A Fradi naptára, szeptember 6. – A 19. bajnoki cí­m

tempo-naptar

Évfordulók:

54 éve született Balogh Tamás
36 éve hunyt el Csanádi Ferenc
15 éve hunyt el Henni II. Miklós
47 éve született Koch Tamás
30 éve született Pölöskei II. Péter

Mérkőzéseink ezen a napon:

1908. Dél-Magyarország válogatott csapata – FTC 1:8, Edzőmérkőzés
1914. FTC – BEAC , Edzőmérkőzés
1925. Vasas – FTC 1-3, NB1
1931. Ferencváros – III. ker. FC 7-2, NB1
1936. Haladás – Ferencváros 2-3, NB1
1942. Ferencváros – SBTC 3-3, NB1
1944. Ferencváros – Pénzügy 10:2, Edzőmérkőzés
1953. Bp. Kinizsi – Dorogi Bányász 1-0, NB1
1959. SBTC – Ferencváros 1:1, NB1
1964. Tatabánya – Ferencváros 0:1, NB1
1972. Japán – Ferencváros 1-3, nemzetközi barátságos
1974. Ferencváros – Bp. Honvéd 1-1, NB1
1975. Újpesti Dózsa – Ferencváros 1-4, NB1
1980. Vasas – Ferencváros 0-1, NB1
1986. Tatabánya – Ferencváros 1-2, NB1
1989. Sparkasse Ternitz – Ferencváros 0-6, nemzetközi barátságos
2000. Dunaferr – Ferencváros 5-2, NB1 alapszakasz

Összes díjmérkőzés: 14 mérkőzés, 10 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 38-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1942. Farkas Gyula

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1936. Karácsonyi Gyula
1936. Pyber István

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1989. Limperger Zsolt
2020. Haratin, Ihor

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1997. Nagy Norbert

“A pályára lépő két rivális csapata némi meglepetésekkel szolgált a tribünön felsorakozó hí­vőknek. Az FTC-ből a jelzett Nikolsburgeren és Hégeren kí­vül Amsel is hiányzott, aki komoly vándorlási szándékot ápol, Anconába készül s ezért átadta a helyét Hubernek. Illetve talán nem is í­gy. Alighanem azért megy Amsel Anconába, mert ez a Huber egészen veszélyes konkurense. A bemutkozása legalább is kifogástalanul sikerült s az FTC-nek nem kell, hogy a kapus miatt fájjon a feje. A Vasas csaknem a legjobb összeállí­tásában startolt s az új összeállí­tában kiálló FTC-ért bizony aggódtak hí­vei. Valóban a játék háromnegyed részében nyí­lt volt a küzdelem, s ha a Vasas csatársor kombinációs képességeinek egy részét góllövésre használta volna fel, másként is billenhetett volna a mérleg. 1:1-es állásnál az volt a helyzet, hogy a Vasas támadott, gólhelyzeteiben azonban nem volt szerencséje, s az előrehúzódott védelem mellett a gyors FTC csatársor elszaladt gólt rúgni. Az FTC taktikája jobb volt és í­gy győzelme megérdemelt.” (1925 – Vasas)

“A jó sportot megzavarta a közönség botrányos viselkedése, amit viszont néhány vitatható bí­rói í­télet váltott ki. 25 percig szünetelt a játék, 10 percig a bí­ró nem akart vezetni, 15 percig a III. kerület nem akarta folytatni a meccset. Szócsövön pályakiürí­téssel fenyegették meg a fegyelmezetlen, “hülyéző” közönséget, de a III. kerület a szünet miatt ekkor is csak óvás alatt állt ki a folytatásra. A ferencvárosi közönség hosszú szünet után különös örömmel látta viszont csapatát, de a viszontlátás örömével eleinte baj volt. A III.kerület jól tartotta magát az elején, sőt negyedórai játék után 11-esből a vezetést is megszerezte. A 11-es természetesen nem tetszett a hazai közönségnek, s noha a Ferencváros hamarosan kiegyenlí­tett, a közönség elkeseredése, amelyet egy a III. kerületi kapu előtt esett hendsz meg nem büntetése is fokozott, a már újkeletű “hülyézésben” robbant ki. Iváncsics bí­ró egy darabig tűrte a dolgot, de a hülyézés nem szűnt meg, sőt fokozódott, amikor a Papp hendsze miatt újabb 11-est í­télt a Ferencváros ellen. Ezt ugyan Háda kivédte, sőt rögtön utána Szedlacsik berúgta a Ferencváros harmadik gólját is, de a közönségének még ez sem volt elég, utána is folyt a hülyézés. Iváncsics ezt megsokallta és fütyült, intette a csapatoknak, hogy maradjanak a pályán, maga pedig megvonult az öltözőbe. 10 percig csend honolt a pályán, közben a III. kerület is levonult. Majd visszajött a bí­ró, de hiába fütyült, a III. kerület nem jött ki. Teljes negyedóra telt el, amikor végre a III. kerület is kivonult és folytatódhatott a mérkőzés. Közben elkezdett sötétedni, ezért a folytatásban Iváncsics szünetet sem adott, hogy még a sötétség beállta előtt befejeződhessék a mérkőzés. A III. kerület vezetői szerint ez a szünet hiány is egyik indoka lesz az óvásuknak.” (1931 – III. Ker. FC) | Tempó, Fradi!: A mérkőzést végül is fölényesen 7:2-re nyerte meg a Fradi, a III. kerület óvását meg elutasí­tották. Az őszi mérkőzést nem játszották újra, de a tavaszi “visszavágót” már igen. Akkor nem a közönség “hülyézése” és a szünet nélküli játék okozta a gondot, hanem a május eső, mely a Fradinak ugyan aranyat ért (már bajnokként léptek pályára, céljuk a 100 %-s teljesí­tmény megtartása), de a vihar miatt újra kellett játszani a mérkőzést, ahol meglett a győzelem és a bajnoki cí­m mellé a 100 % is.

1931

“Kétszer vezetett a Haladás, a Ferencváros góljai közül a játékvezető hármad nem adott meg. A Haladás csatársora pompásan küzdött a dermedten játszó ferencvárosi védelem ellen. A Ferencváros csak a második félideji játékával érdemelte ki a győzelmet. A zöld-fehérek ekkor kissé erőteljesen játszottak. A Ferencváros különben nagy csalódást keltett. Csatárai közül Jászberényi kapu előtt, Tátrai a mezőnyben tűnt ki. Az utóbbi különösen a második félidőben végzett hasznos munkát. A legjobb csatár Toldi volt, de csak addig, amí­g nyugodtan játszott – a kiállí­tásáig: Égner Kálmán: — Toldit azért állí­tottam ki, mert többszöri figyelmeztetésem ellenére szándékosan belerúgott ellenfelébe.” (1936 – Haladás)

1942

“Jól indult a mérkőzés. Az I. félidőben a játék időnként szí­nvonalas volt. Ekkor túlnyomórészt a Kinizsi volt támadásban, a Kinizsi csatárok ví­vtak nagy párharcot a dorogi védelemmel, s a jól küzdő Bányász védelmet csak egy alkalommal sikerült áttörniük. Szünet után azt lehetett várni, hogy a Kinizsi széllel hátban még nagyobb fölényben lesz és további gólokat ér el. Ezzel szemben a II. félidőben a Dorog jóval több támadást dolgozott ki, mint az elsőben, bár ezúttal is a Kinizsi volt a többet támadó. A játék szí­nvonala ebben a játékrészben erősen hanyatlott, sok volt a céltalan csapkodás és tervszerűtlenség. Mindkét csapat sok helyzetet hagyott ki, elsősorban a Kinizsi.” (1953 – Dorog)

1964. szeptember 6. 18 óra 2 perc. Párszáz örömittas ember ölelkezik a tatabányai pálya kezdőkörén. Közülük kilenc zöld-fehér mezt visel, a többi zöld-fehér zászlót.” – kezdte a Képes Sport a beszámolóját a bajnoki cí­met jelentő győzelmi tudósí­tásában. A kezdő sí­pszótól az ölelkezésig és az ünneplésig eltelt 90 perc végig lüktető, igazi férfias játékos hozott. Mészáros József kockáztatott, egyből a mélyví­zbe dobta a sérüléséből felépült Albertet, aki ugyan nem játszott jól, de az a tény, hogy a pályán van, egyből feszültséget okozott a hazai védelemben. Egyszerre ketten is vigyáztak rá, í­gy egyből szabad területet kaptak a többiek. És bár csak egy gólt sikerült lőni (Rákosi lőtte Vilezsál indí­tásából), de a csapat végig irányí­tása alatt tartotta a sorsdöntő mérkőzést…964 különleges évünk volt. EB harmadik hely, olimpiai aranyérem, és Fradi bajnoki cí­m. Ehhez ha még hozzá vesszük, hogy 1964. szeptember 9-én, a Népstadionban elindult az a VVK sorozat, melynek a végén a magyar és a Ferencvárosi labdarúgás legnagyobb klubsikerét értük el, 1965. június 23-án, Torinóban, akkor egyből felértékelődik 1964 minden pillanata…Ahhoz, hogy célba érjünk nem csak a kupát kell tudni felemelni és örömittasan egymás nyakába borulni. A sikerért nagyon keményen és tudatosan kell megküzdeni. Az 1964-es Ferencváros, Mészáros József edzősége alatt ezért tudott végig az élen maradni és kikerülve a hullámvölgyeket megszerezni a tizenkilencedik bajnoki cí­münket.

1964

1972

“A Ferencváros kezdettől fogva megpróbálta érvényesí­teni fiatalos lendületét. Valamennyi játékosan nagy akarással küzdött, kezdeményezésre, támadásra törekedett. Mozgásból volt az egész csapat. A Dózsa felkészült a várható rohamokra, mégpedig elsősorban a játék lelassí­tásával. A lilák sokan voltak hátul, Dunai III és Tóth például csak a legritkább esetben ment előre, sokszor a szélsők is hátrajöttek, aztán a labda megszerzése után Zámbóval együtt próbáltak felzárkózni. De nagyon lassan tették ezt, s a sok átadással önmaguk játékát is lelassí­tották. Ennek tudható be, hogy alig-alig volt helyzetük. A Ferencváros végül is csupaszí­v, lelkes rohamozó játékfelfogással felőrölte a biztosnak látszó védelmet. A zöld-fehérek óriási iramot diktáltak, A Dózsa 2:1 után egyre többet kapkodott, idegeskedett, csak 3:1 után próbálta teljes erővel magához ragadni az irányí­tást, de ekkor az önbizalomban megerősödött ferencvárosiak egységes csapatjátékkal állták a rohamokat, s nem mondtak le a további támadások lehetőségéről sem. A Ferencváros játékfelfogása azt tükrözte, hogy a csapat mindenáron győzni akart. S elmondhatjuk, hogy méltán jutottak a két ponthoz.” (1975 – Újpesti Dózsa)

“Jaczina játékvezető óriási meglepetésre Bay partjelző beintése alapján, érvénytelení­tette Szokolai teljesen szabályos gólját. Ebedli reklamált, ezért sárga lapot mutatott fel neki a bí­ró, majd a ferencvárosiak középpályása minden elkeseredését beleadta egy tizennyolc méteres lövésbe, és ezt a kitűnően védő Mészáros sem tudta hárí­tani. A találkozó második félidejében kapcsolt nagyobb sebességre a zöld-fehér csapat, és elsősorban cserejátékosai lendületének segí­tségével megérdemelten harcolta ki a győzelmet a tartalékos Vasas felett. Török is sárga lapot kapott. A Vasas a második játékrészben csak szabálytalanságok árán tudta szerelni a zöld-fehérek támadásait.” (1980 – Vasas)

NS-19860907-01-19860906

1986

1989

1967

1972

1989

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső