A Békés fivérek

Békés Géza

Friedmann Simon Tűzoltó utcai vaskereskedő négy fia szorgoskodott a klub körül a századfordulón. Arthur, Géza, Gyula és Róbert mind az FTC, mind az MLSZ megalakulásában részt vettek. Édesapjuk tagja volt az FTC választmányának.

Békés Arthur (posta-takarékpénztári tisztviselő, bankár): Az 1877-ben született Arthur részt vett az FTC első mérkőzésén 1900. március 25-én az Óbudai TE ellen. Később az FTC titkára lett, tagja volt a klub választmányának továbbá a kerékpár ill. atlétikai szakosztályok művezetője volt. 1901 és 1903 között az FTC bajnokságra nevezett labdarúgói között találhatjuk a nevét, de a – rendelkezésre álló adatok alapján – csak 1900 tavaszán szerepelt. 1903 áprilisában alapító tagja volt a Postatakarékpénztári Tisztviselők Sport-Egyesületének melynek ekkor titkára, 1907-től főtitkára lett (az új klub football-kapitányai a régi csapattársak közül kerültek ki: Weisz István és Mertl Ferenc). Új egyesületében az úszást, a vízilabdát ill. az evezést részesítette előnyben. 1907 júliusában írta a Tolnai Világlapja: “A Postatakarékpénztári Tisztviselők Sportegyesületének két agilis tagja, a sportkörökben is ismert Békés Arthur, az egyesület főtitkárja, és Goldschmied Manó, az egyesület tagja, julius hó 22-étől 28-áig, azaz hét nap alatt tették meg a Passautól (Bajorország) Budapestig terjedő 602 km. hosszú utat, a magyar evezős sport ujabb dicsőségére Turul nevü csónakjukon”. 1925-ben az FTC tiszteletbeli tagja címet adományozta számára a zöld-fehér klub vezetése. 1931. január 10-én, 54 évesen hunyt el.

Békés Géza (müegyetemi hallgató, mérnök): A Világ c. napilap írja 1923-ban: “Az [MTK] legelső csapatában (1897-ben) még …Békés Géza… is szerepelt, s hogy [a labdarúgó-szakosztály] nem fejlődött tovább, annak a Duna evezős-alosztály volt az oka, mert akkoriban alakult meg ez a csoport is, s ehhez nagyobb kedvük volt a tagoknak.” Békés Géza a labdarúgás mellett atletizált és tornázott az MTK-, úszott az Országos Úszó Egyesület színeiben és a műegyetemiek házi bajnokságainak is résztvevője volt. Arthurhoz hasonlóan Ő is részt vett az FTC első mérkőzésén 1900. március 25-én az Óbudai TE ellen. A Békés-testvérek közül Géza játszotta legtöbb mérkőzést az FTC színeiben. 1901-ben az FTC mellett Ganz-Waggongyári Tisztviselők Labdarúgó Egyesülete is nevezte a labdarúgók másodosztályú bajnokságára Róbert testvérével együtt. 1901 tavaszán pár bajnoki mérkőzésen pályára lépett az első csapatban is (emellett továbbra is foglalkozott atlétikával), így tagja volt az FTC első bronzérmes csapatának.

Békés Gyula (cégvezető): Gézához hasonlóan az Ő nevével is az MTK tornászai közt találkozhatunk 1898-99 körül. 1899 márciusában az MTK választmányi tagjai közt szerepel a neve a Sport-Világban. 1899. április 15-én az újonnan alakuló Ferenczvárosi Torna Club pénztárosa, a későbbiekben az FTC választmányi tagja, ellenőre, művezetője és tagja a labdarúgók senior csapatának. Az FTC házi versenyein az atléták (súlydobás, diszkoszvetés, súlyemelés) közt bukkan fel a neve.

Békés Róbert (mérnök, cégvezető): Róbert a Ganz-Waggongyári Tisztviselők Labdarúgó Egyesületét képviselte az MLSZ megalakulásakor, majd az MLSZ számvizsgáló bizottságának tagja volt. Részt vett a szövetség szabályzatainak kidolgozásában, akárcsak az FTC részéről Horváth Ferenc és Kárpáti Béla. 1901-ben a Ganz színeiben nevezték a másodosztályú bajnokságra, a csapat I. kapitánya is volt. 1902-03-ban már az FTC színeiben léphetett pályára a bajnokságban (a rendelkezésre álló adatok alapján 1900-ban ill. 1901-ben több training-mérkőzésen is szerepelt, de díjmérkőzésen sohasem került be az első csapatba). Arthurhoz, Gyulához és a papához hasonlóan ő is tagja volt az FTC választmányának. A második évtizedben székesfehérvári úszóversenyek szervezői közt bukkan fel a neve (ezidőtájt az Árpád Fürdő Rt. igazgatója volt). 1918-ban az Országos Polgári Radikális Pártban vállalt szerepet a Fejér megyei székhelyen. Az 1920-as évek közepén hunyt el.

2 hozzászólás a(z) A Békés fivérek bejegyzéshez

 • Idézek Tôkéczki Làszlò: “Széll Kàlmàn Korànak Magyarorszàgi Tàrsadalma” c. fejezetbôl. (2016, p.43f)

  “A hagyomànyos életformàk azonban nagyon lassan vàltoztak (a Dualista korszakban), ìgy a jelentos zsidò népesség lett a modernizàciò màsik motorja. A zsidôsàg nagy része friss bevàndorlòként értelemszerûen nem a magyyar történelmi szokàsjoghoz, hanem az ùj, ekkor kialakulò kapitalista Magyarorszàghoz kötôdött. A bankvilàgban jòl ismert és elismert Széll Kàlmàn, csakùgy mint Tisza Istvàn, “fejlôdéspàrtiként” a zsidòsàg ügyében a Magyar érdekekre tekintettel jòindulatù Volt. A zsidòsàgra reàlpolitikusént a hasznossàg oldalàròl tekintettek. Annàl is inkàbb, mivel a zsidò szàrmazàsù elit zöme azonosult a Magyar nemzeti célokkal. Nem véletlen az, hogy a baloldali radikàlis Politika ôket — a zsidò elitet — mint a “reakciò” képviselôit tàmadta.

  A Békés-fivérek bizonyàra a “reakciò”-hoz tartoztak, habàr ezt bizonyàra nem igy érezhették.

  Egy csìpôre tett kézzel, önbizalomteljessen maga elé nézô fiatal ember.

  Nem tudja még, hogy jön màr az elsô és aztàn a màsodik hàborù.

  Kodolànyi “békés békeideibôl” néz felénk.

  De néz elénk is, hiszen ami még elôtte (volt) van, az màr hàtunk mögött van.

  Nagy örömmel olvastam ezt a cikket.

  Hùsbeli, valòdi emberek voltak a hôskoriak is.

  A zöld-fehér szìn egy igéret, melyet minden nemzedékben be kell vàltania a sajàt mòdjàra.

  A zöld-fehér szìn egy vallomàs is. Be kell vallani, ki kell mondani és be kell bizonyìtani.

  A siker nem minden.

  “Fô a gyôzelem”.

  Gyôzelem sajàt kishitûségünk és gyengéünk felett.

 • Ilyen cikkeket olvasván hallgatnak el az antiszemiták -- csak, mikor olvasnak ők ilyen cikkeket??? TEMPÓ, FRADI!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST