Átigazolások – 2002/03 (tél)

Eldőlt, hogy Szabó Tibor fél évig a Videoton csapatában szerepel majd. A Ferencváros fél évre adta kölcsönbe a középpályást a fehérvári klubnak. A 26 éves jugoszláviai játékossal és a Ferencvárossal Bicskei Bertalan vezetőedző kérésére mintegy három hete vették fel a Videoton vezetői a kapcsolatot. A fehérváriak szerették volna, hogy klubunk engedélyezze azt, hogy Szabó a csapattal tarthasson a törökországi edzőtáborba. A Ferencváros a játékos érdekeit is szem előtt tartva hozzájárult ehhez, majd az edzőtábor után a felek megegyeztek a kölcsönadásban. A középpályás egyelőre fél évig szerepel a Videotonban, de a fehérvári együttesnek nyáron opciós joga van a futballista megvásárlására. Szabó tavaly márciusban igazolt tőlünk a Gazprom csapatához. Az orosz másodosztályú klub azonban komoly pénzügyi gondokkal küzdött, jelentős összeggel tartozott a futballistának és a vételárát sem tudta kifizetni, ezért Szabó augusztus 21-én visszatért hozzánk és ősszel nálunk készült.

(2003.02.21. – ftc.hu)

Hétfőn délelőtt véglegessé vált, hogy Hrutka János és Zombori Zalán a Kispest-Honvéd szí­neiben folytatja pályafutását. Az őszi szezon folyamán egyik labdarúgó sem lépett pályára bajnoki mérkőzésen, és mindketten úgy gondolták, hogy a közeljövőben nincs is reális esélye annak, hogy beverekedjék magukat Garami József csapatába. A Ferencváros szerette volna lehetővé tenni, hogy a két labdarúgó játéklehetőséghez jusson, í­gy klubunk hozzájárult ahhoz, hogy Zomboriék Kispestre igazolhassanak. A megállapodás értelmében, amennyiben Hrutkát, vagy Zomborit a jövőben továbbadja a Kispest, úgy eladási áruk bizonyos százaléka a Ferencvárost illeti meg.

(2003.02.03. – ftc.hu)

Klubunk ma megállapodott az NB I/B-ben szereplő Fót csapatával Palásthy Norbert kölcsönadásáról. A szerződés értelmében junior együttesünk támadója a tavaszi idényben a fótiakat erősí­ti.

(2003.01.28. – ftc.hu)

Zováth és Kiss György érkezik

Kedden két és fél éves, 2005. június 30-ig érvényes szerződést kötött a Ferencváros Zováth Jánossal és Kiss Györggyel. Mindkét játékos a Dunaferrtől érkezett hozzánk. Zováth az 51-es mezben lép majd pályára csapatunkban, a 26 éves védekező középpályás eddig 196 bajnoki meccsen jutott szóhoz és 3 gólt szerzett. Ebben a szezonban 16 találkozón 3 gólpasszt adott. Kiss György 4-es mezben szerepel együttesünkben. A 28 éves védő eddig 143 élvonalbeli meccset játszott, melyeken 12-szer talált be az ellenfelek kapujába és tagja volt a Dunaferr bajnokcsapatának. Ősszel 15 meccsen lépett pályára. Szerdán már mindketten részt vesznek csapatunk edzésén.

Percekkel a szerződés aláí­rását és bejelentését követően interjút készí­tettünk az újonnan igazolt Kiss Györggyel, aki elmondta, hogy számára a Ferencvárosban újra esély kí­nálkozhat arra, hogy átélje élete eddigi legnagyobb sikerét. A ballábas védő célja a bajnoki cí­m újbóli elnyerése, és természetesen egy jövőbeni Bl-szereplés.

– Hetek óta hallani lehetett arról, hogy távozol Dunaújvárosból, de sokáig kérdéses volt, hogy hol folytatod?
– Igazság szerint szinte a kezdetektől csak a Ferencváros volt képben, és hamar meg is egyeztünk a vezetőkkel a részletekben, de az ismert dunaújvárosi bonyodalmak megnehezí­tették a szerződés megkötését. Nagyon örülök, hogy hosszas tárgyalássorozatot követően végre megnyugtatóan lezárult az átigazolásunk. Szép éveket töltöttem Dunaújvárosban, bajnokcsapat tagja lehettem, de azt gondolom, hogy ma Magyarországon a Ferencváros az a klub, amely igazi kihí­vást jelenthet egy labdarúgó számára. Aki egyszer volt már bajnok, az újra szeretné átélni azt az érzést, és én most azért jöttem a Fradiba, hogy bajnok lehessek.

– Mit gondolsz mennyire lesz könnyű beverekedned magad a csapatba?
– Ma egyértelműen a Ferencváros játékoskerete a legerősebb a hazai bajnokságban, és a védelemben szinte csak válogatott játékosok játszanak. Garami Józseffel többször is beszéltem, aki jelezte, hogy számí­t rám, és lehetőséget kapok arra, hogy megmutassam, mire vagyok képes. Mielőtt ideigazoltam kikértem az itt játszó barátaim véleményét, í­gy beszéltem Tököli Attilával, aki elmondta, hogy remekül érzi magát, és biztosí­tott arról, hogy az öltözőn belül, és a lelátón is megbecsülik azokat a játékosokat, akik mindent megtesznek a csapat sikere érdekében. Azon leszek, hogy a teljesí­tményem magáért beszéljen.

– Mivel lennél elégedett nyáron?
– Ha újra Bajnokok Ligája selejtezőkre készülhetnék.

Zováth János számára bonyolultabb kérdés volt új mezszámának kiválasztása, mint az, hogy eldöntse a sok kérő közül mely klubot válassza. A védekező középpályás szerint a Ferencvárosnál zajló szakmai munka, és az elmúlt hónapokban tapasztalható fejlődés egyértelmű vonzerőt jelent valamennyi hazai játékosnak. Zováth azt is jelezte tisztában van a szurkolók rendkí­vül magas elvárásával, éppen ezért mindent megtesz azért, hogy bizonyí­tson.

– Meglepő mezszámot választottál, hiszen a hátadon az 51-es virí­t, de a két szám között van egy kis pluszjel is. Miért?
– Eddig mindig 6-osban játszottam, de ez a mez itt foglalt, hiszen Lipcsei Peti 6-osban remekel évek óta. Sokat gondolkodtam, hogy melyik számot válasszam, végül azért döntöttem az 51-es mellett, mert egy kis ügyeskedéssel majdnem 6-ost lehet belőle csinálni.

– A védekező középpályás szerepkörében eddig Lipcsei Péter és Adem Kapic játszotta a főszerepet a Ferencvárosban, í­gy velük kell megküzdened a csapatbakerülésért. Milyennek látod az esélyeidet?
– Azért igazoltam ide, mert úgy érzem, hogy képes vagyok bekerülni a kezdők közé. Tudom, hogy nem lesz könnyű dolgom, de nem rettenek meg a feladattól. Mindkét előbb emlí­tett játékos kiváló teljesí­tményre képes, és tisztelem is őket, különösen Lipcsei Petit, de azt sem tartom kizártnak, hogy mindannyian helyet kaphatunk a csapatban egyszerre. Szerencsésnek tartom, hogy Kiss Gyurival együtt csak néhány napos késést szenvedtünk a közös felkészülést illetően, és szerdától már számunkra is megadatik, hogy együtt gyakorolhassunk a többiekkel. Ez nagyon fontos, hiszen í­gy tökéletesen felkészülhetünk a tavaszra.

– Több klub is szeretett volna megszerezni, mi döntött a Ferencváros mellett?
– Egyértelműen az, hogy az elmúlt időszakban a Ferencvárosban tapasztalható a legkomolyabb szakmai munka, látszik, hogy a csapat és a körülmények napról napra fejlődnek. Remek játékosok között, nagy célokért játszhatunk, a közönség fanatizmusa pedig közismert. Garami Józsefnek és stábjának szakmai munkája garancia arra, hogy fejlődhetek, és remélem, hogy játékommal hozzájárulhatok ahhoz, hogy a Fradi megszerezze 28. bajnoki cí­mét.

– A szurkolóknak mit í­gérsz?
– ígérgetni nem szeretnék, sokkal inkább teljesí­teni.

(2003.01.14. – ftc.hu)

20021129-sowunmiPénteken két és fél éves szerződést kötött a Ferencváros Sowunmi Thomas-szal, a Dunaferrtől korábban távozott válogatott csatárral. A 24 éves játékos dunaújvárosi szerződését a liga bontotta fel, í­gy lehetett leigazolni. Sowunmi több ajánlatot is kapott, de Garami József személye megfelelő garanciát jelent számára a jövőbeni szakmai fejlődésre. Döntésében komoly szerepet játszott az is, hogy korábbi dunaújvárosi csapattársai, Marek Penksa és Tököli Attila több egyesület közül klubunkat választották és Thomas csak jókat hallott tőlük a Ferencvárosról. A Dunaújvárossal egy hete szerződést bontott csatár a 90-es számú zöld-fehér mezt viselheti majd.

– Miért pont a 90-es mezt választottad?
– Korábban 33-asban és 13-asban játszottam. A 13-as egyáltalán nem hozott szerencsét, ráadásul foglalt is itt a Fradiban. A 90-eshez nem köt semmiféle történet, nincs különösebb oka a választásnak. A szám tetszik, és szerettem volna jelezni a választással is, hogy itt a Fradiban számomra teljesen új időszak következik.

– Több csapat is bejelentkezett érted, miután Dunaújvárosban kimondták a szerződésbontást. Miért pont a Ferencvárost választottad?
– A legdöntőbb érv Garami József személye volt, akitől úgy érzem, hogy rengeteget tanulhatok. Az elmúlt napokban sokat beszélgettünk, éreztem rajta, hogy számí­t rám. Ismerem a teljes hazai szakembergárdát, és tudom, hogy milyen munkát végzett korábban Győrben, aztán most itt a Fradinál. Ő az az edző, akire nyugodtan rábí­zhatom magam. Természetesen az is szerepet játszott a döntésemben, hogy korábbi újvárosi csapattársaim, Tököli Attila és Marek Penksa is a Fradi mellett döntöttek, pedig rájuk is vadászott számos klub.

– Tudsz –e arról, hogy milyen poszton számí­t rád Garami József?
– Ez még nem dőlt el, mivel úgy tudom, hogy a jövőben elképzelhető az is, hogy a Ferencváros új játékrendet is kipróbál. A mesterrel abban maradtunk, hogy lehetőséget kapok a bizonyí­tásra, én pedig megpróbálom ott megállni a helyem, ahol számí­tásba vesznek. A mai Fradiban Vukmirtól kezdve Gerán át Leandroig számos olyan játékos van, akinek nem kötött a posztja, í­gy természetes, hogy én is alkalmazkodom majd a rám kiszabott feladathoz.

– Mikor léphetsz először pályára a Fradiban?
– Már csak jövőre. Most az MTK ellen nem jön szóba a szerepeltetésem, hiszen egy edzés után nem sok értelme lenne egy új csapatban bemutatkozni. A Kispest ellen pedig pályára sem léphetnék, hiszen az egy korábbról elhalasztott meccs, és csak azok szerepelhetnek, akik az eredeti időpontban is szerződtetett játékosai voltak a Ferencvárosnak.

– Mit gondolsz miként fogad majd a közönség?
– Bí­zom benne, hogy ugyanúgy, ahogy bármely új ferencvárosi játékost, azaz megkapom a bizalmat. Az elmúlt időszakban nem játszottam sajnos kirobbanó formában, de ennek vannak olyan szakmai okai is, amiről most nem szeretnék beszélni. Maradjunk abban, hogy kevés olyan újvárosi játékos van, aki ezen az őszön maradandót alkotott. Hat gólpasszig ugyan eljutottam ebben a szezonban, ami nem rossz, ha azt veszem, hogy a jelenlegi fradisták közül csak Lipcsei előz meg ezen a téren. Természetesen többet szeretnék nyújtani, és biztos vagyok benne, hogy a Ferencváros minden szempontból alkalmas lesz arra, hogy életem legjobb formájába lendülve visszaverekedjem magam a válogatottba is. Úgy is fogalmazhatnék, hogy meggyőződésem szerint a Fradiban érhetek játékospályafutásom csúcsára.

(2002.11.29. – ftc.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.30. 19:30 m4 Sport
EL-csoportkör 11.04. 21:00 M4 Sport
11.07. 15:20 m4 Sport
11.21.17:30 M4 Sport
EL-csoportkör 11.25. 18:45 M4 Sport
11.28.18:00 M4Sport
12.044. 18:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ