2020.XI.12. EB-Play-off, Magyarország – Izland: 2-1

Mit beléptünk, bevetődtünk az álmok kapuján: Eb-résztvevő a válogatott!

Nagyon sokáig vezetett Izland az üres Puskás Arénában, de a hajrában megfordította a mérkőzést a magyar csapat.
A magyar labdarúgó-válogatott huszáros hajrával megfordította az Izland elleni Eb-pótselejtezőt, és 2–1-es sikerével kiharcolta a kontinenstornán való részvételt.

EB-PLAY-OFF, DÖNTŐ

MAGYARORSZÁG — IZLAND 2-1 (0-1)
Budapest, Puskás Aréna. Zártkapus mérkőzés.
vezette: Björn Kuipers (asszisztensek: van Roekel, Zeinstra; tartalékjv.: Gözübüyük; VAR: van Boekel; VAR asszisztens: Higler – hollandok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Botka, Orbán, Szalai A. — Fiola (Lovrencsics G., 61.), Szoboszlai, Nagy Á. (Nego, 84.), Kalmár (Sigér, 61.), Holender (Nikolics, 72.) — Sallai, Szalai Á. (Könyves, 84.)
kispad: Dibusz, Hegedüs L., Lang, Hangya, Varga K., Schafer, Bese
Szövetségi kapitány: a koronavírusos Marco Rossi helyett Cosimo Ignuscio ült a kispadon

IZLAND: Halldórsson — Pálsson, Árnason, R. Sigurdsson, Magnússon — J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson (Ingason, 87.), A. Gunnarsson (A. Skúlason, 83.), B. Bjarnason — G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.)
kispad: Kristinsson, Rúnarsson, B. Saevarsson, Eyjólfsson, Sigthórsson, Hermannsson, Kjartansson, A. Sigurdsson
Szövetségi kapitány: Erik Hamrén

Gól: Nego (88.), Szoboszlai (90+2.) illetve G. Sigurdsson (11.)
Sárga lap: Szalai A. (63.) illetve G. Sigurdsson (5.), Ingason (90+5.)

A néhány gyalogos sapkában, és orrát, száját eltakaró maszkban sietett a dolgára, a Hungária körúton pedig a megszokottnál sokkal kevesebb autót láttunk a kétszer három sávon. A kijárási tilalom igen érdekes képet rajzolt Budapest utcáira, a Puskás Aréna irányába tartva szürreális érzés kerítette hatalmába az embert: ki gondolta hónapokkal ezelőtt, hogy novemberben ilyen körülmények között, nézők nélkül, világjárvány közepette kell a magyar válogatottnak kiharcolnia az Európa-bajnoki részvételt…?

A kezdő sípszó előtti napon pozitív koronavírusteszt miatt távolmaradó Marco Rossi a stadiontól légvonalban négy és fél kilométerre található lakásából, amolyan „távvezérléssel” irányította csapatát, de arra aligha számíthatott bárki is, hogy az esztendő legfontosabb összecsapása úgy kezdődik, ahogyan semmiképpen sem szabadott volna. Az eddig az egyik legmegbízhatóbb láncszemnek számító Gulácsi Péter nézett el egy labdát, kezei között a gólvonal mögé pottyant, tizenegy perc elteltével így máris vezettek az izlandiak (0–1). A kapus nem véletlenül temette két tenyerébe arcát, óriási hiba volt ez egy ilyen mérkőzésen.

Félő volt, hogy a gól lelkileg megrogyasztja a magyar játékosokat, és egy ideig érezhető is volt, hogy alaposan megfogta őket. Hosszú perceknek kellett eltelnie, mire magához tért a válogatott. A játékrész második felében a játékosok már próbálták türelmesen járatni a labdát, csakhogy olykor túlságosan is lassan vándorolt lábról lábra. Néhány lehetőség így is akadt, de az egyenlítés nem jött össze. Látni kellett, hogy a védelemnek egy pillanatra sem szabad kiengednie, mert a gyors északi támadók másodpercek alatt a magyar kapu előtt voltak. A szünet előtti percekben aztán megcsillant a remény, de Szoboszlai Dominik első, ígéretesen meglőtt szabadrúgása után a labda elkerülte a kaput, a másodikat pedig Hannes Halldórsson hárította.

Labdabirtoklásban az első félidőben is jól állt a válogatott (71–29 százalék), és ez a fölény a fordulás után még tovább erősödött. Csakhogy hiába volt többet magyar lábakon a labda, nemigen lehetett vele mit kezdeni, a passzok száma rendben volt, a helyzeteké jó ideig nem… A két szél közül a bal oldali volt némileg aktívabb, ott próbált zavart kelteni Holender Filip, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik is. Nem volt könnyű feladat, az északiak sokszor kilenc emberrel védekeztek, sőt olykor az előretolt játékosuk, Alfred Finnbogason is gyakran a saját tizenhatosa előtt próbált szerelni. A Marco Rossi helyére beugró Cosimo Inguscio cserékkel próbált frissíteni, hogy a jobb oldal is aktívabb legyen, Fiola Attilát a ferencvárosi Lovrencsics Gergő váltotta fel, nem sokkal később pedig Nikolics Nemanja személyében újabb csatárt vezényelt pályára az olasz tréner. Küzdött, próbálkozott a válogatott, de a tömörülő védelem ellen egyszerűen nem volt elég ellenszer. Szalai Ádám a legtöbbször háttal a kapunak helyezkedett, az egyik legnagyobb lehetőség az általa kiverekedett helyzetből adódott, Nagy Ádám azonban lövés helyett kivárt, így odalett az esély. A hajrában a vendégek már az időt is húzták, a magyar válogatott futballistái felpörgették a játékot – és ez bejött!

Ahogy négy esztendővel ezelőtt Franciaországban, ezúttal is a 88. percben egyenlített a válogatott: ment előre a magyar csapat, a csereként beálló Loic Nego pedig jókor volt jó helyen, egy kupacban ünnepelhetett a magyar válogatott (1–1). De az estének itt még nem volt vége. A magyar játékosok megérezték a „vérszagot”, és hiába voltak csupán percek hátra, mentek előre, és amikor Szoboszlai Dominik megindult… A középpályás az izlandi térfél közepénél felnézett, tolt még egyet a labdán, és úgy zúdította a kapuba, hogy az védhetetlenül vágódott a bal kapufáról hálóba – nem véletlenül várták a szurkolók épp tőle a csodát, a húszéves fiú megcsinálta! 2–1

Öt esztendővel ezelőtt Bernd Storck vezette ki a csapatot az Európa-bajnokságra, akkor a labdarúgók egy kupacban dobálták a magasba, most Marco Rossinak más utat szánt a sors, de az olasz edző aligha bánja, hogy otthonában kellett végigizgulnia a mérkőzést. Az Európa-bajnokságra a magyar válogatott jutott ki, s játszhat az F-csoportban Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal.

Az álom csütörtök este valóra vált!

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sas Gábor, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A Magyarország–Izland (2–1) Eb-selejtezőt követő sajtótájékoztatón először Erik Hamrén, az északiak svéd szövetségi kapitánya értékelt.

„Természetesen nagyon csalódottak vagyunk mindannyian. Öt percre voltunk az Európa-bajnokságtól. Gratulálunk Magyarországnak, fantasztikus nyár elé nézhet. Nem védekeztünk elég szorosan, könnyen jutottak át rajtunk a magyarok” – kezdte a meccs utáni sajtótájékoztatót Erik Hamrén.

„Annak még nincs itt az ideje, hogy a jövőről beszéljünk” – mondta az izlandiak kapitánya a jövőjét firtató kérdésre.

A Nemzeti Sport Online-tól arról kérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy a meccs végén nagyon ráültek az eredményre, ami megbosszulta magát.

„Amikor egy csapat 1–0-ra vezet, gyakran ez a forgatókönyv, hogy az előnyben lévő csapat beáll védekezni. Volt azért ellentámadásunk, közel álltunk a második gólhoz, de valóban, a második félidőben túl sokat védekeztünk, a magyar csapat sokkal többet birtokolta a labdát – fogalmazott Hamrén. – Az egymeccses pótselejtezők ilyenek. A győztes csapat a mennyországban érezheti magát, a vesztes pedig a pokolban. Nagyon közel voltunk az álmainkhoz, de most mi kerültünk a pokolba. Sok sikert kívánunk Magyarországnak az Európa-bajnokságon.”

A Magyarország–Izland (2–1) Eb-pótselejtezőt követő sajtótájékoztatón magyar részről a koronavírus-fertőzés miatt hiányzó Marco Rossi szövetségi kapitányt – akárcsak a mérkőzésen – Cosimo Inguscio helyettesítette, de Botka Endre és Szoboszlai Dominik is értékelt.

„A meccs nehezen indult számunkra, éreztük a nyomást, mert tudtuk, ha itt nem járunk sikerrel, nincs több esély. És ez a nyomás volt, akire fékezőleg hatott. A szünetben egyeztettünk a szövetségi kapitánnyal is, és tisztáztuk, hogy ez az utolsó esély, ami veszendőben van. Sikerült az éhséget felkelteni a csapatban. A győzelmet megérdemeltük. Nem mondhatjuk, hogy érdemtelenül raboltuk volna el” – értékelt Cosimo Inguscio.

„Marcóval folyamatosan kapcsolatban álltunk, megbeszéltük a cseréket is. Folyamatosan beszéltünk telefonon. Minden észrevétel hasznos lehet tőle, hiszen mégiscsak ő a szakvezető” – tette hozzá a pályaedző.

Botka Endre arról is beszélt, hogy Rossi így távolról is hatással tudott lenni a csapatra, a mérkőzésről elmondta, Izlandnak nem volt sok helyzete, és végig benne volt a mérkőzésben, hogy fordítani tud a magyar csapat. Majd a Nemzeti Sport kérdésére az egész évéről is beszélt.

„Ezt az évet nem lehet hova fokozni. A Fradival bejutottunk a BL-be, most meg kijutottunk az Eb-re. Végig azt éreztem, nem lehet, hogy nem lesz meg. Ezt a mérkőzést azokért az emberekért is játszottuk, akik az egészségünkért dolgoznak, és azokért, akik otthon ültek, mivel este nyolc után az utcára sem mehetnek ki, és minket néztek” – mondta Botka, akitől Szoboszlai Dominik vette át a szót.

„Nem gondolom, hogy mindenki azt várta, hogy én legyek a hős, de ez a csapat nélkül nem sikerülhetett volna. Miután Sigér leblokkolta a labdát, és miután Sallai elvitte az embert, húsz méterről, úgy gondoltam, már nem futok tovább, és elrúgom. Nagy hullámvasút volt ez a hét, a gólörömnél pedig minden átfutott bennem, ahogy kiskoromtól eljutottam idáig, és a gólommal kijutottunk az Európa-bajnokságra. A félidőben mindenki üvöltött, hogy meg tudjuk fordítani, és sikerült is” – összegzett Szoboszlai.

Inguscio a sajtótájékoztató végén ígéretet tett, hogy a következő hat hónapban a stáb megtanul magyarul, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik bíztak bennük, akik bizalmat szavaztak a stábnak. Köszönetet mondott az orvosi csapatnak, a csapatmenedzsernek, a szertárosoknak és az U21-es válogatottból beugró edzőnek, Gera Zoltánnak is.

Az első gólnál hibázó Gulácsi Péter a találkozót közvetítő M4 Sportnak kiemelte, mindent figyelembe véve megérdemelten jutott ki a csapat az Európa-bajnokságra.

„Egy csapat vagyunk, küzdünk egymásért – kezdte Gulácsi Péter. – Nem volt könnyű meccs a kapott gól után, de megérdemelten nyertünk. Irányítottuk a meccset, több helyzetünk volt… Nehéz szavakat találni, nyolcvan percig cikáztak a gondolatok a fejemben, próbáltam egyben tartani magamat. Köszönöm a srácoknak, hogy a végén ilyen körülmények között, de megnyertünk a meccset.”

„Az ember próbálja tovább ellátni a feladatát, de életemben nem kaptam ilyen gólt, egyszerűen kicsúszott a labda a kezemből. Mondhatjuk, hogy kapus vagyok, történhet ilyen, de pont ezen a meccsen, ilyen körülmények között nyilván nem történhet. Egy-egyig nem volt lelkileg könnyű, de hogy ilyen módon, még a rendes játékidőben meg tudtuk fordítani a meccset, az egyszerűen szenzációs. Látszik, hogy ez a csapat nagyon egyben van.”

„Elképesztő motiváció volt, nem sok játékosnak adatik meg, hogy világversenyen otthon szerepeljen. Megérdemeltük a végén, ha megnézzük, hogy milyen közel álltunk a selejtezőben, mennyi sérültünk volt. Egy nálunk magasabban rangsorolt csapat ellen jó játékkal sikerült fordítani, abszolút megérdemelt, hogy ott vagyunk. Óriási ünnep lesz Magyarországnak, bízom benne, hogy akkor már szurkolók előtt játszhatunk, amikor Budapesten pályára lépünk az Eb-n.”

Válogatott: jelzőmentes beszámolók Izlandon – de már keresik az új kapitányt

Az „álom végéről”, az „Aranygeneráció utolsó villanásairól” írnak az izlandiak, miután válogatottjuk elbukta Magyarország ellen az Európa-bajnoki pótselejtezőt a Puskás Arénában.

Fréttabladid című, vezető napilap tényszerűen számol be az izlandi válogatott budapesti vereségéről „Álom maradt a történelmi Európa-bajnoki részvétel” című cikkében. Az újság mindenféle jelzőt nélkülözve veszi végig a találkozó eseményeit, felidézve, hogy a 87. percben Albert Gudmundsson ziccert hibázott, pedig ezzel bebiztosíthatta volna Izland győzelmét…

A 107 éves Morgunbladid a 77-es számot sulykolja. Ennyi ideig volt előnyben az izlandi válogatott és ennek ellenére nem tudta megszerezni az Eb-részvételt jelentő győzelmet. „Magától értetődő, hogy a magyaroknál sokkal többet volt a labda, ha nincs Izlandnál a korai vezetés, lehet, egészen másként alakul a játék képe” – elemzi a cikk szerzője a történteket. „A magyarok hosszú periódusokban birtokolták a labdát, de ez nem volt igazán kellemetlen. Kevés csapat lehet a világon, amely kényelmesebben érzi magát, ha az egygólos előnyt vagy a döntetlent kell védenie, mint tette Izland az elmúlt években. Ezúttal viszont nem sikerült a harmadik nagy tornánkon való részvételt kiharcolni ezzel a taktikával.” 

bulvár-tabloid DV online kiadása már kevésbé „jeges”, távolságtartó a témával kapcsolatban. A péntek reggelt egy gyors összeállítással kezdték, hogy a lejáró szerződésű szövetségi kapitány, Erik Hamrén helyére kit kellene kinevezni a válogatott élére. Közülük talán a legnagyobb név – Magyarországról nézve – a Köbenhavntól idén távozott Stale Solbakken. „Az Aranygeneráció még utoljára megvillant, de ez is kevés volt. Az álom véget ért. Most pedig jelentős változások indulhatnak el a 2016-os Európa-bajnokságot és a 2018-as világbajnokságot megjárt csapatnál” – tekintett előre még a csütörtök esti meccsriportjában a DV.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100100ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+6.

  PERC
  Na, ez megvan, köszönet illet mindenkit, aki dolgozott és ügyesen drukkolt, szorított a sikerért.

  90+6.

  PERC

  90+6.

  PERC
  Magyarországon eddig hat mérkőzést vívott a két csapat, a mérleg 5 magyar siker (3–0, 1–0, 3–2, 4–0, 2–1) és 1 vereség (1–2).

  90+6.

  PERC
  ÖSSZEFOGLALÓ, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS, ÖSSZNÉPI ÖRÖMKÖDÉS ITT!

  90+6.

  PERC
  Az indoklás elhangzott már a kezdés előtt: megbűnhődte már…

  90+6.

  PERC
  K-A-T-A-R-Z-I-S! Ennyi…

  90+6.

  PERC
  A 2016-os Eb-n is a 88. percben egyenlítettünk! És akárcsak most, a mieinktől akkor is a csereként beálló Nikolics Nemanjáé volt az utolsó passz a gól előtt.

  90+6.

  PERC
  EB-RENDEZŐ ÉS EB-RÉSZTVEVŐ JÖVŐRE MAGYARORSZÁG!

  90+6.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+5.

  PERC
  Sárga lap Sverrir Ingi Ingasonnak.

  90+5.

  PERC
  Halldórsson és Bjarnason is gyertyát fejel, majd fejen rúgják keményen Könyvest.

  90+5.

  PERC
  Sallai menti Magnússon beadását, de nem messzire, Bödvarsson beadja, Albert Gudmundsson jobbal a léc fölé lő 12 méterről.

  90+4.

  PERC
  Támad Izland, ívelgetnek, beadnak…

  SZOBOSZLAI GÓLJA VIDEÓN ITT!

  90+1.

  PERC
  SZOBOSZLAI DOMINIK A TIZENHATOS ELŐL, KÖZÉPRŐL, JOBBAL A BAL ALSÓ SAROKBA LÖVI A LABDÁT, ÉS AZ EB-RE A MAGYAR VÁLOGATOTTAT! Sigér adta a gólpasszt, előtte irgalmatlan nagyot mentett a jobb alsó előtt Botka. 2–1!

  90+1.

  PERC
  Albert Gudmundsson beadását és Bödvarsson 12 méteres lövését is blokkolják a védők.

  90+1.

  PERC
  Nikolics bal oldali beadását Sallai elé ügyetlenkedik a védők, de éppen elfordult a labdától… Oda a ziccer.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás!

  90.

  PERC
  Lovrencsics beadása nem jó Nikolicsnak.

  89.

  PERC
  NEGO GÓLJA ITT NÉZHETŐ MEG!

  89.

  PERC
  Nikolics passzát Árnason G. Sigurdssonra rúgta, úgy pattant a labda vissza Árnasonra, és onnan Nego elé. Fehérvári összmunka, köszönet Fortuna mellett a Csányi Sándor javaslatát elfogadó UEFÁ-nak is…

  88.

  PERC
  IGEN, ÉLTÜNK IS AZ ESÉLLYEL, LOIC NEGO jobbal a jobb alsóba lő az ötös jobb sarkáról. 1–1!

  87.

  PERC
  Sigurjónsson le, Sverrir Ingi Ingason be, középpályás helyett viharvert bekk.

  87.

  PERC
  KAPTUNK MÉG EGY ESÉLYT! Bödvarsson jobb oldali beadását az ötösről ballal az üres kapu mellé lövi bevetődve Albert Gudmundsson. Na, a futball örök törvényei szerint most mi jön?

  86.

  PERC
  Halldórsson kiüti a kornert, Lovrencsics visszaemeli, Sallai rosszul találja el az ötösön fejjel a labdát!

  85.

  PERC
  Sallai bal oldali beadása kornerre pattan Pálssonról.

  85.

  PERC
  Szoboszlai beadása a kapusé, Negóé a védőké.

  83.

  PERC
  Szalai Ádámnak nagyon nem ment ma, Könyves Norbert váltja. MEGMENTŐ?

  83.

  PERC
  Nagy le, Loic Nego be, szűrőcsere.

  83.

  PERC
  Szoboszlai szögletét elrúgják a lábát visszahúzó Sallai elől.

  82.

  PERC
  Gunnarson lekocog, Ari Skúlason váltja.

  82.

  PERC
  Sallai bal oldali beadása jó, Szalai elé bevetődnek!

  80.

  PERC
  Két perc alatt rájönnek, három méterre fekszik az alapvonaltól. Lemegy… de oldalt. Majd azonnal visszatér.

  79.

  PERC
  Török A.

  79.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  79.

  PERC
  Gunnarssont kell ápolni, nyilván meghúzódott.

  78.

  PERC
  Sallai beadását elvéti középen Szalai Ádám, Lovrencsics beadását elrúgja Ragnar Sigurdsson Szalai Ádám és az ötös elől!

  78.

  PERC
  Szalai Attila okosan kiharcolja a labdát hátul Bödvarsson elől, kirúgás.

  77.

  PERC
  Szoboszlai és Szalai Ádám is harcol, harcol, de ez most kevés.

  77.

  PERC
  Fotók: Szabó M.

  77.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  76.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  76.

  PERC
  Bödvarsson meg eljátssza okosan, hogy ellökte őt Sallai.

  76.

  PERC
  Sallai beadását elharcolják Sigér elől középen.

  75.

  PERC
  Gudmundsson apja… a tízszeres válogatott Gudmundur Benediktsson.

  73.

  PERC
  Szélső és csatár állt be Izland válogatottjába.

  72.

  PERC
  Finnbogason le, Albert Gudmundsson be.

  72.

  PERC
  Jóhann Berg Gudmundsson le, Jón Dadi Bödvarsson be.

  71.

  PERC
  Holendernek nem ment ma, Nikolics Nemanja váltja, szélső helyett ék.

  71.

  PERC
  Marco Rossi kapitányi időszaka alatt a magyar válogatott egyszer tudott hátrányból meccset nyerni, tavaly a horvátok ellen 0–1-ről 2–1-re. Az izlandiak 2019–2020-ban kilenc meccset nyertek meg úgy, hogy ők szerezték meg a vezetést (egy-egy döntetlen és vereség mellett).

  71.

  PERC
  Nagy rosszul helyezkedik, Bjarnasont szereli Lovrencsics, megindul, az izlandi méterekről utánacsúszik, szereli.

  70.

  PERC
  Kifejeli nagy nehezen Orbán. Szoboszlai megindul, szerelik.

  69.

  PERC
  Holender hátul, szereli a Bjarnason indította Jóhann Berg Gudmundssont. Gunnarsson-bedobás jobbról…

  68.

  PERC
  A szöglet rossz, Sigért szerelik, Finnbogason a felezőről is kapura lő. Gulácsi.

  67.

  PERC
  A keresztbefutó Árnason volt az.

  67.

  PERC
  MELLÉ, Sigér passzát Botka a jobb alsó sarok mellé rúgja 16 méterről! Az egyik izlandi is beleért – szöglet.

  65.

  PERC
  Ó, NAGY ÁDÁM… Szalai Ádám Nagy elé gyötri a labdát három védővel megharcolva, a szűrő nekiáll gondolkodni lövés helyett az ötös előtt, nem lő, aztán elesik inkább Árnason előtt. Magnússon felszabadít előle aztán.

  65.

  PERC
  Bjarnason… A 32 éves középpályás jól látja el a védőfeladatait, határozottságát és testi erejét bevetve sok labdát szerez. Támadásépítésben szintén fontos szerep hárul rá, pontos passzokkal játssza át a középpályát. Annak ellenére, hogy klubjában sérülések és formaingadozás miatt legutóbb július 22-én lépett pályára, az izlandi válogatott mind az öt őszi tétmérkőzésén alapember volt.

  64.

  PERC
  Gylfi Sigurdsson beadását középre fejeli Gunnarsson, de takarít Botka esétben is az ötös előtt!

  63.

  PERC
  Szalai Attila kap sárga lapot kezezésért. Jogos.

  63.

  PERC
  Szalai Ádám beadását kifejeli az ötös elől csukamozdulattal Ragnar Sigurdsson.

  62.

  PERC
  Sigér nincs mostanában topformában, de ettől lehet még erőember. Pátkai?

  62.

  PERC
  Zöld-fehér erősítés a piros-fehér-zöld csapatban.

  60.

  PERC
  Kalmár sem okozott csalódást, Sigér Dávid váltja.

  60.

  PERC
  Fiola elfáradt, jól játszott ma, Lovrencsics Gergő váltja.

  60.

  PERC
  Fiola jobb oldali beadása a védőké.

  59.

  PERC
  Török A.

  59.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  59.

  PERC
  Bjarnason volt ék, balszellő ma, már szűrő.

  59.

  PERC
  Szalai Attila szereli szépen a jobb szélen lokomotívként meginduló Pálssont.

  58.

  PERC
  Érdekes, Bjarnason már a 2. percre két perccel többet játszott, mint klubjában, a Bresciában az egész idényben. A Serie B-ben! Ehhez képest remekel, eléri most is Nagy passzát.

  57.

  PERC
  Hopp, Kalmár körömpasszát Sallai ballal a léc fölé emeli kissé balról, 14 méterről. Aztán mérgesen az arcához kap. Önkritika.

  56.

  PERC
  Gylfi Sigurdsson beadását remekül fejeli ki Botka a fejelni akaró Ragnar Sigurdsson elől.

  54.

  PERC
  Sallainak sem megy, ellöki fejes címén a tizenhatos jobb sarka előtt Finnbogasont.

  53.

  PERC
  Szalai a legveszélyesebb csatárunk most…

  53.

  PERC
  FÖLÉ… Szoboszlai sarkazása után kissé balról, 11 méterről Szalai Attila lő ballal kapura, Pálssonról a léc fölé csorog a labda, nem sokkal! Szoboszlai távolija a kapusé aztán.

  51.

  PERC
  Bjarnason most mérges, mert Finnbogason lesre futott Sigurdsson labdájával. Utóbbi kettő helyet cserélt.

  50.

  PERC
  Szoboszlai jobbról ügyesen ad be, Bjarnason meg igen rosszkor ment hátra, mert ő ment a kapu torkában.

  50.

  PERC
  Újraindul a magyar tiki-taka, a csiki-csuki, Kalmár beadását elfejeli Szalai Attila elől Pálsson.

  49.

  PERC
  Nagy passza Finnbogasoné, aki jobbal, 23 méterről Szalai Attilát találja el jobblábas lövésével.

  48.

  PERC
  Szoboszlai nyakon veri Gunnarssont, megússza sárga lap nélkül.

  47.

  PERC
  Holender és Szalai Attila old meg hátul egy nehéz feladatot.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  A magyar válogatott 2015 óta Dánia kivételével találkozott az összes északi együttessel. Az Izland elleni 1–1-et már említettük, Norvégia ellen az Eb-pótselejtezőn két siker (1–0, 2–1), Svédország ellen vereség (0–2), Finnország ellen két győzelem, egy vereség (1–0, 0–1, 2–0), Feröer ellen két győzelem, egy döntetlen (2–1, 0–0, 1–0) a mérleg.

  FÉLIDŐ

  A Puskás Arénában a magyar válogatott eddig egy percig sem játszott előnyben, mind az Uruguay elleni stadionavatón, mind az oroszok elleni mérkőzésen az eredmény után futott.

  FÉLIDŐ

  A Magyarország elleni pótselejtezőre összehívott izlandi keret igen rutinos: kilenc játékosnak van hetvennél, tizenkettőnek ötvennél több válogatottsága, tizenöten elmúltak már 30 évesek. Ebből is látszik, hogy az izlandiak „aranygenerációjának”, a 2016-os Eb-n és a 2018-as vb-n szereplő csapatnak alighanem ez lehet az utolsó nagy dobása. Összehasonlításul: a magyar keretből egyedül Szalai Ádám érte el legalább az 50 válogatottságot (67-nél tart).

  FÉLIDŐ

  Az izlandiak legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésükből háromszor négy vagy több gólt kaptak, Franciaországtól 4–0-ra, Albániától 4–2-re, Belgiumtól 5–1-re kaptak ki. Az idegenbeli szereplés egyébként is az északiak gyenge pontjának számít az utóbbi időben, 2018 óta csak Indonéziát, Andorrát és Moldovát tudták legyőzni vendégként.

  FÉLIDŐ

  Izland az előző öt mérkőzéséből négyet elveszített, igaz, nagyon erős ellenfelekkel (Anglia, Belgium, Dánia) szemben.

  FÉLIDŐ

  Török A.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Ellene elkövetett szabálytalanság (Transfermarkt).

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Pontos passzok aránya.

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Passzok száma.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  A Puskás Arénában eddig mindkét mérkőzését elveszítette a magyar válogatott, Uruguay (1–2) és Oroszország (2–3) ellen. A nemzeti csapat 2016. május 20. óta nem játszott döntetlent hazai pályán, elég szélsőséges a szereplése: 10 győzelem, 10 vereség.

  FÉLIDŐ

  A magyar válogatott veretlen a legutóbbi három mérkőzésén (2 győzelem, 1 döntetlen), hármasnál hosszabb veretlenségi sorozata 2015–2016 óta (a Norvégia elleni pótselejtező, illetve a Horvátország és Elefántcsontpart elleni döntetlenek) nem volt.

  FÉLIDŐ

  Videó: Kleinheislerék éppen öt évvel ezelőtt nyertek az Eb-ért Oslóban. REMÉNY.

  FÉLIDŐ

  Szabó M.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Balogh L.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  Szoboszlai 28 méterről, jobbal kapura lő, a labda az egyik védőről a jobb sarok felé pattan, de odaér Halldórsson!

  45+2.

  PERC
  Gulácsi! Kikapja a jobb alsó elől Gylfi Sigurdsson kemény, 14 méteres, jobblábas lövését!

  45+1.

  PERC
  Bjarnason talán még egy fehér lovat is hozna végső érvként…

  45+1.

  PERC
  Bjarnason szakállát tépve az égre és a földre esküdözik, hogy semmi nem volt.

  45.

  PERC
  Szoboszlait szereli a középpályán Sigurjónsson, a holland spori lefújja. Helyes, vissza a holland-magyar határokat!

  44.

  PERC
  Már 73 százalékban nálunk a labda.

  44.

  PERC
  Sallai lő ballal, 22 méterről Árnasonba.

  43.

  PERC
  Bjarnason nem kap sárga lapot labdaelrúgásért.

  43.

  PERC
  Kontra, a Sigurjónsson indította Jóhann Berg Gudmundssont, aki jobbról, 13 méterről, ballal Gulácsi ölébe lő.

  42.

  PERC
  …a labda átmegy fölöttük, de a jobb felső sarok fölött is!

  41.

  PERC
  …vikinges…

  41.

  PERC
  …jó colos a sorfal…

  41.

  PERC
  …kissé balról, 21 méterről… jobbal…

  41.

  PERC
  Szoboszlai Dominik…

  41.

  PERC
  Pálsson felborítja a tizenhatos bal sarka előtt Kalmárt, éppen jókor, nem tudott kinek passzolni éppen. NA…

  40.

  PERC
  Sallai emel jobbra Fiolának, kissé széles, befutja, Botka, Sallai… Nagy.

  40.

  PERC
  De 6:6 a kapura lövések aránya.

  40.

  PERC
  71 százalékban nálunk a labda, a passzaink 82 százaléka pontos, Izland mutatója 65 százalék.

  39.

  PERC
  A kapus anno Lionel Messivel is kibabrált.

  38.

  PERC
  A védő Szalai passza után az ék Szalai elől ment lábbal Halldórsson.

  37.

  PERC
  Elindulnak melegíteni a magyar cserék, Holender löki közben a felezőnél Jóhann Berg Gudmundssont.

  36.

  PERC
  Szalai Ádám ballal okosan pörget Sallai és az ötös elé a tizenhatosról, de kilép a veterán izlandi kapus!

  35.

  PERC
  Ez sincs bent, Botka passzát Holender ballal feladja a kapusnak egy jó csel után, az ötös bal sarka elől. Kapuscsemege.

  34.

  PERC
  A magyar válogatott 2018. március 27. (Magyarország–Skócia 0–1) óta mindegyik hazai mérkőzésén betalált, a sorozat 10 meccs óta tart.

  34.

  PERC
  Hah, Kalmár passzát Sallai gyengén lövi el ballal 22 méterről, középről a bal alsó felé, elkapja a labdát a vetődő Halldórsson kapus.

  33.

  PERC
  Sajnos egyelőre éppen a bal oldali védekezésünkkel akadnak problémák. A nemzetközi szinten nem elég rutinos Szalai Attilának és az alapvetően inkább a támadásban erősebb Holender Filipnek alaposan meggyűlik a baja Gylfi Sigurdssonnal és Jóhann Berg Gudmundssonnal.

  32.

  PERC
  Török A.

  32.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  32.

  PERC
  Nagy labdát szerez, de Szalai Ádám passza rossz a nekiiramodó Kalmárnak.

  30.

  PERC
  Gylfi Sigurdsson beadását kiöklözi szépen az ötös bal sarka elől Gulácsi.

  30.

  PERC
  HEJJ, micsoda mentés! Finnbogason ad be jobbról a jobb sarok elé, Bjarnason gólra éhesen már kapura bólintana, amikor érkezik a bevetődő Botka jobb lába!

  28.

  PERC
  A párharc gólkirálya magyar részről Gera Zoltán és Vincze István (3 találat), izlandi részről Eidur Gudjohnsen (2 gól). A Gudjohnseneknek három góljuk van a magyar csapat ellen, mivel az apa, Arnór Gudjohnsen és a fiú, Eidur Gudjohnsen is betalált a mieinknek. Apa és fia 1996-ban egy mérkőzésen egyaránt pályán volt – Észtország ellen egymást váltották, ez egyedülálló dolog a válogatott futball világtörténetében.

  27.

  PERC
  Amióta Willi Orbán bemutatkozott a magyar válogatottban (2018. október 12., Görögország–Magyarország 1–0), négy gólt szerzett. Ebben az időszakban csak Szalai Ádám (6 gól) volt eredményesebb a középhátvédnél, 2019–2020-ban pedig Orbán a házi gólkirály!

  27.

  PERC
  Szoboszlai újabb távoli ívelését a kapu mögé fejeli 12 méterről Botka.

  25.

  PERC
  Finnbogason 11 méterről kapura fejelhet, a jobb sarok előtt fogja a labdát a vetődő Gulácsi! Aki vérprofi, már túl is tette magát a hibáján.

  24.

  PERC
  Fiola adhat be jobbról egy ravaszan egyszerű szabadrúgás után, de közbelép Finnbogason.

  23.

  PERC
  Jóhann Berg Gudmundsson beadását hét méterről, balról kapura fejeli Bjarnason, de ezt könnyedén fogja maga előtt Gulácsi.

  22.

  PERC
  HELYZET! Szoboszlai jobbról jobbal remekül ad középre, Orbán az ötös jobb sarka elől a kapushoz csúsztatja fejjel a labdát!

  22.

  PERC
  Magnússon szereli ismét Sallait, rá is esik. Szoboszlai ívelését kapura fejeli Sallai hét méterről, de ment az ötösön a keresztúlfutó Árnason!

  21.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  19.

  PERC
  Kis szöglet, Kalmár beadása pontatlan aztán.

  19.

  PERC
  Fiola kioszt egy kötényt, jó a passz Sallai elé, de szerel Magnússon. A bedobás után Szalai Ádám kiharcol egy kornert.

  17.

  PERC
  Holender lő jobbal a kapus ölébe a tizenhatos előteréből.

  17.

  PERC
  Formáját (3–1–1) nézve a magyar válogatott önbizalommal várhatja az északiak elleni sorsdöntő találkozót – viszont az előző öt hazai meccs eredményét tekintve (2–0–3) már van ok az aggodalomra. Igaz, az izlandiak nem a legjobb előjelekkel jönnek Budapestre. Az NL A-ligájában „edződő” vendégek előző öt tétmeccsükből négyet is elveszítettek, egyedül az Eb-pótselejtezőn tudtak nyerni, Reykjavíkban verték meg a románokat. A két fél ebben az évezredben ötször találkozott egymással, a mérleg nyelve (4–1–0) erősen a mieink felé billen. Magyarország–Izland 2011 (felk. mérk.): 4–0, 2016 (Eb, csoportkör): 1–1.

  16.

  PERC
  Gulácsi higgadtan old meg lábbal hátul egy nehéz helyzetet.

  16.

  PERC
  Szalai Attila emel Sallai elé, de les, és egyébként sem volt jó az indítás.

  15.

  PERC
  Szép támadás, Botka menti az ötösön Jóhann Berg Gudmundsson beadását, suta, de csoda hasznos mozdulattal!

  14.

  PERC
  Halldórsson indítása Gulácsié.

  13.

  PERC
  Szabó M.

  12.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  12.

  PERC
  GÓLVIDEÓ ITT!

  12.

  PERC
  Éppen csapatunk talán legstabilabb tagja volt mostanában Gulácsi.

  11.

  PERC
  GÓL!!! Sigurdsson (0–1)

  11.

  PERC
  Ó, NEM IGAZ, GULÁCSI. GYLFI SIGURDSSON jobbal 20 méterről éppen Gulácsi fölé ível, kapusunk meg akarja fogni a labdát a léc alatt, ehelyett beüti azt saját maga mögé. KAPUSSORS… 0–1!

  11.

  PERC
  Holender és Orbán összezár a tizenhatos jobb sarka és Jóhann Berg Gudmundsson előtt, szabadrúgás. Holendernek nem kellett volna lökni, Orbán simán elrúgta volna a labdát az izlandi elől!

  9.

  PERC
  Sallai ívelése rossz középre Szalainak.

  9.

  PERC
  Ahogy az várható volt, jól látszik is: a vonalban helyezkedő Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila belső védőhármas mellé védekezésben Fiola Attila zár vissza. Ilyenkor négyvédőssé változik a felállás, a bal oldalra tolódik Szalai Attila, míg Holender Filip valamivel előrébb játszik. Tőle alighanem jobban várhatjuk, hogy fellép a támadásokhoz, mint a jobb oldalon Fiolától.

  7.

  PERC
  Orbán ment fejjel Bjarnason elől, aki a biztonság kedvéért nyakon veri védőnket.

  7.

  PERC
  Az UEFA is leborult a Puskás-stadion előtt… Hát ha még nem lenne ez a fránya koronavírus…

  5.

  PERC
  Kontra, Gylfi Sigurdsson felrúgja Szoboszlait a felezőnél, sárga lap.

  5.

  PERC
  Gylfi Sigurdsson adja be balról jobbal, miután Bjarnason szóbeli figyelmeztetést kap. Jó a beadás, Pálsson öt méterről Gulácsi ölébe fejel! KIMARAD!

  4.

  PERC
  Orbán ment egy ívelést, gigabedobás jön. Gunnarsson beadobását eléri fejjel Ragnar, Fiola meg ad egy kornert az ellenfélnek.

  2.

  PERC
  A széleken képviselteti magát ma az NB I.

  1.

  PERC
  Bjarnason szabadrúgását elméri Holender, de kisegíti azonnal Botka.

  1.

  PERC
  Sallai nagyot rúg Gunnarssonba a 10. másodpercben. Átérezte.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink tiszta fehérben, a vendégek tiszta kékben.

  Nagyon furcsa, hogy négy nappal ezelőtt még úgy volt, hogy 20 ezer ember lesz itt a lelátókon, most meg a hangszórókból játszott inkább halk, mint hangos zenét leszámítva síri csend honol.

  Jó lesz vigyázni vele, mert öt válogatott gólja mindegyikét tétmeccsen szerezte: a törökök ellen kétszer (2020-as Eb-selejtező), a finnek (2018-as vb-selejtező), az angolok (Euro 2016) és a csehek (Euro 2016-selejtező) ellen egyszer volt eredményes.

  Sigurdsson öt gólt szerzett a nemzeti csapatban, az egyiket éppenséggel a 2016-os Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a végül 2−1-re legyőzött angolok ellen.„Akkor sem érdekelt különösebben, hogy én szereztem a gólt, és most sem érdekel. Nekem az a fontos, hogy a csapat nyerjen. De azt tudom, hogy az angolok megtanulták a nevemet, mondjuk nem is nehéz kimondani” − nyilatkozta szeptemberben a Daily Mailnek.

  Kilencvenhetedik válogatott fellépése ez Ragnar Sigurdssonnak, az izlandiak sziklaszilárd középhátvédjének. A válogatott fellépések számában második helyen áll hazája örökrangsorában a dán FC Köbenhavnban légióskodó, 34 esztendős futballista, és elérhető közelségben van a listavezető Rúnar Kristinssonhoz (1987−2004), aki mindeddig egyedüliként jutott el legalább száz válogatottságig (104).

  Ha már a múlt… Egy Sallai már lőtt gólt Izlandnak!

  Björn Kuipers napjaink egyik legjobb bírója: többek között vezetett a 2011-es európai Szuperkupa-találkozón, a 2013-as és 2018-as Európa-liga-döntőben, a 2013-as Konföderációs Kupa-fináléban és a 2014-es Bajnokok Ligája-döntőben. Szerepelt a 2014-es és a 2018-as világbajnokságon, emellett a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságon is. A labdarúgás iránti szeretetét játékvezető édesapjától örökölte, és feleségének nagyapja, Andries van Leeuwen is nemzetközi szinten tevékenykedett. A játékvezető egyébként sikeres üzletember: szupermarket-tulajdonosként a vagyona átlépte a 12 millió eurót 2018-ban, és azóta fodrászszalonok nyitásával terjeszkedik Hollandiában. Hobbijai között szerepel az autóversenyzés, kedveli a Formula–1-et, 2018-ban szponzorként támogatta honfitársát, Max Verstappent.

  A legutóbbi magyarországi fellépése nem is olyan régi: szeptemberben Björn Kuipers vezetett a Ferencvárosnak a BL-rájátszás hazai visszavágóján a Molde ellen (0–0, NS-osztályzat: 9). 2007-ben a Honvédnak bíráskodott a Hamburg elleni hazai UEFA-kupa-selejtezőn (0–0, lapunk 4-est adott neki, mert a kispestiek egy tizenegyest és egy kiállítást biztosan számonkérhettek rajta). 2008-ban ugyancsak a Honvédnak vezetett – idegenben – a Sturm Graz ellen az Intertotó-kupában (0–0), 2009-ben pedig a Puskás-stadionban fújt a Debrecen–Liverpool BL-csoportmeccsen, s már akkor Sander van Roekel volt az egyik segítője (0–1, NS-értékelés: 7, mert „rengeteg hibát követett el.

  A 47 esztendős játékvezető eddig két alkalommal vezetett a magyar válogatottnak, mindkétszer vb-selejtezőn. Először 2009 márciusában az albánok 1–0-s idegenbeli legyőzésekor (lapunk tudósítójától 7-es osztályzatot kapott, mondván: a második félidőben adhatott volna egy tizenegyest a javunkra, ám úgy vélte, Torghelle Sándor átugorhatta volna Isli Hidit), majd 2016 októberében a Svájc elleni 3–2-es hazai vereség során (5-öst kapott a Nemzeti Sporttól, mert „következetlenül bíráskodott, mezhúzásért s néhány durvább szabálytalanságért nem adott sárga lapot, ugyanakkor a 80. percben Blerim Dzemaili megmozdulásáért büntetett, csakhogy hasonló szabálytalanság számtalan volt a mérkőzésen. Németh Krisztián buktatásáért nem ítélt tizenegyest.”).

  A holland Björn Kuipers vezeti a várva várt összecsapást – munkáját két honfitársa, Sander van Roekel és Erwin Zeinstra segíti az oldalvonalak mellől, s a videobírót is hollandok kezelik.

  „Reálisan látom a helyzetem, szerintem másodedzőként veszik a legnagyobb hasznomat. S ha valami jól működik, azon felesleges változtatni, nemde?”
  Cosimo Inguscio még tavaly szeptemberben nyilatkozta ezt lapunkban. Marco Rossi segítőjét akkor azzal kapcsolatban is faggattuk, hogy két ízben azért megesett, hogy változtatni kellett: a „főnök” távollétében megbízott kapitánnyá lépett elő. Ráadásul megtette, amit megkövetelt a haza: 2018. november 15-én, az Észtország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés, majd 2019. június 11-én, a Wales elleni Európa-bajnoki selejtező lefújását követően is győzelemnek örülhetett. A 2–0-s és az 1–0-s győzelem kapcsán az ominózus interjúban elmondta, hogy „…azon a két mérkőzésen nagyobb felelősség volt rajtam, mint máskor, de a meccs előtti napokban mindent tisztáztunk. Ebből következően nyugodt voltam, menet közben csupán arra kellett figyelnem, hogy jól reagáljak bizonyos szituációkra. Azt sem tagadom, hogy bár igyekeztem higgadtságot árasztani, érzelmekben dús pillanatokban volt részem. Megérintett, egyúttal óriási büszkeséggel töltött el, hogy azon a két napon én irányíthattam Magyarország válogatottját. Jóllehet bízom benne, hogy a jövőben erre nem kerül sor, mert mégiscsak úgy az igazi, ha Marco a csapat mellett van.”

  A válogatott szerda esti telki edzését Cosimo Inguscio felügyelte, míg Marco Rossi egy erkélyről figyelte a csapatot.

  Fotó: Török Attila

  Fotó: NPT.

  Nincs elérhető leírás.

  Orbán Viktor is jobbulást kívánt Marco Rossinak, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, és sok sikert kívánt a válogatottnak a mérkőzésre. A Nemzeti Sport Online a Facebook-oldalán közvetítette az MLSZ online sajtótájékoztatóját, Magyarország miniszterelnöke ezen a felületen hozzászólásban biztosította a nemzeti csapatot támogatásáról: „Get well soon! Forza, Mister! Hajrá , magyarok!”.

  Kellemetlen idő a stadionban, 5 Celsius-fok, ködszitálás. Nekünk hazai pálya, nekik hazai idő.

  „Izland kis ország, hullámokban jönnek a tehetségek, nem egyszerre, de az utánpótlás-válogatottak jól teljesítenek, engem svédként lenyűgöz, hogy ilyen jó labdarúgókat nevel az ország, de nemcsak a futballt, hanem a kézilabdát is említhetjük. Én sem gondolom, hogy ez lehet az utolsó dobása ennek a generációnak, van, akinek talán igen, de amíg a csapat éhes a sikerre, lehet folytatás, és azt látom a játékosokon, hogy még éhesek, vannak céljaik” – tette hozzá Hamrén.

  „Természetesen emlékszem a 2016-os Eb-meccsre. A magyarok sokat birtokolták a labdát, nem tudtuk irányítani a találkozót. Tisztában vagyunk azzal, hogy most is nehéz meccs vár ránk – reagált Gunnarsson a Nemzeti Sport kérdésére. – Az ilyen ki-ki meccseken az dönthet, ki hibázik kevesebbet.”

  Az izlandiak szövetségi kapitánya, Erik Hamrén kérdésre válaszolva először Marco Rossi pozitív vírustesztjét érintette, majd a zárt kapuról és a magyar csapatról is szót ejtett.

  „Természetesen sajnálom Marco Rossit. Ez nagyon nehéz szituáció az egész világban, de a meccsre kell összpontosítanunk. Jó lenne kezet fogni vele, de ez elmarad, minden jót kívánok neki. Nem sokat számít, hogy nem lesznek nézők. Ehhez mostanra mindenkinek hozzá kellett szoknia, Románia ellen ötvenkilenc néző előtt játszottunk. Kemény ellenfélre számítunk, Bulgária ellen Magyarország megmutatta az erejét” – fogalmazott Hamrén, akivel Aron Gunnarsson is egyetértett. A középpályás négy évvel ezelőtt már játszott Magyarország ellen az Európa-bajnokságon.

  „Úgy gondolom, Izland nagyon jó csapat, fizikailag rendkívül erős játékosokkal. Fel kell vennünk velük a harcot, a csapategységünkkel, az egyéni kvalitásunkkal föléjük kell tudnunk kerekedni.”

  „A szervezettség és a csapategység volt az októberi sikerek kulcsa. Ezen az úton szeretnénk tovább járni” – mondta Szalai Attila, aki Szófiában a Bulgária elleni pótselejtezőn, majd az azt követő szerbiai és oroszországi Nemzetek Ligája-meccsen is kezdő volt.

  „Nemcsak nekem, a társaimnak is ez lehet majd a legfontosabb mérkőzésük. Tényleg nagyon készülünk erre a mérkőzésre, és reméljük, hogy sikerrel hagyhatjuk el a pályát csütörtök este” – reagált a kérdésre, hogy pályafutása legfontosabb mérkőzése vár-e rá Izland ellen.

  Sallai Roland szerint sajnálatos, hogy a vírushelyzet miatt úgy alakult, nem lehetnek nézők a meccsen, ugyanakkor reméli, „a tévékészülékeken keresztül is örömöt csalhatnak” majd a drukkerek arcára. „A szurkolók azok, akik mindig tizenkettedik játékosként ott vannak mögöttünk a nehéz pillanatokban is. Most sajnos nem lehetnek. Nem lesz így egyszerűbb a mérkőzés.”

  A kapitány arról is beszélt, úgy alakította ki a keretet, hogy felkészültek legyenek egy esetleges vírusfertőzésre, vagy a későbbi eltiltásokra, ezért Kleinheisler László kimaradása nem viseli meg a csapatot.

  „Persze örültem volna, ha Laci itt van, de sajnos ez nem valósulhatott meg. Azt gondolom, hasonló okai vannak, mint az én távolmaradásomnak. De ezzel nem akarom a két szituációt párhuzamba állítani. Egy játékos, aki ott van a pályán mindig fontosabb, mint az edző, aki ott ül a kispadon vagy sem.”

  „Ami Nagy Ádámot illeti, ha látták, az elmúlt két hétben hogyan játszott a Bristol City keretében, láthatták, hogy a csapata hiába van nehéz helyzetben, Ádám jól játszott. Semmi kétely sincs vele kapcsolatban jogosan. Jó fizikai állapotban van. Ami Szalait illeti. Tény, hogy nem szerepeltetik, de jó állapotban van. Vannak kritikus pontok, amelyekben nagyon fontos lesz. A technikai stáb is hiányt szenved majd, kell valaki olyan a pályán, aki a lelki erejével képes a pályán vezető szerepet betölteni. Egyszerűen túl fontos személyiség ahhoz, hogy ne játszassam. Ha bárki bírálni akar emiatt, kevésbé érdekel. Sok szempontot kell mérlegelnem, amikor eldöntöm, hogy egy játékos kezd-e vagy sem. A mentális készségek a legfontosabbak. Ami a technikai kérdést illeti. Nem látok olyan éket, akit pályára lehetne küldeni a helyén nemzetközi szinten. Ahogy átveszi és fedezi a labdákat, olyan a magyar felhozatalban nem igazán van. Több kritikát kaptam, amikor a bolgárok ellen játszattam. Nézzék vissza a mérkőzést! Az első két találatunkban nagy szerepe volt. Én háromszázhatvan fokos körben nézem, vizsgálom a játékosokat. Nem kell, hogy a döntéseim mindenkinek tetszenek. De amíg a szövetség és a szurkolók bizalmát élvezem, addig maradok, és így lesz.”

  „Az elmúlt napokban többször is a lelkükre kötöttem, egyedül arra figyeljenek, amilyen tanácsokat adtunk nekik taktikai, fizikai szempontból. Ne hagyják magukat elterelni, sem a meccs jelentőségével, sem a körülményekkel. Hangsúlyoztam számukra, ha végig koncentrálnak, ha a pályán fejben és fizikailag is végig odateszik magukat, akkor jó esélyeink vannak csütörtök este” – mondta Marco Rossi a meccs előtt.

  Az izlandiak egyszerűen, ugyanakkor nagyon hatékonyan futballoznak, s mivel a válogatott magja hosszú évek óta ugyanaz, már-már olyan összeszokottak, mint egy klubcsapat. Mérkőzéseiken jellemzően 4–4–2-es felállásban lépnek pályára, és az északi nemzetektől eltérően nem rúgják fel a labdát valamelyik támadónak, aki bevárja a társait, hanem rövid, gyors passzokkal jutnak előre. Játékosaik fizikailag és mentálisan erősek, labdakihozataloknál bátran vállalják a kockázatot. Kapusuk nyomás alatt is próbálja megjátszani a labdát, védőiket szintén nehéz zavarba hozni.

  Mindenekelőtt érdemes leszögezni: az izlandi válogatott jóval erősebb Magyarország októberi pótselejtezős ellenfelénél, Bulgáriánál. A Nemzetek Ligájában mindkét alkalommal a legmagasabb divízióba kapott besorolást, és ugyan valamennyi mérkőzésén vereséget szenvedett, Európa legjobb nemzeti csapatai ellen lépett pályára, hozzászokott a ritmushoz, és ez nem múlt el nyomtalanul a játékán. Ezt bizonyítja, hogy a Románia elleni, 2–1-es győzelemmel záruló pótselejtező első félidejében Izland szinte „leradírozta” ellenfelét a pályáról, és az Everton klasszisa, Gylfi Sigurdsson duplájával gyorsan eldöntötte a továbbjutás kérdését.

  Magyar–izlandi: íme, Erik Hamrén csúcsra járatott gépezete – elemzés.

  Lesen vagyunk: Budapestről Budapestre.

  Meglehetősen hosszúra nyúló, több mint két éve kezdődő vetélkedés zárul le csütörtökön a Magyarország–Izland pótselejtezővel. 2018. szeptember 8-án, a Finnország elleni idegenbeli mérkőzéssel kezdődött az a mérkőzéssorozat, amelynek végső célja a 2020-as, a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Európa-bajnoki részvétel kiharcolása. Lássuk a magyar válogatott útját, és idézzük fel a görög Vaszilisz Lambropulosz Észtország elleni öngólját, amely nélkül a magyar válogatott nem játszhatna Izland ellen…

  Győzni kell! – Pór Károly publicisztikája.

  Hajrá, magyarok! – Vincze András jegyzete.

  De mi telve vagyunk önbizalommal!

  Nem lesz telt ház…

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–IZLAND EB-RŐL DÖNTŐ LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső