2022.IX.4. Újpest – Ferencváros: 0-6

Most a Ferencváros győzött 6–0-ra Újpesten

Az FTC története legnagyobb sikerét aratta a Megyeri úton az Újpest ellen.
Tizenkét évvel az Újpest 6–0-s, Ferencváros elleni győzelme után most a Fradi nyert 6–0-ra a Szusza Ferenc Stadionban a lila-fehérek ellen a labdarúgó NB I 7. fordulójában. Az FTC ezzel története legnagyobb különbségű sikerét aratta a Megyeri úton az Újpest ellen (nagyobb különbségű bajnoki győzelme ugyan már volt vendégként az Újpesttel szemben, de nem a Megyeri úton).

Nyilatkozatok:

Sztanyiszlav Csercseszov: — Függetlenül attól, hogy áll a bajnokságban, az Újpest mindig kemény ellenfél, hiszen ők is pontosan érzik ennek a párharcnak a jelentőségét, számukra is fontos lenne, hogy jó eredmény érjenek el. Nekünk a saját dolgunkra kell koncentrálnunk, felkészültünk a derbire.

A mérkőzés:

Újpest — Ferencváros: 0-6 (0-4)
Szusza stadion, 17:30. 6.981 néző.
Vezette: Bognár Tamás (asszisztensek: Szert, Bornemissza; Videóbíró: Iványi Zoltán; VAR asszisztens: Albert; VAR operátor: Szőts; tartalékjv.: Farkas Á.)

Újpest: Pajovic — Lirim R. Kastrati (Bjelos, 19.), Kuusk, Diaby — Pauljevic (Borello, 46.), Csongvai, Boumal (Lahne, 81.), Antonov — Ljucic (Gouré, 46.), Onovo — Tallo (Katona M., 81.)
kispad: Hámori, Mack, Szabó B., Burekovic, Csoboth
vezetőedző: Milos Kruscic

Ferencváros: Dibusz — Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic — Vécsei, Laidouni (Besic, 58.) — Zachariassen (Auzqui, 46.), Mercier (Gojak, 46.), Traoré (Nguen, 58.) — Boli (R. Mmaee, 72.)
kispad: Bogdán, Knoester, Esiti, Sigér, Loncar, Marquinhos
vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: Zachariassen (9.), Boli (24., 45. – 11-esből), Traoré (32.), Auzqui (67.), R. Mmaee (89.)
Sárga lap: Onovo (37.), Diaby (44.), Bjelos (45+1.), Csongvai (90+2.) illetve Zachariassen (36.), Vécsei (45+1.)

Fehér és fekete sereg feszült egymásnak. A kapu mögötti hazai táborban csupa világos pólós Újpest-drukker hangolt a mérkőzésre, a másik szektor teljesen sötétbe burkolódzott. Különös volt látni, hogy húsz perccel a kezdő sípszó előtt még bőven akadt hely a Szusza Ferenc Stadionban, nemcsak a játékoskijáróval szemközti lelátórészen, hanem a két kapu mögötti szektor sem telt meg zsúfolásig.

Pedig odakint már órákkal a kezdés előtt nagy volt a (harc)készültség.

Talpig felfegyverkezett kommandósok lepték el a Megyeri út környékét, motorjukat leállító, villogó rendőrautók zárták le az utcákat, több száz biztonsági ügyelt arra, hogy a két tábor nehogy keresztezze egymás útját. Odabent a hangulatot Kristin László hangosbemondó próbálta felpörgetni, a két budapesti együttes összecsapását egyenesen az európai klubfutball egyik klasszikusának nevezte, majd cukkolta is némileg a vendégeket, mondván: „Keretünk értéke messze elmarad az ellenfélétől, de így volt ezzel az azeri Qarabag is, aztán mi lett a vége…”

Mire a csapatok megjelentek a játékoskijáróban, a két tábor is bemelegedett. Egyik irányból lila, a másikból zöld és fehér füst kúszott a pálya fölé, Bognár Tamás játékvezetőnek várnia kellett, míg a felezővonaltól mindkét kapuig ellátott. Noha Dibusz Dénes melegítő mozdulatai jól kivehetőek voltak, Filip Pajovics sárga mezében alig-alig látszott, ám végül csak elkezdődhetett a találkozó.

Derbihez illő hangulatban!

Szerencsére nemcsak a két tábor, a csapatok is bekezdtek – pontosabban csak az egyik. Az újpestiek vasárnap este új típusú mezben léptek pályára, bízva benne, hogy a fehér alapon lila hajszálcsíkos felső szerencsét hoz számukra – hát nem hozott… Alig kezdődött el a mérkőzés, a ferencvárosi Kristoffer Zachariassen máris az újpesti kapuba spiccelte a labdát: a hazai védők még téli álmukat aludták, a norvég támadó nem hibázott, idénybeli negyedik bajnokiján a harmadik gólját szerezte. Hogy Milos Kruscsics gondjai ezzel ne legyenek teljesek, néhány perccel később a kiforduló bokáját zokogva fájlaló Lirim R. Kastratit kellett letámogatni a pályáról, majd az első találatnál lemaradó Märten Kuusk bakiparádéba illő gólt hozott össze. A találat olyannyira kínos volt, hogy titkon talán néhány újpesti is mosolygott rajta – derbihez nem illő gól volt…

Az ünneplő vendégtábor előtt a tűzoltóknak akadt dolga, ám korai volt minden füstbombát ellőni, nem sokkal később Adama Traoré lőtt nagy gólt a jobb felsőbe, mondani sem kell, az újpestiek védekezése ennél a találatnál is kritikán alulinak bizonyult. Alig telt el fél óra a derbiből, a Ferencváros máris lezárta a lényegi kérdéseket, ötből ötödik bajnokiját is megnyerte, és tartja százszázalékos, hibátlan mérlegét.

A hazai szurkolóknál érthetően ekkor már elszakadt a cérna, a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet távozását követelték (sokadszorra az elmúlt években), és jellemző volt az újpestiek vasárnapi formájára, hogy miután kihagytak két-három nagy(obb) lehetőséget, a videobíró segítségével büntetőhöz jutott a Ferencváros, és Franck Boli nem hibázott. Megalázó volt a vendégek fölénye, a hazai ultrák pedig nehezen viselték a megaláztatásokat, a Fradi kispadjánál a biztonságiaknak kellett feltartóztatni néhányukat (0–4).

Meglepő volt az első félidei statisztika, mert bár a ferencvárosiak 57 százalékban birtokolták a labdát, kapura lövéssel a hazaiak próbálkoztak többször: míg a lilák hatszor, a vendégek négyszer, más kérdés, hogy mind a négyből gól született! Az ember szívesen belehallgatott volna a félidőben a két öltözőben elhangzottakra, kíváncsiak lettünk volna, Milos Kruscsics vajon mit mondott játékosainak, akik közül többen is kiábrándító teljesítményt nyújtottak egy ilyen fontos mérkőzésen. A Ferencvárosban bemutatkozott a napokban a Dinamo Zagrebtől érkező Amer Gojak, a ferencvárosiak bosnyák válogatott játékosa már pályán volt, amikor újabb gólt szereztek a vendégek (ezúttal Carlos Auzqui révén). Nem az volt a gond az Újpesttel, hogy a Ferencváros győzött, hiszen azzal alighanem a Megyeri úton is mindenki tisztában van, hogy a zöld-fehérek most erősebbek – a probléma a rengeteg méltatlan hiba, csetlés-botlás volt, ami a lila-fehér játékosokat jellemezte vasárnap.

A Ferencváros kiütéssel győzött a Megyeri úton, éppen azért a mérkőzését legfeljebb a két tábor szüntelen buzdításának köszönhetően illette meg a derbi kifejezés – a színvonal az újpestieknél hiányzott, így egyoldalúan alakult a párharc. A zöld-fehérek 2015 decembere óta veretlenek az Újpesttel szemben, ezt a sorozatukat nemhogy megtartották, hanem a klub legnagyobb különbségű bajnoki győzelmét szerezték a Megyeri úton. A hazaiak csak azért rimánkodtak, hogy a Fradi ne érjen el újabb gólt, és ne ismétlődjön meg a tizenkét esztendővel ezelőtti derbi eredménye, amikor az Újpest nyert 6–0-ra.

Mégis jött az újabb vendéggól, Ryan Mmaee talált a kapuba, így megalázó kiütés lett a vége. A hazai ultrák előtt több száz rohamrendőr sorakozott fel, tartva a szurkolók elégedetlenségétől – ekkor már nemcsak a tulajdonos, hanem Kruscsics vezetőedző távozását is követelték.

Az Újpest képtelen elmozdulni a tabella utolsó helyéről, míg a Ferencváros úgy állt az NB I élére, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a második Kisvárda. 0–6

További képek: Farkas Zsolt, fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

Milos Kruscsics így látta az Újpest történelmi vereségét.

„Senki sem számított erre, nagyon nehéz magyarázattal szolgálni erre a rémálomszerű meccsre. Gyakorlatilag semmi sem sikerült, az ellenfelünknek meg minden kapura tartó lövéséből gól lett. A második találat után felhívtam a játékosok figyelmét arra, hogy nagyon könnyen kapjuk a gólokat, de hiába próbáltunk ki olyan formációt is, amit eddig még nem, csak egyre nehezebb lett a helyzetünk. Ha esetleg Junior Tallo valamelyik helyzete bemegy, akkor az segített volna a csapatnak… De sorra jöttek a gólok, a semmiből tizenegyest is ítéltek ellenünk, így a szünetben csak annyit kértem a játékosoktól, hogy higgadjanak le, próbálják elkerülni további gólok kapását, és kerüljük el a megsemmisítő vereséget. Ebben a pillanatban mást nem tehetünk, csak azt, hogy csendben maradunk, magunkba szállunk, és később elemezzük a vereség okait.”

Hozzátette, a Ferencváros sokkal jobb csapat, nagyobb költségvetéssel, mint az Újpest, ráadásul az idény elején még csatár sem állt a rendelkezésükre. Az új igazolások pedig nem voltak bevethetőek, az igazi klasszikus csatáruk csak öt napja érkezett, és Tallo is csak nemrég épült fel sérüléséből. Idő kell, hogy összerakja ezt a csapatot.

„Ez egy folyamat, amelynek fájdalmas része, ahogy ma kikaptunk a Ferencvárostól. Szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól azért, ami a pályán történt. Nyilván az is opció, hogy egy ilyen vereség után távozzak, amikor aláírtam a szerződésem, akkor is tisztában voltam vele, hogy bármikor meneszthetnek. Nem mondhatom, hogy nem jó a csapatom, még ha a ma történtek rossz fényben tünteti is fel a játékosokat. Siralmas a vereség, nehezen megemészthető, de nem adom fel, úgy gondolom, minden tőlem telhetőt megtettem. Hogy ez elég vagy kevés, majd a vezetőség eldönti. Itt az idő, hogy felálljak? Azt mondom, nem. Továbbra is keményen fogok dolgozni az Újpestért, de most olyan problémákkal kell szembenéznem, amelyek a múlt idényben nem voltak.”

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a következőket mondta.

„Jó, hogy nem olvasok újságokat, hiszen csak a mérkőzés után hallottam, hogy a Ferencvárosnak korábban volt egy történelmi 6–0-s veresége az Újpesttől. Nyilván edzőként nagyon örülök a három pontnak, illetve minden úgy zajlott a pályán, ahogy előre elterveztük. A megfelelő felkészülésünknek köszönhetjük ezt a győzelmet, csapatként játszottunk, a cserék is remekül szálltak be a mérkőzésbe.

Csercseszov külön kitért a 6–0-s végeredményt beállító Ryan Mmaee-ra is, aki az utóbbi időben nem tudott betalálni, most viszont úgy küldte fel a pályára, hogy itt az ideje gólt szerezni.

Franck Boli, a Ferencváros elefántcsontparti csatára duplázott az Újpest ellen 6–0-ra megnyert találkozón, a szünetben magyar csapattársai hívták fel a figyelmét a tizenkét évvel ezelőtti csúfos vereségre.

– Magyarországi pályafutása során öt gólt szerzett már a derbiken. Ennyire szeret az Újpest ellen játszani?
– Nem tudnám megmondani, miért jön ki ilyen jól ki a lépés a lilák ellen, talán fekszik a stílusuk, de az is lehet, hogy puszta véletlen – válaszolta lapunknak Franck Boli, aki 2019 októberében lépett pályára először a lila-fehérek ellen. – Nagy területek adódtak előttem, jó volt vasárnap futballozni, sokszor szabadon hagytak. Öt gól nem rossz a részemről, főleg, hogy ebből három győztes volt. De igazából mindenki ellen szeretek futballozni, a lényeg, hogy élvezzem a játékot.

Franck Boli 2019 óta futballozik a Ferencvárosban, az NB I-ben 79 bajnokin 28 gólt szerzett, ebből kilenc meccsen ötöt az Újpest ellen. Az Újpest mellett a Mezőkövesd ellen is öt gólt szerzett már. Az Újpest elleni ötösből az első három kivétel nélkül a 2019–2020-as idényben volt, mind a három meccset 1–0-ra nyerte meg az FTC Boli góljával, a követező öt derbin viszont nem talált be az elefántcsontparti csatár, aki vasárnap a hatból a második és a negyedik gólt szerezte.

– Első vasárnapi gólja volt eddig a legkönnyebb mind közül? Az üres kapuba kellett begurítania a labdát.

– Kétségtelen, nem volt nehéz, de el kellett odáig jutni, hogy zavarba hozzuk az Újpestet. Adama Traoré és én is letámadtuk az ellenfelet, a védők elbizonytalanodtak, szóval nem csupán az ölünkbe hullott a lehetőség. Ha nem támadjuk le, és nem kényszerítjük nehéz helyzetbe őket, a védő könnyen megfordulhatott volna, és talán kibikázza a labdát.

– És a tizenegyes? Hogyhogy ön rúgta?
– Az elmúlt mérkőzéseken több lehetőséget elpuskáztam, ami bántott. Éreztem, ezt nem rontom el. Többen voltunk kijelölve a büntető elvégzésére, s miután a videóbíró segítségével megítélték a tizenegyest, felkaptam a labdát, jelezve csapattársaimnak, ezt most én szeretném elvégezni. Senki sem ellenkezett, szerencsére be is lőttem.

– Az újpesti védők gyermeteg hibákat követtek el, hol utolsó emberként adták el a labdát, hol lyukat rúgva találták telibe az ellenfél bokáját. Mit gondol, miért hibáztak ennyit?
– Nem tudom. Sőt, erre talán még ők sem tudják a választ.

– Akkor úgy kérdezem: vasárnap a Ferencváros volt ennyire jó, vagy az Újpest ennyire rossz?
– Talán mindkettő. Komolyan vettük a derbit, felkészültünk rá, és már a mérkőzés elején tudatosítottuk, melyik a jobb csapat. Azt tettük, amit tennünk kellett. Nagyszerű napot fogtunk ki, tökéletesen végrehajtottuk az edzői stáb kéréseit, engem nem lepett meg, hogy sok gólt szereztünk. Különleges meccs volt, hiszen nem mindennap nyílik lehetőség nyerni az ősi rivális otthonában ekkora különbséggel. Mindenki láthatta, a fordulás után sem álltunk le, pedig már négy góllal vezettünk; megtehettük volna, hogy hátradőlünk, és a második játékrészben tartjuk az eredményt a következő mérkőzésre tartalékolva.

– Tudott róla, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt hat góllal kapott ki a Ferencváros a Megyeri úton?
– A meccs előtt nem tudtam, a szünetben értesültem róla. Dibusz Dénes és a többi magyar játékos hívta fel rá a figyelmünket, ha már négy-nullára vezetünk, próbáljunk meg minél többet rúgni, hiszen van mit törleszteni! A szurkolóink miatt sem álltunk le, tudjuk, mit jelent nekik az Újpest elleni derbi, nem véletlenül örültünk annyira, hogy a végére összejött a hat gól.

A Ferencváros történelmi győzelemmel vágott vissza a 12 évvel ezelőtt, ugyancsak szeptemberben elszenvedett 6–0-s vereségért, ugyanis a Megyeri úton, tétmérkőzésen korábban sosem aratott ilyen különbségű sikert.

– Nagy ünneplés volt az öltözőben?
– Élveztük a siker pillanatait, de túlzásba azért nem vittük. Mindegyikőnk tisztában volt vele, csütörtökön újabb nagy feladat vár ránk, az Európa-liga csoportkörében is helyt kell állnunk, hiszen Magyarországot képviseljük. A Trabzonspor rendkívül erős csapat, nem lesz könnyű érvényesülnünk ellene, hiszen a török bajnok jön hozzánk. De nincs mitől félnünk, önbizalommal telve, jó formában várjuk az összecsapást.

– Az Újpest elleni hat-nulla volt magyarországi legemlékezetesebb bajnokija?
– Több felejthetetlen kilencven percre emlékszem, de az biztos, a mostani ott van az első háromban. Emlékezetes győzelmet arattunk, amiről sokáig beszélni fognak a szurkolók.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az Újpest hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2022.IX.4. Újpest – Ferencváros: 0-6 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+2.

    PERC
    Ne feledjük, a Fradi a tabella élére ugrott, és két meccsel kevesebbet játszott a többieknél.

    90+2.

    PERC
    Tallo nagyon mérges, öt kihagyott ziccer után alighanem saját magára.

    90+2.

    PERC
    A légiósok ki akarják dobni a mezeket a szurkolóknak, de végül mindenki leteszi a mezeket a kapu mellé.

    90+2.

    PERC
    A hazai tábor levetetu a mezt a kedvencekkel.

    90+2.

    PERC
    ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, TABELLA, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    90+2.

    PERC
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+1.

    PERC
    Csongvai Áron kap sárga lapot Civic gáncsolásáért.

    90+1.

    PERC
    Kettő perc a ráadás.

    90.

    PERC
    ITT A HATODIK, Auzqui elfut a jobb szélen Kuusk mellett, jobbal visszagurít, RYAN MMAEE jobbal laposan a kapu közepébe lő az ötös jobb sarka elől, nyolc méterről. 0–6!

    89.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–6) Mmaee
    89.

    PERC
    Borello megindul, egy csel után ballal nem sokkal lő a bal alsó mellé. Középről, 18 méterről, Dibusz vetődve biztosított.

    88.

    PERC
    Most kezdődött a tanév, az Újpest máris kapott egy 5-öst…

    88.

    PERC
    A hazai drukkerek egy része arra kéri mesterüket, hogy vonja le a konzekvenciákat.

    87.

    PERC
    Borello jobbal 12-ről Civicbe lő, kissé balról.

    86.

    PERC
    Antonov elmegy Wingo mellett, a ballábas beadást kifejeli kornerre S. Mmaee.

    85.

    PERC
    Nguen megindul, de megállítja őt Csongvai becsúszása. Gojak jobbra forgat, Besic rossz labdát ad Wingónak. Kirúgás.

    84.

    PERC
    Hátul passzolgat a Fradi, a szurkolói meg nagyon vidámak és nagyon hangosak.

    81.

    PERC
    Csatár és karmester a pályán csatár és szűrő helyett.

    80.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    80.

    PERC
    Katona Mátyás be, Junior Tallo le.

    80.

    PERC
    Jack Lahne be, Boumal le.

    80.

    PERC
    Borello bal oldali kornere nagyon rossz.

    80.

    PERC
    Tallo passzát Borello a bal alsóba lőné az ötös előteréből, de vetődve véd Dibusz.

    79.

    PERC
    Az FTC vendégként már kilenc bajnoki óta veretlen (7 győzelem, 2 iksz), az előző négy idegenbeli találkozóját kivétel nélkül egy góllal nyerte meg. Vendégként 2022-ben csak a nyitó, január 27-i, felcsúti meccsét bukta el (0–1).

    78.

    PERC
    Boumal ballal gyengén a kapus elé lő középről, 20-ról.

    78.

    PERC
    Tallo bedob két pazar cselt. Sovány vigasz.

    72.

    PERC
    Ryan Mmaee be, Boli le, ékcsere.

    71.

    PERC
    Pajovics nagy gyertyát lő az ötösön, de kisegítik a társak.

    69.

    PERC
    ITT AZ ÖTÖDIK, Csongvai rossz helyre fejeli a labdát Boli elől, Kuusk odatolja azt a 16-os bal sarka elől CARLOS AUZQUINAK, aki jobbal 22-ről a jobb alsóba lő. A labda elmegy Csongvai dereka mellett, Pajovics késve reagál, késve vetődik, bemegy a labda a hasa alatt. 0–5!

    67.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–5) Auzqui

    67.

    PERC
    Mellé, Nguen a bal alsó mellé lőne kissé balról, 18-ról, jobbal, Boli fejjel belakap, a labda bal alsó mellé megy.

    65.

    PERC
    Nguen elfut a bal szélen, de szereli őt Diaby.

    64.

    PERC
    A IV. kerületiek otthon legutóbb április közepén a ZTE ellen győztek (4–0), utána sorozatban négy döntetlen, majd legutóbb a Paks ellen egy 2–3 következett.

    63.

    PERC
    És az is marad.

    63.

    PERC
    Az Újpest szereplése a tavalyi őszt idézi: öt meccs után még nyeretlen, ráadásul sereghajtó Milos Kruscsics együttese (3 döntetlen, 2 vereség).

    62.

    PERC
    És tüzeket is gyújt.

    62.

    PERC
    A VAR szerint sem. A hazai közönség füstölög.

    62.

    PERC
    Videobíró.
    62.

    PERC
    Nincs 11-es.

    61.

    PERC
    Mellé, mellé, Goure jobb oldali, jobblábas beívelését Wingo szorításában nagyon-nagyon a jobb sarok mellé fejeli Tallo.

    60.

    PERC
    A hivatalos nézőszám: 6981.

    58.

    PERC
    Egyik lecserélt játékos sem örült. Ki hagyna ott szívesen ilyen előnyből egy ilyen remek hangulatú derbit?!

    57.

    PERC
    Muhamed Besic be, Laidouni le.

    57.

    PERC
    Tokmac Nguen be, Traoré le.

    57.

    PERC
    Fotók: Dömötör Csaba

    56.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    56.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    56.

    PERC
    Nagy erőkkel vonulnak fel a rendőrök a hazai tábor elé.

    56.

    PERC
    Hopp, Antonov balról, 24-ről ballal nem sokkal véti el a bal, azaz a túlsó felső sarkot. Dibusz hatalmasat vetődött, de ezt nem érte volna el. Wingo nem a legjobban védekezett most…

    54.

    PERC
    Laidouni balról jobbal középre ad, Diaby elrúgja fordulás közben a labdát Boli elől. Civic bal oldali, ballábas szögletét rosszul találja el fejjel az ötösön Traoré.

    53.

    PERC
    GYŐZELMI SOROZATOK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
    15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
    10 mérkőzés: FTC (2019–)
    5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

    52.

    PERC
    Csupán egyszer, 1987 októberében futballoztam a Megyeri úti stadionban az Újpest ellen, négy egyre nyertünk. Két gólt szereztem a második félidőben, s egyiket sem fejjel, hanem mindkettőt lábbal. Színvonalas futballt és Fradi-győzelmet várok, mert akárcsak a mi időnkben, most is a Fradi az erősebb. – Fischer Pál, a Ferencváros korábbi csatára.

    52.

    PERC
    Engem mindig földobott a Fradi elleni meccs. Ráadásul a mi időnkben már a mérkőzés előtti napon vagy jóval a kezdés előtt a két tábor fantasztikus hangulatot teremtett. Különleges élményt jelentett a derbi. Számomra meg főleg, hiszen több gólt rúgtam a Fradinak a Megyeri úton. A szívembe zártam a klubot, szorítok vasárnap is, ám bitang nehéz meccs vár a csapatra. – Herczeg Miklós, az Újpest korábbi támadója.

    52.

    PERC
    Tallo jobbról az ötös bal sarkára emel, Goure a kapushoz fejeli a labdát.

    49.

    PERC
    MELLÉ, Tallo jobbal 12-ről a jobb alsó mellé töri Bjelos jobbról jövő, remek, lapos beadását.

    48.

    PERC
    Civic passzát Gojak nem lövi el 16-ról, aztán elpattan tőle a labda.

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    Fernand Goure be, Ljujics le, karmester helyett csatár.

    FÉLIDŐ

    Amer Gojak be, Mercier le, karmestercsere.

    FÉLIDŐ

    Carlos Auzqui be, Zachariassen le, szélsőcsere.

    FÉLIDŐ

    Giuseppe Borello be, Pauljevics le, védő helyett támadó.

    FÉLIDŐ

    Fotó: Dömötör Csaba

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    A Szusza Ferenc Stadionban lassan nyolc éve, 2014. szeptember 21-én született legutóbb Újpest-siker. Akkor Dusan Vasziljevics és Simon Krisztián góljával 2–1-re győzött a lila-fehér csapat. Azóta ötször nyert a Ferencváros, háromszor döntetlennel zárult a IV. kerületben rendezett derbi. Az előző három Megyeri úti találkozó kivétel nélkül a zöldek győzelmével zárult, ráadásul ezeken egyetlen gólt sem tudott összehozni az újpesti csapat (0–1, 0–4, 0–1). A lila-fehérek legutóbbi gólját is Simon lőtte a Szuszában, de annak is már szinte napra pontosan három éve, hogy a korábbi újpesti csapatkapitány a 93. percben egyenlítette ki Varga Roland találatát.

    FÉLIDŐ

    Az FTC sorozatban a 11. derbit nyerheti meg ma, ennél hosszabb sikerszériája csak a párharc kezdetén, 1905 és 1916 között volt a zöld-fehéreknek, amely 15 találkozón át tartott. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3). Az Újpest leghosszabb diadalsorozata 2005 és 2010 között jött össze, amikor megszakítás nélkül öt győzelmet aratott a bajnoki meccseiken (az FTC közben három idényen át az NB II-ben szerepelt).

    FÉLIDŐ

    Az újpestiek legutóbb csaknem hét évvel ezelőtt, 2015. december 12-én tudták bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor – a magyar csapatok közül elsőként – a Groupama Arénában a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejesével nyertek 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 19 derbin 14 FTC-siker és 5 döntetlen.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    43 százalékban volt az Újpestnél a labda, 6-szor lőtt kapura, 3-szor a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 4/4!

    FÉLIDŐ

    E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
    Varga Roland 6
    Rajczi Péter 5
    Myrto Uzuni 4
    Dusan Vasziljevics 4
    Kabát Péter 4

    FÉLIDŐ

    TELITALÁLAT! A derbi az derbi – hallom az elmúlt napokban a két csapat játékosaitól… Nem számít, hogy a Ferencváros hibátlan mérleggel menetel a bajnokságban, az Újpest pedig az utolsó helyről próbál elmozdulni. Pedig dehogynem számít! Újabban az Újpest és Ferencváros közti csaták egyoldalúvá váltak, a Fradi vasárnap tizenegyedik derbijét nyerheti meg sorozatban, erre legutóbb több mint száz éve volt példa. Ezt a mérkőzést sajnos már csak a múltja miatt lehet derbinek nevezni és úgy kezelni…– Borbola Bence a mérkőzés előtt.

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+2.

    PERC
    Vécsei Bálint odafutott dulakodni, sárga lap.

    45+2.

    PERC
    Miroszlav Bjelosnak sárga lap, ő lökte el először Laidounit.

    45+1.

    PERC
    Vécsei és Bjelos összekap.

    45+1.

    PERC
    Két perc a ráadás.

    45.

    PERC
    FRANCK BOLI jobbal a léc alá lő, Pajovics balra el. 0–4!

    45.

    PERC
    11-es GÓÓÓL!!! (0–4) Boli
    44.

    PERC
    Abdoulaye Diabynak sárga lap is.

    44.

    PERC
    BÜNTETŐ A FRADINAK!

    44.

    PERC
    Mindjárt megmondja Bognár spori, mert kimegy videózni. Milliméterekkel előbb elrúgta a labdát a szélső, aztán jött a rúgás.

    43.

    PERC
    MIT MOND ERRE A VAR?

    43.

    PERC
    Videobíró.
    43.

    PERC
    Pauljevics ad be jobbról… és az alapvonalon kívülről, előtte Vécsei beadása után Diaby bokán cserdítette jobbal az ötösön Zachariassent.

    42.

    PERC
    Traoré: bombavétel. Legalábbis eddig: 13 meccs a Fradiban, 11 góllal és 4 gólpasszal.

    41.

    PERC
    Pajovics szépen lép ki Laidouni bal oldali kornerére.

    41.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    40.

    PERC
    Kitörölhetetlen emlékem a nyolc hármas győzelem. Négy háromig szoros volt, ám miután megrúgtuk az ötödiket, gála lett a bajnokiból. Most más a helyzet, a Fradi annyira erős, hogy két ütőképes csapatot is ki tud állítani, minden poszton a magyar átlag feletti játékosai vannak. Ám vasárnap hazai pályán, telt ház előtt a szurkolók támogatásával bármi megtörténhet, az is, hogy a gyengébbnek vélt Újpest legyőzi a bajnokot. – Nagy László, az Újpest korábbi játékosa, edzője.

    40.

    PERC
    MELLÉ, mellé ez is, Antonov balról ballal laposan Boumal elé passzol, aki ballal milliméterekkel, de a bal felső mellé lő ballal, 12 méterről, középről.

    39.

    PERC
    A Ferencváros négy meccsen van túl a bajnoki idényben, mindegyiket megnyerte. Vendégként egyszer játszott eddig, éppen legutóbb, szerdán, akkor 1–0-ra megverte a Vasast (mlsz.hu).

    39.

    PERC
    A legutóbbi tíz derbit kivétel nélkül a Ferencváros nyerte meg, az Újpest 2019 februárja óta még pontot sem tudott szerezni. A lilák legutóbb 2015-ben győzték le a számukra a legnagyobb presztízscsatát jelentő párosításban ellenfelüket. A mostani idényben tapasztalt eddigi forma is hasonló képet fest. Az Újpest az utolsó helyen áll, még nyeretlen, a Megyeri úton legutóbb kikapott a Pakstól, előtte négy találkozón is csak döntetlent ért el.

    38.

    PERC
    MELLÉ, Tallo különös mesterhármasa, Kovacevic nem figyel, Ljajics Tallo elé passzol, de az ék ballal 14-ről a bal alsó mellé “gyatrázza” a labdát.

    37.

    PERC
    Boli: 9 meccs az Újpest ellen, 4 góllal és 1 gólpasszal. De az első 3 meccsén mindannyiszor betalált a lila-fehérek ellen.

    36.

    PERC
    Vincent Onovónak sárga lap Laidouni lerántásáért.

    36.

    PERC
    Kristoffer Zachariassen kap sárga lapot színészkedésért.

    35.

    PERC
    FÖLÉ, Ljajics zseniális beadását Tallo öt méterről jobbal a léc fölé tolja!

    35.

    PERC
    KIMARAD, Pajovics passzát Onovo jobbal középre adja, Wingo nem figyel, Tallo meg jobbal három lépésről Dibuszba bombázza a ziccerét!

    34.

    PERC
    Boli: 12 meccs az idényben, 4 góllal.

    33.

    PERC
    Civic labdát szerez, ADAMA TRAORÉ a 16-os bal sarkára belépve ballal a rövid, azaz a jobb felső sarokba lő. Nagy erővel, Pajovics vetődött becsülettel, de ebbe csak beleérni tudott. 0–3!

    32.

    PERC
    Ó, MEKKORA GÓL! EL IS DŐLT A DERBI?

    32.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–3) Traoré
    31.

    PERC
    Civic szöglete Antonové, Ljujics kontrázhatna, de eladja a felezőnél. Túlcifrázta.

    30.

    PERC
    Öngólhelyzet, Traoré bal oldali, ballábas beadását Diaby bevetődve, szép mozdulattal menti Boli elől… nem sokkal a jobb alsó mellé.

    29.

    PERC
    Tallo középtávoli fejese kapuscsemege, Antonov bal oldali, ballábas beadását követően.

    28.

    PERC
    Új kapusa van az Újpestnek, ma Pajovics egyik gólról sem tehetett. A másodiknál talán túlságosan is megbízott Kuuskban, jobb lett volna, ha elrúgja a labdát, és nem játszanak Franz Beckenbauer-figurát. Illetve, ha már Újpest: Nagymarosi Mihály…

    27.

    PERC

    26.

    PERC
    Kuusk a Fradi mindkét góljában főszereplő volt.

    26.

    PERC
    Kruscsics sem, neki az állása ma a tét alighanem…

    26.

    PERC
    A hazai drukkerek nem örülnek.

    25.

    PERC
    Kuusk csetlik-botlik a kapus passzával az ötös bal sarkánál, Traoré szereli, ballal középre ad, hét méterről Boli jobbal a bal alsó sarokba gurítja a labdát. 0–2!

    24.

    PERC
    FRANCK BOLI ISMÉT BETALÁL AZ ÚJPESTNEK!

    24.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–2) Boli
    20.

    PERC
    Onovo passzát Tallo ballal 17-ről, középről a jobb alsó sarokba nyesné, de odaér nagy vetődéssel Dibusz, és fogja is a labdát.

    19.

    PERC
    Miroszlav Bjelos be, Kastrati le. Csongvai megy hátra.

    18.

    PERC
    Hordágy a pályán… de kiviszik.

    18.

    PERC
    Bolival harcolt meg a labdáért Kastrati, csúnyán aláfordult a bokája.

    18.

    PERC
    Amióta bevezették a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokságot, 2017–2018 után másodszor fordul elő, hogy egy idényen belül két derbin az Újpest a pályaválasztó és csak egyen a Ferencváros. Az volt mostanáig az utolsó olyan bajnokság, amelyen belül a lila-fehérek kétszer is pontot tudtak rabolni a IX. kerületiektől (2–2 és 0–0), de a Groupama Arénában is csak 1–0-ra maradtak alul.

    17.

    PERC
    Bizony.

    17.

    PERC
    Kastrati a földön, ismét ápolást kér. Csere lesz.

    17.

    PERC
    Kovacevic lyukat rúg, de Mmaee kisegíti őt, Pauljevics beadása után. Csercseszov nagyon mérges.

    16.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    16.

    PERC
    Ljujics a bal szélen, elesik az ötös előtt, szépen és szabályosan szerelte őt Vécsei.

    16.

    PERC
    Szép hazai akció, rossz Antonov-beadással a végén, előtte Ljujics indult meg, szerelte Vécsei.

    13.

    PERC
    Pajovics passzol Tallóhoz, kiszorítja őt balra a 16-os elől Kovacevic, Boumához gurít, ő Csongvai elé passzol, aki jobbal 30-ról jócskán a léc fölé lő.

    10.

    PERC
    A bal szélen Antonov, középen Kuusk nem állt éppen a helyzet magaslatán.

    10.

    PERC
    KRISTOFFER ZACHARIASSEN jobbal a bal alsóba lő Wingo jobb oldali, lapos beadása után az ötösről, picit jobbról. 0–1!

    9.

    PERC
    VEZET A FERENCVÁROS!

    9.

    PERC
    GÓÓÓL!!! (0–1) Zachariassen
    8.

    PERC
    Hátul gurigázik most az öt újpesti bekk.

    7.

    PERC
    Pauljevics jobb oldali, jobblábas beadása Dibuszé.

    5.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    5.

    PERC
    Civic adja be jobbról ballal a labdát… kirúgás.

    4.

    PERC
    Kastrati menti szögletre Mercier jobb oldali beadását a kapu és Traoré előtt.

    4.

    PERC
    Remek a hangulat, mezőnyharc, rossz indításokkal.

    1.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak fehér mezben és lila nadrágban, a vendégek zöld-fekete ezben és fekete nadrágban.

    Hatalmas a füstköd, csúszik kicsit a kezdés.

    Fotók: Borbola Bence

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Egy kis örökmérleg! Ez már a 292. tétmeccs, ezen belül a 236. élvonalbeli összecsapás lesz a lila-fehérek és a zöld-fehérek között. Az örökmérleg ferencvárosi dominanciát mutat: a bajnokikon 61 újpesti siker, 62 döntetlen és 112 FTC-diadalt született. Ezek között három olyan, iksszel zárult találkozó volt, amelyet félbeszakadt bajnokságokban 1944–1945-ben, illetve 1956-ban játszottak le.

    JÖTTEK-MENTEK!
    A Ferencvárostól az Újpesthez:
    1928, Aknai János
    1929, Huber Dezső
    1941, Kalocsay Géza
    1950, Deák Ferenc
    1950, Henni Géza
    1984, Kerekes György
    1985, Haaz Ferenc
    1985, Ebedli Zoltán
    1994, Wukovics László
    1998, Mogyorósi József, i.
    1998, Miriuta László
    2002, Kőhalmi András, ingyen
    2005, Balajti Ádám
    2004, Szalai Vilmos
    Az Újpesttől a Ferencvároshoz:
    2005, Grósz Róbert
    2003, Rósa Dénes, i.
    2003, Csurka Zoltán, i.
    1999, Eszenyi Dénes, i.
    1997, Kun György
    1994, Kecskés Zoltán
    1992, Sorin Cigan
    1985, Ebedli Zoltán
    1985, Palkovics István
    1951, Gulyás Géza
    1944, Szabó Ferenc

    Eltiltott nincs.

    A hazaiaktól Banai sérült, a vendégektől mindenki bevethető.

    Fotók: Borbola Bence

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    „Függetlenül attól, hogy áll a bajnokságban, az Újpest mindig kemény ellenfél, hiszen ők is pontosan érzik ennek a párharcnak a jelentőségét, számukra is fontos lenne, hogy jó eredmény érjenek el. Nekünk a saját dolgunkra kell koncentrálnunk, felkészültünk a derbire” – így a mérkőzés előtt a fradi.hu-n Sztanyiszlav Csercseszov.

    – Min múlhat a siker?
    – Koncentráltnak kell lennünk. Ha azok leszünk, nem lehet gond.

    – Arra céloz, hogy alapvetően könnyedén le kell győzniük az Újpestet?
    – Erősek, egységesek vagyunk, fitten, önbizalommal telve várjuk a derbit. Nincs okunk kételkedni önmagunkban, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell megharcolnunk a győzelemért.

    – Tisztában van vele, mekkora jelentősége van ennek a meccsnek Magyarországon?
    – Igazából már az első csata után megértettem. Az első derbim előtt a csapattársaim sokat beszéltek a körítésről, a hangulatról, de akkor értettem meg igazán, miről van szó, amikor kifutottunk a kezdőrúgáshoz. Lenyűgöző volt a hangulat.

    – Az Újpestnek még nem lőtt, amióta Magyarországon van…
    – Pedig voltak rá a lehetőségeim. Eddig két Újpest elleni derbin szerepeltem, különösen az utóbbin voltak meg a helyzeteim. Végül Tokmac Nguen és Vécsei Bálint góljával győztünk, nagyobb is lehetett volna a különbség. Sajnálom, hogy a derbin még nem jött össze a gól, hátha ezúttal az is meglesz.

    – Hogyan emlékszik vissza lilák elleni az eddigi két mérkőzésére?
    – A legfontosabb, hogy mind a kétszer nyertünk. Előbb három egyre, majd kettő egyre. Különleges mérkőzések voltak, mind a kettőt a Groupama Arénában játszottuk. Ebből a szempontból izgatottan várom a vasárnapi összecsapást, hiszen a Megyeri úton még nem léptem pályára.

    – Minek köszönhető az idei jó formája?
    – Minden rendben van körülöttem. A feleségemmel és a kislányunkkal nagyon jól érezzük magunkat Budapesten, a Ferencvárosnál nagyszerű munka zajlik, nincs okom panaszra, és szerencsére jönnek a gólok is.

    – A hét közben győztes góllal tért vissza a kezdőcsapatba. Mintha nem is lett volna a sérülése?
    – Örültem, hogy újra kezdőként kaptam lehetőséget – felelte lapunknak adott interjújában Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros 28 esztendős norvég középpályása, aki a hétközi, Vasas elleni idegenbeli bajnokin (1–0) győztes gólt szerzett. – Augusztus elején a Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtező utolsó perceiben ráestek a lábamra, kattanást éreztem a bokám környékén, kiderült, az Achilles-inam sérült meg. A következő napokban cipőt sem tudtam húzni, de a lényeg, hogy már rendben vagyok, immár az erőnlétemmel sincs gond.

    Kristoffer Zachariassen, a bajnoki címvédő Ferencváros norvég középpályása jó formában várja az Újpest elleni derbit, és tudja, vasárnap nem számít a csapatok aktuális helyezése a tabellán.

    Jön a 236. derbi a magyar élvonalban
    – Milyen mérkőzésre számít?
    – Az eddigi FTC elleni rangadóim tapasztalatából kiindulva keményre. A tabellán nagy a különbség a két csapat között, de szerintem kevés gólos mérkőzés várható, remélem, mi szerzünk többet. A játékstílusunk a meccs uralására épül, szeretünk sokat lőni, beadni, járatni, birtokolni a labdát, ahogyan az FTC is. Bízom benne, hogy vasárnap mi irányítjuk a játékot. Nem foglalkozunk az ellenféllel, saját közönségünk előtt agresszívan letámadva akarjuk nyomás alatt tartani a zöld-fehéreket, nyílt játékot felvállalva meglephetjük őket. A vendégeket megtévesztheti, hogy utolsók vagyunk a tabellán, s az sem zárható ki, hogy egyeseknek gondolatban már az Európa-ligán jár az eszük.

    – Nincsenek könnyű helyzetben, az FTC ellen nem lesz gyerekjáték megszerezni a három pontot…
    – Ezzel tisztában vagyunk. Nem a legjobb időpontban találkozunk a címvédővel, de ez a derbi, amelyen bármi megtörténhet. Szükségünk van a pontokra, biztosan nehéz lesz itthon tartani őket, de erre törekszünk. Nem hiszem, hogy problémát jelentene, hogy a Ferencvárosnak eggyel több napja volt pihenni a rangadóra, két nap alatt megfelelően felkészültünk a csatára. Az ilyen mérkőzésen a taktikánál is nagyobb jelentősége lehet, mekkora elánnal vetjük bele magunkat a m eccsbe. Az első perctől kezdve úgy kell játszanunk, hogy rajtunk érződjön jobban a győzni akarás.

    – Milyen formában várják a derbit?
    – A Honvéd elleni, hogy úgy mondjam, nem az életünk meccse volt, de a jelenlegi, nem túl rózsás helyzetünkben fontos a pozitívumokból építkezni, például abból, hogy hosszú idő után kapott gól nélkül hoztunk le egy bajnokit – nyilatkozta lapunknak a hetedik Ferencváros elleni rangadójára készülő Nemanja Antonov, az Újpest 27 éves szerb balhátvédje. – A bajnokságban a kispestiek elleni találkozót leszámítva sok helyzetet alakítottunk ki, mi lőttük a legtöbbet kapura, de mindeddig csupán négy gólt szereztünk, ami nagyon kevés, márpedig ilyen helyzetkihasználással nem lehet meccseket nyerni. Nyugodtabbnak kell lennünk a kapu előterében, remélem, az első győztes összecsapásunk után mellénk áll a szerencse.

    Noha az elmúlt években nem sok babér termett az Újpestnek a derbiken, Nemanja Antonov szerint a lilák az utóbbi időben meccsről meccsre közelebb férkőztek játékban a Ferencvároshoz.

    Sorozatban 11-edszer verheti meg a Fradi az Újpestet. A 236. derbi következik a két nagy múltú fővárosi csapat között, két légiós, Nemanja Antonov és Kristoffer Zachariassen latolgatja az esélyeket, de múltidéző és statisztikai kavalkád is része a felvezetésnek.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÚJPEST–FTC MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ