A Ferencvárosi Torna Club elnökei: Mailinger Béla

mailinger-bela1931.10.12. – 1944.12.26. Mailinger Béla ügyvezető elnök

Csaknem fél évszázadon át (!) tevékenykedett egyesületünkért. Az atlétáknál, az evezősöknél s természetesen a labdarúgóknál tevékenykedett sokat. Ügyvezető elnökként is nap-nap után az egyesületben töltötte délutánjait, intézte az FTC, majd a profi Ferencváros ügyeit. Ahogy ma mondanánk mindezt társadalmi munkában tette, hiszen az egyesülettől 43 éven át egyetlen fillért sem fogadott el! 1945 után visszavonult az aktív sportvezetői tevékenységtől, majd Ózdra költözött. Nyolcvannyolc éves korában, 1970 július 21-én halt meg az FTC egyik legnagyobb egyénisége.

Mailinger Béláról nem lehet anélkül írni, hogy a ferencvárosi jégkorongról szót ne ejtsünk. Tudniillik az FTC klubelnöki székében Gschwindt Ernőt követő Mailinger Béla vezetésével alakult meg még 1928. október 28-án a Ferencvárosi Torna Club Jégkorong Szakosztálya.

Hosszú út vezetett addig, amíg a jégkorong önálló szakosztállyá nőtte ki magát a zöld-fehéreknél. A „bandy”-nek is nevezett jéglabda, amely a jégkoronghoz hasonló csapatjáték, már 1910. január 2-től rendelkezett önálló szakosztállyal az FTC-n belül – igaz, kezdetben a labdarúgók voltak azok, akik a téli szünet alatt bandyütőt ragadtak a kezükbe, így többek közt Schlosser, Weisz és Koródy is.

Az első jéglabda csapat - Sapkában a csapat kapusa: Schlosser!

Az első jéglabda csapat – Sapkában a csapat kapusa: Schlosser!

A jégkorong-szakosztály megalakulása után még évekig nem került sor a hazai bajnokság kiírása, így kizárólag barátságos mérkőzéseken edződhetett a csapat. Sőt mi több, az első kiírt bajnokságban sem léptek pályára a Ferencváros hokisai, ugyanis egy kanadai légiós nevezése körüli polémiát nem sikerült megoldani.

A jégkorongsport ferencvárosi meghonosítása mellett még egy jelentős esemény kötődik Mailinger Béla, a klub akkori alelnökének nevéhez. 1926-ban, a profizmus bevezetésének évében, sokáig tépelődött a klubvezetés, mi legyen a Fradi profi alakulatának neve. Amiképpen az MTK-ból Hungária, az UTE-ből Újpest, azonképpen lett a zöld-fehérek profivá váló labdarúgócsapatából Ferencváros FC – Mailinger Béla indítványára. (A Ferencváros FC 1944. augusztus 2-án olvadt be újra az FTC-be.)

Gschwindt Ernő távozása után tehát az FTC Jégkorong Szakosztályának alapító elnöke lett az új klubelnök. Előző, tehetős elnökének távozása okán beszűkültek ugyan a klub anyagi lehetőségei, voltak a Ferencvárosnak anyagi gondjai, azonban a kiugróan magas nézőszámból befolyó bevételek ellensúlyozták az átmenetinek bizonyuló pénzhiányt.

Az akkori Ferencváros népszerűségét jelzi, hogy a párizsi L’Auto c. lap olvasóinak szavazatai alapján a zöld-fehér színű klub lett Európa 7. legjobb csapata.

Az 1931/32-es bajnokság során újra bajnok lett a Fradi, méghozzá úgy, ahogy sem azelőtt, sem azóta egyetlen hazai klubnak sem sikerült: száz százalékos teljesítménnyel, mind a 22 mérkőzését megnyerve.

Már ez elég indok arra, hogy ne csak a jégkorong szerelmesei emlékezzenek kegyelettel Mailinger Bélára, a Ferencváros harmadik elnökére.

Déri Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST