2020.XI.4. BL-csoportkör: Ferencváros – Juventus: 1-4

Érvényesült a papírforma, három góllal kikapott az FTC a Juvétól

C. Ronaldo nem lőtt gólt, de Morata duplázni tudott, majd a legvégén Boli szépített.
A Juventus 4–1-re győzött a Ferencváros vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája szerda esti csoportmérkőzésén a Puskás Arénában.

Nyilatkozatok:

A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov azzal kezdte: nagy megtiszteltetés számára, hogy Magyarországot és a Ferencvárost képviselheti a BL-ben.

„Ez egyfajta felelősség is, de úgy látom, készen állunk arra, hogy jó meccset játszunk. Örülök, hogy végre szurkolók is lesznek a mérkőzésen. Ha megnézzük ezeknek a csapatoknak a költségvetését, akkor az a fontos, hogy versenyképesek tudjunk lenni. A Kijev elleni mérkőzésnek főleg a második félideje önbizalmat adhat nekünk. Ebben az időszakban négy komoly meccsünk van, a Fehérvár elleni találkozó előtt két napot pihenhettünk, úgyhogy az egyik legfontosabb ilyenkor a regeneráció.”

Az ukrán tréner kijelentette: fizikailag jó állapotban van csapata.

„Mindenki szeretné kipróbálni magát olyan játékosok ellen, mint Messi és Ronaldo. Remélem, hogy utóbbi a pályán is ott lesz.”

Ugyanakkor hozzátette: nem készültek külön a portugál világsztárra.

„A játékosok felkészültek az ellenfélre, ismerik az erősségeiket. Mindegy, hogy Ronaldo, Dybala vagy Morata van a pályán, mindenki topjátékos. A Juventust nemcsak a nevek viszik előre, hanem csapatként működik.”

Rebrov játékosként szerzett gólt a BL-ben a Juventus ellen – erről, illetve az ellenfél vezetőedzőjéről, Andrea Pirlóról kérdezte őt a Nemzeti Sport.

„Az az egy gól nem mérvadó, ráadásul ki is kaptunk azon a mérkőzésen. Pirlo a világ egyik legjobb játékosa volt, és edzőként is friss szemléletet hozott a futballba. Ismerem az irányelveket, melyek mentén dolgozik, van víziója a futballról, és jó a játékosállománya is, ezek alapján szép jövő áll előtte.”

A Juventus vezetőedzője, Andrea Pirlo is megjegyezte, mennyire tetszik neki a magyar főváros.

„Voltam már itt több alkalommal, játszottam is itt, mindig örömmel emlékszem vissza. A szép emlékhez nyilván kell a győzelem, remélem, ez holnap is meglesz.

Kijelentette: még ha rotáció lesz is, csapata taktikai felállása biztos nem változik az FTC ellen.

„Elemeztük a Ferencvárost, jól játszik, nem érdemtelenül van itt. A hazaiak a Dinamo Kijev ellen is erősek voltak, jó a védelmük, gyorsak a csatáraik és a szélsőik, gyorsak az ellentámadásaik. Tisztelnünk kell az ellenfelüket.”

Végül ő is elmondta: nagy élmény lesz számukra, hogy újra közönség előtt szerepelhetnek.

„Sokkal jobb lesz így játszani, hiszen ad egy motivációt, amikor hallod, ahogy biztatnak, főleg támadás közben. Ez nagyon sokat segít, még akkor is, ha nem a mi szurkolóink lesznek itt.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, G-csoport, 3. forduló:

Ferencváros — Juventus: 1-4 (0-1)
Budapest, Puskás Aréna, 21:00. ~20.000 néző.
Vezette: Orel Grinfeld (asszisztensek: Hassan, Yarkoni; tartalékjv.: Leibovitz – izraeliek; VAR: Dankert; VAR asszisztens: Osmers – németek)

Ferencváros: Dibusz — Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Botka (Heister, 68.) — Haratin — Sigér, Somália — Zubkov (Uzuni, 80.), Isael (Boli, 73.), Nguen (Mak, 73.)
kispad: Szécsi G., Őri, Frimpong, Kovacevic, Baturina
vezetőedző: Szerhij Rebrov

Juventus: Szczesny — Cuadrado (Frabotta, 76.), Bonucci, Chiellini, Danilo — Ramsey (McKennie, 53.), Arthur (Bentancur, 46.), Rabiot, Chiesa (Bernardeschi, 76.) — Morata (Dybala, 67.), C. Ronaldo
kispad: Pinsoglio, Buffon, Portanova, Kulusevski, Riccio
vezetőedző: Andrea Pirlo

Gól: Boli (90.) illetve Morata (7., 60.), Dybala (73.), Dvali (81. – öngól)
Sárga lap: Botka (19.)

Az arénában halk morajlás hallatszott. Amint a két vezetőedző, Szerhij Rebrov és Andrea Pirlo gyakorlatilag egyszerre bukkant elő a játékoskijáró felől, a szurkolók ovációban törtek ki – és ezúttal az FTC vezetőedzője kapta a nagyobb tapsot.

A ferencvárosi ultrák a kapu mögött emlékezetes élőképpel köszöntötték a futballistákat, s belekezdtek a szűnni nem akaró buzdításba. Az sem zavarta őket, hogy a Juventus nem finomkodott, és Álvaro Morata révén már a 7.percben megszerezte a vezetést. Olyan kezdés volt ez, amit mindenképpen szeretett volna elkerülni a magyar együttes, a korai gól nem csak a taktikának, a lelkeknek sem tett jót. Senki sem várta a Ferencvárostól, hogy mezőnyben is hasonló arányban birtokolja a labdát, mint a Juve sztárjai, de a korai találat megalapozta az est hátralévő részét. Az olaszok kapujáig az FTC tíz perc alatt sem jutott el, ellenben a vendégek háromszor próbálkoztak.

Szerhij Rebrov szokásához híven ezúttal is megkeverte a kártyalapokat: a védelem tengelyébe Miha Blazic mellé Lasha Dvali került be, a hírek szerint a hátvédsor egyik legmegbízhatóbb tagja, Adnan Kovacevic sérülése miatt csak a kispadra tudott leülni. A védelem bal oldalán Botka Endre szerepeltetése is meglepő volt, hiszen ott addig rendre Eldar Civic vagy Marcel Heister futballozott, most egyikőjük sem volt a kezdőben. A rossz indítás után az ukrán szakember lehetett az idegesebb, mégis kollégája, Andrea Pirlo álldogált közelebb az oldalvonalhoz, a korábbi zseniális futballista hol zsebre dugta kezeit, hol karmester módjára irányított.

A Juventus portugál sztárja, Cristiano Ronaldo – a várakozásoknak megfelelően – a kétcsatáros rendszerben Alváro Morata párjaként futballozott elöl, a spanyol jobbról, az ötszörös Aranylabdás balról indult Dibusz Dénes kapuja irányába. A portugál támadó a legtöbbet Miha Blaziccal találkozott a pályán, a két játékos gyűrte, gyömöszölte egymást, a szlovén védő az első félidőben egy ízben mesteri becsúszással tisztázott az utolsó pillanatban.

Eddig is tudtuk, de most saját szemünkkel is láthattuk, Cristiano Ronaldo igazi vezér a pályán. Ha kellett, leüvöltötte a tétovázó torinói védők fejét, ha kellett, biztatott. Amikor Federico Chiesa kihagyta az általa tökéletesen lekészített labdát, a portugál zseni odament hozzá, vállon veregette, és jelezte neki: gyerünk tovább!

A korai gól után a Ferencváros játéka nem esett szét, a zöld-fehérek szervezettek maradtak. Az első komolyabb lövésre a 20. percig kellett várni, akkor Tokmac Nguen küldte a labdát a kapu mellé. Az első félidő legnagyobb hazai helyzetét Olekszandr Zubkov hagyta ki. Hogy a ferencvárosi futballisták nem ijedősek, mutatta, volt olyan szituáció, amikor a saját tizenhatosukon belül háromszögeztek, rizikós vállalkozás volt, de a publikum tapssal jutalmazta a bátorságot.

Az egygólos előny nem tehette magabiztossá a Juventust, ám elnézve a második félidő első perceit, az olaszok egyáltalán nem sürgették a játékot. A vendégek birtokolták ugyan többet a labdát, diktálták a tempót, de az is érezhető volt, nem adnak ki mindent magukból. A Ferencváros többször is meglódulhatott volna a Juventus-kapu irányába, ám a játékosok ezúttal kissé bátortalanul kezdeményeztek. Támadásban ezúttal egyértelműen hiányzott az a plusz, ami eddig jellemző volt a magyar bajnokra, akár a Barcelona elleni idegenbeli 5–1-s vereség alkalmával is, sőt az olaszok ellen mintha nem lett volna meg a kellő csibészség. Olekszandr Zubkov többször is rágyorsított (volna) a kapura, csakhogy közben elhagyta a labdát. Olyan technikai hibák voltak ezek, amelyeket eddig nemigen láttunk a Ferencvárostól.

A Juventus aztán Alváro Morata második góljával lezárta az este legfőbb kérdését, Cristiano Ronaldo pedig akkor került leginkább helyzetbe, amikor Sigér Dávid rosszul passzolt hátrafelé, a portugál pedig lecsapott rá. A találkozó hajrájában mindkét vezetőedző elkezdett cserélgetni, beállt az argentin válogatott Paulo Dybala is, aki Cristiano Ronaldo ékpárjaként rohamozott.

Ami kellemetlen, hogy a Ferencváros – Dibusz Dénes rossz megmozdulásai után – gólokat is ajándékozott az olasz csapatnak, úgyhogy az összegzés úgy szólhat ezúttal, hogy a zöld-fehérek önmagukhoz képest gyengébb teljesítményt nyújtottak (igaz, Franck Boli megszerezte a szépítő gólt), s most nagyon is kiütközött, hogy a Bajnokok Ligája valóban más kávéház, s az is, hogy a Juventus Európa, sőt a világ legjobb csapatai közé tartozik.

A BL-ben legközelebb ugyancsak a Juventus következik: a Ferencvárosnak november 24-én Torinóban van jelenése.

A csoport másik mérkőzésén: FC Barcelona–Dinamo Kijev 2–1 (Messi 5. – 11-esből, Piqué 65., ill. Cihankov 75.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. FC Barcelona 3 3 0 0 9–2 +7 9
2. Juventus 3 2 0 1 6–3 +3 6
3. Dinamo Kijev 3 0 1 2 3–6 –3 1
4. FERENCVÁROS 3 0 1 2 4–11 –7 1

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

„Elégedettek vagyunk az eredménnyel, bár játszhattunk volna sokkal jobban is. Sok hibát követtünk el, talán azért, mert kicsit könnyelművé váltunk, miután a győzelmünk már biztossá vált” – kezdte Andrea Pirlo, a Juventus vezetőedzője.

„Rengeteget beszélgetek a játékosaimmal, de a döntéseket ők hozzák meg a pályán. Ezen az estén néhány alkalommal nem választottunk jó megoldást, különösen a kapu előtt. Néha muszáj kevésbé egoistának lenned, és amikor lehetőséged nyílik rá, lezárni a mérkőzést” – idézi az UEFA hivatalos honlapja a Juve trénerét, aki a szünetben lecserélt, igen halovány teljesítményt nyújtó Arthurra is kitért.

„A mérkőzés kezdetétől nem volt jól, betegnek érezte magát és hányingere volt. Gondjai akadtak a légzéssel és a futással is. Már húsz perc után le akartuk cserélni, de szerette volna végigjátszani az első félidőt.”

A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov szomorúnak érezte magát az eredmény miatt.

„Nem ezt érdemeltük. Jól dolgoztunk, főleg az első félidőben. Akárcsak a Barcelona ellen, nem a végeredménnyel vagyok elégedetlen, hanem az utolsó két kapott góllal. Voltak hibáink, ez ilyenkor benne van. Adok egy alapvető stratégiát a csapatnak, de azt nem én mondom nekik, hogy folyamatosan passzoljanak vissza Dénesnek. Nyilván a játékosaink fáradtak, a Juventus jó csapat, csak emiatt a két gól miatt vagyok bosszús.”

Sigér Dávid arról beszélt, hogy a pályán is érezte: magasabb színvonalon futballozó ellenféllel találkoztak.

„Ha csak egy méterrel is elcsúszol, rögtön kihasználják. Azt éreztem, bárcsak sokkal több ilyen meccset játszanánk, mert rengeteg fejlődési lehetőség van ebben. Kijött a különbség, de nem voltak ennyivel jobbak szerintem.

A hangulatot firtató kérdésre válaszolva elmondta: először játszhatott nézők előtt a Puskás Arénában.

„Ha valaki nem mondja meg, hogy nincs telt ház, akkor lehet, nem is tudtam volna. Sokszor akkora hangzavar volt, hogy a mellettem lévő játékosnak nem tudtam utasítást adni, mert nem hallotta, úgyhogy elég jó az atmoszférája ennek a stadionnak.”

Rebrov is hozzászólt a témához:

„Ha látták volna a játékosokat az öltözőben: mind olyan csalódottak voltak, mintha döntőt vesztettek volna. Azért, mert a szurkolóink előtt nem tudták a legjobb formájukat hozni. Nagyon jó a stadion atmoszférája, remélem, sokszor játszhatunk még itt, remélhetőleg a BL-ben.”

Franck Boli: „Nagyszerű, hogy velünk lehettek a szurkolók. Ez egy olyan mérkőzés volt, amit nem látunk minden nap, minden idényben. Harcoltunk, de ez bonyolult volt, próbáltunk védekezni, a Juventus birtokolta többet a labdát. Így, hogy ők vezettek, nem volt könnyű. De nagyon örülök, hogy sikerült így is gólt szerezni” – mondta az M4-nek a második félidőben beszállt, majd a 90. percben szépítő Franck Boli már a Juventus mezébe bújva.

BL: az olasz média „lapos, puha” Ferencvárosról ír

Mint beszámoltunk róla, a labdarúgó Bajnokok Ligája 3. fordulójának szerdai játéknapján a Juventus 4–1-re győzött a Ferencváros vendégeként. Az összecsapás másnapján az olasz média a torinói csapat gólszerzőiről áradozik, hozzátéve, hogy a Juve kényelmes sikert aratott a magyar együttes ellen.

„Morata, micsoda ékszer!” – emeli ki a La Gazzetta dello Sport a Ferencváros ellen duplázó spanyol válogatott támadót, hozzátéve, hogy a csatár és Cristiano Ronaldo nagyszerűen megértették egymást.

„A spanyol Pirlo aranya; majd Dybala is megjött: a Juventus pókere a Ferencváros ellen – az olasz csapat mindent vitt. A magyarok »ellaposodtak«, a Juve közel került a továbbjutáshoz.”

„Cristiano Ronaldo ezúttal csak »asszisztált« a diadalhoz” – olvasható a Tuttosporton, amely szintén Moratát dicséri.

„Mosolyogj, Juve! A küldetés kipipálva. Az alakulat simán nyert a budapesti Puskás Arénában a határozottan »puha« Ferencváros ellen, s ezzel a sikerrel tulajdonképpen már a legjobb 16 között érezheti magát. A jó kezdéshez ezúttal nem volt szükség pofonra, a Barcelona elleni megtette a hatását. A Lazio elleni meccs keményebb lesz, de a Juventus jól hangolt rá.”

A La Stampánál is Morata van a főszerepben: „Juventus a BL-ben: szuper Morata szállította a győzelmet Budapesten.”

„Az első pillanattól kezdve megkérdőjelezhetetlen volt, hogy mi lesz a mérkőzés végkimenetele, könnyű sikert ünnepelhet az olasz bajnok. Sikerült javítani a Barca elleni blama után, így a továbbjutás közelébe került a csapat. Csak Cristiano Ronaldótól hiányzott a gól – próbálkozott is sokszor, de ez nyilvánvalóan nem az ő estéje volt, még akkor sem, ha ő is aktív szerepet vállalt az összecsapás első két góljában.”

A portál szerint az olaszoknak egy pillanatig sem volt probléma a Ferencváros kontrollálása és a találkozó irányítása.

A Corriere dello Sport kényelmes győzelemről cikkez, kiemelve a két hőst, Álvaro Moratát és Paulo Dybalát – a lap hozzáteszi, hogy a harmadik és a negyedik találatot is védelmi hiba előzte meg az FTC-nél.

„A Juve kényelmes sikert aratott. Pirlo mosolyoghat, már a Lazio elleni terven gondolkozhat. Meggyőző teljesítménnyel nyertek a torinóiak, az este egyetlen negatívuma Aaron Ramsey sérülése.” 

Hasonlóan látja a La Repubblica is.

„Pirlo csapata dominált Magyarországon, és egy győzelem választja el a nyolcaddöntőtől. A Juventus ismét megérezhette a siker ízét a Barca-pofont követően, könnyedén túllépett a Ferencvároson.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Juventus hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ