A Springer-szobor avatása

stadion_fradi-palya_springer-szobor_0920_0012Hosszú előkészítő munka után megjelenhetett végre egy olyan hír, amelyet túlzás nélkül állítjuk tízezrek vártak: A SZOMBATI FTC—SZ. MÁV ELŐRE MÉRKŐZÉSEN A SZURKOLÓK ISMÉT LÁTHATJÁK A KORÁBBI PÁLYA NEVEZETES EMLÉKMŰVÉT, A HÍRES SPRINGER-SZOBROT!

A szobor története 55 évvel ezelőtt kezdődött. Dr. Springer Ferenc, az FTC alapító elnöke tiszteletére 1922. szeptember 24-én az egyesület tagsága szobrot emelt. A szobor terméskőből készült, s magas talapzaton nyugszik. Egy ifjú atlétát ábrázol, aki a testnevelést, a sportot szimbolizálja, a talapzaton pedig Springer Ferenc domborműve látható. Az emlékművet ketten alkották : az atlétaalakot Mátrai Lajos, a Springer-reliefet Berán József szobrászművészek.

stadion_fradi-palya_springer-szobor_0920_0010A szobor évtizedeken át a pálya kedves színfoltja volt. Amikor 1969-ben az új klubházat építették, elmozdították helyéről. Sokáig „vándorolt” a pálya területén a darabokra szedett szobor. Már-már keresgélni kellett a talapzat apróbb köveit, Dalnoki Jenő edzőnk azonban nagyon is figyelemmel kísérte mindennapos „pályasétáin”, így amikor a szobor felállítását Harót János engedélyezte, Jenő barátunk a legkisebb darab helyét is meg tudta mutatni.

A restaurálást és a szobor felállítását Bálint István építész irányításával és közreműködésével rendkívül hamar elvégezték. (A szobron Máté Dániel kőfaragó dolgozott.) Az FTC Létesítmény Vállalat vezetői, Klára Jenő és Papp Béla megígérték, hogy a szobor pontosan az első felavatásának 55. évfordulójára újból állni fog. Betartották ígéretüket, hiszen már szeptember 21-én délután 4 órakor „állt” a szobor! És bár ez egy hűvös, borús esős nap volt, néhány perccel a szobor felállítása után, mint a népmesékben, egy-csapásra kisütött a nap…

Szeptember 22-én és 23-án még csiszolták, csinosítgatták az emlékművet, hogy a szombati avatásra antik és mégis új köntösben várja a szurkolók ezreit.

stadion_fradi-palya_springer-szobor_0920_0011Jócskán betartották ígéretüket, hiszen már szeptember 21-én délután 4 órakor „állt” a szobor! És bár ez egy hűvös, borús, esős nap volt, néhány perccel a szobor felállítása után, mint a népmesékben, egy csapásra kisütött a nap … Szeptember 22-én és 23-án még csiszolták, csinosítgatták az emlékművet, hogy a szombati avatásra antik, de mégis új köntösben várja a szurkolók ezreit.

Másnap délelőtt erős szél fújt, szinte letépte a Springer-szobrot borító fehér leplet. Havasi Mihály az FTC „ezermestere” (öreg kézilabdás, technikai vezető, anyagbeszerző stb.) kötötte, toldozta a leplet és alaposan rögzítette az ünnepi esemény fontos kellékét. Óvatosságból oda is állt az avatáskor a szobor mögé, nehogy az agyonkötözött zsinórok ne engedelmeskedjenek… Kora délután már szép időben és izgatott hangulatban vártuk, hogy megtörténjen a „leleplezés”!

A mérkőzés előtt a hangosanbeszélőn keresztül köszöntöttük kedves vendégeinket, a Springer családot. A szobor mellett felsorakoztak az FTC és a MÁV Előre labdarúgói, majd felharsantak az FTC-szignál hangjai. Ezután a stúdióból Molnár István a hangosbemondón néhány mondatban tájékoztatott a szobor történetéről, az ünnepi esemény jelentőségéről. Szavai befejezésekor megszólalt a Fradi-induló és nagy tapsvihar közepette Harót János ügyvezető elnök leleplezte az impozáns Springer-szobrot. A szurkolók felállva tapsoltak, s bizony nem egy idős sportbarátunk szemében könny csillogott…

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • 2011,november 17- én egy televvizios riportban ATV. a riportert kisérő alkalmazott, a Springer szoborról szólva, kijelentette, hogy a szocialista rendszernek nem tetszett a személy politikai beállítottsága és ezért a szobrot lebontatta. A szobrot Dalnoki Jenő találta meg a népligetban földbe ásva,amelyet a renszerváltáskor újból felállítottak.
    Ennek ellenére, itt az neten egy, 1955-ös mérkőzés jelenetének hátterében, látható a szobor az eredeti helyén. Az emlékmű a stadion újjáépítése miatt került elbontásra. A fenti cikkben, pedig dokumentálják a szobor 1977-ben történő felavatását. A riport alanytól több és pontosabb tudás lett volna elvárható. Tisztelettel Pálya Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST