Cseh II. László

Cseh II László (1910. április 4., Budapest – 1950. január 8., Budapest), a III. ker TVE (1926-28: 50 bajnoki / 36 gól), a BSE (1929-31), a Hungária FC (1931-40: 184 bajnoki / 197 gól; két bajnok- és egy kupagyőztes csapat tagja; 2x gólkirály; az év játékosa: 1935/36), a Kispesti AC (1939-40), a Szegedi AK (1940), majd a Gamma (1941) belsőcsatára, balösszekötője 1932 és 1939 között 34 alkalommal volt válogatott és 15 gólt szerzett. Az MTK örökös tagja.

„Matyi” a magyar labdarúgás kivételes képességű, színes, de sokat vitatott egyénisége. A kerek bőrlabdának valóságos művésze volt. Tökéletes technika, nagy játékintelligencia, irányítókészség, szellemes, ötletekben gazdag húzások és „félelmetes” gólerősség jellemezte a játékát. Mint egy virtuóz zenész a hangszerén, úgy játszadozott a zöld gyepen a labdával, önfeledten élvezte, hogyan teremt egy-két váratlan mozdulattal meglepő helyzeteket maga körül, hogy kelt zavart az ellenfél soraiban. Nagyszerű képességeivel azonban nem párosult kellő megbízhatóság és küzdőszellem. „Matyi” — mint oly sok művész: — a gyorsan változó, pillanatnyi hangulatok bohém szemléletű embere volt. Nemcsak a labdarúgást, hanem az életet is csupán játéknak tekintette. Ez önmagában még nem lett volna végzetes hiba. Nem vett azonban tudomást arról, hogy az életnek — és a játéknak is — nemcsak gondtalanul csillogó pillanatai, hanem harcos helytállást követelő órái is vannak. Ennek eredményeként a sportpályán és a magánéletben gyakran bizonyult kiegyensúlyozatlannak. Talán ezért nem ölthette magára még sokkal többször a címeres mezt. Egészségi állapota miatt aránylag korán, harmincadik életéve táján, visszavonulásra kényszerült. A hibái ellenére is nagyon rokonszenves játékos számára kivételes képességei labdarúgósportunk legnagyobb alakjai között biztosítanak méltó helyet. A népszerű „Matyi” legemlékezetesebb alakítását 1937. október 10-én, az Ausztria elleni mérkőzésen (2:1) nyújtotta. Mindössze 40 esztendős volt, amikor örökre eltávozott körünkből.

(Antal Zoltán és Hoffer József írásainak valamint az MTK és a III. ker. TVE kiadványainak továbbá az Új Magyar Életrajzi Lexikon felhasználásával)

9 hozzászólás a(z) Cseh II. László bejegyzéshez

 • A Cseh László testvére az én anyósom testvére volt. Cseh Erzsébetnek hívták.
  A férjemnek a bácsikája. A férjem Varga Gyula László, aki szintén NB1-es focista volt.
  A kávés mondását a mamától hallottuk először. Imádta a Laci bácsit.

 • A dédipapám. Nagyon büszke vagyok rá! 🙂

 • Valahol azt olvastam róla, hogy az “eszi nem eszi” mondás tőle származik. Jöttek haza külföldről, vonaton és az épp akkor népszerű, de nem engedélyezett kávéból hozott be sokat, ami megcsapta a fülkébe lépő vámos orrát, és megkérdezte, hogy mi van a csomagban, erre Cseh azt válaszolta, hogy madáreledel. Ezek után a vámos felbontotta a csomagot, majd meglátván, hogy kávé van benne, azt mondta: de uram ez kávé, ezt a madár nem eszi. Mire Cseh azt válaszolta: eszi, nem eszi, ezt kapja.

 • Egyszer, amikor életmódja miatt bírálták, azt mondta: majd írjátok a fejfámra, hogy élt 30 évig, de jól.

 • az egyik legaranyosabb ember volt akit ismertem,apám legjobb barátja volt.Sajnos nem sokat törődött az egészségével,szomorú vagyok még most is milyen körülmények között élt,nem fogadott el semmi segítséget és nagyon szomorú vége lett. Isten nyugosztalja.

  • A nagymama sokat emlegette, nagyon szerette a testvérét. Sokszor beszélt róla. Beteg lett, és sok mást is elmondott. Az élete félresiklott. Elhagyta az élni vágyás.
   A nagymama 95 éves koráig sírt szeretett testvéréért. Ünnep nem múlt el úgy, hogy szóba ne hozta volna, és sírt miatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST