Az 1919/20 évi bajnoki szezon mérkőzései

4 hozzászólás a(z) Az 1919/20 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1919—1920-as bajnoki év. — Bajnok: a Magyar Testgyakorlók Köre, MTK.

  Békebajnokságot í­rt ki az MLSz, A bajnokságot az MTK nyerte “aranycsapatával”.

  Mivel a Magyarországon támadt bizonytalanság és forradalom levegője nem tetszett a külföldön portyázó magyar csapatoknak, egyik sem akart visszatérni. Elsőnek az FTC csapata tért haza. Később az MTK is hazatért, de több kitűnő játékosa nélkül.

  Az élet magva a kősziklán is kikél. . . Ennek hitében indult neki a magyar nemzet és a magyar sport, benne a labdarúgás, az elvesztett háború utáni életnek.

  Magyarországot a háború vesztesei közé sorolták, í­gy több nagyvárost kiszakí­tottak testéből. Ezzel sok kitűnő sportegyletet sportolóival együtt.

  1920 táján csak úgy ismerték Európában Magyarországot, hogy van egy nagy politikusuk Apponyi Albert, ott folyik a Duna, és van egy kiváló focistájuk Orth György.

  Csapataink ebben az időben diadalmasan járták egész Európát, sőt a taní­tómesterek országát, Angliát is. A külföldről hazatérő csapatok tagjai csak hazalátogattak, de hamarosan újra elmentek. Stockholmtól Athénig, Lisszabontól Konstantinápolyig mindenhol volt magyar labdarúgó. Az angolok is szí­vesen felnyitották sorompójukat a magyar tehetségek előtt.

  Azután ismét az “örök-derbyre” készültek Budapesten. MTK — FTC mérkőzés következett.

  Megtelt a Hungária úti pálya. A játék végefelé egy izgága szurkoló bekiabálva megsértette az MTK kapusát, Kropacseket, aki kiszaladt a pályáról és megpofozta a kiabálót. A játékvezető azonnal kiállí­totta. A békebajnok gólkirály Orth György lett.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Magyar Testgyakorlók Köre: Kropacsek Ferenc, Feldmann Gyula, Mandl Gyula, Kertész II. Vilmos, Orth György, Nyúl I. Ferenc, Braun József, Molnár György, Winkler I. József, Schlosser Imre, Nagy József, Vágó Antal, Kertész III. Adolf
  Gólkirály: Orth György (MTK) 28 gól
  Az év játékosa: Fogl Károly (UTE)

  *

  Ez már „békebajnokság” — békétlenekkel és külföldre távozókkal. Volt a távozásoknak politikai oka is, a Tanácsköztársaság mellett kiállott játékosok, mint Schaffer, a két Konrád — jónak látták egyelőre nem mutatkozni, de inkább egyszerűen anyagi okok miatt menekültek innen. (Hoppe László)

 • Sándor,

  Javí­tottuk. Több könyvben is hibás volt az összeállí­tás. Köszönjük.

 • Köszönjük Sándor, utánanézünk!

 • 1920. június 29-én a Dresdener SC eleni mérkőzésen Ivanovszky gólszerzőként szerepel, de az pályára lépők között nem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső