A Fradi naptára, november 11. – 1928: az első KK győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

134 éve született Berán József
27 éve született Koch, Julian
76 éve született Popov József
50 éve született Szenes Sándor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. 33 FC – FTC: 1:7, NB1
1917. FTC – BTC: 1-0, NB1
1923. FTC – Zugló: 3-0, NB1
1928. Rapid – Ferencváros: 5-3, KK Döntő
1934. Soroksár – Ferencváros: 0-2, NB1
1945. Csepel – Ferencváros: 1-0, NB1 alapszakasz
1951. Bp. Kinizsi – Salgótarjáni Bányász: 5-1, NB1
1973. Rába ETO – Ferencváros: 1-1, NB1
1981. Újpesti Dózsa – Ferencváros: 2-1, NB1
2000. Ferencváros – Győri ETO: 2-0, NB1 rájátszás
2006. Ferencváros – Budafoki LC: 2-0, NB2
2009. Nyíregyháza – Ferencváros: 3-4, Ligakupa
2012. Ferencváros – DVSC: 2-1, NB1
2015. Ferencváros – Soroksár: 2-2, Edzőmérkőzés

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 33-15 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1906. Schön József
1934. Kiss Gyula
2000. Pinte Attila
2012. Bönig, Philipp

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

2009. Ashmore, James

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Vasárnap a lágymányosi pályán mérkőzött a két csapat az idei bajnokságért. E mérkőzés azért bírt különös vonzerővel, mert a 33 FC. csapata volt tavaly az, mely váratlan győzelmével a FTC. biztos győzelmi esélyeit megzavarta. A FTC. fényes revansot vett legyőzőjén és bár Bródy, Kovács és Pákay nélkül állt ki, elejétől végig biztos főlényben játszva győzött. A 33 FC. csapatában jó erők játszanak, mégis az őszi szezonban, dacára annak, hogy minden ellenfelének rúgott goalt — balsorsüldözött. Müködésükkel a helyezésben eddig eredményt elérni nem tudtak. Székány, Sztana, Hangel, Kiss Gy., Koch N.. Forstinger oly erők a csapatban, hogy az egységes tréning mellett kétségtelenül a csapat még szebb jövőnek néz elébe. A FTC. láthatólag respektálta ellenfelét, lelkesedéssel, élénken és tetszetősen játszott. Bebizonyította ezzel, ha ellenfelét nem becsüli le, kitűnő eredményeket képes elérni. Beigazolódott, hogy tartalék játékosai is olyanok, akikkel méltón foglalja el ügy a bajnokságban, mint a Szövetségi-dij mérkőzéseken az első helyet.” (1906.11.11 – 33 FC, NB1)

“Azok, akik kedvelői a meglepetéseknek és Zuglói győzelmet reméltek, esetleg egy döntetlent reméltek, azoknak csalódniuk kellett, mert a zöld-fehérek Blum és Kelemen nélkül felálló csapata biztosan tartotta kezében a mérkőzést. Fölényben volt a meccs legnagyobb részében s a mutatott játéka arra enged következtetni, hogy a csapatnak a legutóbbi hetekben mutatott teljesítménye nem a letörés, hanem csak múló indiszpozíció következménye. A csatársor ugyan még mindig nincs teljesen rendben, azonban a Kelemen helyén játszó Potyával még így is elfogadhatót nyújtott. Különösen Potya volt egészen váratlanul elemében, szívvel-lélekkel játszott, összjátékra törekedett s a három gól közül kettő mindenesetre az ő érdeme.” (1923.11.11 – Zugló, NB1)

kk_1928_mini_gombFerencváros első alkalommal nyeri meg a Közép-európai Kupát! – Kupagyőzelem felhangokkal

7:1 után a visszavágón a zöld-fehérek számára még szokatlan füves pályán a Rapid visszavágott, de ez kevés volt az osztráknak a kupa elhódításához. A KK nagy koncepciójú, megragadó, drámai jelenetekben bővelkedő színjátékának utolsó felvonása startra készen áll. Sőt, ha kibővítjük ezt a felvonást s felosztjuk apró részletekre számos érdekességet, drámát és örömöt fedezünk fel az előkészületekben, a mérkőzésben és az ünneplésben.

 • Bécsben zuhogó esőben érkezik meg a Ferencváros. Újságírók, riporterek, a Rapid vezetői fogadják szeretettel a csapatot. Az ólmos eső egész délelőtt szakadt, az eget sűrűn takarják a nehéz fellegek, ettől a bécsiek hangulata is komor, melyhez hozzájárul az első mérkőzés eredménye is: – A kupát már a Ferencváros nyerte. Hat gól előnyt behozni még a Rapid sem tud, de azért mégis revánsot veszünk – így beszélnek a bécsiek.
 • A Ferencváros nyilatkozata arról szól, hogy a 25 éves nagy ellenfelét, a Rapidot ma épp úgy nagyra becsüli, mint régen. A heccelő, néhány magyar lapban napvilágot látó beállítások nem fedik a valóságot. Kijelentjük, hogy a Ferencváros ma is épp oly jó sportbarátja a Rapidnak, mint régen.
 • Igazi borongós novemberi nap fogadta a KK döntő visszavágóját. Délutánra egy kicsit megenyhült az idő, úgy látszott, hogy a nap is kisüt, de később meggondolta magát és maradt a felhők árnyékában.
 • A Ferencváros ismert csikós trikóban elsőként jelenik meg a pályán. A magyar fülnek kellemetlenül hangzó enyhe fütty és pfujolás a “köszöntés”.
 • Éppen amikor a bíró sípjába fúj, hozzák ki a hatalmas ezüst serleget, a Közép-európai Kupát, amit egy asztalon helyeznek el a nagy tribün előtt.
 • A Rapid harcmodora és a Hohe Warte pokla győzte le a Ferencvárost. A bécsi csapat egy pillanatig sem törekedett klasszikus játékra, csak a durvaság éltette. A magyar bajnok nem követte ellenfele példáját, játékra törekedett és abban különbet is mutatott, pedig a csúszós talaj bizonytalanná tette mozgást. A Rapid két gólja után még könnyen egyenlített a Ferencváros (Kohut, Turay), de a II. félidő Rapid lendülete eldöntötte a találkozót sorsát. A zöld-fehérek harmadik gólját Szedlacsek szerezte. A bíró szabadjára engedte a Rapidot, de mégis Takács I-et állította ki – könnyelműen.
 • A Rapid csapata annyi kíméletlenséggel, oly felelőtlenül gázolt bele az ellenfélbe, ami párját ritkítja. Mintha csak a pálya körül lobogó gyűlöletet akarta volna tettekben megvalósítani, olyan kaszabolást, meg nem engedett durvaságot rendezett az első perctől fogva, mintha nem is sportszerű küzdelemre, hanem valami elkeseredett bosszúálló harcra készült volna fel, úgy viselkedett a pályán.
 • A Ferencváros nem a durvaságot választotta. Úgy állította be a játékát, hogy amíg nem volt szükség arra, nem akarta vásárra vinni testi épségét. Így sincs ugyan szinte egyetlen játékos sem a csapatban, aki ne viselné a lábán a viharos meccs nyomait.
 • Végeredményben azonban nem történt baj, mert a Kupa biztosítva volt, a lábakra pedig szükség lesz még a további küzdelmekben.
 • A mérkőzés után a közönség füttykoncertje és pfujolása közben vonult be a Ferencváros csapata a klubházba, amelynek nagytermében végbement a Kupa átadása. A KK szervező bizottságának elnöke adta át a kupát Szigeti elnöknek és a játékosoknak az aranyérmeket, hangsúlyozva, hogy a Ferencváros személyében a legjobb közép-európai csapat jutott ehhez a szép kitüntetéshez.

19281111-rapid-kohut

Vélemények a mérkőzés után:

 • Pataky Mihály: A csapat nem érdemelte meg ezt a goromba, durva játékot. Ezzel a Rapid teljesen meghendikeppelt bennünket, mert játékosaink félelme indokolt volt, hiszen testi épségüket óvták. Az események konzekvenciáját le kell vonnunk, mert azt hiszem a Rapid vezetősége is hibás a dologban s ezzel vétkezett a régi jó barátság ellen.
 • Klement Sándor: Az osztrák sajtó olyasmiről írt, ami nem létezik. Valami furcsa okból fakadó gyűlölködést szuggerált bele közönségbe és a csapatba.
 • Hungler, a Fradi kapitánya: A Rapid oly kíméletlenül küzdött, hogy csapatunk – elsősorban a csatársor – nem mert ellenük harcba bocsátkozni. Szinte egyáltalán nem törődött az akciókkal – érthető módon. Ha a Ferencváros úgy játszik mint a Rapid, akkor ma vérfürdő van a stadionban!
  (1928.11.11 – Rapid, KK döntő)

ftc_csapatkep_19281111_rapid_kk-donto

“Siralmas volt ez a játék mind két csapat részéről. A Ferencvárosnak csak az volt a szerencséje, hogy nem játszott nagyobb képességű csapattal. A Soroksár nem nyújtott semmi különöset, de ettől a gyengébb Ferencvárostól egy kis szerencsével egy pontot elvehetett volna. A zöld-fehérek közül Háda néhányszor rosszul futott ki, a hátvédek viszont a csapat legjobb tagjai voltak…Hazafelé a ferencvárosi szurkolók autóbuszán jöttünk: – Örüljünk, hogy nem 2:2 az eredmény – mondja az egyik. – Még jobban örülhetünk, 3:2-re is kikaphattunk volt – mondja másik…Csak akkor vigasztalódtak meg, amikor megtudják a Hungária döntetlenjét.” (1934.11.11 – Soroksár, NB1)

“Küzdelmes, jó iramú mérkőzés volt. Az I. félidőben mindkét csapat egyformán vette ki a részét a támadásokból, de már ekkor látni lehetett, hogy a Kinizsi tervszerűbben, ötletesebben játszik. A II. félidőben a tarjániak egyenlítő gólja után rövid ideig nyílttá vált a küzdelem, de a Kinizsi erősíteni tudott, s pompás csatárjátékkal ebben az arányban is megérdemelten szerezte meg a győzelmet.” (1951.11.11 – Salgótarjáni Bányász, NB1)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.20. 19:30 PAFC-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST