Berán József

Berán József

Berán illetve Barna néven már az 1900-as labdarúgó-mérkőzéseken is pályára lépett a kistétényiek (Rapos, Pokorny és Borbás is a csapattársak között volt, ill. ezidőtájt Pokornyval és Kovács Gézával a IX. kerületi polgári iskola növendékei voltak) és az FTC szí­neiben is.

A labdarúgó-szakosztály megalakulásánál “fölvételre jelentkezett”… Az FTC-be 1901. június 2-án “a tagok sorába fölvétetett.” – í­rja a Sport-Világ.

“Mikor a Ferenczvárosi Torna-Club alakulóban volt, már ő ott forgott az alakí­tók közt, mint a IX kerület felső kereskedelmi iskola 16 éves diákja és szinte nélkülözhetlen lett rögtön, mert különösen apróbb dolgokban ezermester volt: a trainingekhez szabadterületet keresni a város szélein, ma itt, holnap ott (mert akkor még pályánk nem volt), a „mozgó-pálya“ felszereléseit hamarosan előteremteni, a már agyonkinzott öreg labdába uj életet „pumpálni“ s több hasonló dologban fáradhatlan volt. És footballozott, trainirozott az öregekkel együtt folyton kedvvel és kitartással. A footballban valódi tehetség volt, mert nagy mértékben meg volt benne a hozzávaló erő, ügyesség és flegma.” – í­rja róla Horváth Ferenc a Sport-Világban megjelent nekrológban.

Berán volt az egyike az első válogatott játékosoknak (állandó résztvevője volt a Ramblerek meccseinek) továbbá Ő volt az FTC első csapatkapitánya valamint tagja volt az FTC első bajnok- illetve kupagyőztes (Ezüstlabda-vándordí­j) csapatának.

1900 és 1905 között sportolt (a futball mellett diszkoszvetésben, súlydobásban és futásban több érmet is nyert) az FTC-ben. 1902 nyarán rövid ideig az MLSZ engedélyével a Besztercebányai SC szí­neiben szerepelt.

Pályafutása során szinte végig jobbhátvédet játszott (1902-ben Besztercebányán a BTC elleni bemutató mérkőzésen még kapus is volt). Öt évig Gabrovitz Emil, Schwarcz Leó, majd Manglitz Ferenc mellett Berán volt az FTC védelmének oszlopa.

“A hatalmas termetű, erőteljes játékos mindig sportszerűen, higgadtan és körültekintően játszott. Nem csak az akkoriban szokásos hosszú rúgásokra törekedett, hanem igyekezett a megszerzett labdát pontosan továbbí­tani.” – í­rja róla Antal Zoltán és Hoffer József az Alberrtől Zsákig c. könyvben.

Berán pályafutása 1905 nyarán tragikus eseménnyel zárult. A Sport-Világ í­gy í­r róla: “Berán József 22 éves korában, ifjúságának virágában halt meg hastí­fusz következtében. Idén önkéntesi évét szolgálta s ezredével Szegedre ment az ott kitört aratósztrájk lecsillapí­tására s vizivás közben kapta meg a súlyos bajt, mely 10 nap alatt életét kioltotta .”

Klubjai: Kistétényi SE (1900), FTC (1900-05), Besztercebányai SC (1902.07. – 1902.08.)

2 hozzászólás a(z) Berán József bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ