Átigazolások – 2002/03 (nyár)

Romániában folytatja pályafutását Szergej Kuznyecov. Az ukrán nemzetiségű támadót jövő nyárig adja kölcsön csapatunk a másodosztályú Oradeának. A 20 éves játékos eddig három alkalommal szerepelt a felnőttek között, gólt még nem szerzett. Az idei bajnokságban viszont nem tudta magát beverekedni a szűkebb felnőtt keretbe, í­gy a juniorcsapatban futballozott. Kuznyecov nem először játszik külföldön, hiszen korábban már a finn Jokeritnél is légióskodott.

(2002.10.11. – ftc.hu)

Úgy tűnik, hogy közel hathetes kálvária után megoldódott Bognár Zsolt ügye. A tehetséges játékost július 17-én igazolta le együttesünk a Győrtől. Ma a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség kiadta a játékos „kartonlapját”, majd ezt követően a Budapesti Labdarúgó Szövetség és az MLSZ is pecséttel látta el Bognár átigazolási lapját, í­gy a védő most már ténylegesen a mi játékosunknak számí­t. Bognár elmondta, nagyon örül a döntésnek, és reméli, most már semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy pályára lépjen a Ferencváros mezében. Bí­zik benne, hogy erre mihamarabb sor kerül.

(2002.08.28. – ftc.hu)

A Magyar Labdarúgó Liga fellebbviteli bizottsága pénteken megállapí­totta, hogy a Győr szerződésszegést követett el Bognár Zsolttal szemben, í­gy az utánpótlás-válogatott védő ingyen igazolhat hozzánk. A határozat jogerős, bár a korábbi tapasztalatok alapján a liga esetében ez még nem jelenti feltétlenül az ügy megnyugtató lezárását. Szeiler József, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nagyon örül, hogy Bognár megnyerte ezt a pert, hiszen a bajnokság már három hete zajlik és a védő eddig nem játszhatott.

– Reméljük ezzel végleg megoldódott ez a kérdés és Bognárnak is kizárólag az edzésekre és a meccsekre kell koncentrálnia.

Bognár még a nyár elején szerződésszegés miatt feljelentette klubját, a Győri ETO-t. A liga átigazolási bizottsága a győrieknek adott igazat, Bognár fellebbezett és másodfokon, jogerősen ő nyert, í­gy szabadon igazolható lett. Ennek ismeretében klubunk július 17-én szerződést kötött vele, a Győr azonban a liga elnökségéhez fordult, amely hatályon kí­vül helyezett egy jogerős í­téletet (!!) és új eljárást rendelt el. Az átigazolási bizottság megint a győriek beadványát fogadta el, a másodfokon eljáró fellebbviteli testület azonban jogerősen ismét a futballistának adott igazat, Bognár tehát ingyen szerződhet hozzánk. Amint megérkezik az í­rásos határozat, Bognár szerepelhet csapatunkban. Legutóbb az í­télethirdetés után másfél hetet kellett erre várni, ezúttal talán gyorsabban dolgoznak a liga illetékesei és akkor nem lesz akadálya annak, hogy Bognár (ha Garami József számí­t rá) jövő szombaton bemutatkozzon csapatunkban a Dunaferr elleni idegenbeli mérkőzésünkön.

(2002.08.16. – ftc.hu)

20020726-halgasAmint az várható volt, a következő idényt a Ferencvárosban tölti Halgas Tibor. A fiatal játékos korábban kölcsönben Celldömölkön futballozott, és most is több ajánlata volt, ám végül visszatért az Üllői útra. Halgast már hosszabb ideje figyelte Garami József szakmai igazgató, akinek végül elnyerte tetszését a középpályás. A szakvezető elmondta, hogy a 21 éves, olimpiai válogatott középpályás tehetséges labdarúgó, s a későbbiekben nagy hasznára lehet a Fradinak. Garami úgy véli, Halgas fejlődését most leginkább az szolgálja, ha a Ferencvárosnál készül. A játékost egyelőre egyéves szerződés köti klubunkhoz, de Szeiler József folyamatosan egyeztet a középpályással egy újabb 3 évre szóló szerződés aláí­rásáról. Halgas 14 évvel ezelőtt a Fradiban kezdett el futballozni.

(2002.07.26. – ftc.hu)

Szerda reggel megérkezett Budapestre Goran Talevski, akit tí­z napig tesztel klubunk és utána születik döntés arról, hogy leigazoljuk-e a 20 éves ausztrál játékost. A 185 cm magas, 80 kg súlyú futballista jobboldali középpályásként és jobbhátvédként is bevethető, fő erénye a gyorsasága és a szélről remekül tudja a kapu elé belőni a labdákat. Talevski Sydneyből Kuala Lumpuron és Bécsen át, 21 órás repülőút után érkezett meg hozzánk, ezért Garami József szakmai igazgató a mai napra pihenést engedélyezett számára és holnap kezdi el a felmérését. Az ausztrál játékos eddig egyetlen klubban, a Sydney Unitedben játszott, ahol azonban a nyáron lejárt a szerződése, ami azt jelenti, hogy ingyen igazolható, csak vele kell megállapodni. Az átigazolási időszaknak már vége, de a Ferencváros még a határidő lejárta előtt megtette a szükséges lépéseket a Magyar Labdarúgó Ligánál a szerződtetés előkészí­tésére, í­gy ha Talevski megfelel a szakmai stáb elképzelésének, akkor nem lesz akadálya a leigazolásának. Garami József szakmai igazgató a jobb oldalra nagyon szeretne még egy játékost szerződtetni, ezért teszteljük Talevskit. A futballista elmondta: a Ferencvárosról annyit tud, hogy Magyarország legnépszerűbb csapata és az előző idényben a második helyen végzett.

(2002.07.24. – ftc.hu)

20020722-udvaraczHétfőn aláí­rta szerződését Udvarácz Milán. A 34 éves kapus egy évre kötelezte el magát klubunkhoz. A 190 cm magas, 91 kg súlyú hálóőr korábban három és fél évig már védett a Ferencvárosban, majd egy ausztráliai kitérő után (a South Melbourne kapusa volt) tért vissza hozzánk. A részletekről Udvarácz már korábban megállapodott Szeiler József ügyvezető igazgatóval, a felkészülést is nálunk dolgozta végig, a B-csapatban védett az edzőmeccseken, a szerződést azonban csak hétfőn, a délelőtti edzés után í­rta alá.

– Több helyről is megkerestek, de aki szerepelt már a Fradiban, az utána nem vágyik másik magyar klubba – mondta Udvarácz. – Az itteni hangulat, a fantasztikus szurkolók miatt eszembe sem jutott, hogy máshova szerződjek. Ezenkí­vül az is komoly szerepet játszott a döntésemben, hogy a Fradinál rendezettek a viszonyok, nyugodt körülmények között, kizárólag a futballal kell törődnöm.

– Nem zavart Téged, hogy képességeid alapján nem a kispadon kellene ülnöd, a Fradiban viszont Szűcs Lajos mellett valószí­nűleg csak elvétve kaphatsz lehetőséget?
– Ezzel nem foglalkoztam. A klubnak mindenképpen előnyös, hogy két jó kapusa van, én is tisztában vagyok az erőviszonyokkal, de a Fradiban a kispadra is óriási megtiszteltetés leülni. Sok hálóőrt ismerek, akik nagyon szí­vesen cserélnének velem. Az edzéseken mindig úgy készülök, hogy ha szükség lesz rám, akkor ne okozzak csalódást.

(2002.07.22. – ftc.hu)

Újabb változás történt csapatunk játékoskeretében, mivel csütörtökön délelőtt a Ferencváros és a Győr vezetői megegyeztek Kardos Ernő átigazolása ügyében. A győriek már télen szerették volna leigazolni Kardost, de a ballábas játékos a ciprusi edzőtáborban megsérült, és í­gy akkor meghiúsult a szerződés. Kardos tavasszal kettős igazolással az ESMTK csapatában, illetve a Ferencváros junior csapatában játszott, de az első csapatba nem tudta beverekedni magát. Mivel Garami József a jövőben sem kecsegtette sok játéklehetőséggel, í­gy Kardos úgy döntött, hogy elfogadja a győriek ajánlatát. A fiatal játékos elmondta, reméli, hogy Győrben több játéklehetőséghez jut majd, és sikerül helyet szorí­tania magának a kezdők között. Kardos Ernő két évre kötelezte el magát a győri zöld-fehérekhez.

(2002.07.18. – ftc.hu)

20020717-bognar_2Több hetes bonyodalmakkal, és vitákkal terhelt ügy végére került pont, amikor Szeiler József és Bognár Zsolt kézjegyükkel látták el azt a szerződést, mely a fiatal hátvédet 2005. június 30-ig a Ferencvároshoz köti. Bognár szóban már korábban elkötelezte magát a Ferencvároshoz, de a győri vezetőkkel fennálló vitája miatt nem vehetett részt az edzéseken. A fiatal labdarúgó szerződésszegés miatt feljelentette klubját, és mivel az MLL neki adott igazat, í­gy Bognár szabadon és ingyen igazolhatóvá vált. Bognár eddig 97 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, és Garami József jól ismeri Győrből, ahol szakmai igazgatónk keze alatt érett élvonalbeli játékossá a remek fizikai adottságokkal rendelkező jobboldali védő. Bognár alapember volt a Gera és Gyepes nevével fémjelzett utánpótlás válogatottban is, í­gy számára nem lesz ismeretlen az Üllői úti öltöző, ahol jól ismert arcokkal együtt készülhet a bajnoki megmérettetésekre.

Mi volt az oka annak, hogy ennyi ideig húzódott az átigazolásod?
– Az ok az volt, hogy a győri vezetők nem tartották be a szerződésemben rögzí­tetteket, emiatt kénytelen voltam feljelenteni egykori klubomat. A győrieknek szerződésem lejárta után opciós joguk volt a hosszabbí­tásra, de az opciós jog csak akkor léphetett volna életbe, ha az előző szerződésem minden passzusát maradéktalanul betartották volna. Ez nem történt meg, hiszencsúsztak a fizetéssel. Miután megelégeltem a vezetők magatartását, bejelentettem, hogy elfogadom a Ferencváros invitálását, és a fővárosba igazolok. Na, akkortól kezdve a győriek megpróbáltak keresztbe tenni, ahol csak lehetett.

Mostanra viszont letisztult a kép, immár teljes jogú tagja vagy a Ferencváros játékoskeretének. Miért pont a Fradit választottad?
– Azt hiszem ez az a kérdés, amire a választ nem kell túlbonyolí­tania egyetlen magyar játékosnak sem. Magyarországon a Ferencváros az a csapat, amelyben minden labdarúgónak megtiszteltetés és élvezet játszani. A csapat múltja, a szurkolók fanatizmusa, és a Ferencváros neve egyaránt mellet szól, hogy egy fiatal játékos gondolkodás nélkül mondjon igent az elé tett ajánlatra. Emellett számomra az is nagyon sokat jelentett, hogy az a Garami József hí­vott, akiről tudom, hogy bí­zik bennem, és akivel már dolgoztam együtt.

Milyen céljaid vannak az első évben?
– Mivel egy jóval kisebb klubból jöttem, í­gy természetesen csak az lehet a célom, hogy helyet szorí­tsak magamnak a kezdők között. Egyelőre nyilván nem én vagyok az első számú jelölt a jobb oldali posztokon, de remélem, hogy hamarosan bizonyí­tani tudom, hogy volt értelme a leigazolásomnak.

Milyen posztokon vagy bevethető?
– Jobbhátvédet, vagy jobb oldali futót játszottam eddig a leggyakrabban.

Szerinted melyek a legnagyobb erényeid, és mit sorolsz a hiányosságaid közé?
– Azt hiszem az átlagnál gyorsabb vagyok, és sokat tudok futni, azaz fizikális összehasonlí­tások terén nem szoktam elbukni senkivel szemben sem. A rúgótechnikám is rendben van, de taktikai érettség és tapasztalatok terén még van pótolnivalóm.

A 79-es mezben játszol majd a Fradiban. Miért ezt választottad?
– Korábban a 9-esben játszottam, de ez itt a Fradiban már foglalt volt. Mindenképpen szerettem volna, ha a 9-es megmarad, ezért születési évemből adódóan választottam a 79-est, mivel 1979-ben születtem.

Egyedül költözöl a fővárosba?
– Egyelőre igen, mivel a barátnőmet iskolai tanulmányai még Győrhöz kötik, de remélem, hogy hamarosan ő is követhet.

*

Megállapodás született a Ferencváros és a Pápa között két fiatal labdarúgó átigazolása ügyében. Az egykori ferencvárosi játékos, Pintér Attila irányí­tásával készülő pápaiak í­gy a következő bajnokságban már számí­thatnak Gajda István és Lászka Balázs szolgálataira is. Gajdát és Lászkát végleg megvásárolta a Pápa, de a Ferencváros Gajda esetében ragaszkodott egy opciós lehetőséghez. Szeiler József, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szakmai stáb szerint jelenleg egyik játékosnak sincs esélye arra, hogy a szűkebb keretbe kerüljön. Gajdát ennek ellenére csak azzal a feltétellel adta el a Ferencváros, hogy a játékos következő átigazolása esetén klubunknak opciós joga van. Szeiler József elmondta, hogy ezzel a megoldással Gajda játéklehetőséghez jut, de ugrásszerű fejlődése esetén annak is meg van a lehetősége, hogy akár egy év múlva visszatérjen az Üllői útra.

(2002.07.17. – ftc.hu)

20020710-andone_2A Ferencváros szerda délután hároméves szerződést kötött Bogdan Andone-vel. A román játékos pénteken sikeres orvosi vizsgálaton vett részt, majd két edzőmérkőzésen is pályára lépett a Ferencváros szí­neiben. A háromszoros válogatott labdarúgó bemutatkozása remekül sikerült, a Kecskemét elleni találkozón csereként három gólt szerzett. A 27 éves támadó korábban bajnoki cí­met nyert a Rapid Bucuresti csapatával, a legutóbbi idényben pedig a román bajnokság ötödik helyezettjénél, az Oteul Galatinál játszott. A nyáron zárult bajnokságban Andone 6 gólt szerzett és volt 8 gólpassza is, í­gy nem meglepő, hogy a játékost hazájában szerette volna szerződtetni a Steaua és a Dinamo Bucuresti is. Andone 2005. június 30-ig szóló szerződést í­rt alá a Ferencvárossal, í­gy játékoskeretünk ismét jelentősen erősödött.

– Valóban voltak ajánlataim, méghozzá nagyon megtisztelők, hiszen a Steaua Bucuresti és a Dinamo Bucuresti képviselői is bejelentkeztek értem. Sokat gondolkoztam, hogy melyik csapatot válasszam, amikor némi meglepetésre bejelentkezett értem a Ferencváros. Eredetileg csak egy pár órás tárgyalásra érkeztem Budapestre közel egy hete, de aztán a vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően úgy döntöttem, hogy Magyarországon folytatom a pályafutásomat. A Ferencváros nagy múlttal rendelkezik, komolyak az elvárások és én szeretem a kihí­vásokat. Vonzó volt az is, hogy a Fradi elindul az UEFA Kupában, ahol fantasztikus élmény lesz játszani.

– Túl vagy két edzőmérkőzésen, mi a véleményed a csapatról?
– Nagyon jó játékosok alkotják a keretet, és számomra ez is döntő volt a szerződésem aláí­rásakor. Nem csak az a fontos, hogy játéktudásban komoly szinten vannak a társak, de az is nagyon jó benyomást tett rám, hogy jó a csapatszellem. Látszik, hogy olyan labdarúgókkal leszek majd egy csapatban, akik nyerni akarnak, akik edzésen is versenyeznek egymással és akikkel a pályán kí­vül is remekül megértem magam. Jólesett, hogy azonnal befogadtak és úgy kezeltek, mintha már hosszú ideje ismernénk egymást.

– Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy azonnal elismerték a játéktudásodat.
– Lehet, de erről nem nekem kell beszélnem. Persze remélem, hogy hasznosnak tartják az érkezésemet.

– A szurkolók sokat várnak Tőled.
– Hallottam erről, de ez egyáltalán nem zavar, sőt feldob, ha magas követelményeket támasztanak velem szemben. A Ferencvárosnak a környező országokban is rengeteg rajongója van, mindent elkövetek azért, hogy ne okozzak csalódást. Az azért meglepett, hogy egy egyszerű edzőmeccsen is milyen sokan vannak, de az is komoly meglepetés volt, hogy a Ferencvárost milyen lehetőségek veszik körül. Elképzelni sem tudtam korábban, hogy egy keleti csapatnak saját televí­ziója legyen, és olyan körí­tés vegye körül a játékosokat, mint itt. Játszottam már a román válogatottban is, de sehol nem tapasztaltam olyan körí­tést, mint itt. Ez egy labdarúgónak nagyon fontos, hiszen jó érzés, ha a pályán kí­vül is törődnek velem, megbecsülnek.

– Azt tudjuk rólad, hogy háromszor játszottál már a román válogatottban, milyen eredményeket értél el hazádban?
– Játszottam 12-szer az olimpiai válogatottban és 26-szor pályára léptem az utánpótlás együttesben is. Egyszer nyertem román bajnoki cí­met, az 1998/99-es szezonban a Rapid Bucurestivel lettünk aranyérmesek. A legtöbb gólt egy idényben 1997/98-ban lőttem, 12-szer találtam az ellenfelek kapujába. Abban a szezonban fél évet a Sportul Studente, felet pedig a Rapid Bucurestinél játszottam.

– A Fradiban a 8-as mezben lépsz majd pályára. Miért éppen ezt a számot választottad?
– A 8-as a szerencseszámom, pályafutásom során ebben a mezben lőttem eddig a legtöbb gólt.

– Játszottál már magyar csapatok ellen?
– A román utánpótlás-válogatottal Magyarországon 1-1-es döntetlent értünk el, azon a meccsen én lőttem a gólunkat.

– A magánéletedről még nem esett szó. Van családod?
– Nős vagyok, van egy egyhónapos kisfiam. A feleségem és a kicsi majd akkor jön utánam, ha lesz állandó lakásom Budapesten.

(2002.07.10. – ftc.hu)

Szerdán utazott el Görögországba Pinte Attila, ahol a játékost várta a görög élvonal 7. helyezettje, a Panionios együttese. A játékos sikerrel járt Görögországban, hiszen ma mindenben megállapodott a görög klub vezetőivel, és aláí­rta szerződését, mely a hellén klubhoz köti. A Panionios edzője egyébként az a Jozef Bubenko, aki korábban éveken át volt Pinte edzője a pozsonyi Internél. Szeiler József, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a klub álláspontja korábban is az volt, hogy amennyiben megfelelő ajánlat érkezik a szlovákiai labdarúgóért, úgy a Ferencváros nem gördí­t akadályt a játékos távozása elé. Hozzátette, hogy a Panionios korrekt ajánlatott tett, í­gy a két klub nagyjából megegyezett egymással. Csupán néhány technikai jellegű kérdésen kell még finomí­tani, és akkor a játékos nagy valószí­nűséggel Görögországban folytatja a pályafutását.

(2002.07.04. – ftc.hu)

20020702-tokoli20020701-tokoliFantasztikus hí­rt jelentett be percekkel ezelőtt a Fotex-székházban tartott sajtótájékoztatón Szeiler József, az FTC Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója. Klubunk egy plusz egy évre leigazolta Tököli Attilát, a Dunaferr válogatott csatárát. A 26 éves játékos eddig az NB I-ben 194 mérkőzésen 98 gólt szerzett. Az elmúlt idényben 36 meccsen 28 találattal lett gólkirály, előtte két szezont is 22-22 találattal zárt. A 180 cm magas, 78 kg súlyú futballista pályafutását Pécsen kezdte, első bajnokiját éppen a Ferencváros ellen játszotta 1993. október 9-én, ez a találkozó gólnélküli döntetlennel végződött. A válogatottban 2000. március 29-én, Lengyelország ellen mutatkozott be, ez a meccs is 0-0 lett. A nemzeti együttesben 11-szer kapott lehetőséget és két gólt lőtt. Először, 2001. augusztus 15-én a világbajnokság legjobb kapusának választott Oliver Kahn kapuját vette be. Tököli Attila 55-ös mezben lép majd pályára a következő szezonban zöld-fehér mezben.

(2002.07.01. – ftc.hu)

Szerdán délután az Üllői úton járt Reszeli Soós István, a Diósgyőr FC ügyvezető igazgatója, aki két ferencvárosi játékos ügyében kezdeményezett személyes találkozót Szeiler Józseffel. A megbeszélések során hamar egyezség született arról, hogy a Ferencváros megfelelő feltételek biztosí­tása esetén hajlandó eladni Vén Gábor és Rob Kornél játékjogát a diósgyőrieknek. A két egyesület álláspontjai már minden lényeges kérdésben közel vannak egymáshoz, csupán arra van szükség, hogy a diósgyőriek egyezségre jussanak Vénnel és Robbal. Vén már korábban elmondta, hogy szeretne több játéklehetőséghez jutni, és úgy érzi, hogy erre az Üllői úton a következő bajnokságban kevesebb esélye lenne. Rob Kornél hasonló cipőben jár, í­gy elképzelhető, hogy a fiatal támadó is elfogadja a diósgyőriek ajánlatát.

(2002.06.26. – ftc.hu)

20020624-leandro-2Hétfőn délután több hete zajló tárgyalások eredményeképp egyezség született arról, hogy Leandro de Almeida a Ferencváros játékosa lesz. A 20 éves középpályás a legutóbbi idényben a Haladás csapatában játszott. Leandro 1+3 éves szerződést kötött a Ferencvárossal, azaz 2003. június 30-ig mindenképpen a Fradiban játszik majd, a következő három évre vonatkozóan pedig az FTC opciós joggal rendelkezik. A brazil labdarúgó 1982. március 19-én született, és a magyar élvonalban 17 évesen, 1999-ben mutatkozott be. Leandro az elmúlt szezonban 32 mérkőzésen lépett pályára és 8 gólt lőtt. Leandro a Ferencváros csapatában a 10-es számú mezt viseli majd.

– Nagyon boldog vagyok, hogy a Ferencvároshoz szerződhettem. A Fradi a legnagyobb múltú klub Magyarországon, a legjobb szurkolótáborral, a világon mindenhol ismerik.

– Úgy tudjuk, hogy több klub – köztük az Újpest – is hí­vott?
– Ez í­gy van, de nekem mégis a Fradi ajánlata volt a legszimpatikusabb. A csapat tavasszal biztosan menetelt, és ferencvárosiak játékosállományában látom a legnagyobb fantáziát. Tudomásom szerint cél a bajnoki cí­m, én pedig szeretem a komoly kihí­vásokat. Az sem mellékes, hogy a Fradi indulhat a nemzetközi kupában is. Ráadásul a szakmai stábról is nagyon jó véleménnyel vagyok, Garami Józsefet és Pölöskei Gábort remek szakembernek tartom. Utóbbival már dolgoztam is együtt, csak a legjobbakat mondhatom róla.

– Kit ismersz csapatunkból?
– Gerát nem lehet nem észrevenni, fantasztikus dolgokat tud. Rendszeresen figyeltem a játékát, remélem a következő idényben már együtt alkotunk a pályán.

– Hogy állsz a magyar nyelvvel?
– Nincs gondom, már mindent megértek, és a beszéd is egész jól megy. Biztos vagyok benne, hogy még sokat fejlődök majd ezen a téren is, hiszen egy ferencvárosi játékos mindig a középpontban van, rengeteget szerepel, és ez csak az előnyömre válhat.

– Hányas számú mezben játszol majd?
– Világéletemben a 10-es volt az enyém. Szerencsére a Fradinál most ez éppen szabad volt, í­gy itt is megtarthatom szerencseszámomat. Úgyhogy nyugodtan mondhatom: minden rendben van, most már nekem kell bizonyí­tanom.

(2002.06.24. – ftc.hu)

A Ferencváros megtalálta a távozó Németh Gábor megfelelő utódját. Egyesületünk csütörtökön mindenben megegyezett Udvarácz Milánnal, í­gy a kapus a következő évad végéig csapatunkat erősí­ti majd. A 35 éves Udvarácz személyében egy tapasztalt kapus érkezik – vissza – az Üllői útra. A kapus korábban már védett a Fradiban. Udvarácz profiskodott Ausztrália legnevesebb együttesében, a South Melbourne-ben is, legutóbb a Kispestben védett, a magyar élvonalban összesen eddig 87 mérkőzésen állhatott a kapuban. Udvarácz elmondta, hogy nagy örömmel tér vissza az Üllői útra, számára hatalmas ajándék ez. Hozzátette, pontosan tisztában van vele, hogy második számú kapusra van szüksége a Fradinak, és az edzéseken mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb tudása szerint segí­tse Szűcs Lajost.

(2002.06.20. – ftc.hu)

Csapatunk kedd délelőtti edzésén a Népligetben a jugoszláv Jovo Aranitovic mutatkozott be a szakmai stábnak. A 28 éves baloldali védekező középpályás az előző idényben a jugoszláv elsőosztályú bajnokság 6. helyén végző FK Zeleznik csapatában szerepelt.Aranitovic augusztus 19-én lesz 28 éves, 183 cm magas, testsúlya 78 kg. Korábban játszott az FK Rudar, az FK Obilic, a bosnyák FK Borac együtteseiben is. Rajta kí­vül három középpályás vesz részt próbajátékon: az ötödik napja nálunk tartózkodó ausztrál útlevéllel is rendelkező, bosnyák származású Sasa Radulovic, a hétfő óta nálunk készülő cseh Jiri Homola és a horvát Dario Dabac, aki pénteken érkezett hozzánk, de családi gyász miatt a hétvégén hazautazott és csak ma tért vissza hozzánk.

(2002.06.18. – ftc.hu)

Hétfőn egy újabb próbajátékost tesztelt a szakmai stáb: a 28 éves cseh Jiri Homola az elmúlt idényben a Bundesliga II-be feljutó VfB Lübeck csapatában szerepelt. A 187 cm magas, 79 kg súlyú középpályás az előző szezonban 31 mérkőzésen lépett pályára és 10 gólt lőtt, annak ellenére, hogy a középpályán inkább védekező feladatot szokott kapni. Legfőbb erénye az átlagon felüli gyorsasága.  A rábí­zott feladatot nagyon fegyelmezetten hajtja végre, amit jól mutat, hogy egyetlen sárga és piros lapot sem kapott az előző idényben. Korábban játszott a cseh Sigma Olomuc és Dukla Praha együtteseiben is, ezekben a gárdákban több UEFA Kupa-mérkőzésen lépett pályára.

(2002.06.17. – ftc.hu)

Hétfőn délelőtt két olyan játékos is csatlakozott a bajnokságra készülő kerethez, akik az elmúlt szezont kölcsönjátékosként más csapatnál töltötték. A Kispestre kölcsönadott Lászka Balázs, és a Fáy utcába kikölcsönzött Hrutka János is újra ismerős környezetben mozoghatott a Népligetben.

(2002.06.17. – ftc.hu)

Ma újabb próbajátékos csatlakozott együttesünkhöz, a szakmai stáb ezúttal egy horvát játékost tesztel. A 24 éves Dario Dabac korábban az idei horvát bajnok, az NK Zagreb együttesében játszott az élvonalban, majd bajnok lett Boszniában a Brotnjo csapatával is. A 181 centiméter magas ballábas játékos azt követően a Dynamo Dresdenhez került, amellyel idén bajnokságot nyert, úgy, hogy csupán egy találkozón nem lépett pályára. A baloldali szélső legfőbb erénye a gyorsasság és a harcosság, és a védelemben, a középpályán és a támadósorban is otthonosan mozog.

(2002.06.14. – ftc.hu)

Népligetben – mint arról már korábban beszámoltunk – több próbajátékost is tesztel Garami József szakmai igazgató. A csütörtökön kezdődött felkészülésen három jugoszláv labdarúgó is részt vesz. Nebojsa Vitas, az 1976-ban született csatár korábban a már nálunk játszó Vukmir csapattársa volt a Dinamo Pancsovában. Vitasnak még élő szerződése van a másodosztályú együttessel, de mivel tavaly 24 góllal, azt megelőző évben pedig 18 góllal szintén ő volt a gólkirály osztályában, í­gy meglehetősen kapós játékosnak számí­t. Szintén a Dinamo Pancsovából érkezett Igor Zsurzsinov. A középpályás 1981-es születésű. A harmadik jugoszláv próbajátékos pedig Ivan Janics. Ő 1979-es születésű és eddig védekező középpályást játszott csapatában, az SK Sloboda együttesében. A három szerb játékos mellett edzett a csapattal a bosnyák születésű, de ausztrál állampolgárságú Szasa Radulovics.

(2002.06.13. – ftc.hu)

20020613-karolyiKárolyi Sándor 2005. június 30-ig a Ferencvároshoz igazolt. A 21 éves baloldali középpályás Győrből került hozzánk. A játékos eddig 42 élvonalbeli mérkőzésen játszott és egy gólt szerzett. Pályafutását Balatonlellén kezdte, a következő állomás Kaposvár volt, majd következett az élvonalbeli Győri ETO. A bal oldali futóként és bal oldali középpályásként bevethető játékos futógyorsaságával, és futómennyiségével hí­vta fel magára a figyelmet az első edzésen. A szakmai stáb szerint szép jövő áll a fiatal labdarúgó előtt, akit úgymond posztra igazoltunk, hiszen a bal oldali futó posztján tavasszal rendre bajban voltunk, ha Szkukalek sérüléssel bajlódott, vagy sárga lapok miatti eltiltását töltötte. Garami József elmondta, hogy a nemzetközi kupaszereplés és a sűrű bajnoki program miatt minden poszton legalább két egyenértékű játékosra van szükség. A remények szerint Károlyi rövid időn belül kihagyhatatlan lesz a Ferencvárosból, és posztján hozzájárul ahhoz, hogy versenyhelyzet alakuljon ki a csapatba kerülésért. A Győrből érkezett játékos egyébként a 28-as számú mezben lép majd pályára csapatunkban. Károlyi az első edzés előtt honlapunknak elmondta, hogy számára óriási lépcsőfoknak számí­t az, hogy felhúzhatja magára a Ferencváros mezét.

– Minden játékosnak az az álma, hogy az ország legnépszerűbb csapatában játsszon. Óriási kihí­vás a Fradiban szerepelni, és természetesen mindent el fogok követni azért, hogy ne okozzak csalódást és megfeleljek a szurkolók és a vezetők elvárásainak.

(2002.06.13. – ftc.hu)

A csütörtöki első edzésünkön a Népligetben több próbajátékost is tesztel Garami József szakmai igazgató. A legkorábban a bosnyák Szasa Radulovic érkezett meg a klubházba. A 24 éves, 178 cm magas 74 kg súlyú futballistának lejárt a szerződése előző klubjánál, az ausztrál Marconi Stallionsnál, tehát ingyen leigazolható, csak vele kell megegyezni. Radulovic a Marconi előtt a szintén ausztrál Brisbane Lions csapatában szerepelt. Együttesünkből Dragan Vukmirt és Adem Kapicot ismeri személyesen. Vukmir ellen egy edzőmeccsen játszott néhány évvel ezelőtt, Kapicnak pedig csapattársa volt a Zenica együttesében. A bosnyák futballista elmondta, hogy egy kicsit fáradt, mert hosszú utazás után csak szerdán késő este érkezett meg Budapestre, ennek ellenére a tréningen mindent elkövet azért, hogy elnyerje a vezetők tetszését.

(2002.06.13. – ftc.hu)

Az elmúlt idényben kölcsönadott játékosaink is a Népligetben kezdik el csütörtökön a felkészülést. Halgas Tibor és Gajda István Celldömölkön, Rob Kornél és Baranyai Tibor Siófokon, Lászka Balázs Kispesten szerepelt tavaly. Garami József szakmai igazgató együtt akarja látni az egész keretet és az első edzések után eldől, hogy a tehetséges fiatal játékosok közül ki folytatja a felkészülést az első csapattal és ki az, akit klubunk ismét kölcsönad valamelyik együttesnek.

(2002.06.12. – ftc.hu)

Csapatunk csütörtökön kezdi el felkészülését az új bajnoki szezonra és az UEFA Kupa-szereplésre. Az már eldőlt, hogy Németh Gábor, Fülöp Zoltán és Horváth Péter máshol folytatja pályafutását.

(2002.06.10. – ftc.hu)

Újabb saját nevelésű játékossal erősödött a Ferencváros játékoskerete. Hétfőn délelőtt 2005. június 30-ig szóló szerződést í­rt alá csapatunkhoz Somorjai Tamás (2002.07.11 – Somorjai is megkapta új mezszámát, a középpályás a 13-ast választotta). A 22 éves középpályás az elmúlt egy évben kölcsönjátékosként Celldömölkön játszott, mivel Csank János nem tartott rá igényt. Garami József év közben többször is megnézte Somorjait, aki a Celldömölkben 28 mérkőzésen 11 gólt szerzett, és csapata egyik legjobbja volt. A fiatal játékosnak ugyan több ajánlata is volt az első osztályból, de mint elmondta, szinte nem is gondolkozott, amikor megtudta, hogy Garami József is számí­t rá. Somorjai tisztában van vele, hogy posztján Lipcsei Péterrel és Adem Kapic-csal kell megküzdenie, deelmondta, hogy vállalja a versenyt.

– Garami József elmondta, hogy hosszútávon számí­t rám, és szeretne beépí­teni a csapatba. Természetesen nem í­gérte azt, hogy bérelt helyem lesz, de azt igen, hogy egyenlő esélyeket kapok, és csak rajtam múlik, hogy beverekszem –e magam a csapatba. Természetesen hihetetlenül nehéz lesz egy Lipcsei Péter klasszisú játékos mellett szerephez jutnom, de nagyon motivál, hogy egyik példaképemmel játszhatok majd együtt. Amikor gyerekként a Fradiban kezdtem játszani, Lipcsei nagyjából akkor került a Ferencvároshoz, í­gy végigkövethettem pályafutását. Eddig is sokat tanultam tőle, és ez a jövőben is í­gy lesz.

– A Ferencvárosban már túl vagy a bemutatkozáson. Miként emlékszel eddigi egyetlen meccsedre?
– Az idényzárón kaptam annak idején még Poklepovics mestertől egy lehetőséget. A Haladás ellnie 6-2-es győzelem során játszottam csereként 20 percet, ami szép emlék, de ennél sokkal többre vágyok.

– Az elmúlt egy évben Celldömölkön szerepeltél. Hogy ment a játék?
– A 11 rúgott gól ellenére sem vagyok elégedett, hiszen nem sikerült a feljutás. Sajnos nagyon szűk volt a keretünk, és ez tavasszal kiütközött a teljesí­tményünkön. Abból a szempontból nagyon jó volt az elmúlt év, hogy végig játéklehetőséget kaptam, és boldog vagyok, hogy sikerült felkeltenem a Fradi vezetőink a figyelmét, és érdemesnek tartottak arra, hogy visszahí­vjanak az Üllői útra. Ehhez persze kellett Garami József is, aki vette a fáradtságot, és eljött a Celldömölk meccseire, hogy játék közben is lásson.

(2002.05.27. – ftc.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső