Bordó bársonysapka

Részlet: A Nagy Béla által szerkesztett “Tribün” 4. számából.

borde2889ae289a5-be2889ac2b0rsonysapka_0921

Bordó bársonysapka

Gebrovitz Kornél

Gabrovitz Kornél

1905. június 2-án ünnepélyes eseményre gyülekeztek az Andrássy úton lévő Klivényi étterem földszinti különtermében. Az MLSZ meghí­vta mindazokat a labdarúgókat, akik addig a magyar válogatottban hivatalos mérkőzésen szerepeltek. A Szövetség a válogatottak részére ekkor adta át becses emlékét, a bordó bársonysapkát. A sapkán elöl a Szövetség arany monogramja és az az évszám, amikor a játékos először szerepelt a nemzeti tizenegyben.

A sapkán lévő zsinórra minden játékos annyi “aranygombot” varrhatott fel, ahányszoros válogatott volt. Összesen 49-en érdemelték ki a sapkaviselést. Az FTC-ből Berán, Koltai, Pokorny, Gorszky, Braun, Borbás, Weisz és Manglitz kapta meg a bordó bársonysapkákat. Tehát ők voltak az első Fradisták, akik ezzel az “ereklyével” büszkélkedhettek, ha csak, mint nézők mentek a meccsre. Ugyanis a sapka tulajdonosa ingyen látogathatta a sporteseményeket. Az évek múlásával egyre többen kapták meg, de azután a világháborús években ez a szép szokás megszűnt.

tribe2889aln_04sze2889ac2b0m_0921

-ɱ-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ