A Fradi naptára, január 7.

tempo-naptar

Évfordulók:

44 éve született Andone, Bogdan
27 éve született Gerson, Guimaraes Ferreira

Mérkőzéseink ezen a napon:

1931. Sokol Belgrád – Ferencváros: 1-7, nemzetközi barátságos
1934. Ulm válogatott – Ferencváros: 2-5, nemzetközi barátságos
1940. Ankarai kerületi válogatott – Ferencváros: 3-1, nemzetközi barátságos
1962. Colo-Colo – Ferencváros: 2-1, Nemzetközi torna

Összes díjmérkőzés: 4 mérkőzés, 2 győzelem, 2 vereség, 14-8 gólkülönbség

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

  • “A Ferencváros pompás játékkal és hatalmas gólaránnyal győzte le a belgrádi futball új csillagát. A Ferencváros a sokáig emlékezetes olasz túra után hazai talajra tette a lábát, számára ez jelentette a varázst, amitől megújhodik az ereje. Így volna szép és gyönyörűséges a modern időkbe átigazított mese, ha a Ferencváros történetesen már olasz földön is nem talált volna magára ama bizonyos bolognai mérkőzésen, amely már mutatni kezdte, hogy nem lehetett annyira egészen földhöz vágni a ferencvárosi csapatot, hogy azután többé ne tudjon a maga erejéből felemelkedni.” (1931 – Soko)
  • “A Ferencváros sehogysem tud lábrakapni. Az anakarai katonai csapatot 6:4-re legyőzte ugyan, a négy beszedett gól azonban pontosan jelzi a zöld-fehér védelem immár krónikus gyengedését. Másnap vereséget szenvedett a Fradi Ankara válogatottjától. Sajnos, már a Balkánon is vernek bennünket…” (1940 – Ankara)
  • “A Chile fővárosában, Santiagóban megrendezésre került négyes labdarúgó-torna küzdelmei a brazil Botafogo, a chilei Colo- Colo, a belgrádi Crvena Zvezda és a Ferencváros együttesének részvételével szombaton este kezdődtek meg a Estadio Nacional gyepén. A zöld-fehérek csapata most már kiegészült a válogatott portyáján résztvettekkel győzte le a Colo-Colo csapatát. A mezőny legjobb játékosának Mátrai bizonyult, aki különösen a második félidőben emelkedett ki, amikor a középhátvéd szerepét töltötte be. A támadósorban a Németh, Orosz, Fenyvesi dr. szárny játéka aratott méltán elismerést. Gyors, szellemes, sok mozgásos megoldásaikat sokszor megtapsolta a közönség.” (1962 – Colo-Colo)
Valahol Dél-Amerikában (fotó: Kocsis György gyűjteményéből)

Valahol Dél-Amerikában (fotó: Kocsis György gyűjteményéből)

Tempó, Fradi!: A mai napon két idézetrészlet “viszi a tétet”. A Ferencvárosi labdarúgás története több nehéz időszakon ment át. Háborúk, nyilas és kommunista diktatúrák, megszűnés veszély…de ahogy 1931-ben megfogalmazták, “nem lehetett annyira egészen földhöz vágni a ferencvárosi csapatot, hogy azután többé ne tudjon a maga erejéből felemelkedni” – egy örök hitvallás a Ferencváros erejéről. A másik idézet amit kiemelnénk a jelenünkre is utal, pedig ennek már közel 70 éve: “Sajnos, már a Balkánon is vernek bennünket”

4 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, január 7. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST