Deák Ferenc

5 hozzászólás a(z) Deák Ferenc bejegyzéshez

 • GÓLKIRÁLY A KAPUBAN

  Bár cikkünk azokról a labdarúgókról szól, akik mezőnyjátékosból kapusok lettek, mindenképpen érdemes megemlí­teni örökös gólkirályunkat, a legtöbb élvonalbeli meccsét a Ferencvárosban játszó Deák Ferencet is, aki ugyan fordí­tott utat járt be, hiszen kapusból lett csatár, ám aztán többször is előfordult, hogy a nagyszerű támadó beállt a kapuba – s nem holmi edzőmeccsen, hanem NB I-es vagy NB II-es bajnokin!
  Deák ifistaként kapus volt, sőt 18 évesen a felnőttek között is kapusként mutatkozott be, az 1939–1940-es idényben az NB B (akkor ez volt a másodosztály neve) Alföldi csoportjában szereplő Szentlőrinci AC-ban a szezon utolsó két fordulójában kapusként vetették be – az UTE ellen hét, a Szegedi KEAC ellen négy gólt szedett be.
  A következő szezonban viszont már mezőnyjátékos volt, első NB III-as meccsén (még jobb oldali középpályásként) a Komárom ellen tizenegyesből gólt is szerzett, majd 1941 márciusában, amikor először játszott középcsatárt, hat góllal terhelte meg a Budakalász kapuját!
  Ettől kezdve kihagyhatatlan volt a SZAC-ból, amellyel 1944 nyarán feljutott az NB I-be. Az élvonalban is roppant gólerős volt, és az 1945–1946-os szezonban 66 gólt termelt 34 mérkőzésen. De „csak” 33 találkozón játszott csatárt, 1946. július 7-én, a bajnok Újpest ellen ugyanis ő volt a kapus. A bombaerős újpestiek ellen nem sok sikerélményben volt része, hiszen kilenc gólt kapott.
  Később is előfordult, hogy beállt a kapuba, már Dózsa-játékosként 1952 szeptemberében a Csepel ellen büntetőt hárí­tott, Keszthelyi Mihály tizenegyesét védte ki. 1956 őszén, a Bp. Spartacus labdarúgójaként a megsérült Zsikla kapus helyett védett az 50. perctől.

  http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_ii/golkiraly-is-allt-mar-kapuban-kint-es-bent-ket-kulon-vilag-2408795

 • Deák “Bamba”, legyen Neked könnyű a föld … minden idők egyik legnagyobb csatára … azért elnézném a mai Real Margitban, amint csak 60-70 gólt rúgna egy szezonban … milyen indokkal hagynák ki? Kevés fröccsöt iszik??? Micsoda játékos lehetett … DEÁK FERENC!!! EZ az ember nem fért be az Aranycsapatba??? “Deák 6 gólján kí­vül semmit sem csinált ..” -- fogunk még valaha ilyet olvasni???

 • Úgy van, Bamba a miénk volt, neki is, Henninek is megbocsátható volt, hogy átléptek az “ellenhez”, hisz nem volt más választásuk. De “Fradizmusát” bizonyí­tja az is, hogy ott már meg sem közelí­tette azt a formát, mint nálunk. Mint oly sokan, de oly sokan, amikor el kellett hagynia a Fraidt, valami összetört benne. Ő is élni fog mindaddig, amí­g egyetlen fradista is élni fog, azaz, a Naprendszer kihűléséig.

 • A Fradi-emlékezet mindörökké kitörölhetetlen fejezete Deák Bamba és az ő köré épült Fradi, a legfeledhetetlenebbek közül. Isten nyugosztalja, de bennünk örökké él.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ