A Fradi naptára, november 20.

tempo-naptar

Évfordulók:

66 éve született Komjáti András
87 éve született Mátrai Sándor

Mátrai Sándor_montázs_01

Mérkőzéseink ezen a napon:

1910. Wiener AC – FTC: 1:10, nemzetközi barátságos
1927. Ferencváros – III. Kerület: 6-1, NB1
1932. Ferencváros – Újpest: 3-3, NB1
1938. Ferencváros – Bocskai: 5-1, NB1
1955. Bp. Vörös Lobogó – Bp. Kinizsi: 3-1, NB1
1960. Ferencváros – Bp. Előre: 4:1, Edzőmérkőzés
1963. Ferencváros – DVTK: 3-0, NB1
1966. Ózd – Ferencváros: 0-6, NB1
1971. Ferencváros – Eger: 6-1, NB1
1974. Vasas Izzó – Ferencváros: 1-1, MK
1976. Ferencváros – Kaposvári Rákóczi: 2-0, NB1
1982. Ferencváros – Békéscsaba: 8-3, NB1
1985. Ferencváros – DMVSC: 2-0, MK
1996. Csepel – Ferencváros: 0-3, MK
1999. Ferencváros – Győr: 2-2, NB1
2001. DVSC – Ferencváros: 0-1, NB1
2004. ZTE – Ferencváros: 1-5, NB1
2010. Pápa – Ferencváros: 0-5, NB1
2011. Ferencváros – Kaposvári Rákóczi: 0-0, NB1
2013. Soproni VSE – Ferencváros: 1-3, Ligakupa

Összes dí­jmérkőzés: 19 mérkőzés, 14 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, 72-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1999. Halgas Tibor
2013. Valencsik Dávid
2013. Zsivoczky Péter

Ezen a napon játszotta utolsó dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1966. Dalnoki Jenő
1999. Bócz Tamás
2011. Maróti Béla

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1999. Csákvári László

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1949. Deák I. Ferenc
1949. Rudas Ferenc

“Szenzációja volt vasárnap a császárvárosnak. Szomorú, ha az osztrákok szemüvegén nézzük, de örvendetes, ha magyar világí­tásban szemléljük. A magyar bajnokcsapat 10:1 arányú győzelmet aratott Bécs egyik első osztályú csapatán, a Wiener Athletiksport Clubon és produkált olyan játékot, hogy nemcsak a szép számmal jelen volt publikumnak, hanem a bécsi sajtónak is az ámulattól nyitva maradt a szája. Az összes bécsi lapok, melyek pedig a múltban mindig fukarkodtak, ha a magyarokat dicsérni kellett, kivétel nélkül elragadtatással emlékeznek meg a magyarok játékáról. A Neues Wiener Tagblatt pld. angol professzionistákhoz hasonlí­tja őket, Schlosserről pedig azt í­rja, hogy egyszerűen nem lehetett tartani. De mindezektől eltekintve, a rideg tény az, hogy Bécs egyik elsőosztályú csapata mérkőzésre hivott egy első osztályú magyar csapatot és szenvedett tőle olyan horribilis vereséget, amelyhez fogható kontinentális viszonylatban egyhamar aligha fog megismétlődni.” (1910 – Wiener AC)

“Úgy látszik, a szép idő most már nem hagyja el végig a futballt. Ha hétköznap esik-fúj is, vasárnapra mindig kibújik a nap és megenyhül az idő. A Ferencváros bajnokcsapata utolsó, őszi mérkőzésén is folytatta sikereinek sorozatát és emlékezetes győzelemmel fejezte be a bajnokság első fordulóját. Hatalmas lendülettel, nagyszerű formában játszotta végig az óbudaiak elleni meccsét, melyen pazarul csillogtatta felkészültségének, káprázatos tudásának mindig szépségét. Valami nagyszerű akarás, a tökéletes kondí­cióból eggyé forrasztó szellemből fakadó játékkedv vitte a csapat támadásait egymás után s ennek az akaratnak ellenállhatatlan szárnyat adott a hibátlan technikai készség. Nem jelent ez a megállapí­tás azt, hogy a Ferencváros csapatának egyetlen tagja sem hibázott, vagy hogy semmiféle kifogást nem találhattunk egyetlen játékos játékában sem, az azonban bizony, hogy a csapat olyan könnyedén, olyan feltarthatatlanul győzte le az éppen nem lebecsülendő óbudaiakat, ahogy azt reális nem igen várhattuk. Az eredmény egyáltalán nem túloz, sőt ha azok a kí­nálkozó helyzetek, amelyeket a nagyszerű támadósor teremtett, mind góllal végződtek volna, akkor még nagyobb, még megsemmisí­tőbb gólarányról kellene beszámolnunk.” (1927 – III. ker. TVE)

“A Ferencváros öltözőjében csendes készülődés folyik, csak Táncos méltatlankodik hangosan: – Akkora harisnyát adtok nekem, hogy a sarka a nyakamnál van! – Aztán játékostársai leintik,mondván, hogy az újonc ne ugráljon…Azok, akik nagy gólarányú ferencvárosi győzelmet vártak, a II. félidő elején kissé izgatottan figyelték a debreceni csatárok ügyesen vezetett, gyors támadásait és a ferencvárosi védelem kapkodását. Ez a játékperiódus azonban nem tartott sokáig. A feljavuló ferencvárosi fedezetsor és főként az a körülmény, hogy a Bocskai védelem képtelen volt feltartani a szinte ellenállhatatlanul rohamozó Gyetvayt, hamarosan biztossá tette a ferencvárosi győzelmet.” (1938 – Bocskai)

“Az I. félidőben nagyszerűen támadójátékot láthattunk a Ferencvárostól és az ózdi védelem egyszerűen képtelen volt megtalálni a gyors akciók ellenszerét. A vendégcsapat ebben az időszakban a remek öt gólok kí­vül még számos jó helyzetet is összehozott. Szünet után azonban lefékezett a Ferencváros és a hazai csapat is szervezettebben védekezett. Ebben az időszakban már ellaposodott a játék, időként csapkodóvá, eredménytelenné vált. A mérkőzés képe alapján a Ferencváros ilyen arányú győzelme is megérdemeltnek mondható. A mezőny és a támadósor legjobbja Albert volt, azonban társait is dicséret illeti.” (1966 – Ózd) | Tempó, Fradi!: – Mesterötöst szerezni idegenben nem kis teljesí­tmény, labdarúgásunk történetében sem volt rá túl sok példa (Takács II.-nek kétszer is sikerült), ettől függetlenül az akkori sajtó nem nagyon gondolta kiemelni. Albert Flórián, a Császár pályafutása alatt egyetlen mérkőzésen, az ózdi találkozón szerzett öt gólt (volt még egy hatos sorozata is a Debrecen ellen), ráadásul “zsinórban, amit utána csak egyetlen játékosunk, Szabó Ferenc tudott megismételni, igaz neki nem “mesteri” a góltermése, hiszen Bálint “megtörte” a sorozatát a Rába ETO elleni 6:1-re megnyert mérkőzésen 1974-ben. Az öt gól mellett Albert még egy büntetőt is kihagyott, de í­gy is káprázatos korának legjobb játékosának teljesí­tménye:

19661120-ózd-albert

1966

Az ózdi mérkőzésnek volt még egy emlékezetes pillanata: Dalnoki Jenő 16 évi játékosi pályafutása ezen a mérkőzésen ért végett. 440 mérkőzés, 21 gól, két bajnoki aranyérem és egy magyar kupa győzelme, benne azokkal az évekkel (1950-56) amikor az akkori diktatúra felszámolta, “átnevezte-átszí­nezte” a Ferencvárost…

npl-1966-II-0012-19661120-ozd-dalnoki

“A ferencvárosi legénység nagy becsvággyal kezdte a mérkőzést. Az első negyedórában teljesen beszorí­totta ellenfelét, szinte állandóan a 16-oson belül pattogott a labda. Lövéshez mégsem jutottak a csatárok és ahogy engedett a zöld-fehér nyomás, úgy talált magára a vendégcsapat. A mezőnyben ügyesen adogattak a kaposváriak, sok mozgással, helycserékkel fejlődtek fel az ellentámadásokhoz, de a ferencvárosi 16-os közelében bizonytalanokká váltak. Egy pillanatig sem volt kétséges a zöld-fehérek győzelme, s nyilván ez az oka annak, hogy a második félidőben a hazaiak már nem rohamoztak olyan fergetegesen. A közönség egy része tiltakozott is ez ellen, szerettek volna további gólokat látni, de később, a hajrában, amikor a csapat újra erősí­tett, már nem tudták bevenni a vendégek kapuját.” (1976 – Kaposvár)

NS-19761121-01-19761120

1976

“Sokan mondogatták, hogy a Ferencváros olyan csikócsapattal áll ki erre a mérkőzésre, mint néhány héttel ezelőtt az Ú. Dózsa a zöld-fehérek ellen. Ebben benne is rejlett a kérdés is: vajon a Fradi fiataljai tudnak-e olyan lelkesen játszani, mint akkor a lila-fehérek tették? Nos, úgy indult a mérkőzés, hogy a Békéscsaba nem engedi meg azt a luxust, amit a Dózsa ellen a zöld-fehérek, és gyors, tetszetős játékkal megszerezte a vezetést. A fradisták azonban nem adták fel, hanem ritmust váltva, egyre magabiztosabban ragadták magukhoz az irányí­tást. Mindkét oldalon sokat hibáztak a védők és ebből születtek a gólok. A ferencvárosiak már 4-1-re vezettek, amikor a békéscsabaiak nagyobb sebességre kapcsoltak és a levegőben lógott az egyenlí­tés. Ekkor azonban érthetetlenül összeroppantak a védekezésük és a zöld-fehér csikócsapat tetszés szerint rugdalta a góljait. Mindent összevetve: a Ferencváros tartalékos együttese bebizonyí­totta, hogy tud szí­vvel, lelkesen küzdeni, és a mai futballban ez nagyon sokat jelent.” (1982 – Békéscsaba)

TFU_19910515_Zs_006 -0008-19821120

1982

3 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, november 20. bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.04. 17:30, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ