Az FTC díjai, díjazottjai: Toldi vándordíj

“- Szeretnék egy olyan vándordíjat felajánlani, amelyet minden évben az FTC legjobb formában lévő labdarúgója kap kiemelkedő teljesítményéért.”

Toldi Géza 1973-ban elhangzott mondatait tett követte, s az 1973/74 évi bajnoki szezontól megkezdődött a trófea vándorlása.

Az egyetlen probléma magával a vándordíjjal volt. Toldi Géza sehol sem kapott elképzelésének megfelelő serleget, így az első díjazott ideiglenesen “csak” egy fémlabdát kapott.

Toldi később Spanyolországban egy ízléses, dekoratív trófeára bukkant, amelyből vásárolt egy nagyobbat és néhány kicsit. Az előbbit örökös vándordíjnak szánta, a kicsiket pedig a jutalmazott játékosoknak, emlékül.

A Spanyolországból hozott kicsinyített trófeamásolatok azonban 1977-re elfogytak, újrarendelni pedig nem lehetett belőlük, mert a gyártó cég megszűnt.

Toldi Géza Budapesten csináltatott másolatokat Fekete Géza szobrászművésszel, aki 1974-ben a klubház falára a régi pálya réz-domborművét is megalkotta.

… és akik a díjat elnyerték:

1973/74 – Bálint László

Toldi az új üllői úti stadion első nemzet­közi mérkőzése, az FTC-Telstar találkozó előtt, ünnepélyes keretek között, az FTC-szignál hangjait követően adta át díját. Még nem az „igazit”, de Bálint a fémlabdának is örült.

1974/75 – Bálint László

A szakvezetés ismét Bálintra szavazott, így az új trófeát is ő vehette át először. Mivel Toldi Géza ekkor nem volt idehaza, a tró­feát az ő megbízásából Hargitai Károly az FTC akkori elnökhelyettese adta át az FTC- Kaposvári Rákóczi bajnoki mérkőzés előtt.

1975/76 – Martos Győző

Új név került a vándordíjra. A kitűnő for­mában lévő Martos Győzőnek az FTC—Jeunesse Esch BEK-mérkőzés előtt ismét Toldi Géza adta át a trófeát. Az ünnepélyességet az sem zavarta, hogy az átadásra szakadó esőben került sor.

1976/77 – Magyar István

Ismét egy kupamérkőzés, az FTC—Marek találkozó előtt ezúttal Magyar István vehette át Toldi Gézától a trófeát. A kitüntetett — ezúttal először – csatár volt.

1977/78 – Rab Tibor

A szakvezetés Rab Tibort jelölte a vándor­díj-kitüntetésre. Itthon volt Toldi Géza, meg­volt a kupa, rajta a játékos neve, de most a játékos hiányzott! Rab Tibit ugyanis behív­ták katonának, így az ünnepélyes átadás ez­úttal elmaradt…

1978/79 – Vépi Péter

A bajnoki szezon egyik legjobb védőjáté­kosa Vépi Péter lett ezúttal a vándordíj vé­dője. A Pécsi MSC elleni bajnoki mérkőzés előtt Mészáros József, a szakosztály elnöke, az FTC-szignál hangjai mellett adta át a Tol­di Géza-vándordíjat Vépi Péternek.

1979/80 – Zsiborás Gábor

Először nyerte el Zsiborás Gábor személyé­ben kapus a trófeát, súlyos sérülése miatt azonban csak melegítőbe öltözve vehette át az FTC-Beerschot mérkőzés előtt Tolditól, utána leballagott a pályáról, felöltözött, majd sóvárogva nézte az egészséges társakat…

1980/81 – Nyilasi Tibor

A nyolcvanas évek Nyilasi Tibor „jegyében” kezdődtek a Ferencváros számára. Tibi az el­ső alkalommal, 1981-ben az FTC-Videoton mérkőzés előtt Toldi Gézától vehette át a trófeát, mégpedig, de talán ezt mondani sem kell, az üllői úti stadion közönségének üdv­rivalgása közepette …

1981/82 – Nyilasi Tibor

Tibi tovább őrizhette a vándordíjat, ünnepé­lyes átadás nem volt.

1982/83 – Nyilasi Tibor

Nyilasi Bécsbe szerződött, a trófeát ide­haza a papa őrizte … még egy évig.

1983/84 – nem került kiadásra

A sajnálatosan gyenge teljesítmények jelle­mezték ezt a futballévet, „Toldi-utód” sem akadt.

1984/85 – Takács László

A vándordíjat az FTC-Austria mérkőzés előtt a már halálos beteg Toldi adta át Ta­kácsnak. Toldi Géza a kórházból érkezett a díjátadásra, de olyan gyenge volt, hogy csak a Springer szoborig tudott a pályára bemen­ni. Itt adta át életében utoljára a fradisták számára oly becses trófeát.

1985/86 – Zsiborás Gábor

Zsiborás már másodszor, ezúttal egy rend­kívüli örökrangadó alkalmából vehette át a trófeát Pusztai László szakosztályvezetőtől. A Fradi-pálya ekkor volt 75 éves és az egykori, első ellenféllel szemben a hazalak nyerték a Jubileumi Kupát. Mivel Zsiborás volt a csa­patkapitány, így a meccs végén ezt a kupát is ő emelhette a magasba …

*

Az 1986/87-es kiírástól a szakvezetés úgy döntött, hogy helyette ezentúl a gólok döntsenek, azaz hogy az FTC „házi gólkirálya”, az NB I-es bajnokság legeredményesebb ferencvárosi játékosa kap­ja a vándordíjat.

1986/87 – Dzurják József – 13 gól

Az első Toldi-vándordíjas gólkirály Dzurják volt, a bajnokságban el­ért 13 góljával. A díjat az FTC-Vasas mér­kőzés előtt Furulyás János, az FTC labdarú­gó-szakosztályának elnöke adta át.

1987/88 – Fischer Pál – 15 gól

Ismét újonc, Fischer Pál, a maga 15 gól­jával „vésette fel” a nevét a vándordíjra, amelyet a Ferencváros-Vác mérkőzés előtt Albert Flórián  szakosztály-igazgatótól vehe­tett át.

1988/89 – Fischer Pál – 13 gól és Józsa Miklós különdíjként

A gólszerzésért ismét az ezúttal 13 gólos Fischer Pál érdemelte ki a trófeát, de az FTC 90. évében a szakvezetés a kitűnően vé­dő Józsa Miklósnak is megszavazta a ván­dordíjat. A Vasas elleni hazai bajnokságzá­ró 90 perc előtt Hargitai Károly az FTC ügy­vezető elnöke volt az átadó. Az ováció és a taps bizonyította, hogy a vándordíj-duplázás­sal a szurkolótábor is egyetértett. Fischer egyébként – külföldi szerződése miatt – csak 1989 szilveszterén, a hagyományos évzáró koccintáson vehette át Furulyás Jánostól.

1989/90 – Dzurják József – 18 gól

A jeles csatár 18 góllal érdemelte ki a Toldi vándordíjat. Ebben a bajnokságban egyébként ő volt az NB I-es gólkirály is! 1990 júliusában rendhagyó módon történt a trófea átadása. Magyar Zoltán szakosztály igazgató az üres stadionban kényszerült az átadásra, mivel „Csöpi” másnap Chemnitzbe, új csapatához utazott.

1990/91 – Fischer Pál – 12 gól

Az FTC-től szintén búcsútvevő Fischer 12 találatával végzett az élen. A kupát Furulyás János szakosztály-elnöktől a Csanádi teremben tartott bajnoki évzárón állófogadáson vette át.

1991/92 – Wukovics László – 11 gól

A 11 gólos teljesítmény is elég volt az elsőséghez. A Fradi elsőség is ekkor született, így Wukó az emlékezetes Fradi fiestán 20 ezer tomboló szurkoló előtt a színpadon vette át Furulyás Jánostól.

1992/93 – Wukovics László – 12 gól

Az 1992-es őszi idény első Üllői úti meccsén, az FTC-Haladás találkozó előtt Furulyás János adta át a trófeát a 12 gólos csatárnak.

1993/94 – Wukovics László – 14 gól

Megszületett a „mesterhármas”!  Wukovics 14 góljával újra a Ferencváros leggólerősebb játékosaként zárta az NB I-es bajnokságot.

1994/95 – Lipcsei Péter – 14 gól

A Táncsics hajó fedélzetén rendezett bajnoki ünneplés keretében adta át Furulyás János a trófeát.

1995/96 – Nicsenko, Igor – 10 gól

1996/97 – Nicsenko, Igor – 15 gól

Dr. Páncsics Miklós szakosztály-igazgató az 1997-es őszi idény első Üllői úti meccsén, az FTC-BVSC találkozó előtt adta át Igor Nicsenko-nak.

1997/98 – Horváth Ferenc – 13 gól

A trófeát Albert Flórián adta át -mérkőzés hiányában- Toldi Géza vitrinje előtt a székházban.

1998/99 – Szabics Imre – 12  gól

1999/2000 – Horváth Péter – 19 gól

Gyetvai László a 2000/01-es bajnoki idény első Üllői úti bajnoki meccsén, az FTC-Haladás találkozó előtt adta át Horváth Péternek.

2000/01 – Horváth Péter – 15 gól

Sérüléséből felépülve, a Győri ETO elleni Üllői úton rendezett bajnoki mérkőzésen vette át a gólerős csatár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST