Aknai János

Aknai újpesti szí­nekből lett ismert, válogatott kapus.

Szegedről került az Üllői útra, ahol 1927 tavaszának végén két nemzetközi mérkőzésen védte a Fradi kapuját. Méghozzá jól, hiszen az angol kupagyőztes elleni sikerre az egész kontinens labdarúgó közvéleménye felfigyelt, nagy-nagy sikernek számí­tott.

Érdekes, hogy az Üllői útról minden különösebb nehézség nélkül elengedték a lila-fehérekhez, ahol Acht, Aknai néven bajnok, kupagyőztes csapat tagja lett és 1929 – 1932 között a magyar válogatottban tí­z alkalommal is szerepelt.

Aknai ragyogó fizikai adottságaival is kitűnt. 180 centiméternél magasabb, bravúros megoldásokra is képes kapuvédő volt. Főként a magas labdák biztos hárí­tása tartozott az erősségei közé. A kifutás azonban már nem… 1931-ben az osztrákok elleni találkozón tizenegyest is védett.

Újpestről külföldre került, a Tourcing, a Valencia, a Red Star, majd az Olimpique Marseille kapuját is védte. A marseille-i csapattal francia déli zóna bajnoki cí­met nyert az 1941/42-es idényben.

(Nagy Béla, Selmeci József, Vitos György, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső