ha egy csapat megdolgozik ezért, akkor lehet annyi időt nyerni a pályán, ami segít egy-egy helyzetet jobban megoldani. Igen, a szerbeknek volt több helyzetük, igen, lőttek kapufát, de összességében megismétlem, teljesen megérdemeltnek tartom a sikert. Ennek fő oka pedig a mentalitásunk.”

Rossi újabb kérdésre megjegyezte, ez a csapatszellem és elhivatottság segítette át a csapatot azon is, hogy olyan korábbi alapembereket tudjanak együtt pótolni, mint Dzsudzsák Balázs, Korhut Mihály vagy épp a Salzburg döntése miatt ezúttal kieső Szoboszlai Dominik.

„A játékosok extra munkát végeztek, akkor is, amikor a pandémia miatt hónapokig nem tudtunk találkozni, ha kellett videón, ha kellett telefonon egyeztettünk a fejlődés érdekében” – árult el némi kulisszatitkot.

A szerb újságírók párhuzamot vontak az FTC Bajnokok Ligájában elért sikerei és a magyar válogatott meccsei között.

„A Ferencváros Szerhij Rebrovval egészen elképesztő munkát végez – reagált Rossi. – Több mint tíz éve nem volt magyar csapat a Bajnokok Ligája csoportkörében. Valami hasonlót próbálunk most elérni a válogatottal. A mi nagy célunk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Ez az álmunk. Ehhez egy tőlünk erősebb csapat, Izland ellen kell bizonyítanunk. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, a világranglistán jóval előttünk állnak. Szerencsére viszont ott lesznek velünk a szurkolóink – legalábbis egy jó részünk. Hiszem, hogy megvan az esélyünk arra, hogy kiharcoljuk az Európa-bajnoki részvételt. A magyar futball az elmúlt években rengeteget fejlődött, ez kétségtelen. Remélem, hogy kijutunk az Eb-re, és akkor elmondhatjuk, elértünk válogatott szinten is valami hasonló sikert, mint tette azt a Ferencváros klubként.”

A válogatottban győztes góllal debütáló Könyves Norbertről is szót ejtett.

„Több tízezer kilométert utazom, amióta szövetségi kapitány vagyok, és ez nem arról szól, hogy Olaszországba mennék haza. Ezeket a kilométereket jelentős részben Magyarországon gyűjtöm. Igyekszünk figyelni és minél több adatot szerezni a játékosokról. Mindenkiről, aki a válogatottnál szóba jöhet. Könyves Norbiban is okkal bíztunk meg. Ha valakit meghívunk, annak nyomós oka van. Tudtuk, hogy Szalai Ádám nincs a legjobb formában, de ma is láthattuk, a beállása után, mennyivel másabb lett a játékunk, hogy micsoda melót végez el. Ugyanakkor kellett alternatívákat találnunk. Az egyik Könyves. Ő igazi harcos, minden alkalommal elmondom, hogy olyan játékosokra akarom építeni a keretet, akik ilyen mentalitással vannak megáldva. Akiknek igazi büszkeség, hogy a magyar válogatott mezét viselhetik, akik valódi harcosok. A meccs után megkérdeztem tőle, hogy tíz napja hitte volna, hogy hasonló élményben lesz része. Norbi azt válaszolta, egyáltalán nem és nagyon-nagyon köszöni. Én pedig azt mondtam, hogy ez nem köszönet kérdése, igazán, tényleg boldog vagyok attól, hogy így mutatkozott be a válogatottban. Ez a futball szépsége” – mondta Marco Rossi.

Ljubisa Tumbakovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya úgy értékelt, minden erőfeszítésük ellenére a Norvégia elleni sikert követően kisebb volt a csapat motivációja és lendülete Magyarország ellen – legalábbis az első félidőben.

„A novemberi egymást követő három meccsen kisebb rotációval fogunk dolgozni, ez fontos tanulság. Természetesen nem jó érzés, hogy utolsók vagyunk a Nemzetek Ligája-csoportban. A fő cél az Európa-bajnoki részvétel, de ettől még aggaszt, hogy utolsók vagyunk az NL-ben. Norvégia ellen jól játszottunk, amely talán még erősebb csapat is, mint a magyar. Ezzel együtt nem jó érzés, ahogyan a mai meccs alakult.”

„Kicsit sem néztük le az ellenfelünket. Egyik csapat sem az alapfelállásával játszott ezen a mérkőzésen, szükség volt változtatásokra a sorozatterhelés miatt. Még egyszer mondom, kicsit sem vagyok elégedett a látottakkal, de arról szó sincs, hogy félvállról vettük volna a mérkőzést, vagy ne vettük volna elég komolyan az ellenfelet” – tette hozzá a szerb tréner.

Botka Endre: „A hetvenedik perctől már csak a szívem vitt, a lábaimban már nem volt erő. Örülök, hogy győzelemmel tértem vissza a válogatottba. Kifejezetten az elöl megkezdett letámadásra készültünk. Ez a rendszer olyan szempontból nagyon jó, hogy védekezésnél a két szélső vissza tud lépni, támadásnál pedig feljebb menni, a belső védők is felzárkózhatnak, jobban szét tudjuk húzni az ellenfelet, beívelni mögéjük a labdát.”

NL: csalódásról és kihagyott lehetőségek tömkelegéről ír a szerb sajtó

A szerb sajtó nem különösebben lihegi túl a vasárnap esti mérkőzést, Novak Djokovics elvesztett Roland Garros-döntője a legtöbb újságnál nagyobb helyet kapott hétfőn reggel.

Szerbia vezető sportlapja, a Szportski Zsurnal szerint „a szerb válogatott nem tudta az Oslóban mutatott teljesítményére feltenni a koronát, mert a magyarok lefocizták és a csoport aljára láncolták őket.” Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a szerbek számára ez a mérkőzés kevésbé volt fontos, mint a novemberi, skótok elleni Eb-playoffdöntő lesz. A lap azt is kiemeli, hogy az első félidő első felében a házigazdák által mutatott játék halovány árnyéka sem volt az Ullevaal Stadionban mutatottnak, és meglepte őket a magyar válogatott letámadásra építő fellépése, a védelmi hibából kapott gól után pedig egyértelművé vált, hogy nagyon nehéz lesz, nemhogy a győzelem, de még a pontszerzés is számukra.

A szerb Blic nem lihegi túl a mérkőzést, a Los Angeles Lakers NBA-bajnoki címe és Novak Djokovics elvesztett Garros-döntője is nagyobb felületet kapott a lapnál, mint a válogatott veresége. A bulvárlap kiemeli, hogy kimondottan gyenge kezdés után a szerb válogatott az első félidőben veszélytelenül futballozott, ami főleg a Norvégia ellen mutatott játék tükrében keltett hatalmas csalódást, ráadásul „egy csomó gólszerzési lehetőséget kihagyott”. A lap szerint mindkét csapat rendkívül gyenge ritmusban kezdte a mérkőzést, és a szerbek játéka még nyomokban sem emlékeztetett az Oslóban mutatottra.

Az Informer arra hívja fel a figyelmet, hogy a szerb válogatott nem szerzett gólt az új Nemzetek Ligája-kiírás legutóbbi két fordulójában – a törökökkel 0–0-t játszottak szeptemberben. A mérkőzésen szereplők közül a védő Nikola Milenkovics szavaira helyezik a hangsúlyt, aki szerint a szerbek nem érdemeltek volna vereséget, hiszen végigtámadták a mérkőzést, miközben a magyar válogatott „egyáltalán nem teremtett gólszerzési lehetőségeket”. S ebben igazat kell adjunk a védőnek, hiszen Könyves Norbert vezető találata előtt a szerb védelem volt oly kedves hatékony segítséget nyújtani…

Vecsernje novoszti tényszerűen visszarántja a földre az olvasóit a Norvégiában elért siker után a „Hamar visszatértünk a realitásokhoz, Magyarország legyőzte Szerbiát” című anyagában, amelyet azzal a felütéssel kezd, hogy a szerb válogatott három forduló után is nyeretlen a csoportjában. „A Norvégia elleni mérkőzésen, amelyen Szerbia lefocizta ellenfelét, valami hasonlót vártunk volna vasárnap este is, ám már az első percek megmutatták, nem számíthatunk túl sok jóra a magyarok ellen” – kezdi beszámolóját a mérkőzésről a lap, amely kiemeli a szinte munka nélküli Gulácsit, Mijat Gacsinovics gólt eredményező hibáját és a második félidőben beállt Dusan Vlahovics kapufáját.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100100ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+3.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+3.

  PERC
  … de nem ma, Orbán kirúgja Tadics bal oldali beadását!

  90+3.

  PERC
  Régen ilyenkor szoktunk gólt kapni…

  90+3.

  PERC
  Orbán ment nagy csatában az ötös bal sarka és Vlahovics előtt.

  90.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  89.

  PERC
  Mladenovics beadása Szalai A. kezéről Jovics elé pattan, aki jobbal nyolcról a léc fölé lő. Nem is kéz, test, maximum a testhez szorított belső bicepsz.

  87.

  PERC
  Holender megembereli magát, szereli Tadicsot, odalép neki Radonjics, szabadrúgás.

  86.

  PERC
  Holendert pedig Szalai Á. szereli le szép becsúszással.

  85.

  PERC
  Gulácsi meg kiejti a Tadics körömpassza után balról jobbal élesen a kapu elé lövő Gudelj labdáját, de a védők kisegítik! MEGÚSZTUK EZT IS! Sztrahinja közben elvetődik az ötösön, de nyilván nem 11-es ez sem.

  84.

  PERC
  Közben Izland simán kikap.

  84.

  PERC

  84.

  PERC
  Botka felrúgja a balon Mladenovicsot, aki nagyon várta már, hogy valaki odalépjen neki. Jő Tadics.

  83.

  PERC
  A törökök egyenlítettek közben.

  83.

  PERC

  81.

  PERC
  Szép támadás, rossz beadás balról, Schäfertől, Kalmár jobbról ügyesebb, de közbelép Pavlovics, aztán Szalai Attila fejeli oda tízről a kapusnak Botka jobb oldali, jobblábas beadását.

  79.

  PERC
  És ismét, felrúgja őt Szasa Lukics. Sárga lap.

  79.

  PERC
  Szalai Á. közbelép, Nego becsúszva szerel.

  79.

  PERC
  Hűha, Mladenovics bal oldali beadását Vlahovics az ötös jobb sarkáról nem sokkal fejeli a jobb alsó mellé! A magyar védőkkel megbirkózva.

  78.

  PERC
  Andreas Schäfer.

  78.

  PERC
  A Transfermarkt kissé félrevezető, vigyázzunk Schäferrel. Nem Andreas, András.

  77.

  PERC
  Kalmár elrúgja a labdát, megússzuk…

  75.

  PERC
  Gazdag le, Schäfer András be, karmester helyett középső középpályás.

  75.

  PERC
  Nikolics le, Loic Nego be, támadó helyett jobb oldali mindenes.

  75.

  PERC
  Kalmár Zsolt sárga lapot kap Pavlovics megrúgásáért.

  75.

  PERC
  KAPUFA!!! Tadics futtatja szépen a bal oldalon Mladenovicsot, az ötösről a jobb oldali kapufa tövére lő Jovics!

  74.

  PERC
  Tadics beadása nem a legjobb, Holender nem figyel, megússzuk. Ennyi labdát eladni a 16-oson belül azért nem jó ómen, ezt jegyezzük meg gyorsan…

  72.

  PERC
  Szalai javít, kifejeli Tadics beadását. Gazdag kontrázna, de fennakad Gudeljen.

  71.

  PERC
  Szalai Attila rosszul helyezkedik, lerántja Lukicsot, sárga lap.

  71.

  PERC
  Orbán egy csel után eladja, Lang sem áll a helyzet magaslatán, megússzuk egy bedobással, ezt blokkolja Nagy.

  70.

  PERC
  Nem csoda, megtaposta Pavlovics véletlenül, futás közben.

  70.

  PERC
  Nikolics a földön, ápolás.

  69.

  PERC
  Filip Mladenovics kap sárga lapot Botka lekönyökléséért.

  69.

  PERC
  Botka mellett dupla cukahara és leszúrt Rittberger Vlahovicstól, ez már szabadrúgás kifelé.

  68.

  PERC
  Tadics emelését kifejeli Szalai Ádám Vlahovics elől. Tadics-korner, középen két nagy művészi értékű homorítás.

  67.

  PERC
  Nagy Ádám kap egy könnyű kézzel előrántott sárga lapot Jovics visszarántásáért.

  66.

  PERC
  Gulácsinak nem gond egy szélről jövő Gudelj-lövés elkapása.

  66.

  PERC
  Ami nem jó hír nekünk, ő a Fiorentina ásza, remek formában van.

  65.

  PERC
  Gacsinovics le, Goran Vlahovics váltja.

  63.

  PERC
  Tadics szabadrúgása nyomán a labdát 12-ről nagyon a léc fölé fejeli Pavlovics.

  62.

  PERC
  Könyves elfáradt, Szalai Ádám váltja.

  61.

  PERC
  HOLENDERRR… Kalmár passzát Nikolics jobbról csodásan adja jobbal az ötös túlsó sarkára, Holender mellel leveszi, majd borzalmasan találja el a labdát! Nikolics még megmenti, de már les.

  59.

  PERC
  Szalai passzol el szépen hátul Tadics orra előtt.

  58.

  PERC
  Tadics elmegy a jobbon, a beadása rossz, majd Lukics emel jobbal zseniálisan a 16-os elől a befutó Gacsinovics elé, aki ballal hétről az égbe lő! EZT MEGÚSZTUK!

  56.

  PERC
  Aki kifejeli Tadics jobb oldali szögletét. Megjött a tanár úr, egyből rend van a teremben!

  56.

  PERC
  Rossi be is küldi gyorsan Willi Orbánt!

  56.

  PERC
  Lang ismét nem figyel, Pavlovics lő kapura Tadics újabb kornere után az ötös jobb sarkáról, de ismét blokkol Szalai!

  55.

  PERC
  Egyre jobban nyomnak a szerbek. Tadics kornerét lefejeli Gacsinovics elé Mladenovics, a jobblábas, tízméteres lövést blokkolja Szalai!

  50.

  PERC
  Botka nem figyel, Radonjics beadása szerencsére rossz, majd Tadicsé is.

  49.

  PERC
  A szerbeknél szélső helyett szélső, szűrő helyett középső középpályás állt be, maradt a 4–4–2. Egy Torino- és egy Marseille-légiós állt be a hazaiakhoz.

  49.

  PERC
  Pavlovicsot 10 millió euróért vette meg a Monaco, de ott nem fér be a kezdőbe, olykor a keretbe sem.

  48.

  PERC
  Könyvest.

  48.

  PERC
  Sztrahinja Pavlovics kap sárga lapot, eltiltás. Ellökte Besét a jobbon.

  FÉLIDŐ

  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Ljajicsnak nem ment ma, Nemanja Radonjics váltja. Milivojevics is az öltözőben marad, Szasa Lukics váltja.

  FÉLIDŐ

  A következő meccse a Partizan–Crvena zvezda meccs lesz, amely nagy rangadó állítólag errefelé…

  FÉLIDŐ

  Hangya lesérült, Holender Filip váltja.

  FÉLIDŐ

  Eközben a kék mezes izlandiak finneket játszanak…

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  A Nemzetek Ligájában Szerbia még nyeretlen, az oroszoktól idegenben 3–1-es vereséget szenvedett, míg a törökökkel pályaválasztóként gól nélküli döntetlent játszott. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese meglepetésgyőzelemmel mutatkozott be az NL-ben, Törökországból hozta el a három pontot Szoboszlai Dominik szabadrúgásgóljával. A folytatás viszont nem sikerült, a Puskás Arénában az oroszok háromgólos előnyre tettek szert, és csak két góllal tudtunk szépíteni.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  69 esztendős a szerbek szövetségi kapitánya, Ljubisa Tumbakovics, aki ez
  idáig kilencszer irányította Szerbiát a kispadról, a mérlege ezeken a mérkőzéseken öt győzelem, két döntetlen és két vereség – egy sikert felkészülési meccsen jegyzett. És biztosan felrázza övéit a félidőben, sokkal keményebb és nagyobb iramú lesz a meccs!

  FÉLIDŐ

  31. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) aktuális világranglistáján
  Szerbia, két helyet rontott a júliusi rangsorbeli helyezéséhez képest – Magyarország
  válogatottja az 52. helyet foglalja el, ugyanúgy, ahogy a nyáron is. Ma de egy mai és egy izland elleni sikerrel kilövünk, mint egy gejzír!

  FÉLIDŐ

  20 millió euróra, azaz csaknem 7.2 milliárd forintra becsüli a transfermarkt.de Alekszandar Mitrovics piaci értékét: a Premier League-ben szereplő Fulham támadója szerezte a szerbek egyetlen gólját a jelenlegi Nemzetek Ligája-sorozatban. Ma egy másik Mitrovics a főszereplő, szerencsénkre…

  FÉLIDŐ

  9 szerb lövésből és fejesből csupán egy találta el a török kaput a szeptember 6-i
  Nemzetek Ligája-összecsapáson (0–0), míg a Norvégia elleni idegenbeli Eb-pótselejtezőn (2–1) már tizenkilencszer próbálkoztak a szerbek, és kilencszer el is találták ellenfelük kapuját. Most kettőből semmi.

  FÉLIDŐ

  Zoran Kuntics,  az 1995-ben BL-ben szereplő Fradi korábbi szerb csatára: – Érdekes meccs lesz. Párhuzamosan néztem a magyar és a szerb csapat csütörtök esti pótselejtezőjét, mindkét csapat idegenben jutott tovább. A magyar válogatott szófiai mérkőzése a vezető gólt követően csaknem sima volt, a második gól után nem volt kérdés a továbbjutás, míg a szerb együttes régen látott jó futballal rukkolt elő. Norvégiában kimondottan jó, ötletes támadójátékkal lepte meg az ellenfelet a szerb csapat, öt-hat hatalmas ziccert dolgozott ki. Érdemes megnézni Szergej Milinkovics-Szavics győztes gólját: nagy tétnél is pimasz megoldással emelt a kapuba. Ez is annak köszönhető, hogy a játékosok élvezték a meccset, nem görcsöltek. A jó teljesítmény feldobta a szerb együttest, nagyon pozitív a légkör a nemzeti csapatban, ezért motivált, sikeréhes együttes fogadja a magyarokat – érdekes meccs lesz.

  FÉLIDŐ

  Kardos József  korábbi 33-szoros válogatott labdarúgó: – Tetszett a helyzetkihasználás Bulgária ellen, de tapasztalatból mondom: lesznek olyan meccseink is, amikor nem pattan be rólunk a labda, a sorfalon irányt változtató lövésből sem lesz gól, és akkor is meg kell találni a megoldást arra, hogyan lehet megszerezni a győzelmet. Fontos meccs lesz a szerbiai, de a novemberi budapesti pótselejtező még inkább. A kapitány most élesben is megnézhet több játékost, aki eddig kevesebb lehetőséget kapott, kiderül, ki tud úszni a mély vízben, ki kevésbé, tapasztalatszerzésnek nagyon jó lehet a vasárnapi találkozó. Főleg azért, mert nagyon erős csapat ellen nézhetjük meg, mire vagyunk képesek. Azt gondolom, Szerbia erősebb, mint Izland – tesztnek kitűnő alkalom. Ha valaki felajánlaná, hogy egy góllal kikapunk Belgrádban, de eggyel nyerünk Izland ellen, én azonnal igent mondanék.

  FÉLIDŐ

  Bosnjak Predrag  magyar-szerb állampolgár, korábbi egyszeres magyar válogatott: – Biztos voltam benne, hogy nyerünk Szófiában. Ezt arra alapoztam, hogy a meccs előtt beszéltem barátommal, Nikolics Nemanjával, aki elmondta, remek a hangulat a csapaton belül, s dicsérte a szövetségi kapitányt, hogy milyen jó érzékkel válogatta össze a keretet. Természetesen a szerb válogatottat jóval magasabban jegyzett futballisták alkotják, mint a bolgárt, csapategység terén azonban még nem az igazi a társaság, talán mert szinte félévenként cserélődnek a kapitányok. Döntetlent várok a vasárnapi összecsapástól, mert bár remek labdarúgók futballoznak a hazaiaknál, a magyar válogatott egységesebb csapat. Egyébként mindkét válogatott hasonló játékrendszerben futballozik, a szerbek is előszeretettel játszanak három belső védővel s öt középpályással.

  FÉLIDŐ

  FOTÓK: Szabó Miklós.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Forrás: Transfermarkt.

  FÉLIDŐ

  Passz/pontosság/labdaérintés/párharc.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Könyves messze a mezőny legtöbbet szabálytalankodó játékosa (4).

  FÉLIDŐ

  A vendégektől Tadics és Gudelj próbálkozott csak.

  FÉLIDŐ

  Kapura lövés csak egy azonban.

  FÉLIDŐ

  Passzok száma és passzpontossági százalék.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  „Kispesten váltam futballistává, egyben felnőtté – mondta Holender Filip. – Magyar bajnok, magyar állampolgár és magyar válogatott lettem. Magyarországon váltam azzá, aki most vagyok. Ezért is kivételes érzés, ha a nemzeti együttesben szerepelhetek. A válogatott meccsek egyébként is különlegesek nekem, óriási motivációt ad, hogy a címeres mezt viselve Magyarországot képviselhetem. A Szerbia elleni találkozó kiváltképp érdekes lesz. Fura lesz a szerbek ellen pályára lépni, ám ezt a kérdést sem kell túlragozni. Szerbiá ban születtem, de Magyarországot a hazámnak tekintem már, egyszerűen így alakult az életem. S örülök, hogy így alakult.”
  A kérdés már csak az, édesapja mit szólna, ha Szerbia egy Holender-gól miatt kapna ki?
  „Szerintem nem haragudna. Sőt a szíve mélyén még örülne is.”

  FÉLIDŐ

  A lelkes nézőből még lelkesebb futballista lett. Mi több, nem csak futballista… „Hétéves lehettem, amikor elkezdtem focizni – elevenítette fel a kezdeteket a ma már a 27. életévében járó
  középpályás. – Persze nemcsak futballoztam, minden sportágat kipróbáltam – és mindenben
  nyerni akartam. Hogy az iskolában nemcsak rúgtam, dobtam is a labdát, annak talán édesapám
  örült a legjobban, mert remek kosárlabdázó volt. A barátai még ma is mondogatják, ha nincs a délszláv háború, szép karriert futhatott volna be. Ugyanakkor édesapámnak köszönhetem, hogy Kispestre kerültem. Bár szó volt arról, hogy a Partizan Beograd vagy a Crvena zvezda korosztályos
  csapatába igazolok át, amikor felvetődött, hogy elmehetek próbajátékra a Honvéd akadémiájára, apu
  azt javasolta, inkább a határon túl próbáljak szerencsét. Egy hetet töltöttem Budapesten, két edzőmeccsen játszottam. Az elsőn mindjárt négy gólt lőttem. Nem sokkal azután, hogy hazatértem, már hívtak is Kispestről, hogy szeretettel várnak vissza – hosszabb időre. Tíz nap alatt
  teljesen megváltozott az életem, jóformán mindent és mindenkit magam mögött hagyva Magyarországra költöztem. Amikor édesanyámék elengedtek otthonról, kizárólag azt nézték, nekem mi a jó. Akkor még nem is gondoltam bele ebbe, ám ahogy teltek-múltak az évek, rádöbbentem, mekkora áldozatot hoztak, hogy megvalósíthassam az álmaimat. Az elején persze nem volt könnyű. Egy szót sem tudtam magyarul. A szüleim szerbek, odahaza szerbül beszéltünk. Apai nagyapám, Holender Zoltán magyar volt, de kétéves múltam, amikor meghalt. Nehéz élete volt, a sors végül Kragujevacra sodorta, ahol előbb munkát keresett, majd rátalált a boldogságra is. Azt tudom, hogy jó ideig Budapesten dolgozott. Ott, ahol én idővel otthonra leltem. Meggyőződésem, ez nem a véletlen műve.”

  FÉLIDŐ

  TITKOS FEGYVER? Holender Filip mesélte, három éve, amikor a Honvéddal nyert
  bajnoki cím után hazalátogatott szülővárosába, a szerbiai Kragujevacba, az utcán olyanok is megállították, hogy gratuláljanak neki, akikkel gyerekkorában találkozott legutóbb. Amikor felvetettük neki, hogy a végén még kiderül, Kragujevacban nincs népszerűbb ember nála, mosolyogva vágta rá: dehogy nincs! S már sorolta is a neveket: Filip Kosztics, Luka Milivojevics, Danko Lazovics és Szasa Sztevanovics. Persze egytől egyig futballisták. „Ugyanabban a kerületben nőttem fel, mint Danko – újságolta korábban a Nemzeti Sportnak a Lazoviccsal a Honvéd–Fehérvár meccseken is találkozó Holender Filip. – Ő már híres labdarúgó volt, amikor hazatérve bemutatóedzést tartott az iskolában. Lelkes nézője voltam. Az egyik NB I-es mérkőzés után ezt elmondtam neki, és bár bevallottan nem emlékezett rám, annak örült, hogy nem felejtettem el őt.”

  FÉLIDŐ

  Nyilván lehet örülni a norvégok legyőzésének, de egyes csapatrészek erősítésre szorulnak,
  és az Oslóban látottnál energikusabban kell letámadnunk az ellenfél játékosait a
  Magyarország, majd a Törökország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Az Eb-re jutásról döntő skótok elleni, novemberi összecsapásra kell időzíteni a csúcsformát, akkor kell a legjobb teljesítményt nyújtanunk. Milorad KOSZANOVICS, a Crvena zvezda korábbi vezetőedzője, a szerb U21-es válogatott egykori szakvezetője.

  FÉLIDŐ

  Bravúros helyzetkihasználás. A magyar válogatottnak kevesebb kaput eltaláló lövése volt az előző mérkőzésekhez képest, mint megszokhattuk: a Törökország és Oroszország elleni Nemzetek Ligája-meccsen ötöt, illetve nyolcat jegyezhettünk fel, míg a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn négyet. A statisztikai adatot figyelembe véve Marco Rossi együttesének helyzetkihasználása bravúros, az
  ellenfelünk kapuját őrző Plamen Iliev a 80. percben hárított először. Csapatunk
  2020-ban kimondottan veszélyes rögzített játékhelyzetből, hat góljából három közvetve vagy közvetlenül így esett. Csütörtök este Willi Orbán szöglet után, míg Kalmár Zsolt szabadrúgásból volt eredményes, Nikolics Nemanja pedig beadás után fejelt a kapuba. Gulácsi Péter ezúttal négyszer védett, a Leipzig légiósa a
  89. percig állta a sarat. Egyszer a jobb, kétszer a bal alsó sarokból tornászta ki a labdát, s egy középre tartó lövésnél is résen kellett lennie.

  FÉLIDŐ

  Mint rendesen?

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  44.

  PERC
  Na jó, ilyen ütközésért nem mindig adnak 11-est.

  43.

  PERC
  ÓÓÓ, les, nem 11-es! Gazdag kiharcol majdnem egy büntetőt, de les miatt ellökhette őt szabadon Milenkovics.

  41.

  PERC
  Lang fejpárbajt nyer, Könyves a rövidebbet húzza, mert őt meg lerántja Mitrovics, a támadónk rosszul esik. Ápolás.

  40.

  PERC
  Gacsinovics megindul, Hangya szereli, Tadics megy ki dobni, majd cselezget, elnyomják a bekkjeink, kirúgás.

  39.

  PERC
  Nagy lerántja Gudeljt, sárga lap nincs.

  38.

  PERC
  Kalmár lő jobbal a 16-os elől, kissé jobbról kapura, vetődve eléri a félmagasan szálló labdát Rajkovics.

  36.

  PERC
  Gazdag Dániel kap sárga lapot Gudelj fellökéséért.

  34.

  PERC
  Mezőnyharc, majd Jovics kapura törne, de les.

  30.

  PERC
  Eközben az oroszok…

  30.

  PERC

  29.

  PERC
  Hopp, Jovics szép passzát Tadics ballal 21-ről a jobb alsóba ívelné, de fogja a labdát a vetődő Gulácsi.

  27.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  25.

  PERC
  Lang blokkolja Ljajics középtávoliját, Könyves megindul, Gudelj gyorsan felrúgja.

  23.

  PERC
  Ljajics odacsap Botkának, ápolás.

  23.

  PERC
  Nagy erőfeszítéseket tett a gólért a hazai védelem, nem vették komolyan Könyvest. Konkrétan Gacsinovics indította, a földön fekve…

  22.

  PERC
  FOTÓK: SZABÓ MIKLÓS.

  22.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  22.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  21.

  PERC

  20.

  PERC
  KÖNYVES NORBERT GÓLLAL DEBÜTÁL, Kalmár passzol Nikolicshoz, de közbelép Gacsinovics, aki azonban Könyvest indítja, támadónk elsőre nem éri el becsúszva a labdát, de Sz. Mitrovics meglepő módon elfut mellette, Könyves felpattan, jobbra elhúzza a labdát a kapuját elhagyó kapus mellett, és középről, 14 méterről jobbal az üres kapuba lő. 0–1!

  20.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Könyves (0–1)
  20.

  PERC
  Ez első hazai korner, Ljajics beadása elsuhan Jovics előtt, takarít Botka.

  19.

  PERC
  Szép magyar támadás, de ez is les. Rossi rálegyint, de tényleg az volt.

  18.

  PERC
  Nulla assziszttal.

  18.

  PERC
  Jovicsnak ez a 8. válogatott mérkőzése, 2 gólt lőtt eddig.

  18.

  PERC
  Szalai kifejeli Gacsinovics beadását Jovics elől, de les.

  16.

  PERC
  Most Nikolics szabálytalankodik egy rossz levétel után.

  16.

  PERC
  Kalmárék már a felezőnél elcsípik a szerb passzokat, sajnos a hazai 16-oson megáll a tudomány.

  12.

  PERC
  Gulácsi elkapja a jobb alsó előtt Gudelj jobblábas, 28 méteres lövését. Előtte Gulácsi passzát elveszítették könnyedén a magyar szűrők.

  11.

  PERC
  Milivojevics kontrázna, Könyves utoléri a felezőnél. Szabadrúgás.

  10.

  PERC
  Helyzet lehetett volna, de rosszul veszi át Könyves Nikolics szép passzát, szerel Mitrovics.

  10.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  9.

  PERC
  Rajkovics kapusért tavaly 5 millió eurót fizetett a Reims, nemrégiben játszott a Mol Fehérvár ellen.

  8.

  PERC
  Szalai ívelése kapuscsemege.

  6.

  PERC
  Kontra, Tadics lesre fut a jobbon.

  5.

  PERC
  Hangya indítja a balon Könyvest, jó a visszapassz, de elesik a védő beadás közben.

  4.

  PERC
  Ne feledjük, a két ország még nem találkozott egymással futballmérkőzésen (ha nem vesszük számításba a jogelőd Jugoszláviával vívott mérkőzéseket).

  3.

  PERC
  Kalmár felrúgja Gacsinovicsot, szabadrúgás.

  2.

  PERC
  Kalmár elad és visszaszarez egy passzt, majd Gudelj, a Sevilla légiósa szereli Besét.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak tiszta vörösben, a mieink tiszta fehérben.

  Ajátékoskijáró itt nem a klasszikus helyen, hanem majdnem a kapu mögött helyezkedik el, vagyis elég messze a kispadtól. A magyar stáb és cserejátékosok egy részének így futnia kellett, hogy odaérjenek a Himnuszra.

  Nagyon furcsa érzés, teljes csend honol a stadionban, még zenét sem játszanak.

  Könyves ma debütál nemzeti csapatunkban, 31 évesen. 270 NB I-es meccsen elért 67 gól és 29 gólpassz után.

  A találkozót a helyi hatósági szabályozás értelmében rendezik meg nézők nélkül.

  A 32 esztendős svájci bíró – aki 2015 óta FIFA-kerettag – vezette a 2017-es Ferencváros–Midtjylland Európa-liga-selejtezőt, amelyen a zöld-fehérek a Groupama Arénában 4–2-re kikaptak.

  A svájci Sandro Schärer dirigál e mérkőzésen.

  Látva a szerb labdarúgó-válogatott Oslóban nyújtott teljesítményét, nyugodtan kijelenthetjük, nincs irigylésre méltó helyzetben a magyar válogatott. Ami jó hír: hosszabbításban nyertek, és pár alapember náluk is kidőlt, kimaradt, elfáradt.

  „A Norvégia elleni sikernek lehet és kell is örülni, de nem szabad ezt túlzásba vinni. Nem kell oslói nagy csodáról beszélni, helyette az ebből a győzelemből származó energiát arra kellene fordítanunk, hogy kihasználjuk ezt a lendületet és átmentsük a teljesítményt a következő mérkőzésekre is. Meg kell erősítenünk a csapat egyes részeit, és energikusabban kell letámadnunk az ellenfél játékosait a Magyarország és a Törökország elleni mérkőzéseken, ha az a célunk, hogy Skócia ellen az Eb-pótselejtező döntőjében még jobbak legyünk” – mondta a Szportszki zsurnal sportnapilapnak Milorad Koszanovics edző, aki kétszer is ült a Crvena zvezda kispadján, és a szerb U21-es válogatott szövetségi kapitánya is volt.

  „Egyértelműen a támadás a legerősebb fegyverük, hátul időről időre előfordulnak hibák. Így volt ez Norvégia ellen is” – nyilatkozta Szabó, aki szerint az, hogy nézők nélkül rendezik a találkozót, egyértelműen a vendégeknek kedvez.

  „A szerb válogatott nagyon jól játszott Oslóban, s a teljesítménye és a pályán látottak alapján megérdemelte volna, hogy kilencven perc alatt megnyerje a találkozót. Ami nem sikerült a rendes játékidőben, az összejött a hosszabbításban. Arra, hogy ennyire jó teljesítménnyel rukkol ki a Tumbakovics által összeállított gárda, semmilyen jel nem utalt, ugyanis a korábbi Eb-selejtezők és Nemzetek Ligája-mérkőzések produkciója messze elmaradt a Norvégia ellen látottaktól. Úgy tűnik, a szövetségi kapitány az előző meccseken kereste a győztes csapatot, s ezt az Eb-selejtező elődöntőjére sikerült megtalálnia. Abban biztos vagyok, hogy a szerbeknek az oslói összecsapás nagy lendületet ad a holnapi találkozó előtt” – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Szabó, aki hozzátette, a szerb válogatott fő erőssége a támadójátékban rejlik.

  Az erősségük a támadójáték, a taktikai utasítások betartása terén viszont a magyar csapat mögött vannak – így jellemezte a szerb labdarúgó-válogatottat Szabó Zoltán, a szerb Szuperligában szereplő Topolyai Sport Club szakvezetője.

  A mezőnyjátékosok is megérkeztek a pályára mindkét oldalon.
  Melegítenek a kapusok, el is bontották a “kordont” a kapuk elől.
  Nincs elérhető leírás.

  Nem rossz kilátások.

  A kapitányunk Szalai Attiláról is szót ejtett. A 22 esztendős hátvéd nem futballozott tökéletesen Bulgária ellen, többször bizonytalankodott, ám kétségkívül a jövő embere lehet, az utóbbi három meccs alapján Marco Rossi hosszú távon számol az Apollon Limassol védőjével. „Világszerte kritizálják az edzőket, amiért nem adnak elég lehetőséget a fiatal játékosoknak, nem merik bedobni őket a mély vízbe. A mi esetünkben arról van szó, hogy van egy ballábas játékosunk, aki ké-pes középső védőként futballozni, vagyis nekem jelenleg Szalai Attila az ideális megoldás ebben a felál-lásban. Meg kell nézni a fejlődését: néhány évvel ezelőtt még Mezőkövesden futballozott, most a ciprusi élvonalban játszik, és a közelmúltban az egyik Bundesliga-klub érdeklődött iránta. A világ egyik legerősebb bajnokságáról beszélünk, ott egyetlen csapat sem vesz véletlenül játékost. Ha akadnak fiatal, tehetséges labdarúgók, igenis érezniük kell az edzők bizalmát. Persze, nincs olyan szövetségi kapitány a világon, aki mindig kényelmesen üldögélhet-ne a székében. Emlékszem, annak idején Marcello Lippit is kritizálták, közvetlenül a kétezerhatos világbajnokság megnyerése után. Egy biztos: a fiatal labdarúgóknak mindig igyekeztem megadni a lehetőséget, ez a jövőben sem változik. ”

  Egyelőre bevehetetlenek a kapuk – jelenti a helyszínről NPT kolléga.
  Nincs elérhető leírás.

  Szalai Ádám ellenben felépült.

  A szerb fővárosba már Sallai Roland nélkül érkezik meg az együttes, a Freiburg támadója – az előzetesen megbeszélteknek megfelelően – a Bulgária elleni találkozó után visszatért csapatához.

  A válogatott labdarúgói péntek délután már ismét a pályán voltak, de a szokásoknak megfelelően a csütörtöki találkozón nagyobb terhelést kapó, a meccs másnapját a regeneráció jegyében töltő játékosok ezúttal nem kocogtak ki a Vaszil Levszki Stadion gyepére, a keret többi tagjának viszont edzést vezényelt a szakmai stáb. A válogatott a péntek estét is Szófiában töltötte, és az előzetes tervek szerint szombat délelőtt még a bol-gár fővárosban edz egyet, mielőtt délután útnak indul Belgrádba, a vasárnapi, Szerbia elleni Nemzetek Ligája-csoportmeccs helyszínére.

  „Nincs annyira sok emlékem erről a stadionról: játékosként először vagyok itt, sosem játszottam sem szerb csapat, sem a szerb válogatott ellen – mondta a Nemzeti Sport kérdésére Nikolics Nemanja, aki Zentán látta meg a napvilágot. – Persze kicsiként jártam itt meccseken, de ezekre nem igazán emlékszem. Azt mindenki tudja, tizennyolc évig itt éltem, a szüleim a mai napig itt élnek, sok barátom van itt, de Magyarországtól kaptam meg a lehetőséget, hogy bizonyítsak, Magyarországon harcoltam ki a teljesítményemmel, hogy válogatott legyek, ezért csakis az a fontos számomra, hogy Magyarország sikeres legyen. Természetesen gratulálok a szerbeknek, hogy nyertek Norvégia ellen, kívánom, hogy ott legyenek az Európa-bajnokságon, de akár nekünk, nekik is meg kell tenni egy fontos lépést még addig.”

  „Nézzük reálisan, Szerbiában a jelenlegi erőviszonyok mellett ki lehet kapni, de nem azért jöttünk, hogy kikapjunk. Sokszor elmondtam és a jövőben is még sokszor el fogom mondani: minden labdáért küzdeni kell, ha így teszünk hiszek abban, hogy lesz esélyünk a győzelemre. Ugyanez igaz az Eb-re. Ha sikerül kijutnunk, a francia, a portugál vagy a német csapattól is ki lehet kapni, hiszen sokkal erősebb csapatok, mint mi. De megfelelő hozzáállás mellett, bármi is az eredmény, emelt fővel jöhetünk le a pályáról.”

  A szövetségi kapitány a bolgárok elleni meccset követően arról beszélt, a játék képétől egyáltalán nem volt boldog: túl sok technikai és taktikai hibát követett el a válogatott.

  „Ebben mindenképpen javulnunk kell. A játékosokkal átbeszéltük a szituációkat, és ebben teljesen egyetértettek. Ugyanakkor nem volt túl sok lehetőségünk ténylegesen, edzés közben is dolgozni a szituációkon. A mérkőzés után egy rekreációs napunk volt, így a teljes kerettel nem sok lehetőségünk volt dolgozni az edzéseken. Konkrétan ma volt egy tréningünk, így inkább végigbeszélni tudtuk a hibákat. Nagyon kemény ellenfél vár ránk, egészen más szintet képvisel, mint Bulgária. Tudjuk, hogy sokkal komolyabb ellenállásra, nehézségekre kell felkészülnünk. De még véletlenül sem félünk. Mindegy, mi lesz a végeredmény, a legfontosabb az, hogy megfelelő hozzáállással képviseljük Magyarországot” – tette hozzá Marco Rossi.

  „Nagyon megerőltető meccs volt mögöttünk, de ez igaz a szerbekre is, sőt ők még extra harminc percet is a pályán töltöttek. Azt gondolom, mind a két csapatról elmondható, hat nap alatt nem tudnak változtatások nélkül három meccset végig csinálni, ez hihetetlen megerőltető. Holnap meglátjuk, ki, miben gondolkodik, de némi rotációra biztosan szükség lesz. Három, négy, de akár öt változtatás is elképzelhető nálunk. Tudjuk, a keretünk nincs feltétlenül azon a szinten, mint a szerb keret, de az egy dolog, mit mond a papírforma és az egy másik, hogy mit látunk majd a pályán” – mondta Marco Rossi.

  „A jelenlegi erőviszonyok mellett ki lehet kapni Szerbiában, de nem kikapni utaztunk Belgrádba” – fogalmazott Marco Rossi.

  Nikolics ismeri a receptet is: „Biztos vagyok benne, hogy a szakmai stábtól minden segítséget megkapunk, amire szükségünk lehet vasárnap. A szerb játékosok pályafutása önmagáért beszél, sokan őket tartották a négyesünk legnagyobb esélyesének. Ennek ellenére nem kezdték jól a sorozatot, két meccsen egy pontot szereztek, úgyhogy hazai pályán nyilván próbálnak javítani. Nem gond, ha sokan esélytelennek tartanak minket, Törökország ellen sem sokan fogadtak volna ránk, mégis borítottuk a papírformát. Magabiztos játékkal hoztuk el a három pontot, Oroszország ellen háromgólos hátrányban sem adtuk fel, az utolsó percig harcoltunk, Szerbia ellen is ilyen hozzáállásra lesz szükség… bár a szerbeknél a kispadon is kivételes képességű játékosok ülnek, nincsen félnivalónk. Úgy kell futballozni, mint az utóbbi három mérkőzésen, és akkor ezúttal is lesz esélyünk a győzelemre.”

  „Kispesten váltam futballistává, egyben felnőtté – mondta Holender Filip. – Magyar bajnok, magyar állampolgár és magyar válogatott lettem. Magyarországon váltam azzá, aki most vagyok. Ezért is kivételes érzés, ha a nemzeti együttesben szerepelhetek. A válogatott meccsek egyébként is különlegesek nekem, óriási motivációt ad, hogy a címeres mezt viselve Magyarországot képviselhetem. A Szerbia elleni találkozó kiváltképp érdekes lesz. Fura lesz a szerbek ellen pályára lépni, ám ezt a kérdést sem kell túlragozni. Szerbiá­ban születtem, de Magyarországot a hazámnak tekintem már, egyszerűen így alakult az életem. S örülök, hogy így alakult.”
  A kérdés már csak az, édesapja mit szólna, ha Szerbia egy Holender-gól miatt kapna ki?
  „Szerintem nem haragudna. Sőt, a szíve mélyén még örülne is.”    

  A Magyar Futball Akadémia növendékeként mindent megnyerő Holender Filip 2013. március 8-án, a Paks ellen 3–0-ra megnyert meccsen mutatkozott be az NB I-ben, hat esztendővel később, amikor magyar bajnokként és gólkirályként, sőt magyar válogatottként a Luganóhoz szerződött, már 159 élvonalbeli mérkőzés állt a neve mellett. A svájci klubhoz kettő plusz egy évre írt alá, és bár nem maradt adós a jó teljesítménnyel, egy hete a váltás mellett döntött. Ami gyerekként nem valósult meg, felnőttként igen: rábólintott a Partizan Beograd megkeresésére. Ekkor már nem édesapja tanácsát követte.
  „Édesapám aligha bánja, hogy Belgrádban folytatom, hiszen édesanyámmal mindmáig Kragujevacban élnek, másfél órára a fővárostól – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak múlt pénteken Holender Filip.  – Az elmúlt tizenkét évben még sohasem voltam ilyen közel hozzájuk, mint most, kicsit sűrűbben láthatnak.”
  A Holender-szülők vasárnap este máris láthatják a fiukat a belgrádi gyepre kifutni, igaz, nem a Partizan, hanem a Crvena zvezda stadionjában, és – mivel a Nemzetek Ligája-találkozót zárt kapuk mögött rendezik – nem élőben, csak a televízióban. Már persze ha Marco Rossi tizedszer is bizalmat szavaz neki.

  Nikolics Nemanjának és Holender Filipnek nyilvánvalóan különleges lehet a vasárnapi összecsapás, ám van még olyan labdarúgó a magyar keretben, akinek szintén nem közömbös a soron következő ellenfél. A válogatottba meghívót kapó Szőke Adrián, valamint Könyves Norbert is Zentán született, aztán egy aprócska vajdasági településen, Moholon nőtt fel. A futball alapjaival Topolyán ismerkedett meg, onnan szerződött 2009 januárjában az MTK-hoz. A válogatott meghívó után lapunk is interjút készített vele, amelyben az esetleges Szerbia elleni válogatott bemutatkozás is szóba került.

  „Vajdasági srác vagyok, lassan már több évet töltöttem Magyarországon, mint Szerbiában, igaz, a labdarúgáson keresztül magamba szívtam az ottani, megalkuvást nem tűrő mentalitást. Biztosan különleges pillanat lenne, de nem ez jár a fejemben” – mondta a Nemzeti Sportnak.

  „Törökországban és Bulgáriában is győztünk, a legutóbbi három találkozón összesen hat gólt szereztünk – folytatta a játékos. – Ezek után hiba lenne feladni a támadójátékot, az ellenfél kapuja előtt ugyanolyan önbizalommal kell játszanunk, mint az említett mérkőzéseken. A szerb válogatottban olyan futballisták szerepelnek, akik bármelyik pillanatban eldönthetik a találkozót, úgyhogy végig összpontosítanunk kell, és a minimumra csökkenteni a hibák számát. Egyik csapat sem játszik döntetlenre, mindkét fél győzni akar, bízom benne, hogy nekünk sikerül.”

  Az Oroszország és Bulgária ellen is eredményes csatár szerint hiába számít esélyesebbnek az ellenfél, az utóbbi két idegenbeli győzelem után Belgrádban is kellő önbizalommal léphet pályára a magyar együttes.

  „Bevallom, nincs sok emlékem erről az arénáról – mondta szombat este a Crvena zvezda stadionjának sajtótermében a 32 esztendős Nikolics.  – Csak annyi rémlik, hogy gyerekként néztem a válogatott meccseit, de eddig nemhogy a szerb válogatott, még szerb csapat ellen sem léptem pályára. Ebben az országban születtem, az itteni rokonaimat és barátaimat a mai napig meglátogatom, de nekem nem számít kifejezetten különleges meccsnek a vasárnapi. Ugyanúgy nyerni akarok, ahogy a bolgárok ellen akartam, és ahogy Oroszország ellen szeretnék. A magyar válogatottban kaptam bizonyítási lehetőséget, olyan csapatban futballozom, ahol szeretnek és tisztelnek, számomra csak az számít, hogy piros-fehér-zöld színekben meccseket nyerjek.”

  Nem hétköznapi, ha a magyar válogatott aktuális mérkőzése előtt az ellenfél sajtója kiemelten foglalkozik valamely magyar labdarúgóval, ám a Szerbia–Magyarország találkozó előtt talán érthető, hogy ez volt a helyzet. Egyfelől a zentai születésű, szerb származású édesapától és magyar édesanyától származó Nikolics Nemanja neve szülőhazájában sem cseng ismeretlenül – a Szportszki zsurnal szombati száma terjedelmes interjút közölt a támadóval –, másfelől legutóbbi két meccsén két gólt szerzett a válogatottban, ráadásul mindkétszer csereként volt eredményes. Válogatottbeli formáját elnézve nem zárható ki, hogy vasárnap este kezdőként rohamozza a szerbek kapuját.

  Nikolics Nemanja szerint Belgrádban is bizonyíthat a magyar labdarúgó-válogatott. A Mol Fehérvár csatára örült szófiai góljának, ám a bolgárok elleni találkozó másnapján már a Szerbia elleni meccs volt a téma.

  „Különleges helyzet lesz, hogy a csatárok között két olyan játékos is akad, aki Szerbiához kötődik, Nikolics és Holender. Mind a ketten jó játékosok, még lesz dolgunk az elemzésükkel, de holnap estig erre is jut elég idő.”

  A 17-szeres válogatott bekk kijelentette, csalódni fog, aki azt gondolja, az Európa-bajnoki remények miatt teljesen alárendelik a Nemzetek Ligáját. „Válogatott mezben nincs olyan meccs, aminek ne lenne jelentősége. Természetesen Norvégiában fontos találkozót nyertünk meg, de az előttünk álló kettő is az.”

  „Sok jelentős győzelmünk volt az elmúlt időszakban, de azt mondom, most volt talán a legokosabb, legtaktikusabb a játékunk. Nagyon büszke vagyok a Norvégia elleni sikerünkre, azt a futballt játszottuk, amit az edzéseken gyakoroltunk, és amit az edző elvárt tőlünk”– tekintett vissza a hosszabbításban megnyert Eb-pótselejtezőre Sztefan Mitrovics, a Racing Strasbourg 30 éves védője.

  Nincs elérhető leírás.

  FOTÓ: Szabó Miklós

  „Láthatóan nemzeti projekt a labdarúgás Magyarországon. A kilencvenes évek óta egyre jönnek föl. Az infrastruktúrába rengeteget öltek, s ez meglátszik ma már a futballjuk egészén. Játékosaik és a klubjaik is ott vannak Európában, legyen szó topligás légiósokról, vagy a nemzetközi kupaporondról. Az utóbbi két évre vetítve, mondjuk tizenöt meccset nézve egyértelmű, hogy egyre stabilabb teljesítmény mellett, egyre jobb eredményeket tudnak elérni. Ami a csoport esélyeit illeti: szerintem kifejezetten kiegyenlített négyesről van szó, bármi megtörténhet, mi sem természetesebb, mind a négy csapat szeretne az élen zárni és playoffba jutni” – tette hozzá Tumbakovics, amikor a magyar futballról kérték ki a véleményét, illetve az egyik újságíró felvetette, Szerbia vagy Magyarország odaérhet-e a csoport első helyére, megelőzve a jelen állás szerint favoritnak tűnő Oroszországot.

  „Nagyon pozitív a véleményem Nikolics Nemanjáról és Holender Filipről is. Remek játékosok, veszélyt jelenthetnek a kapunkra egyértelműen” – mondta a Nemzeti Sport kérdésére, a szerbiai kötelékkel is rendelkező magyar kerettagokról. Hozzátéve, nem tud arról, hogy egy harmadik futballista is lenne a magyar csapatban, aki akár Szerbiában is szóba kerülhetett volna – ő a ZTE lehetséges debütánsa, a topolyai születésű Könyves Norbert (sőt, negyediknek ott van a magyar válogatott keretében a zentai születésű Szőke Adrián is – a szerk.).

  „A nemzeti válogatottban minden futballista ugyanolyan fontos, nincsenek fix első és fix második számú játékosok egy posztra. Ahogyan eddig is, most is mindent elkövetünk azért, hogy a lehető legjobban felkészüljünk és a lehető legerősebb csapatot küldhessük pályára, legyen szó a magyarok, vagy az azt követő, törökök elleni meccsünkről.”

  „Nehéz meccsre számítok. Hasonló formációban játszik a magyar válogatott, mint mi. Azt gondolom, a legfőbb kérdés a labdabirtoklás lehet. Nagy nyomás alatt lép pályára mind a két csapat a Nemzetek Ligája szempontjából, ugyanakkor mégis megkönnyebbülten, mivel mindkét együttes győzött a kulcsfontosságú Eb-selejtezőjén” – tekintett előre a mieink elleni taktikai csatára a szerb szövetségi kapitány.

  A szerb válogatottat 2019 nyara óta irányító, 68 éves Ljubisa Tumbakovics kijelentette, az Eb-selejtező után sem eresztett le a csapat. Sőt, a siker plusz lendületet adott játékosainak, ami reményei szerint Magyarország ellen az NL-ben is megjátszik majd.

  Szerbia hasonló cipőben jár, mint Magyarország, legalábbis a hármas meccssorozatot illetően. A vasárnapi mérkőzés házigazdája csütörtökön szintén Európa-bajnoki pótselejtezőt játszott, Norvégiában hosszabbítás után harcolta ki a továbbjutást, míg a vasárnapi, Magyarország elleni meccset követően Törökországgal mérkőzik meg szerdán. Emiatt a rotáció, illetve a Nemzetek Ligája-meccsekkel kapcsolatos motiváció kérdése is középpontba került a válogatott sajtótájékoztatóján.

  Nagy taktikai csatát hozó mérkőzésre, megkönnyebbült, ugyanakkor a Nemzetek Ligáját egyáltalán nem félvállról vevő ellenfélre számít Ljubisa Tumbakovics, a szerbek szövetségi kapitánya a Szerbia–Magyarország NL-találkozón. A tréner a vasárnap esti meccs előtt online sajtótájékoztatón beszélt Nikolics Nemanjáról, Holender Filipről és a szerb, magyar kettős csoportbeli reményeiről Oroszországgal szemben.

  Egy meccs a világ – Ballai Attila publicisztikája.

  Világklasszisokkal teletűzdelt kerettel, folyamatosan sziporkázva persze könnyű mindig győzni, illetve a győzelmet elvárni. Mindezek hiányában azonban fel kell ismerni és ki kell használni a kitüntetett, valószínűleg soha vissza nem térő alkalmakat. Mert aki azokat elszalasztja, egy életen át bánhatja. Sőt, ha élsportoló, nemcsak magát és csapatát, hanem hívek tíz- és százezreit fosztja meg az élménytől.

  Ma szerb–magyar válogatott labdarúgó mérkőzést rendeznek a Nemzetek Ligájában, Belgrádban. Ami engem, őszintén szólva, a legkevésbé sem hoz lázba. Mert a mi meccsünket már csütörtökön, Szófiában lejátszották, és ebből a fajtából az idén lesz még egy, de csak egyetlenegy: november 12-én Budapesten Izland ellen. Még azt kell megnyerni; azt nagyon, de a többit tőlem kicsit se.

  Egyről a kettőre – Malonyai Péter jegyzete.

  A nyakra-főre való honosítások korában jó ránézni a magyar válogatottra – aktuálisan a mai, szerbek elleni meccs kapcsán. Két olyan futballista is szerepelt ugyanis a Bulgária elleni mérkőzésen Marco Rossi csapatában, aki a mai Szerbia területén látta meg a napvilágot. Ebben önmagában persze nincs semmi kivételes, az már inkább feltűnő, hogy mindketten a mi futballunkban végigjárva a szamárlétrát lettek hitelesek, abban is, hogy tudjuk: tényleg magyarként hallgatják a Himnuszt egy-egy válogatott mérkőzés előtt.

  Nikolics Nemanja és Holender Filip.

  A korábban többek között a Valenciában és a Birmingham Cityben is futballozó, 40 esztendősen a válogatott segédedzőjeként dolgozó Nikola Zsigiccsel készült interjú foglalja el a lappár másik felét. Ebben a korábbi válogatott támadó a kiváló csapategységről beszél, no meg arról, hogy bár a jelenlegi szerb válogatottban kevés a klasszis futballista, csapatként mégis remek egységet tudnak alkotni – s hosszú idő után Zsigics szerint ez a keret ismét alkalmas arra, hogy sok örömet okozzon a szerb drukkereknek. „De ne szaladjunk a dolgok elé, most a válogatottnak Magyarország ellen kell még bizonyítania.”

  A Blic úgy foglalkozik a vasárnapi mérkőzéssel, hogy igazából szintén nem arról ír. Az oldalpáron a magyar válogatottat összesen kétszer említik. A helyi publicista, Gorcsin Sztojanovics a „Remény mint Sors” című jegyzetében a szerb csapat kitartását, valamint a Norvégiában két góljával hőssé vált Szergej Milinkovics-Szavicsot méltatja. „A norvég kapus kiváló volt, biztos jól helyt állt volna kézilabdában is, de SzMSz kétszer is megtalálta a tökéletes megoldást. Kellő pimaszsággal, nagyszerű formában szállt be a játékba. (…) Visszahozta azt a reményt számunkra, amelyre szükségünk van a szétesés korszakában” – utalt a szerző a szerb futball viszonylagos eredménytelenségére az elmúlt tíz évben.

  „Ha ugyanolyan összetartóan, szervezetten játszunk, mint a norvégok ellen, akkor nem lehet problémánk” – idézi a Kurir az Ajax és a szerb válogatott karmesterét, Dusan Tadicsot.

  A helyiek szerint – legyen szó újságíróról, vagy a labdarúgásról az átlagnál valamivel tájékozottabbnak bizonyult járókelőkről – a Norvégia elleni pótselejtezős siker kifejezetten felpezsdítette a futballéletet az országban. Csakhogy előtte, többek között a gyenge Nemezetek Ligája-rajt miatt is, nagyon mélyen volt a közhangulat ilyen szempontból. A lelkesedésnek pedig az sem tett jót, hogy a helyi szövetség a hatóságokkal egyeztetve végül úgy döntött, zárt kapus lesz a szerb–magyar összecsapás. Bár Bulgáriában lehettek nézők, annyiból nagyon hasonló Szófia és Belgrád hangulata, hogy a járókelők többsége nem is igazán tud a válogatott labdarúgó-mérkőzésről, s az utcákon sehol sem látni nyomát, hogy legalább a helyi kocsmák, pubok reklámoznák a találkozót. Persze ez lehet, hogy csupán a koronavírus miatt alakult így.

  Bár a futball népszerűségét kár lenne vitatni Szerbiában – gondoljunk csak a két belgrádi óriás, a Crvena zvezda és a Partizan akár százezres tömeget is megmozgató derbijeire – a stábunk kezébe került lapok közül a Novosti és a Kurir is csak az aktuális kosárlabdahírek után foglalkozik a szerb válogatottra váró feladatokkal (sokszor nem is annyira a vasárnapi meccsre helyezve a fókuszt). A Blic hasábjain a szerb–magyar ugyan megelőzi Djokovicsékat, ám terjedelemben szintén elmarad a GS-döntő beharangozójától. A 40 oldalas lap kilencoldalnyi sportrovatában a kézilabdáról és egy múltidéző retró cikksorozatról is hamarabb olvashatnak a vásárlók, ha oldalról oldalra haladnak.

  A Belgrádban vasárnap megjelent lapok sportrovatait átböngészve mindenhol a Roland Garros döntőjére készülő szerb klasszis arcképe köszön vissza. Mindez persze nem meglepő, főleg, hogy a 17-szeres Grand Slam-győztes ellenfele a korszak másik állócsillaga, a francia klasszikus királyának számító, 19-szeres GS-első, ebből Párizsban tizenkét győzelmet szerző Rafael Nadal lesz.

  Novak Djokovics szélesen mosolyog. Novak Djokovics akcióban. Novak Djokovics bravúrosnak tűnő fonákütése címlapon. A Belgrádban megjelent lapok ha foglalkoztak is sporttal, a Roland Garros döntőjét részesítették előnyben szemben a 20.45 órakor kezdődő Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-találkozóval szemben. Persze néhány gondolat így is jutott a két futballválogatottnak.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZERBIA–MAGYARORSZÁG NEMZETEK LIGÁJA-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső