A Fradi naptára, december 24.

tempó-karácsony-2017

“In puncto Franzstadt, muszáj nagy dicséretet leadni. Éveken át tartott, míg a vezetés és a csapat megszerezte. Sok rázkódás érte, kint-bent ellenségek ölték és gyöngítették; de az a nagyra hivatott egylet vaskézzel kormányozva, túlélt minden apró vagy nagy bajt, s ma, amikor ezt a hatalmas utat megteszi, — mindenek érzése vele van. És így esik, hogy télvíz idején; amikor máskülönben pihennek a football népei, — most ezrek várják az egyes újságházak előtt a híreket; sport-utcai harc fejlődik és a főváros közönsége egy új utcai képpel lesz gazdagabb. Olyan ez, mint mikor falun először robog keresztül az autó. A falu népe kicsődül, lélekzetvesztve bámulja a nagy csodát. Aztán lassanként hozzászokik. Beleilleszkedik az új kép az életébe és megy tovább az utain. Most még nézi az utca népe a nagy csodát, ahogy sok ezernyi sportember szereti a Ferencvárost és várja annak híreit.” (1911)

tempo-naptar

Évfordulók:

71 éve hunyt el Gabrovitz Kornél
2 éve hunyt el Kocsis György
24 éve hunyt el Mike István
54 éve hunyt el Takács Géza

“Gabrovitz Kornél az egykori Mester utcai diák (…) a prágai Slaviánál már megismerte a klubéletet és hazaérkezve kiadta a jelszót: alakítsunk mi is klubot a Ferencvárosban!”

Gabrovitz Kornél (Gabrovitz Zoltán gyűjteményéből)

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. Viktoria Hamburg – FTC: 3:5, nemzetközi barátságos
1934. Marokkó – Ferencváros: 0-6, nemzetközi barátságos
1951. Pécsi Lokomotiv – Bp. Kinizsi: 2-1, MK
1955. Bp. Kinizsi – Bp. Honvéd: 1:5, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 3 mérkőzés, 2 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség, 12-5 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1951. Magyar Aladár
1951. Szabó Ferenc

Ezen a napon ült utoljára az FTC kispadján díjmérkőzésen:

1951. Urbancsik Gábor

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“A mire ezideig csak a labdarúgás nagymesterei, az angolok mertek és tudtak vállalkozni, vállalkozott a magyar futballsport nívójának méltó reprezentánsa, a Ferencvárosi Torna Klub. Tizenöt főből álló legénységével külföldi túrára indult ma ez a népszerű és kontinentális hírnévvel büszkélkedhető egyesület. Hamburg lesz az első állomás, a hol bemutatkoznak a zöld-fehér színek, majd Bréma, Berlin és befejezésül London lesz tanúja a magyar csapat készültségének és képességeinek. Babérosan vagy vereséggel kerül vissza a Ferencvárosi Torna Klub, ebben a pillanatban mellékes, a dicséret és elismerés kijár neki már pusztán azért az elszántságért, a mellyel ennek a nehéz, küzdelmes és fárasztó munkának a teljesítését magára vállalta, nem tartván egyebét szem előtt a magyar testedző, sport dicsőségénél. Ami a Franzstadt vállalkozását illeti, már is meg lehet állapítani, hogy az sikeres. Két nagy német városban olyan magas nívóval győzött, hogy a jó hírnév már meg van alapítva. Olyanformán érezzük magunkat, mint az angol nép, mikor rajokat bocsátott ki a kontinensre footballt tanítani. Ugyanaz az fölény. A csapat nem vergődik az ellenséges földön, hanem diadalokat halmoz rakásra. Abszolút fölénye nem szorul ordítozó közönségre, a holt csöndben vígan passzol a sok derék magyar gyerek, s mig a németek verítékesen erőlködnek, ők tréfálkozva leszerelik, s egy-kettő: bemesterkedik a gólt az ellenfélnek. Ime, amiért küzdöttünk, kezd a homályból kibontakozni: Magyarország Európa tanítómestere! Nagy szavak ezek, de szerencsére nem pufogó üres bombsztok. A velejét megadja az a szótalan csodálkozás, amivel a külföld népei adóznak, s a visszhangját megadja az a vihar, amit a körúton produkál a nép, mikor a magyar dicsőséget nyugtatja. Bízunk a Franzstadt további szerencséjében is. Okos fejjel rendezett vállalkozás ez, s akik keresztül viszik: jó magyar vér.” (1911.12.24 – Viktoria Hamburg, nemzetközi barátságos)

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, december 24. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
Következik: 10.03.18:55 EL csoportkör FTC-Ludogorec (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST