Bajnoki beharangozó: Idegenben is fölényben a dunaújvárosiak ellen

W_dpase-ftcEz történt a múltban.

1953 májusában a Gulyás – Ombódi, Kispéter, Dalnoki – Kéri, Dékány – Kertész, Orosz, Mátrai, Csoknyai, Fenyvesi összetételű ferencvárosi csapat Orosz és Mátrai góljával 2:0 arányban győzte le az újonc Sztálin Vasmű Építők csapatát az Üllői úton. Az őszi sztálinvárosi találkozón is a ferencvárosiak bizonyultak jobbnak Mátrai góljával (Sztálin Vasmű Éptők – Kinizsi 0:1).

1954-ben, majd 1966-ban sem hibázott a Fradi, így zsinórban hatszor bizonyult jobbnak a fővárosi csapat.

19800809-dunaujvaros-villanyujsagBudapesten nem sok babér termett a vendégek számára, a 23 bajnoki találkozóból mindössze hatszor távoztak ponttal/pontokkal. A Fradi sikerek közül kiemelkedik – már csak a gólkülönbség okán is – az 1954-es 4:0 (gól: Orosz (2), Vilzsál, Szabó L.), az 1967-es 5:0 (gól: Albert (2), Szőke (2), Varga) és az eddigi legnagyobb gólarányú győzelem, az 1980. augusztus 9-én rendezett bajnoki idénynyitó. Novák Dezső csapata az előző évi 6. hely után alaposan belekezdett és végül meg sem állt a bajnoki címig, míg Nyilasi a gólkirályi cím mellé az Ezüstcipőt is kiérdemelte az európai góllövők közt.

Nyíl ezen a meccsen háromszor talált a kapuba, mellette Pogány és Takács 2-2, Murai 1 gólt szerzett, a vége 8-0. Érdekesség, hogy a mérkőzést mindössze 9.136 néző tekintette meg, így kevesen láthatták, ahogy a Kakas – Horváth R., Judik, Rab, Major – Nyilasi, Ebedli (Takács), Mucha — Murai, Szokolai (Koch), Pogány összeállításban pályára lépő zöld-fehér csapat történelmi verést mér a dunaújvárosiakra.

Ha már a nagy gólkülönbségű meccseknél járunk: 2001 novemberében 3-0-lal távoztak a vendégek az Üllői útról (ez volt az utolsó vendég-siker) két későbbi Fradi-mezt öltő játékos, Sowunmi (2) és Penksa góljaival.

Jancsika gólja 1980 március elsején

Jancsika gólja 1980 március elsején

Dunaújvárosban (egyszer Akasztón mérkőzött meg a két csapat) valamelyest kiegyenlítettebb a helyzet, de itt is a zöld-fehérek állnak jobban: 9 Fradi siker mellett, 5 Dunaújváros siker született, 8-szor megosztoztak a pontokon a csapatok.

A “Ki veri el a másikat nagyobb gólaránnyal?” játékban itt a hazaiak állnak jobban: 2000 szeptemberében 5-2-re győztek Tököli és Lengyel 2, Zavadszky valamint Crnomarkovic és Tóth M. góljaival. A Fradi négyszer is két góllal bizonyult jobbnak (1954 szeptemberében 4:2, 1970 októberében 3-1, 1979 szeptemberében 4-2, 1988 augusztásában 2-0).

A csapatok utolsó bajnoki találkozójára 2014. augusztus 27-én került sor. Ugrai és Böde góljaival a Fradi magabiztosan tartotta otthon a három pontot.

Érdekesség, hogy 35 évvel korábban már megmérkőztek a csapatok ugyanezen a napon (március 1.). A dél-amerikai túra után a bajnokság nyitófordulójában fogadta a Friedmanszky Zoltán vezette Ferencváros a Novák Dezső dirigálta Dunaújvárost. Akkor Kuti szerzett vezetést a vendégeknek, amit még Ebedli az első félidőben kiegyenlített. A folytatásban Jancsika góljára még válaszoltak a vendégek, de Szokolai, majd Takács gólja 4-2-ra alakította az eredményt.

A Ferencváros bajnoki örökmérlege a dunaújvárosi* csapatok ellen:

201415_18_Dunaujvaros

Mérkőzésszámok, gólok, edzők:

A két csapat bajnoki mérkőzésein Bálint László (12), idegenben Bálint és Rákosi (6), míg Budapesten Báró mellett Géczi, Juhász és Novák (6) lépett pályára a legtöbbször.

A Dunaújváros elleni képzeletbeli góllövőlistát Albert Flórián vezeti 8 góllal. Idegenben Mátrai és Pogány 3-3-szor, míg idehaza a Császár talált jelenlegi ellenfelünk kapujába féltucatszor.

A Ferencváros kispadján dr. Lakat Károly, Dalnoki Jenő és Csank János ültek a legtöbb alkalommal bajnoki találkozón, hatszor.

(*Sztálin Vasmű Építők, Sztálinvárosi Vasas, Dunaújvárosi Kohász, Dunaferr, Dunaújváros PASE)

4 hozzászólás a(z) Bajnoki beharangozó: Idegenben is fölényben a dunaújvárosiak ellen bejegyzéshez

 • “Szép magyar leventék, aranyos vitézek, jaj, de keservesen, jaj, de búsan nézlek” …. Nézni keserves volt, azzal vigasztalom magam, hogy 3 pontnál többet -ha megfeszülünk-, akkor sem szerezhetünk egy meccsen … 😉

 • Ùjra kezdôdik a folytatàs. Mindenki résen àll. Teli reményekkel kell làtni ùjbòl a dolgokhoz.

  Olyan jò érzésem van, mintha most sikerülhetne a bajnoki cìm megszerzése.

  A nyolc gyôzelmeket, az elôkészülô meccsekkel kapcsolatban, még nem tudom beskatulyàzni. Mit mondanak el ?

  Mégis: Ahogy a Metro egy szàmàban éneklik: “Végre itt van az òra, erre vàrtam rég”

  A bajnoksàg megkezdésére, vagy a bajnoksàg megnyerésére ?

  • Kedves László, az a bajnoki cím, sajnos, még nagyon messze van … de ez csak a “realitás” … én is bízom benne, hogy MINDEN meccset megnyerünk, és lesz, ami lesz! A lilák kikaptak a Pécstől, szóval, bármi lehet ebben a bajnokságban!!!

 • Nem tudom mire leszünk képesek. sajnos.de holnap ott leszek a “lap-top”előtt.

  Hajrá Fradi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST