A 0-5 nem mezei, kétszeres történelmi Fradi-vereség

A Videoton 110 év alatt az első vidéki csapat, amely ilyen alaposan kitömte a zöld-fehéreket otthonukban

Sima, mezei vagy történelmi vereségbe szaladt-e bele a Ferencváros labdarúgócsapata a Videoton ellen? Vitán fölül az utóbbiba, tekintve, hogy saját pályáján majd’ hat évtizede nem szabtak rá ekkora zakót. A „mezei” jelző legfeljebb annyiban állja meg a helyét, hogy a Vidi kispadján Mezey doktor ült szombat este az Üllői úton…

Fotó: Németh Ferenc (NSO)

A labdarúgó NB I 19. fordulójának rangadóján a listavezető Videoton az Albert Flórián Stadionban 5–0-ra legyőzte a második Ferencvárost. Már a lefújás pillanatában megindult a tippelgetés: a fehérváriak előtt vajon mikor nyert legutóbb vendégcsapat ekkora különbséggel az Üllői úti pályán?

Nos, az NSO a Tempó, Fradi! című honlap segítségével utánajárt a válasznak. Horváth Károly, a profinál is profibb – nyugodt szívvel írható: világszínvonalú – site egyik szerkesztője, mint korábban többször, ezúttal is készséggel állt rendelkezésünkre, és egy Excel-táblázattal lepett meg bennünket.

Néhány kattintás és némi egérhasználat után láthatóvá is vált a végeredmény. A „nagy_golaranyu_bajnoki_veresegek” címet viselő csatolmány a ferencvárosi futballcsapat 19, legalább 5 gólos élvonalbeli vereségét tartalmazta a kezdetektől, vagyis az első osztályú labdarúgó-bajnokság 1901-es rajtja óta (lásd alsó táblázatunkat).

AZ FTC LEGSÚLYOSABB BAJNOKI VERESÉGEI AZ ÜLLŐI ÚTON

Idény / Ellenfél / Eredmény
1948–49 Újpest 0:5
1952  Bp. Honvéd  1:9
1952  Bp. Bástya  0:5
2010–11 Videoton  0–5

Száztíz esztendő alatt 19 kiütéses vereség nem is annyira rossz – átlagosan 5 és fél évenként egy nagy zakó (itt jegyeznénk meg, hogy csak a bajnoki találkozókat vettük figyelembe, a kupamérkőzésekkel – mint például az FC Porto elleni 6–0-s KEK-zakóval 1994-ből, vagy a Real Madrid elleni 6–1-es BL-vereséggel 1995-ből – nem számoltunk).

A legtöbb nagy arányú vereséget (8) az 1949-től az ötvenes évek végéig terjedő időszakban „jegyezte” a Fradi – többségüket Bp. Kinizsi néven. Kinizsiként 1951-ben kétszer, az 1952-es bajnokságban pedig háromszor futott bele a késbe; az 1952. szeptember 7-én a világsztároktól hemzsegő Bp. Honvédtól az Üllői úton elszenvedett 9:1-es vereség mindmáig negatív „pályarekord”.

Érdekes, hogy amikor 1949 tavaszán az UTE a IX. kerületben 5:0-ra kitömte az FTC-t, utóbbi erre rögvest három gólzáporos győzelemmel (Vasas 7:2, Győr 4:0, Kispest 4:1) „reagált”, az idény végén ráadásul – óriási, 11 pontos előnnyel és 140 szerzett góllal – meg is nyerte a bajnokságot.

Hja, kérem, annak a Fradinak ekképpen festett a korabeli terminológia szerint ötös fogatnak hívott csatársora: Budai II, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor!

De vissza a jelenbe. A 70 éves fennállása első élvonalbeli bajnoki címére törő Videoton szombati 5–0-s sikere két okból is történelminek tekinthető. Egyfelől azért, mert a zöld-fehérek az 1974-ben átadott új Üllői úti (mai nevén Albert Flórián) Stadionban még sohasem szenvedtek ötgólos vereséget bajnoki mérkőzésen, másfelől meg azért, mert egyetlen vidéki gárdától sem kaptak még ki ilyen nagyon (legalább öt góllal) saját otthonukban.

AZ FTC LEGSÚLYOSABB BAJNOKI VERESÉGEI IDEGENBEN,
ILLETVE PÁLYAVÁLASZTÓKÉNT, DE NEM AZ ÜLLŐI ÚTON

Idény Ellenfél Eredmény Helyszín
1901 BTC 0:8 Millenáris
1907–08 MAC 1:7 Margitsziget
1917–18 MTK 0:5 Hungária út
1924–25 MTK 2:11 Hungária út
1941–42 Szeged FC 0:5 Szeged
1949–50 Textiles (MTK) 1:6 Megyeri út
1951 Bp. Bástya (MTK) 1:6 Megyeri út
1951 Bp. Honvéd 2:8 Kispest
1952 Dorogi Bányász 0:5 Dorog
1958–59 Tatabánya 0:5 Tatabánya
1963 ősz Bp. Honvéd 2:7 Népstadion
1975–76 Újpesti Dózsa 3–8 Népstadion
1998–99 Debreceni VSC 1–6 Debrecen
2003–04 Debreceni VSC 0–5 Debrecen
2010–11 Újpest FC 0–6 Megyeri út

HEGYI TAMÁS

5 hozzászólás a(z) A 0-5 nem mezei, kétszeres történelmi Fradi-vereség bejegyzéshez

 • Karcsi,

  Még a következôket kell hozzàtennem:

  A nyugati üzletvilàgban is honos ez a rövid tàvlatù gondolkodàs. Sokasodnak azok a munkahelyek, ahol csak hàrom hònapra szerzôdhet az ember, aztàn meg, ha nem felelt meg kirùgjàk.

  A szocialista tervgazdàlkodàs 5 évre szabta terveit (Hofi Géza: Elszabtuk !)

  Ha Magyarorszàg és a Ferencvàros problémàiròl beszélünk, akkor fel kell figyelnünk, hogy Euròpàban egy érdekes keveréket talàlunk a szocializmusbòl ismert tervgazdàlkodàsbòl és a szuper-tôzsde-rövidlàtàs közt.

  Mindkettôjük rövid tàvlatù erôbedobàsok, helyzetek gyors kiaknàzàsàra irànyul és aztàn, ha nincs màr érdek benne, viszlàt.

  A labdarùgàsban még mindig csapatjàtékròl van szò. Emberek nem szoknak össze két hét alatt, hanem évek is telhetnek el, mìg a jàtékosok és az edzôk ûgy ismerik egymàst, hogy az egyik tudja màr a màsik gondolatait.

  Az 1924 és 1927 közti FTC csapatnak kb. Hàrom év kellett ehhez.

  A zsugorodott öt éves terv nem felel meg a labdarùgàsnak és nem felel meg a tàrsadalomnak sem. Ahogy ìrod: „… érdekes lenyomat a futbal a tàrsadalomnak…“

  A baràtsàghoz, a megszokàshoz és a bizalomhoz mindig idô kell. Magàtòl érthetô, hogy ìgy nem mehet, ahogy most csinàljàk.

  A labdarùgò nem egy magànharcos, aki magànak a legjobb eredményeket harcol ki, hanem a labadrùgò egy tàrsas lény, mely a màsikakal éri el a csapat céljait.

  Ahol a tàrsadalom magànharcosok -és magànvàlalkozòkra esik szét, ott a labdarùgàs valòjàban a tàrsadalom lenyomata.

 • Karcsi,

  Ez minden nekem egy kicsit érthetetlen és a “lehetetlen” màr valamilyen öngyilkosàgnak is megfelel.

  Szép a sivatagban, minek is kiutat keresni, ha màr ùgy is olyan kellemes minden itt.

  Ez nem szemrehànyàs, a szocializmust és a diktatùràt megélt ember lehet, hogy most még csak ìgy tudja rendezni dolgait. Türelem kellene.

  Meddig kàros a sivatagi tartòzkodàs ?

 • Laci,

  Felénk azért lehetetlen a változás bizonyos dolgokban, mert nem akarnak rajta javítani. Kicserélik az embereket, akik aztán azt mondják, hogy jobb lesz. Eltelik pár hónap/év aztán kiderül, hogy nem lett jobb. Érdekes lenyomata a magyar futball a társadalomnak, mert ez a mentalítás azért más sportágakban nem nagyon létezik.

 • Az 1924 botrànyos MTK-FTC 11:2-es vereség-rôl ìrt beszàmolò ezt kiméletlenül meg is jegyezte: „…mert közben védelmük egy harmadosztályú csapat nívóját sem érte el. Halfsoruk volt a legerőteljesebb, amelyből Blum agilis játékával emelkedett ki. A ferencvárosi csatársor fáradhatatlan volt, de hiányzott az irányító ész és éppen ez volt az MTK erőssége.“

  Azonban ez az 1924-es kudarc a Ferencvàros eddigi jàtékstìlusàt és jàtékmodoràt olyanyira àtformàlta, hogy 1927-ben bajnoksàgot és 1928-ban a KK-àt is megnyerte.

  Az FTC észhez kapott.

  Ez a csapat erre volt képes. Azonban akkor is 3 év kellett hozzà, hogy meg tudjon ùjulni és a hernyòbòl pillangò lenni.

  Mért ne lenne ez most is lehetséges.

 • Csak egyet sajnálok, de azt nagyon. Egy 0:5 kellett hozzá, hogy a honlapotok megkapja a megfelelő elismerést. Gratulálok és vigyétek végig azt amit elterveztetek. Végig, tehát örökké, mert a Fradi örökké élni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST