A “Varga-ügy”

Varga: “Majdnem száz százalékig a közönségnek köszönhetem, hogy posztomon maradhattam …”


Az Üllői úti futballkérdésre – meneszteni vagy nem meneszteni – a kedd sem adott, adhatott igazi választ. A felelet csütörtökön fogalmazódik meg a Ferencváros labdarúgó szakosztályának elnökségi ülésén, ahol immár jelen lesz dr. Szí­vós István, a zöld-fehér klub ügyvezető elnöke is, midőn újratárgyalják az úgynevezett “Varga-ügyet”. Nevezetesen azt, hogy továbbra is maradhat-e az FTC futballcsapatának vezetőedzője a Németországból hazahí­vott szakember, avagy felállí­tják a kispadról. Keddre kiderült, hogy a futballszakosztály vezetése egyfajta rövidtávú, majdhogynem ultimátum jellegű programot fogalmazott meg a csapat, lényegében azonban Varga Zoltán számára a hétfő estébe nyuló rendkí­vüli tanácskozáson. Eszerint a vezetőedző csak abban az esetben maradhat a helyén, ha az FTC soron következő mindkét bajnoki mérkőzését – szerdán a Videoton FCF, hétfőn pedig a Vasas Danubius Hotels ellen – megnyeri, végső soron pedig dobogón végez, jogot szerezvén ezzel az európai kupaszereplésre.

Az MTI munkatársának érdeklődésére Szí­vós István csupán annyit mondott, hogy eljutott hozzá a futballszakosztály elnökségének határozata, azt tudomásul vette, egyet is ért vele.

Furulyás János szakosztályelnök egyértelműbben fogalmazott, mondván, ha szerdán nem nyer a Fradi a fehérváriak ellen, Vargának mennie kell. Ez már döntetlen esetén is bekövetkezik, hiszen a vezetőedző “hat pontra lett kötelezve”.

– Nem hiszem, hogy az elnökség csütörtökön más határozatot hozna – jelentette ki a szakosztályelnök, aki hozzátette: van benne egy kis csalódás, hiszen maximálisan Varga Zoltán mellett állt, ő hozta ide, s ezért vállalja a felelősséget. Megí­télése szerint a vezetőedző hosszú időn át kitünően végezte a dolgát, később azonban jöttek a problémák, Varga Zoltán – Furulyás János minősí­tése szerint – “kommunikációs készség hí­ján haragszomrádot kezdett játszani a focistákkal”. Mostanra jutott el odáig az elnökség, hogy veszélyeztetve látván a dobogós helyezést, úgy határozzon: ha nem teljesülnek a testület feltételei, edzőváltás következik. Az MTI munkatársának arra a felvetésére, hogy mi történik, ha Varga Zoltán csapatával most mégis olyan sorozatot produkál, hogy a bajnoki dobogón végez, a szakosztályelnök í­gy válaszolt: – Akkor Varga Zoltán marad az edző.

Mindenesetre Varga Zoltánnal kedd délig hivatalosan nem ismertették az elnökségi határozatot. Ezt maga a vezetőedző mondta el a távirati iroda érdeklődésére, hozzátéve, hogy nem adja fel a harcot, úgy veszi, mintha mi sem történt volna, és kedden délután megtartja az edzést a csapatnak az Üllői úton.

(1997. április 15.)

*

A mérkőzést követően a közönség szimpátiatüntetést tartott a klubház előtt Varga Zoltán mellett, Szí­vós István ügyvezető elnököt és Furulyás Jánost, a labdarúgó szakosztály első emberét pedig lemondásra szólí­totta fel. Mint a sajtóértekezleten kiderült, Furulyás János el sem ment a szerdai mérkőzésre, majd az értekezlet közben Szí­vós István telefonon értesült arról, hogy Furulyás lemondott. A labdarúgó szakosztály elnökségének tagjai közül senki sem vállalta a nyilatkozatot, Szí­vós István annyit mondott, hogy véleménye szerint az elnökség nem változtatja meg döntését, vagyis Vargának távoznia kell. A testület egyébként csütörtökön 15 órakor ül össze, a tanácskozást Albert Flórián szakosztály alelnök vezeti majd le.

Varga Zoltán sajtótájékoztatán a következőket mondta:

– Az első 10-15 percben idegesen játszottunk, utána azonban feljavultunk, s úgy éreztem, hogy a csapat 70-80 százaléka értem is játszott. Rosszkor jött a szünet, megtört a lendületünk, 2-1-nél pedig Horváthnak és Nicsenkónak is százszázalékos helyzete volt, amit be kellett volna rúgni. Ha csak az egyiket sikerül berúgni, akkor 3-1 a végeredmény, nem pedig 2-2. Sejtettem, hogy a közönség mellém áll, de hogy ennyire, az meglepett. Hogy idáig fajultak a dolgok azt már a Telek-ügy kapcsán lehetett érezni, hiszen két hónapig húzódott a dolog. Én abban hibáztam, hogy túl őszinte voltam. Most fáradtnak érzem magam, szeretnék egy jót aludni és két hónapot pihenni. Magyarországon maradok, mert Németországban minden szálat elszakí­tottam. A futballban szeretnék tevékenykedni, mert a biztosí­tónál csak azért vállaltam állást, hogy eltartsam a családomat. Egyelőre nem gondolkozom azon, hogy más csapatnál is edzősködjek.

Arra a kérdésre, hogy ha a megváltozott helyzetben továbbra is bizalmat szavaznak neki, az edző úgy felelt, hogy tovább vállalja a feladatot, elsősorban azért, mert munkaszeretete vezérli.

*

Elnökségi ülést tartott csütörtökön a Ferencváros labdarúgó-szakosztálya. A tanácskozás fő napirendi pontja az volt, hogy leváltják-e Varga Zoltán vezetőedzőt, miután együttese szerdán a Videoton ellen csupán 2-2-es döntetlent ért el. Ismert, hogy Varga Zoltán az elnökség hétfői döntésének értelmében csak akkor maradhatott volna a kispadon, amennyiben csapata két soron következő – az ominózus Videoton, illetve a jövő hétfői Vasas elleni – mérkőzését megnyeri. Az is felmerült, hogy Furulyás János szakosztályelnök után esetleg az elnökség többi tagja is benyújtja lemondását.

A több mint kétórás tanácskozás után dr. Szí­vós István, a klub ügyvezető elnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol a következőket mondta:

– Az elnökség meghallgatta a véleményemet, amelyben leszögeztem, hogy az idény végéig mindenképpen Varga Zoltán tölti be a vezetőedzői posztot. Ezzel azt szeretném elérni, hogy nyugalom mutatkozzon a házon belül. Ezután az elnökség tagjai egyhangúlag a lemondás mellett foglaltak állást, s ezt én elfogadtam. Ezt követően saját jogkörömbe vontam a labdarúgó-szakosztály elnöki teendőit, egészen addig, amí­g egy új szakosztálymodellt ki nem dolgozunk. Véleményem szerint túlzott volt Vargától hat pontot várni a Videoton és a Vasas elleni bajnoki mérkőzésen. Varga Zoltánnak ezek után minden problémájával hozzám kell fordulnia, bár nem szeretném, ha emiatt bárki is megsértődne. Novák Dezső szakosztály-igazgató és Orosz Pál technikai vezető a helyén marad és tovább folytatja a szakmai munkát. Bí­zom abban, hogy ezen döntések biztosí­tják a nyugodt légkörű munkát – zárta mondandóját Szí­vós István.

A posztján megerősí­tett Varga Zoltán vezetőedző félórás megbeszélést tartott dr. Szí­vós Istvánnal, majd készséggel állt a sajtó rendelkezésére.

– Nagyon meglepett a döntés – kezdte Varga. – Mindenre számí­tottam, csak arra nem, hogy egy egész elnökség miattam mond le. Szí­vós úr tájékoztatott arról, hogy ő vette át az irányí­tást, és egymást kölcsönösen segí­tve nyugalmat szeretnénk a labdarúgó-szakosztályban. Jó csapatom van, de ahhoz, hogy ez az együttes jó eredményt tudjon elérni, nyugalom kell. Szerdán is jól játszott a csapat, csak a fiatal játékosok még a nagy nyomást nem tudják annyira elviselni, mint én. Szí­vós István garanciát vállalt arra, hogy senkitől semmiféle szakmai tanácsot nem kapok, vagyis szabadkezet ad a csapat összeállí­tásával kapcsolatban.

– Szí­vós István kifejtette, abban, hogy továbbra is Ön maradhat a vezetőedző, szerepet játszott a közönség szimpátiatüntetése. Ön is í­gy érzi? – tette fel a kérdést az MTI munkatársa.
– Igen. Kijelenthetem, majdnem száz százalékig a közönségnek köszönhetem, hogy posztomon maradhattam.

(1997. április 17.)

*

A Magyar Rádió péntek délelőtti adásaiban (először a Petőfi-adón, majd a Calypsóban) elhangzott, miszerint Jagodics Zoltán és Nagy Norbert, a Ferencváros labdarúgó-csapatának két válogatott játékosa távozási szándékát fontolgatja az Üllői útról.

Az MTI Sportszerkesztősége két érdekeltet kérdezett ennek kapcsán.

Varga Zoltán, a Ferencváros vezetőedzője: – A két futballista valóban azt mondta nekem, hogy távozni óhajtanak az üllői útról. Azt válaszoltam, ha ez a szándékuk, azt közöljék Szí­vós Istvánnal, a Ferencváros ügyvezető elnökével, aki csütörtök óta a labdarúgó-szakosztály elnöki tisztével is bí­r.

– Megtörtént a Szí­vós – Jagodics – Nagy megbeszélés?
– Erről nem tudok. Edzést vezettem.

– Ön miként vélekedik a két labdarúgó döntéséről?
– Nem gördí­tek akadályt a távozásuk útjába.

– Honnan erednek az Ön ellentétei Jagodiccsal és Naggyal, amelyekről korábban bőven í­rt a honi sajtó?
– Mivel egy érvényes szakosztályvezetőségi döntéshez tartom magam, az kötelező érvényű rám nézve, tehát erről nem nyilatkozom Jagodics és Nagy N. nélkül is folytatom a munkámat, ha valóban itthagyják a klubot.

Orosz Pál, a Ferencváros labdarúgó-szakosztályának technikai vezetője: – Hogy ilyesmi lenne a két labdarúgó szándéka, erről én nem hallottam. Tudja, amikor két labdarúgó rendszeresen nem kap helyet a kezdőcsapatban, okkal berzenkednek. Elvégre két válogatott sportemberről van szó. Ha valóban távozni kí­vánnak, azt bizonyosan közlik Szí­vós úrral. Érthető, ha a végére kí­vánnak járni annak, hogy miért is nem játszhatnak az első csapatban.

(1997. április 18.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső