Búcsúsorok Pataki Mihály sírjára

Pataki Mihály, az FTC legendás hírű játékosa 84 éves korában 1977. november 28.-án elhunyt. A játékot 1927 novemberében hagyta abba és most 50 évvel később sikerekkel teli élete is véget ért.

***

Életútját végigjárta a vén csatár…

Amikor először húzta fel az FTC zöld-fehér mezét, még kisdiák volt, tele lekesedéssel, az egyesület iránt érzett forró szeretettel. Minden megváltozott az évtizedek alatt, de az FTC iránti szeretete a sírig elkísérte.

Az Üllői úti pályához ezer szállal kötődött, itt volt iskolai engedéllyel játszó kisdiák, ünnepelt középcsatár, majd a híres FTC csapatkapitánya. A ferencvárosi pályán, játszódott le élete jelentős része: 37 évet töltött, mint játékos és sportvezető az Üllői úton! Neve fogalom volt, tudása, emberi tartása példaképül állt, nemzedékek előtt. A magyar válogatott, címeres mezében könnyezve hallgatta a himnuszt, a Ferencváros játékosaként pedig meghatódva fogadta a szurkolók szívből jövő elismerését.
A nagy sikerek idején szerényen elhárította az ünneplést, de ha az FTC csillaga mélybe zuhant, odaállt és elsősorban hű barátjával ős elnökével Maillinger Bélával addig fáradozott, amíg újból minden a ferencvárosi sikerektől volt hangos. Bajnok és kupagyőztes csapatok tagjaként megízlelte a sikert, de életében kijutott a keserű könnyekből is.
Felismerte, hogy az FTC létéhez áldozatkész embereket kell megnyerni, felismerte a szakmai munka, a tudományos vezetés szükségességét. Élete nagy felismeréseit a tettek igaz véghezvitelével tökéletesítette, így vált a Ferencvárosi Torna Club egyik legnagyobb egyéniségévé.
A sors megadta nekem, hogy vele, az ős-fradistával találkozzam és hogy barátságába fogadjon. Az ifjú ferencvárosi nemzedék nevében köszönöm amit az FTC-ért tett, és fülemben csengenek néhány hónappal ezelőtti szavai: „Szeressétek a drága FTC-t!” Szeretjük, mint ahogy téged drága Pityke bácsi szerettünk és emlékünkben megőrizzük a Ferencvárosi Torna Club örökös bajnokát, Pataki Mihályt — a centercsatárt.

X. B.

Nagyításhoz klikk a képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST