Berán József

Berán József

Berán illetve Barna néven már az 1900-as labdarúgó-mérkőzéseken is pályára lépett a kistétényiek (Rapos, Pokorny és Borbás is a csapattársak között volt, ill. ezidőtájt Pokornyval és Kovács Gézával a IX. kerületi polgári iskola növendékei voltak) és az FTC színeiben is.

A labdarúgó-szakosztály megalakulásánál “fölvételre jelentkezett”… Az FTC-be 1901. június 2-án “a tagok sorába fölvétetett.” – írja a Sport-Világ.

“Mikor a Ferenczvárosi Torna-Club alakulóban volt, már ő ott forgott az alakítók közt, mint a IX kerület felső kereskedelmi iskola 16 éves diákja és szinte nélkülözhetlen lett rögtön, mert különösen apróbb dolgokban ezermester volt: a trainingekhez szabadterületet keresni a város szélein, ma itt, holnap ott (mert akkor még pályánk nem volt), a „mozgó-pálya“ felszereléseit hamarosan előteremteni, a már agyonkinzott öreg labdába uj életet „pumpálni“ s több hasonló dologban fáradhatlan volt. És footballozott, trainirozott az öregekkel együtt folyton kedvvel és kitartással. A footballban valódi tehetség volt, mert nagy mértékben meg volt benne a hozzávaló erő, ügyesség és flegma.” – írja róla Horváth Ferenc a Sport-Világban megjelent nekrológban.

Berán volt az egyike az első válogatott játékosoknak (állandó résztvevője volt a Ramblerek meccseinek) továbbá Ő volt az FTC első csapatkapitánya valamint tagja volt az FTC első bajnok- illetve kupagyőztes (Ezüstlabda-vándordíj) csapatának.

1900 és 1905 között sportolt (a futball mellett diszkoszvetésben, súlydobásban és futásban több érmet is nyert) az FTC-ben. 1902 nyarán rövid ideig az MLSZ engedélyével a Besztercebányai SC színeiben szerepelt.

Pályafutása során szinte végig jobbhátvédet játszott (1902-ben Besztercebányán a BTC elleni bemutató mérkőzésen még kapus is volt). Öt évig Gabrovitz Emil, Schwarcz Leó, majd Manglitz Ferenc mellett Berán volt az FTC védelmének oszlopa.

“A hatalmas termetű, erőteljes játékos mindig sportszerűen, higgadtan és körültekintően játszott. Nem csak az akkoriban szokásos hosszú rúgásokra törekedett, hanem igyekezett a megszerzett labdát pontosan továbbítani.” – írja róla Antal Zoltán és Hoffer József az Alberrtől Zsákig c. könyvben.

Berán pályafutása 1905 nyarán tragikus eseménnyel zárult. A Sport-Világ így ír róla: “Berán József 22 éves korában, ifjúságának virágában halt meg hastífusz következtében. Idén önkéntesi évét szolgálta s ezredével Szegedre ment az ott kitört aratósztrájk lecsillapítására s vizivás közben kapta meg a súlyos bajt, mely 10 nap alatt életét kioltotta .”

Klubjai: Kistétényi SE (1900), FTC (1900-05), Besztercebányai SC (1902.07. – 1902.08.)

2 hozzászólás a(z) Berán József bejegyzéshez

  • Berán legényember volt, csak a testvérének lehetnek leszármazottai.
    Az “önkéntes” katonai szolgálat úgy értendő, hogy a magasabb iskolai végzettségű hadkötelesek jelentkezhettek a rövidített szolgálati idejű (3 év helyett egy év) tartalékostiszti képzésre. Mivel nem volt kötelező a jelentkezés, innen az “önkéntes” elnevezés. [Részletesen a “Magyarország ez első Világháborúban” című lexikonban.]

  • Emlékezzünk Rá tisztelettel, legalább 1 percig, az egyik legelső héroszunk volt, egy csomó “leggel”, szegény, már 22 évesen meghalt… Vannak leszármazottjai, akiket meg lehetne keresni? Mit tudnak a felmenőjükről? RIP

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST