A Fradi naptára, november 21.

tempo-naptar

Évfordulók:

83 éve született Dálnoki József
116 éve született Hirzer Ferenc
124 éve született Kertész Géza

Mérkőzéseink ezen a napon:

1909. FTC – TTC: 6:0, NB1
1915. FTC – Kispesti AC: 5-0, Hadikupa
1920. FTC – BTC: 2-1, NB1
1926. Ferencváros – Kispest: 1-0, NB1
1937. Budai 11 – Ferencváros: 1-3, NB1
1943. Ferencváros – SBTC: 5-2, NB1
1948. Ferencváros – Kispest: 2-1, NB1
1954. Csepeli Vasas – Bp. Kinizsi: 1-0, NB1
1984. DMVSC – Ferencváros: 1-0, NB1
1989. Ajka – Ferencváros: 1-2, MK
1992. Videoton – Ferencváros: 3-2, NB1
1998. Ferencváros – Vasas: 3-1, NB1
2015. MTK – Ferencváros: 1-0, NB1

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 9 győzelem, 4 vereség, 31-13 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1915. Egyházi Ferenc

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Rendkívül durva és alacsony nivóju mérkőzés volt. Mindkét csapat, de különösen a TTC durvaságokkal akarta pótolni a játékbeli fogyatékosságát. Ha nem csalódunk a mérkőzésnek még folytatása lesz a labdarugó szövetség fegyelmi bizottsága előtt. Méltatható játékról alig számolhatunk be. A mérkőzés nagy részét a FTC dominálja. Az első félidőt a TTC gyenge támadása nyitja meg, de csakhamar a zöld-fehérekhez kerül a labda, akik azután hosszabb ideig ostromolják a TTC gólját. Körülbelül a félidő közepén Weisz megszabadul és czenterét Koródy a gólba lövi. Félidő végéig eredmény nincs. A második félidőben állandó a Ferenczváros fölénye s már az első negyedórában három szép gólt ér el. Ezután az FTC gyengíti a tempót, de a segítségére siető TTC back egy öngóllal megszerzi az ötödik gólt. Az utolsó gólt Weinber szerzi meg csapatának.” (1909.11.21 – TTC, NB1)

“Nagy érdeklődés kisérte az Üllői-úti sporttelepen dűlőre került FTC—Kispesti AC-mérkőzést is, melyet a ferencvárosiak erősen hullámzó, de óriási fölényü játék után 5:0 (2:0) arányban nyertek meg. A FTC csatázósorából hiányzott Schlosser, de a játék nélküle is ügyesen kombinált, a várakozásnak teljesen megfelelő volt. Kispest eddigi jó formáját meghazudtoló módon játszott s különösen védelmének idő előtti összeroppanása idézte elő nagy goalarányu vereségét. A FTC goaljait Egyházi (1), Puskás (2), Tóth (1), Payer 11-ből (1) lőtték.” (1915.11.21 – Kispest, Hadikupa)

“Szívós és elkeseredett védekezés az egyik oldalon, nagy fölény, de bosszantó hibák a másik oldalon – ez jellemezte a bajnokcsapat és a jelenlegi utolsó helyezett tegnapi találkozását. Egyik csapat sem mutatta az utóbbi időben kijátszott formáját. A Kispest azért, mert csak védekezett, két szélső halfját visszavonva állandóan négy bekkel játszott, halfsorából csak a beteg centerhalf volt elől, úgyhogy a csatársora teljesen magára maradt és így semmit sem tudott produkálni. A zöld-fehérek csatársora pedig azt a taktikai hibát követte el a tömörült kispesti védelemmel szemben, hogy ahelyett, hogy széthúzta volna vagy egyéni akciókkal próbálkozott volna – ami ilyen esetben az egyedül célravezető megoldás – a kapu előtt agyonkombinált mindent és ezzel alkalmat adott arra, hogy az ellenfél védelme idejében közbelépjen. A második félidő már jobb taktikával játszottak a zöld-fehérek, de akkor meg a belsők a legbiztosabb gólhelyzeteket is sorra elidegeskedték.” (1926.11.21 – Kispest, NB1)

“Az eső elállt és borús, úgyszólván szélcsendes időben került sor a mérkőzésre. A ferencvárosi öltözőben Schaffer újságolja, hogy megváltozott az összeállítás: Sipos lesz a jobbszélső és Lukács játszik balszélsőt. Lukács tréfásan megfenyegeti az edzőt: – Spéci bácsi, ha emiatt kimaradok a katonaválogatottból!…Nem alakult ki olyan nagy iramú játék ezen a mérkőzésen, mint az várható volt. Érdekessége volt a mérkőzésnek, hogy a Ferencváros három hátvéddel játszott. Kéri ugyanis tisztán középhátvédet játszott, Rudas és Tátrai pedig a két szélsőre húzódott ki. Sárosi III és Nagy II ennél fogva a támadó fedezet szerepét töltötte be, a támadásból mindketten alaposan kivették a részüket, de a tarjáni összekötőkkel nem túl sokat törődtek. A ferencvárosi támadósor sok támadást vezetett, de a belsők – Sárosi dr. kivételével – elég sokat pepecseltek. Különösen Kiss tűnt fel azzal, hogy a labdát úgyszólván sohasem előre, hanem mindig oldalt adta le…Schaffer Alfréd: Remélem, hogy továbbra is folytatódni fonak a győzelmek…” (1943.11.21 – SalBTC, NB1)

KS_1943_I_119-19431121-2

“Az I. félidőben a Kispest határozottan meglepte a Ferencvárost! A négycsatáros fortélyt alkalmazták: Budait, a középcsatárt hátrahúzták, Puskást és Horváthot, a két összekötőt pedig elől hagyták. A Ferencváros védelmét meglepte ez a felállás, Csanádi és Lakat is hátul maradt, így nem volt embere a Ferencvárosnak, aki mezőnyben segített volna az összekötőknek, így hiányzott a kapocs a védekezés és a támadás között. Szünet után döntően megváltozott a játék képe. A Ferencváros ellenállhatatlan lendülettel tört előre és a II.félidő első negyedórájában lerohanta a Kispestet. Erőnlétben is felülmúlta a Ferencváros a Kispestet és elsősorban ennek köszönhető a győzelmet. A II. félidőbeli nagy lendületével a Ferencváros rászolgált a két bajnoki pontra.” (1948.11.21 – Kispest, NB1)

“A kellemetlen hidegben a Vasas három szögletet is rúghatott, majd átvette az irányítást a hazai csapat. A Vasas jól védekezett, gyors ellentámadásokat vezettek az angyalföldiek, mely közül az egyik a 13. percben eredményes is volt. Váczi cselezte magát tisztára, 16 méteres lövése után a labda a jobb oldali kapufáról pattant ki Pál elé, aki 12 méterről, középről Udvarácz fölött a bal alsó sarokba emelt (0-1). A ferencvárosiak nagyobb sebességre kapcsoltak, és a 26. percben egy védelmi hibát követően egyenlítettek. Vincze bal oldali beadásából Selimi akadálytalanul fejelhetett 10 méterről a Vasas kapujába (1-1). A második félidőt a ferencvárosiak kezdték lendületesebben, kapujuk elé szorították a vendégeket, és az 51. percben Vincze 20 méteres átlövésével meg is szerezték a vezetést (2-1). Sokat futottak a játékosok mindkét oldalon, így továbbra is jó iramú volt a mérkőzés. A ferencvárosiak remekül játszottak, s egy szép támadás végén az 58. percben növelték előnyüket. Vincze ívelt be balról, Mátyus a bal kapufára fejelte a labdát, amely szinte a gólvonalon gurult végig Selimi elé, aki nem hibázott (3-1).” (1998.11.21 – Vasas, NB1)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST