Domonkos László

Domonkos László

Hosszú évekig a BTC-ben, majd az MTK-ban (1904-13: 102 bajnoki; egy-egy bajnok- és kupagyőztes csapat tagja) védett, ahonnan válogatott is volt.

Domonkos volt a magyar labdarúgás első nemzetközi szintet elérő kapusa. Mozgása az akrobaták, labdabiztonsága pedig a zsonglőrök ügyességével vetekedett. Bátorsága a vakmerőség határát súrolta. Az angol kapusok mintája nyomán hazánkban új iskolát teremtett. Már nem öklözésre és lábbal való védésre törekedett, hanem lehetőleg megfogta a labdát. Ha kellett vetődéssel hárított (előtte Holics kivételével nem nagyon vetődtek a kapuvédők). Kontinensünk legjobb kapuvédői között tartották számon. Mindössze 24 éves koráig volt válogatott, ennek oka Zsák Károly megjelenésében keresendő. A válogatottban két büntetőt is hárított.

Az 1907/08 évi bajnokság legjobb játékosának választották. A jeles hálóőr azonban nem csak brilliáns védéseiről volt híres, hanem a nem túl sportszerű életmódjáról is. Társaitól a “Jajczay” gúnynevet kapta, mert minden szabadidejét a Kerepesi út – Festetics utca sarkán lévő pincehelyiségben töltötte…

Pályafutásának csúcsa után, 1914-ben igazolt az FTC-hez. Bemutatkozása volt csapata ellen rosszul sikerült, nem tudott megállapodni zöld-fehér színekben.

A világháborús években halálhírét keltették. 1915 végén több újság – még a bécsi is – nekrológot jelentetett meg. Néhány nap múlva jött a cáfolat:

„Kedves szerkesztő úr! Amely szerint én a fronton hősi halált haltam volna, nem felel meg a valóságnak. Élek, és a legjobb egészségnek örvendek. Tisztelője: Domonkos László”

A harctéren golyót kapott a lábába, s a legendás kapus megrokkant. Negyvenegy évvel később, 1956-ban hunyt el.

(Antal Zoltán, Hoffer József, Nagy Béla és Hoppe László írásainak valamint az MTK kiadványainak felhasználásával)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

 • A hôskorunk mindig is bizonyìtja, hogy az MTK és màs csapatok nélkül Mink Sem lennénk azok, akik vagyunk.

  Szép ìràs.

  Tùl sokat bizonyàra nem tudunk erròl a férfirôl.

  Olykor egy kis gyengeség “nem tùl sportszerû életmòd” is elég ahhoz, hogy emberként férkôzzön közelebb hozzànk.

  Azok a hôskorbòl pedig visszamaradt fényképek (ez példàul nagyon jòl sikerült) mindig felidézik szàmomra az ember mulandòsàgàt.

  A “Kerepesi út – Festetics utca sarkán lévő pincehelyiség” màr talàn le van bontva, vagy màs àll a helyén.

  Az FTC még megvan.

  Az örökrangadò is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST