A labdarúgás szabályainak változása: A 11-es bölcsőjénél

A labdarúgás szabályai csak lassan alakultak ki. Vámos Soma, az egyik „ősbírónk” is sokat foglalkozott ezzel a témával. Az 1947-es Sport újság egyik számában érdekes adatokat publikált. Olvassák el Önök is…

1880-ig játékvezetők nélkül folytak le a mérkőzések. Az 1880-81-es időben tűnt fel először Angliában a játékvezető. Egyenlőre még nem volt igazi játékvezető, csak volt egy ember, aki megállapította, hogy melyik csapat hány gólt rúgott, egyébként azonban csak akkor döntött, ha nagyon vitás helyzet állt elő játék közben. Tíz évvel később már jöttek a partjelzők is.

Ezekben a régi időkben még nem ismerték a 11-est sem. Az 1891-es Stoke és Notts County mérkőzésen például még nem tudták, mi a 11-es. Negyedórával a befejezés előtt a Notts County 1 : 0-ra vezetett, de a Stoke egymásután vezette a támadásokat s úgy látszott, hogy minden pillanatban egyenlít.

Már csak pár perc volt hátra, amikor bombalövés ment a County kapujára. A kapus már verve volt, de ott állt még a hátvéd, aki ököllel visszaütötte a labdát. Szabadrúgás. Erre a Notts County minden játékosa beállt a kapuba s a szabadrúgás emberről visszapattant. Az eredmény 1 : 0 maradt. Ez az eset akkoriban nagy felzúdulást okozott, igazságtalannak tartották. Gyorsan módosították a szabályt és megszületett a 11-es. A sors azonban kigúnyolta a Nottst. Nem sokkal később újabb mérkőzést játszott az Aston Villával. Ezen a mérkőzésen meg az Aston Villa vezetett 1 : 0-ra. A mérkőzés vége felé a Notts 11-est ért el. Az Aston Villa játékosai egy kicsit húzták az időt, lassan került a labda a 11-es pontra. Az idő közben letelt s a játékvezető a mérkőzés végét jelezte. Újabb felzúdulás s utána a szabálymódosítás: A 11-est akkor is rúgatni kell, ha közben letelt a játékidő.

Hogyan alakultak vagy változtak a szabályok? Erről bizonyára sokat lehetne beszélni, de most csak egy csokorra való régiséget, szabályokat és megszületésük időpontját közöljük:

1875: Bevezetik a félidőket, addig ugyanis minden gól után kaput cseréltek.

1882: Először végeztek két kézzel partdobást.

1895: A gól akkor érvényes, ha a labda a gólvonalon teljes egészében áthalad.

1903: A 16-os vonalon kívül elkövetett szándékos durvaság vagy a labda kézzel érintése esetán közvetlen szabadrúgást kell ítélni és ebből gólt lehet szerezni.

1913: Szabadrúgásnál a sorfalnak 9 méterre kell állni! (Addig csak 5 méter volt a távolság.)

1921: Bedobásnál nincs les!

1924: Szögletrúgásból közvetlenül is lehet érvényes gólt szerezni.

1925: Ekkor lépett életbe az új lesszabály. Ennek értelmében nem három, hanem csak két játékosnak kell az ellenfél játékosa és a kapu között tartózkodnia.

1929: A 11-es büntetőrúgásnál a kapus a labda el rúgásáig nem hagyhatja el a gólvonalat.

1937: A 11-es büntetőrúgást elvégző játékos védelmére a 16-os vonal elé félkört rajzoltak, amelyen belül a kapuson és a büntetőrúgást elvégző játékoson kívül más nem tartózkodhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST