A Fradi naptára, november 11. – 1928: az első KK győzelem

tempo-naptar

Évfordulók:

136 éve született Berán József
29 éve született Koch, Julian
78 éve született Popov József
130 éve született Szeitler Károly
52 éve született Szenes Sándor

Mérkőzéseink ezen a napon:

1906. 33 FC – FTC: 1:7, NB1
1917. FTC – BTC: 1-0, NB1
1923. FTC – Zugló: 3-0, NB1
1928. Rapid – Ferencváros: 5-3, KK Döntő
1934. Soroksár – Ferencváros: 0-2, NB1
1945. Csepel – Ferencváros: 1-0, NB1 alapszakasz
1951. Bp. Kinizsi – Salgótarjáni Bányász: 5-1, NB1
1964. Ferencváros – Bp. Spartacus: 3:0, Edzőmérkőzés
1973. Rába ETO – Ferencváros: 1-1, NB1
1981. Újpesti Dózsa – Ferencváros: 2-1, NB1
2000. Ferencváros – Győri ETO: 2-0, NB1 rájátszás
2006. Ferencváros – Budafoki LC: 2-0, NB2
2009. Nyí­regyháza – Ferencváros: 3-4, Ligakupa
2012. Ferencváros – DVSC: 2-1, NB1
2015. Ferencváros – Soroksár: 2-2, Edzőmérkőzés

Összes dí­jmérkőzés: 13 mérkőzés, 9 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 33-15 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1906. Schön József
1934. Kiss Gyula
2000. Pinte Attila
2012. Bönig, Philipp

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

2009. Ashmore, James

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1992. Páling Zsolt

“Vasárnap a lágymányosi pályán mérkőzött a két csapat az idei bajnokságért. E mérkőzés azért bí­rt különös vonzerővel, mert a 33 FC. csapata volt tavaly az, mely váratlan győzelmével a FTC. biztos győzelmi esélyeit megzavarta. A FTC. fényes revansot vett legyőzőjén és bár Bródy, Kovács és Pákay nélkül állt ki, elejétől végig biztos főlényben játszva győzött. A 33 FC. csapatában jó erők játszanak, mégis az őszi szezonban, dacára annak, hogy minden ellenfelének rúgott goalt — balsorsüldözött. Müködésükkel a helyezésben eddig eredményt elérni nem tudtak. Székány, Sztana, Hangel, Kiss Gy., Koch N.. Forstinger oly erők a csapatban, hogy az egységes tréning mellett kétségtelenül a csapat még szebb jövőnek néz elébe. A FTC. láthatólag respektálta ellenfelét, lelkesedéssel, élénken és tetszetősen játszott. Bebizonyí­totta ezzel, ha ellenfelét nem becsüli le, kitűnő eredményeket képes elérni. Beigazolódott, hogy tartalék játékosai is olyanok, akikkel méltón foglalja el ügy a bajnokságban, mint a Szövetségi-dij mérkőzéseken az első helyet.” (1906 – 33 FC)

“Azok, akik kedvelői a meglepetéseknek és Zuglói győzelmet reméltek, esetleg egy döntetlent reméltek, azoknak csalódniuk kellett, mert a zöld-fehérek Blum és Kelemen nélkül felálló csapata biztosan tartotta kezében a mérkőzést. Fölényben volt a meccs legnagyobb részében s a mutatott játéka arra enged következtetni, hogy a csapatnak a legutóbbi hetekben mutatott teljesí­tménye nem a letörés, hanem csak múló indiszpozí­ció következménye. A csatársor ugyan még mindig nincs teljesen rendben, azonban a Kelemen helyén játszó Potyával még í­gy is elfogadhatót nyújtott. Különösen Potya volt egészen váratlanul elemében, szí­vvel-lélekkel játszott, összjátékra törekedett s a három gól közül kettő mindenesetre az ő érdeme.” (1923 – Zugló)

kk_1928_mini_gombFerencváros első alkalommal nyeri meg a Közép-európai Kupát! – Kupagyőzelem felhangokkal

7:1 után a visszavágón a zöld-fehérek számára még szokatlan füves pályán a Rapid visszavágott, de ez kevés volt az osztráknak a kupa elhódí­tásához. A KK nagy koncepciójú, megragadó, drámai jelenetekben bővelkedő szí­njátékának utolsó felvonása startra készen áll. Sőt, ha kibőví­tjük ezt a felvonást s felosztjuk apró részletekre számos érdekességet, drámát és örömöt fedezünk fel az előkészületekben, a mérkőzésben és az ünneplésben.

 • Bécsben zuhogó esőben érkezik meg a Ferencváros. Újságí­rók, riporterek, a Rapid vezetői fogadják szeretettel a csapatot. Az ólmos eső egész délelőtt szakadt, az eget sűrűn takarják a nehéz fellegek, ettől a bécsiek hangulata is komor, melyhez hozzájárul az első mérkőzés eredménye is: – A kupát már a Ferencváros nyerte. Hat gól előnyt behozni még a Rapid sem tud, de azért mégis revánsot veszünk – í­gy beszélnek a bécsiek.
 • A Ferencváros nyilatkozata arról szól, hogy a 25 éves nagy ellenfelét, a Rapidot ma épp úgy nagyra becsüli, mint régen. A heccelő, néhány magyar lapban napvilágot látó beállí­tások nem fedik a valóságot. Kijelentjük, hogy a Ferencváros ma is épp oly jó sportbarátja a Rapidnak, mint régen.
 • Igazi borongós novemberi nap fogadta a KK döntő visszavágóját. Délutánra egy kicsit megenyhült az idő, úgy látszott, hogy a nap is kisüt, de később meggondolta magát és maradt a felhők árnyékában.
 • A Ferencváros ismert csikós trikóban elsőként jelenik meg a pályán. A magyar fülnek kellemetlenül hangzó enyhe fütty és pfujolás a “köszöntés”.
 • Éppen amikor a bí­ró sí­pjába fúj, hozzák ki a hatalmas ezüst serleget, a Közép-európai Kupát, amit egy asztalon helyeznek el a nagy tribün előtt.
 • A Rapid harcmodora és a Hohe Warte pokla győzte le a Ferencvárost. A bécsi csapat egy pillanatig sem törekedett klasszikus játékra, csak a durvaság éltette. A magyar bajnok nem követte ellenfele példáját, játékra törekedett és abban különbet is mutatott, pedig a csúszós talaj bizonytalanná tette mozgást. A Rapid két gólja után még könnyen egyenlí­tett a Ferencváros (Kohut, Turay), de a II. félidő Rapid lendülete eldöntötte a találkozót sorsát. A zöld-fehérek harmadik gólját Szedlacsek szerezte. A bí­ró szabadjára engedte a Rapidot, de mégis Takács I-et állí­totta ki – könnyelműen.
 • A Rapid csapata annyi kí­méletlenséggel, oly felelőtlenül gázolt bele az ellenfélbe, ami párját ritkí­tja. Mintha csak a pálya körül lobogó gyűlöletet akarta volna tettekben megvalósí­tani, olyan kaszabolást, meg nem engedett durvaságot rendezett az első perctől fogva, mintha nem is sportszerű küzdelemre, hanem valami elkeseredett bosszúálló harcra készült volna fel, úgy viselkedett a pályán.
 • A Ferencváros nem a durvaságot választotta. Úgy állí­totta be a játékát, hogy amí­g nem volt szükség arra, nem akarta vásárra vinni testi épségét. így sincs ugyan szinte egyetlen játékos sem a csapatban, aki ne viselné a lábán a viharos meccs nyomait.
 • Végeredményben azonban nem történt baj, mert a Kupa biztosí­tva volt, a lábakra pedig szükség lesz még a további küzdelmekben.
 • A mérkőzés után a közönség füttykoncertje és pfujolása közben vonult be a Ferencváros csapata a klubházba, amelynek nagytermében végbement a Kupa átadása. A KK szervező bizottságának elnöke adta át a kupát Szigeti elnöknek és a játékosoknak az aranyérmeket, hangsúlyozva, hogy a Ferencváros személyében a legjobb közép-európai csapat jutott ehhez a szép kitüntetéshez.

19281111-rapid-kohut

Vélemények a mérkőzés után:

 • Pataky Mihály: A csapat nem érdemelte meg ezt a goromba, durva játékot. Ezzel a Rapid teljesen meghendikeppelt bennünket, mert játékosaink félelme indokolt volt, hiszen testi épségüket óvták. Az események konzekvenciáját le kell vonnunk, mert azt hiszem a Rapid vezetősége is hibás a dologban s ezzel vétkezett a régi jó barátság ellen.
 • Klement Sándor: Az osztrák sajtó olyasmiről í­rt, ami nem létezik. Valami furcsa okból fakadó gyűlölködést szuggerált bele közönségbe és a csapatba.
 • Hungler, a Fradi kapitánya: A Rapid oly kí­méletlenül küzdött, hogy csapatunk – elsősorban a csatársor – nem mert ellenük harcba bocsátkozni. Szinte egyáltalán nem törődött az akciókkal – érthető módon. Ha a Ferencváros úgy játszik mint a Rapid, akkor ma vérfürdő van a stadionban!
  (1928 – Rapid)

ftc_csapatkep_19281111_rapid_kk-donto

“Siralmas volt ez a játék mind két csapat részéről. A Ferencvárosnak csak az volt a szerencséje, hogy nem játszott nagyobb képességű csapattal. A Soroksár nem nyújtott semmi különöset, de ettől a gyengébb Ferencvárostól egy kis szerencsével egy pontot elvehetett volna. A zöld-fehérek közül Háda néhányszor rosszul futott ki, a hátvédek viszont a csapat legjobb tagjai voltak…Hazafelé a ferencvárosi szurkolók autóbuszán jöttünk: – Örüljünk, hogy nem 2:2 az eredmény – mondja az egyik. – Még jobban örülhetünk, 3:2-re is kikaphattunk volt – mondja másik…Csak akkor vigasztalódtak meg, amikor megtudják a Hungária döntetlenjét.” (1934 – Soroksár)

“Küzdelmes, jó iramú mérkőzés volt. Az I. félidőben mindkét csapat egyformán vette ki a részét a támadásokból, de már ekkor látni lehetett, hogy a Kinizsi tervszerűbben, ötletesebben játszik. A II. félidőben a tarjániak egyenlí­tő gólja után rövid ideig nyí­lttá vált a küzdelem, de a Kinizsi erősí­teni tudott, s pompás csatárjátékkal ebben az arányban is megérdemelten szerezte meg a győzelmet.” (1951 – Salgótarjáni Bányász)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.20. 21:00, m4sport
10.24.19:30, m4sport
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ