2021.VIII.10. BL-selejtező: Slavia Praha – Ferencváros: 1-0

Újabb bravúr, továbbjutott a BL-ben a Ferencváros

Az egygólos prágai vereség azt jelenti, tovább harcol a BL csoportköréért a Fradi – az El-é már megvan!
A Bajnokok Ligája csoportköréért játszhat legközelebb a Ferencváros, amely csak egy góllal kapott ki a hazai kétgólos siker után a Slavia Prahától (összesítésben: 2–1). Ez a siker azt is jelenti, hogy az Európa-liga csoportkörébe már akkor is eljut a magyar bajnok, ha elveszíti a következő párharcot, amelyet a Young Boys gárdájával vív meg.

Nyilatkozatok:

„Tisztában vagyunk vele, hogy sok mindent másképp kell csinálnunk, mint az első mérkőzésen – kezdte a Slavia Praha vezetőedzője, Jindrich Trpisovsky a visszavágó előtti sajtótájékoztatón. – Az ellenfél kapuja előtt jobban kell játszanunk, a középpályáról is pontosabban kell passzolnunk. A második félidőben már jobb volt a játékunk, de még így is sokat kell rajta javítanunk.”

Hozzátette: kényszerűségből akár két-három helyen is változhat kezdőcsapata a budapestihez képest.

„Teljesen más meccs lesz, hiszen minimum két gólt kell lőnünk. Komplex teljesítményt kell nyújtanunk, a jó dolgokat folytatnunk, a rosszakat elfelejtenünk. A Ferencvárosnak volt három nagy lehetősége, abból kettőt ajándékba adtunk, ez nem történhet meg holnap.”

„Kemény meccs vár ránk, mert erős az ellenfél – kezdte a Ferencváros vezetőedzője, Peter Stöger. – Jó eredményt értünk el otthon, sikerült meglepnünk az ellenfelünket, de megint jó játékot kell nyújtanunk ahhoz, hogy továbbjussunk. Sokat dolgoztunk az elmúlt napokban, minden részletét kielemeztük az első mérkőzésnek. Tisztában vagyunk az ellenfél kvalitásaival, de próbálunk a sajátunkra építeni.”

Hozzátette: a védelemmel elégedett volt az első találkozón.

„Amiken javítani szeretnék, azok inkább a tisztább passzok, és szeretnék két-három pluszlehetőséget. Mindkét csapatnak ötven százalék az esélye a győzelemre, amivel tisztában vagyunk, és azon leszünk, hogy továbbjussunk. A maximumot kell ehhez nyújtanunk, mert a kétgólos előnyben sem lesz könnyű a mérkőzés.”

Végül a Nemzeti Sport arról kérdezte, hogy Franck Boli benne van-e a meccskeretben, amire szűkszavúan annyit felelt: „Igen.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 3. selejtező kör, visszavágó:

Slavia Praha — Ferencváros: 1-0 (1-0)
Prága, Sinobo stadion, 19:00. 15.238 néző.
Vezette: Tobias Stieler (asszisztensek: Gittelmann, Beitinger; tartalékjv.: Dingert – németek)

Slavia Praha: Kolár — Bah, Holes, Kacsaraba, Dorley — Hromada (I. Traoré, 65.), Stanciu — Masopust (P. Musa, 75.), Schranz (Plavsic, 65.), Olayinka (Sima, 16.) — Tecl (Kuchta, 65.)
kispad: Mandous, Fülop, Ousou, Zima, Samek, Lingr
vezetőedző: Jindrich Trpisovsky

Ferencváros: Dibusz — Wingo, Botka (Zubkov, 77.), Blazic, S. Mmaee (Kovacevic, 46.), Civic — Zachariassen (Somália, 71.), Haratin, Laidouni, Uzuni — Nguen (R. Mmaee, 67.)
kispad: Bogdán, Varga Á., Vécsei, Mak, Baturina, Loncar, Csontos, Boli
vezetőedző: Peter Stöger

Gól: Masopust (36.)
Sárga lap: Dorley (40.), I. Traoré (85.) illetve Haratin (24.), Zachariassen (32.), Uzuni (58.), Civic (79., 84.), Kovacevic (85.), R. Mmaee (90+3.)
Kiállítva: Civic (84.)

SAJTÓBELÉPŐ – SÜLT KRUMPLIVAL. Az újságírók munkakörülményei, hétköznapjai talán kevéssé érdeklik a futballszurkolókat, de ezúttal hadd tegyünk kivételt: a Slavia prágai, amúgy modern, jól felszerelt stadionjában a főbejárat mellett található gyorsétteremben lehetett átvenni az akkreditálást a mérkőzésről tudósítóknak. Kissé szokatlannak tűnt ez a megoldás, de végül mindenki zökkenőmentesen bejutott, és kiderült, a világszerte ismert M betű ezúttal azt jelentette: média…

Nyilván sokkal fontosabb volt kedd este, hogy a Ferencváros találja meg az utat a Bajnokok Ligája-selejtező következő körébe. Egy órával a mérkőzés előtt már jelentős tömeg gyűlt össze az aréna körül, mindenki a jellegzetes, jobb oldalon piros, bal oldalon fehér mezben érkezett a mérkőzésre, miközben már tudni lehetett, mivel készültek a vezetőedzők a találkozóra. A budapesti, 2–0-s ferencvárosi győzelmet hozó első meccs után talán nem volt meglepő, hogy Jindrich Trpisovsky edző változtatott többet. Bekerült a kezdőbe Peter Olayinka, Jakub Hromada és Ivan Schranz, elöl pedig Stanislav Tecl kezdett. Peter Stöger személyi változtatása nyomán sejteni lehetett, szerkezetet is módosítanak a zöld-fehérek: a befejező csatár Ryan Mmaee helyett Botka Endre került be a kezdőcsapatba.

Amint elkezdődött a mérkőzés, kirajzolódott a két csapat haditerve. A Slavia négy védővel, két szűrővel, három középpályással és egy csatárral állt fel, éppen úgy, ahogyan általában, de rögtön kiderült, az egyik szűrő, a román válogatott Nicolae Stanciu szervezi a hazaiak játékát. Érdekes volt a Ferencváros felállása: Peter Stöger három belső védőt és két szélső hátvédet jelölt a kezdőbe, ami azt jelentette, hogy ha a Ferencváros birtokolta a labdát, 3–4–3-as hadrendbe rendeződött a magyar bajnok, labdavesztés után viszont azonnal átállt az 5–4–1-es formációra. Ekkor a két szélső védő hátrahúzódott a védelmi vonalba, csak Tokmac Nguen maradt elöl, a jobb oldalon Kristoffer Zachariassen, a bal oldalon Myrto Uzuni lépett vissza a fedezetsorba lezárni a területeket a cseh csapat játékosai előtt.

Ahogyan arra számítani lehetett, a prágaiak nagy elánnal kezdték a mérkőzést, hogy ráijesszenek a mieinkre, de úgy tűnt, a ferencvárosiak felkészültek erre, és bár az első percekben a magyar csapat térfelén zajlott a játék, helyzetet nem tudtak kialakítani. Rögtön az első pillanatokban kétszer is a szívünkhöz kaptunk, hiszen Ihor Haratin lassan, körülményesen kezelte le a labdát, el is vették tőle, és mert ez a budapesti mérkőzésen is előfordult vele, aggódni kezdtek a zöld-fehér szurkolók, nehogy végzetes legyen az ilyen figyelmetlenség. Más kérdés, hogy az ukrán is érezte, most össze kell kapnia magát, mert nem sokkal később határozott szereléssel vétette magát észre. Viszonylag hamar cserére kényszerült a Slavia, Peter Olayinka megsérült, nem tudta folytatni a játékot.

Még nem telt el húsz perc, amikor az első igazi gólhelyzetet rögzítettük. Nyilvánvaló volt, hogy erre készül a Ferencváros, Tokmac Nguen sebességére alapozva kontratámadást vezetett, a támadó ki is lépett a hazai védők közül, de az első összecsapáson furcsa gólt kapó Ondrej Kolár bravúrral, lábbal védett.

Aztán Samy Mmaee volt egymás után háromszor is bizonytalan, de csak a frászt hozta a fradistákra, nem történt nagyobb baj. Érezni lehetett ugyanakkor, hogy a ferencvárosiak nem tudják megtartani a labdát, a Slavia a mezőnyben többet birtokolta azt az első harminc percben, de igazán nagy helyzete ekkor még nem volt. Feltűnő volt, hogy a két szélső támadó, Kristoffer Zachariassen és Myrto Uzuni nem tudott játékba avatkozni, így a Slavia egyre nagyobb mezőnyfölénybe került, és az első nagy lehetőségét azonnal gólra váltotta, Lukas Masopust talált Dibusz Dénes kapujába. A hazai szurkolók azonnal tűzbe jöttek, mindenki a feje fölött pörgette a Slavia-sálját, parázs hangulatot teremtve tovább űzte-hajtotta csapatát.

Az első félidő végén Botka Endre fejelhetett volna gólt, de nem találta el a kaput. Furcsa helyzet: a Slavia letámadása nem volt olyan fojtogató, mint a múlt héten Budapesten, a prágai csapat nem tűnt annyira meggyőzőnek, mint a Groupama Arénában, mégis vezetett. Az első félidő összegzéséhez hozzátartozik, hogy a Ferencváros túlságosan védekező felfogásban futballozott, próbálta tördelni a játékot, jószerével minden ütközés után a földön feküdtek a zöld-fehérek játékosai, és ennek nyilvánvalóan az is volt a célja, hogy ne alakuljon ki folyamatos játék − de ez a felfogás időnként visszaüt.

Az első félidőben látott bizonytalanságok után nem volt meglepő, hogy Samy Mmaee az öltözőben maradt, az előző idényben rengeteget hiányzó Adnan Kovacevic érkezett helyette, és a bosnyák védő azonnal két óriási mentéssel kezdett. Az egyiknél az ötösön belül testtel állította meg a labdát hazai lövést követően, és ez azért jelezte, veszedelmesen közel vannak a ferencvárosi kapuhoz a Slavia támadói. Érezhetően óriási volt a feszültség a pályán, a csehek beszorították a Ferencvárost a kapuja elé, időnként azonban meghökkentő átadási hibák akadályozták a Slavia játékát, többször is indokolatlanul, váratlanul pontatlan volt a hazaiak összjátéka – a ferencvárosiak megkönnyebbülésére.

Egy óra telt el a mérkőzésből, amikor egymás után kétszer Dibusz Dénesnek kellett játékba avatkoznia, és bár az FTC kapusa mindkét alkalommal a helyén volt, a közönség pulzusa érezhetően megemelkedett, elérhető közelségben érezte a második hazai gólt. Talán a sok pontatlanság miatt a hazaiak szakvezetője hármas cserére szánta el magát. Fokozódott a Slavia fölénye, a Fradi egyáltalán nem tudta megtartani a labdát, csak ritkán tudta átvinni a prágaiak térfelére. Jöttek a beadások a ferencvárosi büntetőterületen belülre.

Peter Stöger is megpróbált frissíteni a csapatán, lehozta Tokmac Nguent és az addig szinte láthatatlan Zachariassent, de a játék képén ez nem sokat változtatott, hiszen a Ferencvárost egyre inkább benyomta a kapuja elé a hazai együttes. Mit tagadjuk: a magyar bajnok játékosai minden eszközt megragadva próbálták húzni az időt, az is előfordult, hogy a szurkolók papírpoharakat dobtak a pályára. Uzuni léphetett volna ki kontratámadás végén, de túl hosszan vette át a labdát, így odalett a lehetőség.

Botka Endre elfáradt, Olekszandr Zubkov érkezett a helyére, vagyis védő helyett támadót cserélt Stöger, Ihor Haratin lépett vissza a védővonalba, míg a csereként beszálló honfitársa a jobb szélen kapott szerepet. Tíz perccel a vége előtt úgy tűnt, engedett a szorításból a Slavia, ebben a periódusban picit többet birtokolta a labdát a Fradi, de csak a mezőnyben, mert a prágai kapuig nem tudott eljutni.

Eldar Civic megkapta második sárga lapját, így emberhátrányba került a magyar bajnok, ez már önmagában örömmel töltötte el a cseh szurkolókat, ráadásul a védő korábban a Slavia ősi riválisánál, a Spartánál játszott, így tíz emberrel kellett kihúzni az utolsó perceket.

Ami végül sikerült is! Elbírta a rá nehezedő nyomást a zöld-fehér együttes, és hősiesen harcolva kicsikarta a továbbjutást, így ismét bejutott a playoffkörbe. 1–0

Onnan pedig már „csak” egy ugrás a csoportkör…

További képek: fradi.hu (itt… és itt…), nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

A találkozó után így értékelt Peter Stöger ferencvárosi vezetőedző:

– A legfontosabb: megvan a továbbjutás.
– Ez így igaz, és hihetetlenül büszkék vagyunk erre – mondta Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón. – A mérkőzés értékelésekor azt mondhatom, hogy amire számítottunk előzetesen, az bekövetkezett, az mind megtörtént. Nagyon erős ellenféllel kellett megküzdenünk, és azt sem tagadhatom le, hogy időnként a szerencse is mellénk állt, de végül továbbjutottunk, és mi készülhetünk a következő párharcra.

– Az eredmény a legfontosabb, a siker igazolja a stratégiát, mégis engedje meg a kérdést: nem érezte túlságosan defenzívnek a Ferencváros játékát?
– A taktika meghatározásánál döntő szerepe volt az ellenfél játékerejének. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen jó csapat várt ránk, amely az előző idényben az Arsenal ellen is megmutatta, milyen kiemelkedő teljesítményre képes nemzetközi szinten. A mélységi befutásokra számítottunk, ezért gondoltuk célravezetőnek ezt a rendszert, és utólag azt kell mondanom, más hadrendben nem tudtunk volna továbbjutni. Az előző idényben egyetlen veresége volt a Slaviának, szerintem megálltuk a helyünket, ebben a felfogásban.

– Teljesen elégedett? Nincs hiányérzete?
– Ezt azért nem mondanám. Szerettem volna, ha sokkal több veszélyes kontratámadást tudunk végigvinni.

– Mit kért a szünetben a játékosoktól?
– Először is meg kellett oldanunk Samy Mmaee helyettesítését, akit sérülés miatt le kellett cserélni, de örömmel mondhatom, hogy Adnan Kovacevic nagyszerűen szállt be a kispadról, az ő teljesítménye az egyik pozitívuma ennek a visszavágónak. Szerettem volna, ha többet birtokoljuk a labdát, tisztább, pontosabb játékot kértem, de csaknem lehetetlen volt többet támadnunk, mert olyan nyomás alatt tartott minket a Slavia. Hozzá kell tennem, hogy nekem nagyon szimpatikus a cseh bajnok futballja, rendkívül erős és nagyon technikás játékosok alkotják a gárdát, szerintem óriási dolog egy ilyen kvalitású csapat ellen továbbjutni. Kijelenthetjük: kiejtettük a favoritot, ebből a párosításból nem az esélyesebb csapat ment tovább.

– Nyáron vette át a Ferencváros irányítását. Mit adott önnek a csehek elleni két mérkőzés?
– Leginkább azt, amit azért korábban is tudtam. Ez a csapat képes európai szinten is erős ellenfelek ellen jó teljesítményt nyújtani, hiszen az előző esztendőben a Bajnokok Ligája csoportkörébe is eljutott. Megmutattuk, hogy taktikus, akaratos, fegyelmezett játékkal mire vagyunk képesek, és ebben az évben is elértük a csoportkört. Azt most még nem tudjuk, hogy melyiket, de megyünk tovább.

– Nézzünk akkor egy pillanatra előre. Mire lehet számítani a következő körben?
– Az biztos, hogy ahogy haladunk előre, az ember dolga nem lesz könnyebb. A rájátszásban már nagy tapasztalattal felvértezett, remek csapatok szerepelhetnek csak. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk erre az eredményre, de szerdától készülünk a következő feladatokra, nemcsak a Bajnokok Ligája selejtezőjében, hanem az NB I-ben is szeretnénk sikeresen szerepelni.

A Slavia Praha vezetőedzője, Jindrich Trpisovsky szerint nehéz kérdés eldönteni, hogy a jobbik csapat jutott-e tovább.

„Száznyolcvan percünk volt megmutatni, hogy igen, mi vagyunk a jobbak, de a tények azt mutatják, hogy mi csak egyetlen gólt tudtunk szerezni ennyi idő alatt, míg az ellenfelünk kettőt. Tudtuk, hogy a Ferencváros milyen minőséget képvisel, tapasztalt, jó csapat, az előző idényben a Bajnokok Ligája főtábláján is láthattuk, mire képes. Hiába játszottunk időnként nagy fölényben, úgy gondolom, hogy a párharcot az döntötte el, hogy a magyar bajnok kevesebbet hibázott, mi nem tudtunk élni a kidolgozott lehetőségeinkkel.″

BL-selejtező: „a cseh labdarúgás fekete napja” – lapszemle

Deník c. lap internetes kiadása „a cseh labdarúgás fekete napjának” nevezi a kedd estét, amely során az ország mindkét Bajnokok Ligája-induló csapata – a Slavia Praha azt FTC, míg a Sparta Praha a Monaco ellen – kiesett a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjéből.

„A Slavia teljes erőbedobással ment előre” – elemezte az oldal a Slavia–Ferencváros összecsapást, kiemelve a „harapós” Ján Kuchta, a „technikás” Szrdjan Plavsics játékát – a cikk szerzője a veszélyes lövésekkel jelentkező Nicolae Stanciut látta a legjobbnak.

sport.cz-nél úgy vélik, a „fegyelmezetten védekező” Ferencváros „épphogy csak túlélte” a Slavia temérdek helyzetét.

Az iSport arra hívja fel a figyelmet, hogy a Slavia elbukta a nagy esélyt, hogy a BL-csoportkörbe jutással 15.64 millió eurós (mintegy 5.5 milliárd forintos) jutalmat kaphasson az UEFA-tól. Kiemelik: a vörös-fehérek legutóbbi hét próbálkozásukból mindössze egyszer, tavalyelőtt tudtak kvalifikálni a főtáblára.

A Ferencvárosra a rájátszásban a 3. fordulóban a CFR Clujt búcsúztató svájci Young Boys vár.

„A Young Boys újra feltalálta a góllövést” – utalt az SRF internetes oldalának szakírója arra, hogy a berni gárda idegenbeli 1–1-es döntetlent követően 3–1-es hazai győzelmet követően jutott tovább a visszavágón Alexandru Paun „ostoba” piros lapját követően emberhátrányba kerülő kolozsváriak ellen.

„A BL-álom él” – írja a Berner Zeitung, kiemelve: az, hogy a bajnokságot rosszul kezdő Young Boys hátrányból fordítani tudott a CFR Cluj ellen, biztató lehet a FTC elleni párharcra nézve.

A Ferencvárossal eddig nem foglalkoztak sokat a svájci lapok: megemlítik, hogy a csapat sorozatban harmadjára juthat nemzetközi kupa csoportkörébe, említést tesznek az új vezetőedzőről, Peter Stögerről, ám több helyen a játékoskeret, vagy a korábban mutatott játék helyett fővárosunk, Budapest szépségét elemzik röviden.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Slavia Praha hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2021.VIII.10. BL-selejtező: Slavia Praha – Ferencváros: 1-0 bejegyzéshez

 • Hát a középiskolába már bejutottunk, most jön az “egyetemi felvételi”…
  Mint az Emlékezetes sorozatban megemlítettem, újra megyek végig az összes mérkőzésen. Most 3900. körül 1990-nél vagyok. És jönnek elő közben az emlékek. Hányszor volt, hogy csak még egy kis gól kellett volna a hátrány behozásához — de nem jött össze. Vagy hogy az utolsó percekben fogyott el a koncentráció. Most mi voltunk a “nyerő” oldalon. Az elmúlt években nagyot léptünk előre.
  Ami a meccset illeti, örvendetes Botka és Kovacevic felgyógyulása. És Adnan ráadásul milyen jó volt. Civic viszont visszaesett régi hibájába, hagyta magát felcukkolni, és rekord idő alatt kisárgázta magát. Csakhogy két éve az Espanyol ellen emiatt gólt kaptunk — szerintem ezen úszott el a kupatavasz — most viszont kitartottunk.
  Reményledjünk a jó folytatásban.

 • PERCRŐL PERCRE

  90+6.

  PERC
  Tombol a hazai közönség.

  90+6.

  PERC
  Az már korábban eldőlt, hogy az FTC-re a csehek elleni sikeres BL-párharc esetén a CFR Cluj és a Young Boys párharcának győztese vár a Bajnokok Ligája 2021–2022-es kiírásának főtáblájáért folyó ütközetben.

  90+6.

  PERC
  Az egygólos prágai vereség azt jelenti, tovább harcol a BL csoportköréért a Fradi – az El-é már megvan!

  90+6.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+5.

  PERC
  Stanciu beadását kifejeli Zubkov.

  90+5.

  PERC
  Dorley bal oldali, ballábas beadásába belelép Uzuni. Korner, az utolsó.

  90+5.

  PERC
  Mellé, mellé, Sima balról középre tör, jobbal Zubkov mellől a jobb alsó mellé húzza a labdát, mintegy 19 méterről.

  90+4.

  PERC
  Reklamálhatott.

  90+4.

  PERC
  Ryan Mmaee kap sárga lapot.

  90+3.

  PERC
  … a léc fölé!

  90+3.

  PERC
  Wingo nem figyel, szereli Sima az ötös bal sarka előtt, Bah jobbal lő végül Dorley lapos passza után… jobbal… középről… 18-ról…

  90+2.

  PERC
  Holes lő a léc fölé 19-ről, kissé jobbról, jobbal.

  90+2.

  PERC
  30 százalékban a Fradinál a labda ma.

  90+2.

  PERC
  Mmaee szórakozik az ötösön, mellel vesz le egy labdát… szerencsére Wingo kisegíti.

  90+1.

  PERC
  Sima jobb oldali beadása picit magas az ötös bal sarkán felugró Dorleynak!

  90.

  PERC
  Öt perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Megint dobálják a csehek a sört, a pályamunkás takarít.

  89.

  PERC
  Plavsics jobbal 21-ről, kissé jobbról nem sokkal lő a jobb alsó mellé!

  89.

  PERC
  Mellé, kissé balról ballal a bal felső mellé lő Kuchta, a labda megpattant Wingo mellén.

  88.

  PERC
  Traoré passzát Holes jobbról 16-ról kapura teszi, Kovacevic bevetődik, blokkol, a kapu fölé!

  87.

  PERC
  Plavsics lesérül, de több hazai csere nincs!

  87.

  PERC
  Idegesek a csehek is, két pocsék beadás, jobbról és balról is.

  85.

  PERC
  Somália régi posztján, balhátvéd.

  85.

  PERC
  … és Ibrahim Traoré is lökdösődött.

  85.

  PERC
  Adnan Kovacevic…

  84.

  PERC
  Uzuni és Sima dulakodik egy jót.

  84.

  PERC
  PIROS LAP!

  84.

  PERC
  Eldar Civic odarúg a felezőnél Plascsicsnak, becsúszva.

  83.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  83.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  79.

  PERC
  Eldar Civic kap sárga lapot reklamálásért.

  78.

  PERC
  Haratin ment egy sorral hátrább.

  78.

  PERC
  Botka ennyit bírt ma, Olekszandr Zubkov váltja. Középső védő helyett szélső.

  76.

  PERC
  Botka felé az ápolás után több sört is eldobtak…

  75.

  PERC
  Masopust le, Petar Musa be, középpályás helyett szélső.

  75.

  PERC
  Megúszta a Fradi, szép akció végén az ötös jobb sarka elől Hacsaraba a jobb felső sarok mellé ível…

  73.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  73.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  73.

  PERC
  A jobb bokája fáj, ápolás a pályán. A játékvezető is kér egy kis vizet a magyaroktól.

  72.

  PERC
  Stanciu lő nem sokkal a jobb alsó mellé jobbal, 17-ről, Botka pocsék felszabadítása után.

  71.

  PERC
  Zachariassen elfáradt, a szűrő Somália váltja. Három védekező középpályással immáron a Fradi.

  69.

  PERC
  Uzuni törhetne kapura, de rossz a levétel Mmaee passza után, keresztez Hacsaraba.

  68.

  PERC
  Kuchta cselezget, az ötös jobb sarkán is túl jár, jobbal bead, de ment Blazic!

  67.

  PERC
  Nguen nem lett ma hős, Ryan Mmaee váltja, ékcsere.

  65.

  PERC
  Stecl le, Jan Kuchta be. Mit főztek ki? Ékcsere.

  65.

  PERC
  Schranzt Szrdjan Plavsics váltja, szélsőcsere.

  65.

  PERC
  Hromada le, Ibrahim Traoré be.

  63.

  PERC
  Stanciu 44-szeres válogatott, 10 góllal, 7 gólpasszal. A magyarok ellen még soha nem játszhatott.

  63.

  PERC
  A román ballal 16-ról most ölön találja Dibuszt.

  63.

  PERC
  Stanciu lő a bal alsó felé 14-ről, kissé balról, ballal, vetődve fogja a labdát Dibusz.

  61.

  PERC
  FÖLÉ, Sima hatról a léc fölé fejeli Holes jobbról jövő, jobblábas beadását.

  60.

  PERC
  Szép mentés, Civic áll oda keményen Bah elé a 16-oson belül.

  59.

  PERC
  Stanciu jobbal a bal felső fölé lő 19-ről, a sorfal mentett, nevezetesen Haratin. Fejjel.

  58.

  PERC
  Myrto Uzuni rossz levétel után felrúgja a 16-os bal sarka előtt Bahot.

  56.

  PERC
  Nagyon nyom a hazai csapat, záporoznak a beadások, de egyik pontatlanabb, mint a másik.

  52.

  PERC
  Schranz balról jobbal igen veszélyesen ad be, szépen jön ki Dibusz, és elüti a labdát jó messzire.

  52.

  PERC
  Holes jobb oldali beadása éppen csak magas az ötös bal sarkán szerencsére nem elég magasra ugró Simának.

  51.

  PERC
  Aki egyszeres cseh válogatott, játékjoga 7.5 millió euró, senki sem konkurálhat vele a Fradiban ilyen értelemben.

  50.

  PERC
  Uzuni jobb oldali beadása Kolár kapusé.

  50.

  PERC
  Zachariassen elmenne a jobbon, fellöki azonnal Dorley.

  49.

  PERC
  Meleg helyzet a magyar kapu előtt, Sima beadását kapura kotorja ballal nyolcról Hromada, de odaér Blazic.

  46.

  PERC
  Stanciu ad be balról igen rosszul, kirúgás.

  46.

  PERC
  Nagy kár, hogy nincsenek magyar drukkerek, nehéz lesz ez a félidő a magyar bajnoknak így.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Mmaee lesérülhetett, Adnan Kovacevic váltja. Védőcsere.

  FÉLIDŐ

  Fotó: Szabó M.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  A nemzetközi porondon a nyáron nem hibázott a Ferencváros, a koszovói Pristina (3–0, 3–1) és a litván Zalgiris (2–0, 3–1) ellen egyaránt kettős győzelemmel jutott tovább a magyar bajnok.

  FÉLIDŐ

  A németek elleni 1–2 a továbbjutást nem befolyásolta, az elődöntőben Olaszország állította meg a mieinket (0–1).

  FÉLIDŐ

  Azóta emlegetik: ha az akkor huszonöt éves, csúcsformában lévő középpályást a BL-selejtezők után értékesíti csak a Ferencváros, talán másként alakul az a prágai visszavágó… 2008-ban az U19-es Európa-bajnokságot rendezték a cseh fővárosban (és több vidéki helyszínen), a magyar korosztályos válogatottat Sisa Tibor szövetségi edző az elődöntőig vezette – kiharcolva a 2009-es U20-as vb-n való részvételt –, s bronzérmet szerzett. A magyar fiatalok Portugália székesfehérvári legyőzésével (1–0, Németh Krisztián góljával) kvalifi kálták magukat a tornára, s Bulgária ellen is nyertek (szintén 1–0, Németh Krisztián góljával), majd a torna esélyesének tartott Spanyolországot is legyőzték (1–0, Nagy Olivér góljával). Gulácsi Péter fantasztikusan védett, s még nem tudhattuk, hogy az akkor a mieinknek gratuláló ellenfél játékosai közül David de Gea, César Azpilicueta vagy Jordi Alba nevét sokszor halljuk még…

  FÉLIDŐ

  Vannak prágai futballemlékeink a közelmúltból. A Ferencváros szurkolóinak alighanem a 2004-es BL-selejtező ugrik be elsőként. Az akkor László Csaba edzette FTC Robert Vágner góljával minimális előnnyel utazhatott a cseh fővárosba, és 2004. augusztus 25-én a Szűcs Lajos – Balog Zoltán, Dragan Vukmir, Sorin Botis, Leandro – Rósa Dénes, Gyepes Gábor (Kiss György), Adem Kapic (Zováth János), Huszti Szabolcs – Robert Vágner (Alekszandar Bajevszki), Marek Penksa összeállítású csapat előnye az első félidő hosszabbításában elolvadt, amikor Lukas Zelenka gólt szerzett – a fedezet hét évvel később egy idényen át a Bp. Honvédban szerepelt. A csoportkörbe jutás a hosszabbításban dőlt el, a 114. percben Jirí Homola szerzett gólt, és amint lefújták a meccset, a hangszórókból iszonyú hangerővel csendült fel a Bajnokok Ligája-indulója, összetörve a magyar szíveket – a Fradinak azután tizenhat évet kellett várnia arra, hogy ott lehessen a főtáblán. Ez volt az a mérkőzés – ne feledjük, az internet kezdeti időszaka volt –, hogy a magyar drukkerek között futótűzként terjedt a hír: a néhány héttel korábban eladott kedvencük, Gera Zoltán a West Brom színeiben megszerezte első gólját a Premier League-ben a Tottenham ellen.

  FÉLIDŐ

  Fotók: Szabó M.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Masopust a földön, Zachariassen könyökölte őt most le. Ő még a földön, a fél csapat már az öltözőben.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+3.

  PERC
  Uzuni jobb oldali beadását nem éri el középen Botka, Civic balról ballal bead, Botka hatról a léc fölé fejeli a labdát. MAGYAR ZICCER VOLT!

  45+2.

  PERC
  Nguen passzolna okosan Wingo elé, de figyel Dorley, sarokrúgás.

  45+2.

  PERC
  Masopust kap a fejére Mmaeétől, csak szabadrúgás.

  45+1.

  PERC
  Bah lő távolról kapura, nagyon mellé.

  45+1.

  PERC
  Három perc a ráadás!

  45.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  Szabó M. (fotó)

  44.

  PERC
  Wingo passzával Nguen indul meg a jobbon, Hacsaraba odalép, becsúszva ment előle.

  42.

  PERC
  Schranzl odalép Botkának, ápolás.

  42.

  PERC
  Az 1986-os párharc legjobb csehszlovákja a 44-szeres válogatott csatár, Ivo Knoflicek volt.

  41.

  PERC
  1986-ban az Intertotó-kupában találkoztak a felek. Zsiborás Gábor, Pintér Attila, Keller József, Szántó Gábor, Strausz László, Palkovics István, Kvaszta Lajos, Pölöskei Gábor, Zsinka János, Zsivóczky Gyula, Takács László, Dukon Béla és Dzurják József lépett pályára a Fradiban. Ahol a legnagyobb alak a kispadon ült: Dalnoki Jenő.

  40.

  PERC
  Oscar Dorley kap sárga lapot a jobbon felfutó Wingo felrúgásáért.

  39.

  PERC
  Stanciu ballal kapura lő, blokkol középen Blazic, az ötösön, Bah jobb oldali beadását rosszul éri el a túlsó sarok előtt Sima… kirúgás.

  39.

  PERC
  Ezen a szinten nem lehet elbekkelgetni előnyben, mint az NB I-ben…

  38.

  PERC
  Nagy ráült az előnyre a Fradi, most már el kell kezdeni futballozni.

  36.

  PERC
  MEGTÖRT A JÉG, LUKÁS MASOPUST gólt szerez, Sima bal oldali beadását jobbal, középről a bal alsóba vágja, öt méterről. Botka nem érte utol Simát, Blazic és Civic rosszul helyezkedett középen, 1–0!

  34.

  PERC
  Botka ment nagyot a 16-oson belül, Sima lefejeli Masopust ívelését Stecl elé, aki jobbal 15-ről azonnal lő, de blokkol a magyar védő!

  33.

  PERC
  Kristoffer Zachariassen kap sárga lapot Hromada felrúgásáért.

  32.

  PERC
  Mmaee hatalmasat ment, Botkát szereli a jobb oldalon, a 16-os jobb sarka előtt Stanciu, a passzal kicselezi Laidonit Hromada, majd jobbal 12-ről lő. De mentett a marokkói bekk.

  27.

  PERC
  Mmaee hibája után hazai bedobás.

  26.

  PERC
  Schranzl ellöki Botkát, aki összevész aztán a időhúzást reklamáló Dorleyvel.

  26.

  PERC
  Fotó: Szabó M.

  26.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  26.

  PERC
  A sértett jobbal nem sokkal lő a jobb felső fölé 22-ről, kissé balról. Dibusz el sem indult, nagyon jó a szeme!

  25.

  PERC
  Ráadásul eltiltás neki.

  25.

  PERC
  Ihor Haratin kap sárga lapot, a 16-os előtt felrúgja a passzoló Stanciut. Jogos a sárga, de pont lesen volt már Schranz a passzal…

  24.

  PERC
  Szabadrúgás.

  24.

  PERC
  Kirúgás, Dibusz játszik ismét az idővel és a hazai drukkerek idegeivel.

  24.

  PERC
  Holes találja el a szöglet után 18-ról, balról nagyon rosszul a labdát.

  23.

  PERC
  Mmaee ment a bal kapufa és Stecl elől, az ötös elől oldalra fejelte a labdát Hromada, Dorley beadását követően.

  20.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  Fotó: Szabó M.

  20.

  PERC
  NINCS BENT, az Uzuni indította Nguen lő ballal az ötös bal sarka elől, de Kolár ment a bal sarok előtt, bal lábbal. Kirúgás, érdekes. A hazai védők és a játékvezető sem állt most a helyzet magaslatán.

  18.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  18.

  PERC
  A Fradié jobb volt?

  18.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  18.

  PERC
  Fotó: NPT.

  18.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  18.

  PERC
  Civic elcsúszik a balon beadás közben, fáj neki, de nincs ápolás.

  16.

  PERC
  Olayinka helyén Abdullah Sima.

  16.

  PERC
  Be is mutatták, a 14. percben, nem tudom, hogy a számmisztikának lehet-e jelentősége.

  15.

  PERC
  Stanciu jobb oldali beadását Zachariassen mellel csoda higgadtan teszi le a 16-oson belül Haratinnak.

  14.

  PERC
  Botka szerez labdát, a jobbon szépen passzol Nguen elé, aki éles szögből középre ad, becsúszva, de ment a visszafutó Dorley.

  13.

  PERC
  Most készülnek az élőkép bemutatására.

  13.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  13.

  PERC
  Hatalmas adok-kapok a középpályásn, Olayinka húzza a legrövidebbet. Laidouni szerelte őt, a nigériai nagyot rúgott Laidouniba… de ő sérül le.

  8.

  PERC
  Hromada jobbal 22-ről a léc fölé lő.

  5.

  PERC
  Zachariassen indítása rossz, de Dorley kihoz belőle egy magyar bedobást.

  4.

  PERC
  Bah az első meccsen is jól szervezte jobbról a játékot. Bah-csomópont.

  3.

  PERC
  Bah beadása eljut most Olayinkához, aki az ötös bal sarka elől középre fejeli a labdát, de ismét Blazic tisztáz.

  3.

  PERC
  Bah jobb oldali beadására kilép Blazic.

  3.

  PERC
  Mmaee lép oda szépen a középcsatár, Stecl elé, kirúgás. A csatár nem volt a pesti meccskeretben.

  2.

  PERC
  Laidouni a földön… de folytatja. Mintha kényelmetlen helyen találta volna el őt a labda.

  1.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  Videó: a stadion, amelybe a Sevilla sem győzni jár, és ahol a Fradinak nem is szükséges nyernie.

  A hazaiak fehér-piros mezben és fehér nadrágban, a magyarok zöld-fekete mezben s fekete nadrágban.

  A cseh aranyérmes Slavia az Üllői úti kudarc előtt két tétmeccset vívott hazája bajnokságában, a Zlíntől és a Teplicétől is három ponttal távozott. Az FTC a Bajnokok Ligája selejtezőjében a koszovói Pristinát és a litván Zalgiris Vilniust is kettős győzelemmel búcsúztatta, ám a bajnoki rajton házigazdaként 2–1-es vereséget szenvedett a Kisvárdától. Mindkét együttesnek rendkívül fontos a visszavágó, hiszen továbbjutás esetén a BL-főtábláért küzdhetnének, ennek érdekében mindketten elhalasztották hétvégi bajnokijukat.

  Most megy a bemutatás, gyenge füttyszót kapnak a Fradi játékosai, kivéve Civic, aki elég nagyot. Ő ugyebár 8 évig játszott Csehországban, többek közt a nagy rivális Sparta Praha csapatában is.A Slavia játékosainak bemutatása óriási, már-már legendásnak mondanám, a szpíker mondja a név első felét, a szurkolók folytatják -- ezt már ismerjük, de hogy a szpíker minden nevet háromszor mondjon el, és a szurkolók mind a háromszor teli torokból üvöltve válaszoljanak, ez annyira nem szokványos!

  Fotók: Szabó Miklós

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  KULCSDÁTUMOK
  Selejtező, playoffkör
  Sorsolás időpontja: augusztus 2.
  Játéknapok: augusztus 19. és 26.

  A csoportkör sorsolását augusztus 27-én rendezik, a csoportkör első játéknapja szeptember 16.

  A BL-, az El- és az Ekl-selejtezőben sem lehetnek majd jelen a stadionokban vendégszurkolók. A döntést a csoportkörök megkezdése előtt felülvizsgálja majd az európai szövetség.

  ŐK MÁR MEGMUTATTÁK. Dicsvágy és becsvágy – amikor Albert Flórián és Varga Zoltán együtt varázsolt

  Egy kis örökmérleg: két meccs 1986-ból, két csehszlovák győzelemmel, 3 rúgott és 0 kapott góllal, no és legutóbb egy kettő nullás magyar siker.

  JÖTTEK-MENTEK! 2010-ben Antal Zsolt a Slaviától a Fradihoz igazolt. Ingyen.

  Eltittott: a hazai Kúdela.

  A hazaiaktól Boril, Hovorka, Krmencík, Provod (valamennyien térdsérülés után) és Van Buren (combizomhúzódás) sérült, a Fradiból Sigér (térdműtét után lábadozik) maródi.

  Tegnap találkoztunk egy cseh újságíróval, aki arról áradozott nekünk, hogy mennyire jó volt Budapest az Európa-bajnok alatt, és, hogy élete élménye volt, amikor ott lehetett a cseh-holland meccsen.
  Most már elhiszem, hogy 15 ezren lesznek, van, akinek még jegye sincs, 150 méteres sor áll a jegyvásárlásért! Ami lassabban halad a szokásosnál, mert igazolni kell a védettséget, közben a B-közép úgy rákezdett, mintha már meccs lenne.

  A meccsre 15 ezer nézőt várnak, de én meglepődnék, ha lenne annyi, azért olyan nagy tömeg nincs az utcákon. Körülbelül 17.45-kor jöttek ki a Fradi játékosai egy sétára a pályára, a B-középből szórványos füttyszó fogadta őket. A helyi ultrák élőképre készülnek, meglátjuk, lesz-e olyan látványos, mint a Fradié volt.
  A mérkőzés ideje alatt az étteremben nem fogyaszthatnak a vendégek, csak a teraszon, így végülis nem zavartuk egymást.Slavia egy külvárosi csapat Prágában, így a turistás, belvárosi részen semmi jele nincs a meccsnek. A stadion környékén viszont már kora délutántól mászkáltak mezben az emberek. Az egyik étterembe betévedtünk ebédelni délután 3 körül, eléggé sürgettek, hogy siessünk, mert egy órán belül itt 500 szurkoló fog italozni.
  a Slavia Praha stadionja egy igazi kiszolgáló létesítmény: az épületben hotel (ebben lakunk), bank, ajándékboltok és egy gyorsétterem is található – jelenti a helyszínről az NPT-news. – Amivel még nem találkoztunk korábban: a sajtólelátót a gyorséttermen keresztül kell megközelíteni, be kell menni az étterembe, ott adják az akkreditációt. és egy hátsó ajtón távozunk a sajtórészre.

  Cseh újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nagyon szép emlékeket őriz a Csehországban eltöltött időszakáról, mert itt vált felnőtt emberré.

  A zöld-fehérek védője, Eldar Civic is kiemelte, hogy nagyon nehéz mérkőzésre számítanak.

  „Azért jöttünk, hogy jó focival nyerjünk, és továbbjussunk. Nyolc évet töltöttem el Csehországban, mindig nagy riválisunk volt a Slavia, sokat játszottam ellene, de azóta azért sok új játékos érkezett a csapatba.”

  „Amiken javítani szeretnék, azok inkább a tisztább passzok, és szeretnék két-három pluszlehetőséget. Mindkét csapatnak ötven százalék az esélye a győzelemre, amivel tisztában vagyunk, és azon leszünk, hogy továbbjussunk. A maximumot kell ehhez nyújtanunk, mert a kétgólos előnyben sem lesz könnyű a mérkőzés.”

  „Kemény meccs vár ránk, mert erős az ellenfél – kezdte a Ferencváros vezetőedzője, Peter Stöger. – Jó eredményt értünk el otthon, sikerült meglepnünk az ellenfelünket, de megint jó játékot kell nyújtanunk ahhoz, hogy továbbjussunk. Sokat dolgoztunk az elmúlt napokban, minden részletét kielemeztük az első mérkőzésnek. Tisztában vagyunk az ellenfél kvalitásaival, de próbálunk a sajátunkra építeni.”

  Peter Stöger szerint kétgólos előnyben is maximumot kell a Ferencvárosnak nyújtania.

  A Nemzeti Sport kérdésére szűkszavúan válaszolva elmondta: a Ferencváros erejének a gyors, technikás játékot tartja.

  „De a kapu előtt mi sem voltunk rosszak, ezen kell holnap még tovább erősítenünk.”

  A cseh gárda középpályása, Tomás Holes arról beszélt: nagyon jót tett nekik, hogy elhalasztották hétvégi bajnoki mérkőzésüket, mert így volt lehetőségük pihenni, illetve idejük a videoelemzésekre.

  „Teljesen más meccs lesz, hiszen minimum két gólt kell lőnünk. Komplex teljesítményt kell nyújtanunk, a jó dolgokat folytatnunk, a rosszakat elfelejtenünk. A Ferencvárosnak volt három nagy lehetősége, abból kettőt ajándékba adtunk, ez nem történhet meg holnap.”

  „Tisztában vagyunk vele, hogy sok mindent másképp kell csinálnunk, mint az első mérkőzésen – kezdte a Slavia Praha vezetőedzője, Jindrich Trpisovsky a visszavágó előtti sajtótájékoztatón. – Az ellenfél kapuja előtt jobban kell játszanunk, a középpályáról is pontosabban kell passzolnunk. A második félidőben már jobb volt a játékunk, de még így is sokat kell rajta javítanunk.”

  A csehek vezetőedzője, Jindrich Trpisovsky tisztában van vele, hogy sok mindenen változtatniuk kell, ha tovább akarnak jutni a magyar csapat ellen.

  Előnyös helyzet – Pietsch Tibor jegyzete.

  A Slavia messze került a Bajnokok Ligája főtáblájától!

  Ezt nem mi írtuk a Ferencváros és a Slavia Praha párharcának első felvonása után, hanem a sport.cz. A Fradi 2–0-s győzelmét követően a cseh kollégák elkeseredve dobálóztak a prágai együttes teljesítményét minősítő jelzőkkel, a „sokkoló” volt a legenyhébb mind közül. Tény, jókora megrázkódtatásként érte őket, hogy az előzetesen a párviadal favoritjának kikiáltott Slavia, ha nem is reménytelen, de kellemetlen helyzetbe került a pesti csata után.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SLAVIA PRAHA–FTC LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső