Quo vadis Ferencváros?

sztarsport Évek óta nyüglődik és bosszankodik a Fradi tábor, mivel nem tudja, mi történik imádott klubjánál. Kérdésből nincs hiány? Amire nem mindig reagálnak a zöld-fehérek vezetői. Mint például a SZTÁR SPORTnak sem, jóllehet a négy kérdés megválaszolására három hét állt az FTC vezérigazgatójának rendelkezésre. A prémiumrendszer kidolgozására ennél is több, elvégre minimum szokatlan, hogy míg több NB I-es csapat meccsenként többszázezer forintért futballozik fejenként, addig a Fradinál – legalábbis a magyar játékosok – ingyen lépnek pályára. A brit tulajdonos, Kevin McCabe erről is csak később értesült, s talán nem véletlen, hogy immáron a gazdag üzletember és fia, Scott is az FTC Zrt. igazgatótanácsának tagja lett. A kérdés ettől még továbbra is a levegőben lóg: merre tartasz Ferencváros?

Gyenge keret, zárt kommunikáció, vegetáló utánpótlás és egyre rosszabb hangulat jellemzi a magyar rekordbajnokot. Ősszel gyengén futballozott a csapat, s csak az edzőváltás után került el a veszélyes zónából. A sikertelenségnek több összetevője akadt. Egyrészt az angolok felületessége, hiszen rosszul mérték fel a gárda erejét, egyben az NB I-es mezőnyt, másrészt a rátarti vezetési stílus, a motiváció hiánya is hozzájárult a gyatra teljesítményhez és akkor a nézőtéri indulatokról nem is beszéltünk. Bobby Davisonnal magabiztosan jutott fel a Fradi az élvonalba, ám az NB I-ben már nem lehetett izomból eredményt elérni. A gondolatszegény, sematikus labdázás nálunk sem lehet sikeres, ráadásként a csapattal sem volt túl jó a brit tréner kapcsolata. A sajtóval sem, de az nem befolyásolta a gárda produkcióját, csupán a hangulatot. Nem véletlen, hogy a játékosok zöme nem bánkódott az edzőváltáskor, egyikük őszinte– éppenséggel a házi lapban, a 100% Fradiban megjelent – nyilatkozata mégis 100 ezer forintos büntetést vont maga után.

Miután Craig Short átvette a szakmai irányítást, jöttek az eredmények, majd az öltözői hangulat is megváltozott. A hajdani kiváló védő közvetlen kapcsolatot alakított ki a játékosokkal, gyakran kikérte a véleményüket, s jól meccselt. Ezek után érthető, hogy a labdarúgók szívesen dolgoznának tovább Shorttal. Végül Ron Reid lett a ferencvárosi futball elsőszámú szakmai felelőse, a tapasztalt edző a jövőben szakmai igazgatóként dirigálja a csapatot, míg az eddig megbízott vezetőedző Craig Short lesz Reid jobbkeze. Apró szépséghiba, hogy egyik brit trénernek sincs pro licence, márpedig e nélkül nem edzősködhetnek az NB-I-ben, amit az MLSZ gyorsan nyomatékosított is. Ron Reid egyébként eddig a Sheffield United akadémia-igazgatója volt, Anglia egyik legelismertebb utánpótlás-edzője, aki a jövőben a ferencvárosi utánpótlásért is felel majd. Ami biztos, mindkét szakember tisztában van a felelősségével, amiről Craig Short így beszélt: „A Fradinál folyamatos a nyomás az emberen, az eredménykényszer óriási, de ezt el kell viselni. Nincs ez másként Angliában sem, játékosként volt rá példa, hogy az utcán, az étteremben kérték számon rajtunk, futballistákon a vereséget, és magyarázatot követeltek. Ez a játék kényelmetlenebb oldala. Kritikus helyzetben vettem át a csapatot, ám sokat jelentett, hogy pozitívan fogadtak a drukkerek. Még tanulom a szakmát, de labdarúgó-pályafutásomra lehet építeni. Úgy érzem, a közeg befogadott, nem éreztetik velem, hogy kívülálló lennék, olyan külföldi, akit nem látnak szívesen. A jövőben Ron Reiddel alakítjuk ki a keret összetételét. Kollégám tanácsaitól sokat várok, évtizedek óta a profi futballban él, ezért minden szituációban tudja, mi a helyes döntés. Nekünk most a feszültséget, a nagy nyomást elviselni képes rutinos, kész játékosokra van szükségünk ahhoz, hogy stabilizáljuk a csapatot, és felzárkózzunk a tabellán. Ha minden a terveink szerint alakul, ott lehetünk a dobogó közelében.

Miért nincs meccspénz a Fradinál?

Feltétlenül jelzésértékű, hogy a Zrt. új igazgatótanácsában helyet kapott a tulajdonos, Kevin McCabe, valamint egyik fia, Scott is. Ez azért fontos, mert korábban nem mindenről értesülhetett közvetlenül Mr. McCabe. Mindezt alátámasztja, hogy amikor a játékosokkal konzultálva megtudta, hogy egyes labdarúgóknak nincs meccsprémiuma, a brit üzletember megkérdezte, ezt miért nem a szezon előtt egyeztették a vezetőkkel? A futballisták azonban már tavaly jelezték Berki Krisztiánnak, hogy jó lenne kidolgozni a prémiumrendszert, amire máig nem került sor. Márpedig ez komoly feszültségeket okozott az öltözőben. Mit gondoltak ugyanis azok a magyar labdarúgók, akiknek külföldi csapattársa elmondta, mennyi pénzt kap a pályára lépésért, esetleg a győzelemért, miközben a honi játékosok ingyen játszottak, a szerződésben kialkudott fizetésükből éltek, egyikük jobban, másikuk kevésbé. Ugyanakkor szokatlan és a motiváció hiányára utal, miszerint az ellenfelek közül az egyik rivális csapat 150 ezer forintos pontpénzért, a másik éppenséggel fejenként 500 ezer forintért játszott a Fradi ellen, addig a zöldek magyarjai grátisz tették ezt, miközben a szidalmakat is el kellett viselniük. Félreértés ne essék, a Fradi mez viselése mindenkit kötelez, a legnépszerűbb magyar klubban futballozni dicsőség, a körülményeket azonban illik biztosítani a csapat számára, nem pedig nyeglén megjegyezni Kevin McCabe előtt, hogy a 12. helyen álló csapat ne a prémiumról beszéljen.

A karácsonyi ünnepek előtt állt össze az FTC zRt. új igazgatótanácsa, amelyben jelentős változások voltak. A grémium tagja jelenleg Kevin McCabe (elnök-tulajdonos), Scott McCabe, Gerstl Alexander (Esplanade Kft.), David Harrop (pénzügyi igazgató) és Berki Krisztián. Kevin McCabe jelezte, hogy a jövőben fiatalosabb, lendületesebb vezetés irányítja majd a klubot, amely napi szinten foglalkozik a Ferencváros ügyeivel, s ez jelentősen javíthatja a hatékonyságot. Ron Reid mellett Dave McCarthy is csatlakozik az FTC-hez, ő is inkább a futballszakmai kérdésekbe folyik bele, míg Andrew Johns marketinges szakemberként segíti majd a Zrt. munkáját.

Mivel Berki Krisztián maradt a vezérkarban, lapunk, a SZTÁR SPORT ugyancsak kíváncsi volt a vezérigazgató véleményére. Mivel a karácsonyi ünnepek miatt nem volt sürgős az ügy, december közepén tettünk fel négy kérdést, amire nem sikerült válaszolnia a fiatal sportvezetőnek. Csak a történeti hűség kedvéért, a kérdéseink a következők voltak:

Az új játékosok leigazolásában mennyire kapott szabad kezet, kiket javasolt szerződtetni, az angolok szakmai befolyása mekkora ezen a téren?
Edzőkérdésben a magyar, vagy a külföldi szakembereket támogatja-e, s ki mondja ki a végső szót a tréner személyét illetően, továbbá Lothar Matthäus érkezése ténylegesen felmerült a klubnál, vagy csupán bulvárszenzációnak volt jó a lapoknak?
Az új stadion építésében van valami konkrétum, – például bontási engedélyhez pecsét, – s jelenleg hol tart az ügy?
Tervezik-e utánpótlás akadémia működtetését, a jelenlegi ifi és serdülő játékosok elengedése, eladása kinek a kompetenciája, a beérkezett összegek teljesen visszaforognak-e az utánpótlásba?

Nem kaptunk tehát választ, noha a kommunikációs igazgatóval is egyeztettünk, ám nem meglepő a sajtóval való hűvös magatartás, elvégre a játékosokkal is hasonló a bánásmód a klubnál. Az egyik rutinos labdarúgó például szeretett volna telefonon beszélni egykori csapattársával, az FTC hajdani harmadik számú kapusával, Berki Krisztiánnal, ám kioktatásban részesült, miszerint nyilván a vezérigazgató úrral akar egyeztetni, a válasz azonban nem késett sokáig: „Nekünk hadd maradjon már Krisztián a direktor.”

Ez más kultúra, más futballközeg

A fiatal ferencvárosi sportvezető az utóbbi időben többet szerepelt szerelmi életével a bulvársajtóban, mint a sportlapokban például a Zrt. működtetése ügyében, ami szintén nem tett jót a klub hírnevének. Ugyancsak sokat elárul a klubon belüli hangulatról, hogy amikor a tapasztalt védő évzárót javasolt a magyar és a külföldi labdarúgók még jobb kapcsolata, a csapatszellem érdekében, a vezérigazgató méltatlannak tartotta erre a társaságot. Mindezek után nem meghökkentő, hogy a hagyományos szilveszteri koccintáson a korábbi évekkel ellentétben sokkal kevesebben jelentek meg az Albert Stadionban, más helyszíneken azonban összejöttek a hűséges fradisták, az egykori kiválóságok.

Lássuk be, évekkel ez előtt még lelkesítően hatott egy virágzó brit futballvállalkozás magyarországi fellépése, mára azonban bebizonyosodott, hogy aki remekül menedzsel egy haszonnal működő másodosztályú angol klubot, nem tud feltétlenül megbirkózni egy európai elitcsapat BL-be vezetésének feladatával, hova tovább, még első osztályú stabil tagságának kihívásaival sem. Más ország, más gyökerek, más kultúra, más emberek. Annak idején a brit gyarmatosítók is azt hitték, hogy minden csak erő kérdése, azonban csalatkozniuk kellett szépen lassan a világ minden szegletében. Inkulturáció, a helyi adottságok és lehetőségek, körülmények, lélek el-és befogadása nélkül bizony ez a Fradi sztori sem fog menni. Amíg Sheffield városában egy Wendesday-United helyi rangadón ma is több tízezren összegyűlnének és ennek minden hasznát az utolsó pennyig kihasználnák, a mai Magyarországon képviselt szemlélettel nehezen elhihető, hogy sikeresek lesznek az Üllői úton. Más kávéház ez. És ezt tudomásul kell venni. Azonban az is biztos, hogy sem a Kolozsvár, sem a Debrecen, sem az Artmedia vezetői nem tudnának sikerre vinni egy stabil másodosztályú angol futballvállalkozást. Pont annyi a különbség, mint a magyar sör és az angol ale között. Ki ezt, ki azt szereti, ki ezt, ki azt tudja jól elkészíteni. Lehet, okosabb lett volna egy jó magyar sörfőzőmester után nézni Kevin McCabe-nek, mert bizony itthon több szénsavval és hidegebben szeretik a Fradi sört.

S persze marad a kérdés is: quo vadis, Ferencváros?

(Bánki József / Sztársport)

4 hozzászólás a(z) Quo vadis Ferencváros? bejegyzéshez

  • Mennyire igaza van!!! HÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ halljátok ezt ott fenn, Berki, McCabe? Fületek nyissátok hallgassátok, jól beszél Dodó!!!!!!!!!!!
    A MAGYAR virtus és nem az angol habitus az amire most szükség van!!!
    HAJRÁ FRADI!!!!!!!

  • senki se dolgozik?

  • Dodó! Te sem leszel már komunikációs igazgató a Berki-érában 😉

  • Tárgyszerű, remek írás és ami a lényeg, nagyon is megszívlelendőek Dodó mondatai. Ráadásul nem “izomból” és nem is sértődöttségből írta le a gondolatait, hanem a segítség szándékával. Attól függetlenül, hogy feltárja a hibákat, öröm egy volt játékostól ilyen tárgyszerű értékelést olvasni. Talán egy dolgot hiányol az írásból: nem csak az angol befektetőkben van a gond. Becsapjuk magunkat akkor is, ha azt hisszük, a magyar modell önállóan működőképes. Az elmúlt évek kálváriája, valamint a magyar foci jelenlegi állapota éppen arra világit rá, hogy a jelenlegi gyengeség okainak sokkal mélyebb gyökerei vannak, és csak tüneti kezelés az, ha minden hibát az angolokra fogunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.19.21:00 EL csoportkör Espanyol-FTC (TV:Sport1)
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST