Bálint László: 71

Jóllehet nem csak civilként töre­kedett eleganciára, Bálint László pusztán elegáns öltözködésének köszönhette becenevét, a Bárót. Előbb a hátsó alakzatban, majd a középpályássorban tűnt fel, hogy aztán rutinos játékosként elfoglal­ja kedvenc helyét a védelem tengelyében. A Fra­di egyik korábbi intézője szerint az edzéseket is ugyanolyan elán­nal hajtotta végig, mint a legna­gyobb tétért zajló mérkőzéseket. Hátvéd létére remek meglódulá­sokkal, valamint távoli bombák­kal vétette magát észre, ezekből nemegyszer a kapuba is talált. 1968-as bemutatkozását tulajdon­képpen Mátrainak köszönhette: miután a nagyszerű középhátvéd 1967 végén elhagyta a klubot, La­kat Tanár úr nyomban kipróbálta őt a februári mexikói portyán. S ahogy a kezdést, a befejezést sem lehet elfelejteni, 1979-es távozá­sával ugyanis új korszak kezdődött a magyar labdarúgásban. A negyvenes évek vége óta Bálint volt az első, aki engedéllyel szer­ződött külföldre – a jó nevű belga FC Bruges-be.

Pályafutásának fontosabb állomásai:

1948. február 1. Budapest X. kerületében, Kőbányán, minden különösebb felhajtás és csinnadratta nélkül születik egy kisfiú, Bálint Lászlónak hívják.

1957. március. Toborzót hirdetnek az Üllői úton. Jelentkezik, játszik, megméretik, és az akkori Fradi-kölykök két főistápolója (Hajabács Géza és Agárdi Ferenc) azonnal leigazolja.

1958. március 3. Életében először játszik bajnoki mérkőzést. FTC kölyök III.—Postás kölyök I. 2-0. Balösszekötőként lép pályára, bombagólt lő szabadrúgásból.

1968. február 17. A Fradi első csapatáról beszél az ország, az 1967-es bajnokságot elsöprő fölénnyel nyeri a gárda, az egyik kulcsember, a sokszoros válogatott Mátrai Sándor azonban az Egyetértéshez igazol. A csapat vezetőedzője, dr. Lakat Károly a mexikói túrára már magával viszi. Életében először Mexikó Cityben, Jalisco csapata ellen játszik a zöld-fehérek első csapatában, középhátvédet.

Bálint fejes a régi győri pályán

Bálint fejes a régi győri pályán

1968. március 3. Az első bajnoki a Népstadionban, 15 ezer néző előtt. Az ellenfél a Salgótarján, az eredmény 2-2. Az FTC védelme így fest: Takács – Novák, Bálint, Horváth L.

1968. december 15. Az FTC színeiben első bajnoki címét ünnepli Győrött, a Győr-Ferencváros mérkőzésen, amely 3-2-es Fradi-győzelemmel zárul.

1971. április 9. Az első bajnoki gól. Színhely újra a Népstadion, az ellenfél a Csepel, amely a 3. perctől kezdve vezet az FTC ellen. Időhúzás miatt azonban a játékvezető hosszabbít. A 91. percben Bálint közeli bombáját Fatér nem tudja védeni.

1972. március 29. Nemzetek közötti válogatott mérkőzés a Népstadionban. 55 ezer néző előtt Magyarország – NSZK 0-2 (0-0). Élete első válogatott mérkőzésén a magyar csapat védelme így állt fel: Rothermel – Páncsics, Kovács J., Bálint, Juhász P.

1972. június 17. Négyéves NB I-es múlttal már biztos tagja az Eb négyes döntőjébe jutott magyar válogatottnak. A harmadik helyért vívott mérkőzésen: Belgium-Magyarország 2-1 (2-0).

a kupagyőztes kapitány - Bálint László

a kupagyőztes kapitány – Bálint László

1972. július 12. Az első MNK-győzelem. A Megyeri úton 4.000 néző előtt a Tatabányát fektetik két vállra (2-1). A Népsport bírálata szerint, ő a védelem legjobbja.

1972. szeptember 10. Az arany után ezüst, igaz, ez már olimpiai érem. A müncheni döntőn tagja annak a magyar csapatnak, amely ha minimális különbséggel is, de veszít a lengyelek ellen.

1973. április 29. A 13. válogatott mérkőzése meghozza első gólját a címeres mezben. Világbajnoki selejtező az osztrákok ellen, 80 ezer néző előtt a Népstadionban. Az ellenfél vezet, amikor a 69. percben Váradi szögletét a kapus kiüti, Kocsis Lajos Bálint elé bólint, aki 20 méterről a jobb sarokba lő. Értékelés: Szűcs mellett Bálint volt a magyar együttes másik kiemelkedő játékosa!

1974. május 1. Most 6.000-en vannak a Népstadionban, a Komló 3-1-es legyőzése azonban ebben a szűk családi körben is MNK-győzelmet jelent.

1975. március 26. A 25. válogatottság. Párizsban 2-0-ra veszít a magyar csapat.

1975. május 14. KEK-döntő Baselban. Dinamo Kijev – FTC 3-0. Az emlékezetes kupasorozat egyetlen mérkőzése, amelyen nem ő a csapat középhátvédje. Az elődöntő visszavágóján Belgrádban kiállítják, s helyére a döntőn Pataki Miklós áll.

az 1975-ös Toldi vándordíj átadása

A Toldi vándordíj átvétele a névadótól. Jobbról Géczi, balról Juhász Pista.

1976. május 1. Immáron az FTC csapatkapitányaként veszi át az MNK-győztesnek járó serleget. Harmadik kupadöntőjén: FTC – MTK-VM 1-0.

1976. június 19. Másodszor is bajnokcsapat tagja a Ferencvárosban. Akkori vezetőedzőjének, Dalnoki Jenőnek idény utáni értékelése: Bálint nyújtotta a legmegbízhatóbb játékot, minden mérkőzésen játszott, de hát ez a csapatkapitánytól el is várható.

1977. április 20. Az 50. válogatottság. Magyarország – Csehszlovákia 2-0 (1-0). A Népsport értékelése: Kezdetben kapkodott, háromszor is átjátszották, amitől láthatóan idegessé vált. Később azonban visszanyerte nyugalmát. Különösen a második félidőben, amikor már nemigen vállalkozott felnyomulásokra, hanem hátul ügyelt. Ezt biztonságosan tette.

1978. június 10. Az első vb-mérkőzés, Argentínában. Franciaország-Magyarország 3-1 (3-1). Az értékelés szerint Bálint volt a védelem legbiztosabb pontja. A világbajnoki debütálásnak szépséghibája: előtte már vesztettünk Argentína és Olaszország ellen is.

1978. június 30. Átveszi diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelmi szakán.

1978. augusztus 20. A negyedik MNK-győzelem: FTC – Pécs 4-2. Az első gól szerzője: Bálint László.

1978. december 19. A rádiótudósítóként Bonnból hazatérő Szepesi György átveszi az MLSZ vezetését és hamarosan az illetékesek elé terjeszti a tervet, melyben javasolja: a jövőben magyar játékosok is szerződhessenek külföldi klubokhoz. Az elnök indokai között szerepel, hogy az így lehetőséghez jutó játékosok szakmailag nagyon sokat fejlődhetnek, nyelvet tanulnak, új állomáshelyükön még főiskolát is végeznek, s az ott tanultakat hazatértük után, a magyar labdarúgás érdekében kamatoztatják. Kötelező lesz a kint szerzett tapasztalataikról írásos összefoglalót készíteni. A javaslat egyik legfontosabb érve így szólt: hazatérésük után ezek a játékosok olyan tapasztalatokat hozhatnak a magyar labdarúgásba, amelyek az itthoni körülmények között is hasznosíthatók, mi több: segítenek abban, hogy ezek a körülmények megváltozzanak.

1979. június 16. Utoljára lép pályára hazai bajnoki mérkőzésen, s milyen a sors: az ellenfél az a Csepel, amelynek élete első, pontot érő gólját rúgta. Az eredmény 3-3, az Üllői úton azonban csak 4.000-en búcsúznak Bálint Lászlótól. Igaz, ki tudhatta, hogy ez búcsú lesz az Üllői úttól is, 21 év után.

1979. augusztus 17. A legújabb kori futballtörténelem első magyar játékosaként külföldre szerződik. A belga FC Bruges játékosa lesz.

1980. június. Új csapata valamennyi bajnoki mérkőzésén (34) játszik, s mindjárt az első esztendőben bajnoki aranyérmet akasztanak a nyakába. A bajnokavató mérkőzésen: FC Bruges – Antwerpen 5-1.

1981. június. Az FC Bruges bronzérmet nyer a bajnokságban és elhódítja a belga kupát.

1981. június. Elhagyja a belga várost és a francia, akkor még másodosztályú Toulouse gárdájához szerződik.

1982. május. A Toulouse színeiben bajnoki címet szerez és az első ligába kerül.

1982. június 15. A 75. válogatottságát a spanyolországi világbajnokságon ünnepli, nem is akármilyen emlékű mérkőzésen. Elche-ben: Magyarország – Salvador 10-1.

1982. július 18. Az utolsó (76.) válogatottsága. Alicantéban: Argentína-Magyarország 4-1.

1983. június. A Toulouse újoncként a 8. helyen zár a francia ligában. A csapatkapitány: Bálint László.

1983. július. A második ligás Grenoble gárdájához szerződik.

1983. december 13. Bajnoki mérkőzés a francia második ligában: Cannes – Grenoble. Súlyosan megsérül, s mint később kiderül: futballistaként ekkor búcsúzik a labdarúgástól.

1984. március 22. Grenoble-ban térdműtétet hajtanak végre rajta. A műtét sikerül, ám a diagnózis könyörtelen: futball nincs többé!

1984. július 3. Ötesztendős távollét után végleg hazaköltözik Budapestre.

1984. szeptember 10. Megkezdi tanulmányait a Testnevelési Főiskola szakedzői karán.

1985. június 1. Novák Dezső segítőtársaként a Volánhoz szerződik, pályaedzőnek.

1986. június 1. A Volán vezetőedzőjéül szerződteti.

1987. október 13. Az MLSZ székházában Deák Gábor államtitkár és Somogyi Jenő, az MLSZ elnöke Bálint Lászlót meghatározatlan időre, a magyar labdarúgó-válogatottak technikai igazgatójává nevezi ki.

1988 május: Hat mérkőzés után, az osztrákok elleni 0-4 után búcsúzik a kapitányi széktől.

1991 tavasz: Az élvonalban a Volán vezetőedzője 15 mérkőzésen át

(A Képes Sport és Hegyi Tamás írásainak felhasználásával)

18 hozzászólás a(z) Bálint László: 71 bejegyzéshez

 • Gratulálok, további sikereket kívánok,
  egyben szeretnék dedikálást kérni, mely címre küldhetem a válaszborítékot ?
  barátsággal, K.K.S.
  mindenképpen várok választ !!!

 • Géczi, Hajdú, Takács B., Novák, Páncsics Martos, Bálint, Rab, Megyesi, Vépi, Juhász,Szűcs, Nyilasi, Ebedli, Mucha, Takács L., Szőke Pusztai, Varga, Branikovits, Rákosi, Kű, Magyar, Pogány, Fenyvesi dr, Katona, Onhausz, Kelemen, Füsi, Engelbrecht, Mezei, Pataky dr.
  FELEJTHETETLENEK!!! Elnézést, ha valakit kihagytam.
  ISTEN ÉLTESSEN, B Á R Ó !!!

  HAJRÁ F R A D I !!!!!!!

 • Nem kötözködni akarok, de nem beállós, hanem söprögető volt alapból.

 • Isten éltesse! Nekem már csak kevés jutott belőle, de az még megvan, amikor építkezés közben, másfél szobában, egy nagy ágyon szorongva szüleimmel, hatéves fejemmel kukkolok a tévére, amikor Báró magabiztosan belövi a svájci vébéselejtezőn azt az egy pontot érő, fontos büntetőt.
  (Na most utánaolvastam, mielőtt elküldtem volna, és látom, Müller lőtte a tizenegyesgólt, de az elsőt Bálint. Akkor az meg szabadrúgás volt? A videók le vannak tiltva, munkában vagyok. Azt hittem, élesebb az emlék… Mondjuk Varga “Kacsa” földön fekvős sárgájára viszont tisztábban emlékszem, merthogy az “áldozat” svájci fejberúgással törlesztett, de ki is állították).

 • Isten éltessen sokáig Bálint László! Klubbunk történetének egyik legnagyobb középhátvédje, édesapám szerint a legeslegjobb!!!

 • Annyi rosszat hallottunk a betegségével kapcsolatban, amely szerencsére nem bizonyultak igaznak. Isten éltessen Báró!

 • Valamikor nagyon régen (talán igaz sem volt), “miatta” lettem beállós. “Báró” volt, de nekem “tanár úr” is. Boldog születésnapot!

 • Boldog születésnapot Báró!

  Gyönyörű életpálya, jó egézséget még legalább 30 évig!

 • Boldog szülinapot!!!

 • Kedves Laci ! Utólag is sok boldogságot Kívánok. Amikor a Fradiban befejezted,Számomra.mint vidéki serdülős játékosnak igazi példakképpé Váltál,és Mondhatom a mai napig az Maradtál. Kívánom,hogy a fiam és korosztálya is találhasson a mai időkben is egy Bálint Lacit.

 • Hargitai Károly szavaihoz csatlakozva, Boldog születésnapot kívánunk !

 • Kedves Laci!

  Nagyon boldog születésnapot kivánok, sok szeretettel a régi barátságunk emlékeként is. Egyike voltál annak a szép korszaknak, mely oly sok örömet okozott sok-sok Fradi szurkolónak és Nekem is! Isten éltessen soká! Karcsi bácsi.

 • 1978. július 29. Üllői út. MNK-mérkőzés. A Csepel 1:0-ra vezet és képtelenek vagyunk gólt lőni. Szinte vége a meccsnek. A felségem (rettentőn lelkes Fradi-szurkoló volt), már haza akar menni. “Várjunk” mondom “a meccs a lefújásig tart”. Bálint felnéz az órára, aztán nekiindul és valahonnan a “Nagyvárad térről” hatalmas bombát zúdít a csepeli kapuba.
  Arra már nem emlékszem, hogy újrakezdésre volt-e idő. De e nélkül a gól nélkül nem lett volna kupagyőzelem…

 • Nagy spiler volt,remek fradista,s mennyire hianyzott a bazeli KEK-dontorol !
  Isten eltessen meg nagyon sokaig, jo egeszsegben !

 • KÍVÁNOM A FRADINAK,HOGY OLYAN KÖZÉP HÁTVÉDJE LEGYEN MINT BÁLINT LÁSZLÓ.SAJNOS MOST NINCS. BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT.

 • Boldog születésnapot Báró! Dalnoki Jenő mondatához már teljesen fölösleges bármit is hozzáfüzni.

 • Boldog születésnapot Báró!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST