Az 1950. évi bajnoki szezon mérkőzései

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1950-es őszi egyfordulós NB. — A féléves bajnokság bajnoka: a Bp. Honvéd SE.

  Az államosí­tott csapatok vették át a vezetést a magyar labdarúgásban. A gyermekcipőjét kinőtt szovjet-orosz labdarúgás majmolására bevezették nálunk is az éves bajnokságot. így sikerült a kitűnő Honvédnak kétszer is bajnoknak lenni egy évben.

  Minden nagy játékos elment az ÉDOSZ-FTC-ből, s az új szí­ne piros-fehér lett. E nagymúltú klub sorsa végzetesnek látszott. Nem í­gy történt, mert a Fradi-ÉDOSZ foggal-körömmel harcolt létéért. A József-, és Ferencváros népessége ontotta az ÉDOSZ-ba az újabbnál-újabb tehetségeket. Az egész ország sportszerető közönsége melléjük állt.

  Ebben az évben az FTC-ÉDOSZ tizedik helyen végzett a bajnokságban. Sehogy sem talált magára az agyontámogatott Bp. Vasas és az Újpesti Dózsa sem.

  Ekkor fizetett fiatal életével a Szolnokról Pestre került és rendőrtiszté lett Dózsa játékos Szűcs Sándor a szabadvilágba való vágyakozásáért. Szökésekor a határon elfogták és halálra í­télték őt, sőt két órán belül ki is végezték. Erős figyelmeztetés volt a sokat külföldre járó magyar labdarúgóknak.

  Hazatérni… hazatérni, mert otthon baj lehet a családdal.

  Rémületben voltak a tabella alján tartózkodó csapatok, mert az NB I-et létszámbelileg csökkentették.

  Ebben az évben már nemzetközileg lehetett egy kapust és egy mezőnyjátékost cserélni a játékidő alatt.

  Mindkét bajnokságban Puskás Öcsi lett a gólkirály.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Budapesti Honvéd SE: Grosics Gyula, Rákóczi László, Patyi Miklós, Városi György, Bozsik József, Bányai Nándor, Budai II. László, Kocsis Sándor, Horváth István, Puskás Ferenc, Babolcsay György, Tóth III. Ferenc, Budai I. László, Vad István, Gyulai László, Cserjés István, Garamvölgyi Ágoston
  Gólkirály: Puskás Ferenc (Bp. Honvéd) 25 gól
  Az év játékosa: Puskás Ferenc (Bp. Honvéd)

  *

  Átálltunk a naptári év szerinti beosztásra, s az í­gy üresen maradó 1950. évi őszt egyfordulós, kiesés és feljutás nélküli bajnokság töltötte ki. Ezt a Grosiccsal, Kocsissal, Budai II-vel megerősödött Bp. Honvéd biztosan nyerte. Ekkor engedélyezte az MLSZ először a játékoscserét: kapust és egy mezőnyjátékost lehetett cserélni. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport