Dalnoki Jenő

Dalnoki Jenő

Az FTC történetének első labdarúgó olimpiai bajnoka, a Ferencvárosi labdarúgás egyik emblematikus személye.

Dalnoki Jenőt játékosként a meggátolhatatlan győzni akarás, mindent elsöprő lendület, keménység, határozott játék, jó rúgótechnika és kielégítő fejjáték jellemezte. Nem megfelelő gyorsaságát pontos helyezkedéssel, szoros emberfogással igyekezett pótolni. Küzdőszelleme mindig kifogástalan volt, a játékra összpontosított. Ennek eredményeként többnyire átlagon felüli, dicséretes teljesítményt nyújtott. Bajnoki pályafutásával ellentétben a válogatott találkozókon egyszer sem állították ki. Legnagyobb párharcait az MTK jobbszélsőjével, Sándor Csikarral vívta. A futballpályán ellenfelek, a magánéletben barátok voltak.

A kiváló balhátvéd élete első meccsét az első csapatban jobbhátvédként kezdte (Dalnoki, Kispéter, Szabó) egy Béke Kupa meccsen. A szétszedett Fradi 2-1-re kikapott a Dózsától… Dalnoki a klub egyik markáns egyénisége ifistaként mutatkozott be a felnőttek között. Mint a tudósításokból kiderült, már akkor is kemény volt.

-A sors úgy alakította a pályámat, hogy az FTC kölyök-csapatában kezdtem, ott jártam végig az ifin keresztül a lépcsőket, majd 1950-ben a felnőtt csapat tagja lettem. Na, persze nehezen játszottam be magam. Emlékszem, hogy 1951-ben volt egy Kinizsi – Szombathelyi Törekvés mérkőzés, amelyen feltétlenül jól kellett játszani és győzni. ha állandó csapattag akartam maradni. Zúgott a zsúfolásig megtelt lelátó. Mondta is szegény Kispéter Miska, az én legnagyobb és leghűségesebb példaképem:

Dalnoki Jenő

– Fiúk, az Üllői úton játszunk. Velünk dobog a nézők szíve, segítenek, s ha látják, hogy igyekezünk, valósággal befújják a labdát az ellenfél kapujába!

– Igyekeztünk is, és végül győzelemmel hagytuk el a pályát. Nekem egyre jobban ment a játék, 1952-ben az olimpiára is kijutottam, és egy mérkőzésen szóhoz is jutottam! Mivel végül arany lett a dologból, így nagy örömömre én lehettem a klub első olimpiai bajnok futballistája. Amikor hazajöttünk az olimpiáról, engem is behívatott Farkas Mihály a korszak rettegett minisztere. Felszólított, hogy lépjek át a Honvédba. Megtagadtam. Mire a következő éjszakán eljöttek a lakásomra, megbilincseltek és bevittek katonának. Ez volt Farkas Mihály válasza, holott a kihallgatásnál kijelentette, hogy akceptálja, ha valaki kitart szeretett klubja mellett. Én pedig a Fradiban nevelkedtem, onnan indultam, és az életben soha egyetlen percet más egyesületben nem játszottam! Másfél évtizeden át rúgtam a labdát az FTC első csapatában, voltam bajnok és kupagyőztes csapat tagja, ferencvárosi csapatkapitány. 1966-ban Ózdon játszottam utoljára a Fradiban. 34 éves voltam… A mérkőzés után nem adtam vissza a cipőm, hanem a „csuka” fehér talpát aláírattam a játékostársaimmal. Ezt a cipőt ma is őrzöm… A búcsú akkor nagyon fájt, s amikor ránéztem a cipőkre, összeszorult a szívem. De mert a sors úgy hozta, hogy végül is nem kellett eltávolodnom a labdarúgópályák világától, a Ferencvárostól, megnyugodtam. Edzőként kezdtem azt, amit játékosként már egyszer végigcsináltam. A fiatalok csapatától indultam és pár év múlva a bajnokcsapat edzője lettem. Ezek a dolgok már közismertek, nap mint nap foglalkozott velem a sajtó, a közvélemény. Sikerek, balsikerek idején egyaránt…

Dalnoki Jenő

Dalnoki Jenő személyével kapcsolatban edzői pályafutása is figyelemreméltó. A Ferencvárosi Torna Club történetében ő az az edző, aki a legtöbb mérkőzésen dirigálta a zöld mezeseket. A mennyiség minőséggel is párosult.

Ismerve napjaink edzői körforgását, valószínűsíthető, hogy évtizedekig nem dönti meg senki ezt az egyedi edzői rekordot az Üllői úton. Edzői pályafutását megbízott edzőként három mérkőzéssel kezdte 1970 szeptemberében (Csepel, Liverpool, Videoton). 1973-ban immár vezető edzői kinevezést kapott.

Edzői sikereinek fontosabb állomásai: KEK-döntőbe jutás veretlenül (1975) bajnoki cím (1975/76) és a híres „Csikócsapattal”, három MNK-nyerés (1973/74, 1975/76, 1977/78), elsőség a Téli Kupában valamint az FTC úgy nyerte az MLSZ Kupát, hogy 5-1-re legyőzte a Világ Kupát nyert Estudiantes csapatát! Dalnoki kezei alól sorra kerültek ki a tehetségek az Üllői útról. 1978. áprilisáig ült a Fradi kispadján, majd az ifjúsági válogatott kapitánya is volt két éven át. 1982-től Tatabányán folytatta edzői pályafutását.

Dalnoki Jenő hosszú évtizedek után megvált a Ferencvárostól. A Fiatalok Órája c. műsorban így nyilatkozott:

– A jelenlegi balsiker ellenére is azt mondom, csodálatos volt ez a 32 év. Volt benne ugyan sok rossz, de ha még egyszer lehetne kezdeni, akkor is így tennék. Az 1975/76-os bajnoki vacsorán egy neves vezető felállt és ezt mondta rám mutatva:

„Ez az az ember, aki a zöld-fehér zászlót soha el nem hagyta!”

– Én, mint játékos elmehettem volna az ötvenes években bármilyen más klubhoz. Maradtam. Egyedül voltam akkor a csapatunkból válogatott. Hajtottam, méghozzá annyira, hogy játékostársaim megajándékoztak egy herendi porcelán medvével, mert egy harcos medvének tartottak. Úgy őrzöm ezt is, a többi emléket is. Azzal szeretném befejezni, bár tudnék olyan szépen beszélni, mint némely ember, de sajnos nekem nincs olyan szép szókincsem. Én nagyon szépen köszönöm a szurkolóktól a támogatást, attól az időtől kezdve, hogy amikor még így kiabáltak felém „Puha vagy Jenő!”, egészen mostanáig. Volt aki így kiabált, volt aki úgy kiabált. Úgy éreztem, hogy a többség önmagában ezt mondja: van egy ember, aki 32 évig kitartott egy zászló mellett, akkor az dicséretet érdemel. Én pedig ezentúl is kitartok.

A második korszak 1985-től kezdődött. A két bajnokságban elért két ötödik helyezés után Dalnoki edzői pályafutása az Üllői úton véget ért. Pedig ha nincs az a ZTE elleni hazai vereség, majdnem biztos, hogy Dalnoki eléri a 400-as edzői jubileumot.

Dalnoki Jenő a futball mellett régi könyvek és ritkaságok szenvedélyes gyűjtője valamint Petőfi költészetének nagy hódolója volt.

(Pongrácz György, Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József írásainak felhasználásával)

12 hozzászólás a(z) Dalnoki Jenő bejegyzéshez

 • Drága Jenő!
  Azért is nyugodthatsz békében, mert őszinte, tiszta igaz EMBER voltál.Felnéztünk és felnéztek Rád. Mindig az igazságot kerested . Együttmüködésünk során éveken át minden hétfőn megbeszélés keretében értékelés volt az elmult heti munkáról. Egy vesztes mérközés után nagyon kifakadtál: “Agyvelejéig rohadtak, nem érdemlik meg a fradi mezt!” Aztán az előbbi kifakadást cáfolva, megvédted a csapatodat, mert szeretted őket, mert hittél a közös munkában.
  És még egy emlék: Egy elcsatolt területen lévő Klub ellen játszott a Fradi barátságos mérközést. A mecs előtti taktikai értekezleten Jenő csak ennyit mondott: ” Elvették tőlünk ezt a szép országrészt, lehet törleszteni!” Természetesen nyertünk!
  Akkor ott is a Hite vezérelte! K-b.

  • Sajnos, már Karcsi bácsi is az örök “VIP-páholyból” nézi, hogy imádott csapatunk “szokás szerint” csak szenved… Dalnoki Jenőnek az állásába került, hogy a csapata egy, a mainál sokkal erősebb bajnokságban a 6-8. helyen állt (’77-78)… Előtte 2 évvel KEK-döntőt játszottak, utána bajnokság, Magyar Kupa, Téli Kupa stb…. mindent megnyertünk, ahol elindultunk… A világban oly sok gyönyörű hely van, oly sok gyönyörű város, de CSAPAT CSAK EGY VAN: A FERENCVÁROS!

 • A hatvanas évektől emlékszem a Fradira. Nekem mindmáig Ö testesíti meg a legendás Fradi-szívet! (Simon Tibi az Ő reinkarnációja volt a pályán!)

 • Igazad van Péter, szégyenszemre a holland Ricardo Moniz vezeti vissza a csapatot az igazi Fradizmus útjára. Köszönjök neki, a küzdőszellem már kezd ahhoz hasonlítani, mint amit Jenő bácsi mindig elvárt magától is, másoktól is. Isten nyugtassa az örök Fradistát!

 • Drága Jenő Bácsi! Szeretett edzőm! Látod valami megmozdult a csapat házatáján, ez a Ricardo “gyerek” átvett Tőled valamit! Bízzunk benne, hogy a Te utadra lépnek és sok sikerben lehet részünk! Nem sokára jövök, készülj mert még sokat szeretnék tanulni Tőled!!! Üdv.Péter

 • Emléke örökre a szívünkben él, a “három e betű” igaz megtestesítője!Nyudodj békében Jenő bácsi!

 • Örökre Fradista! Csak tanulni lehet tőle hűséget, alázatot, haza- és klubszeretetet. RIP Jenő bácsi!

 • Vannak zseniális játékosok akiknek a neve egyet jelent egy klubbéval, mint Pelének a Santoséval, Bobby Charltonnak a Manchester Unitedéval, vagy Maldini a Milánéval. Ilyen volt a mi Jenő bácsink is. A klubhűség mintaképe aki a saját karrierjét is imádott klubja iránti szeretetének rendelte alá. Mindenkinek becsülendő példa. Soha sem felejtünk Jenő bácsi!

 • Hála ennek a honlapnak, emléke örökké velünk marad.

 • Nagyszerű játékos, legendás edző. Az egyik legnagyobb Fradista. Nyugodjon békében zöld-fehér szíve! Ha fentről lenéz ránk, tudni fogja, vannak olyanok, akik szeretettel ápolják azt a dicső multat, melyhez Jenő bácsi is sokat adott.

 • Hatalmas egyenisege volt a Ferencvarosnak, sajnos ido elott tavozott kozulunk, pedig milyen szukseg lenne ma is ovo szavara.
  Ahogy ismertem, nehany embert meg a fulenel fogva dobna ki a szekhazbol !
  Nyugodj bekeben Jeno bacsi !

 • Nyugodj Békében JENŐ BÁCSI!!! Sajnos bíztos sokszor forog a sírjában amikor látja mi történik a szeretett klubjában!!!Nem itt tartanánk ha hozzá hasonló EMBEREK lennének a klubházban és környékén,a pályáról nem is beszélve!!! Hajrá FRADI!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.24. 20:00 BL selejtező FTC–Valletta FC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST