Búcsúsorok Pataki Mihály sí­rjára

Pataki Mihály, az FTC legendás hí­rű játékosa 84 éves korában 1977. november 28.-án elhunyt. A játékot 1927 novemberében hagyta abba és most 50 évvel később sikerekkel teli élete is véget ért.

***

Életútját végigjárta a vén csatár…

Amikor először húzta fel az FTC zöld-fehér mezét, még kisdiák volt, tele lekesedéssel, az egyesület iránt érzett forró szeretettel. Minden megváltozott az évtizedek alatt, de az FTC iránti szeretete a sí­rig elkí­sérte.

Az Üllői úti pályához ezer szállal kötődött, itt volt iskolai engedéllyel játszó kisdiák, ünnepelt középcsatár, majd a hí­res FTC csapatkapitánya. A ferencvárosi pályán, játszódott le élete jelentős része: 37 évet töltött, mint játékos és sportvezető az Üllői úton! Neve fogalom volt, tudása, emberi tartása példaképül állt, nemzedékek előtt. A magyar válogatott, cí­meres mezében könnyezve hallgatta a himnuszt, a Ferencváros játékosaként pedig meghatódva fogadta a szurkolók szí­vből jövő elismerését.
A nagy sikerek idején szerényen elhárí­totta az ünneplést, de ha az FTC csillaga mélybe zuhant, odaállt és elsősorban hű barátjával ős elnökével Maillinger Bélával addig fáradozott, amí­g újból minden a ferencvárosi sikerektől volt hangos. Bajnok és kupagyőztes csapatok tagjaként megí­zlelte a sikert, de életében kijutott a keserű könnyekből is.
Felismerte, hogy az FTC létéhez áldozatkész embereket kell megnyerni, felismerte a szakmai munka, a tudományos vezetés szükségességét. Élete nagy felismeréseit a tettek igaz véghezvitelével tökéletesí­tette, í­gy vált a Ferencvárosi Torna Club egyik legnagyobb egyéniségévé.
A sors megadta nekem, hogy vele, az ős-fradistával találkozzam és hogy barátságába fogadjon. Az ifjú ferencvárosi nemzedék nevében köszönöm amit az FTC-ért tett, és fülemben csengenek néhány hónappal ezelőtti szavai: „Szeressétek a drága FTC-t!” Szeretjük, mint ahogy téged drága Pityke bácsi szerettünk és emlékünkben megőrizzük a Ferencvárosi Torna Club örökös bajnokát, Pataki Mihályt — a centercsatárt.

X. B.

Nagyí­táshoz klikk a képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
01.26. 19:00 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ