dr. Kalocsay Géza

kalocsay-gezaA szélsőtársaihoz képest magas, erőteljes játékos szélvészgyors, lendületes labdarúgó volt. Különösen villámgyors rajtjaival tűnt ki. A labdát jól kezelte, pontosan adott be. Kapura is határozottan tört és erőteljesen lőtt. A Kárpátaljáról származó csatár 1934-ben az ezüstérmet szerzett csehszlovák válogatott világbajnoki keretének volt tagja. Egy évvel később a prágai Sparta csapatában lépett pályára a Közép-európai Kupa döntőjében az Üllői úton.

A labdarúgás mellett a tanulást is fontosnak tartotta. Miközben csehszlovák bajnok és Közép-európai Kupa győztes lett, a helyi jogi egyetemen tanult és doktorált.

Franciaországi kitérő után igazolt Kispestre 1939-ben, ahonnan magyar válogatott is lett. Egy év múlva került a Ferencvároshoz, ahol mindössze egyetlen szezont töltött el (ekkor az Üllői úton három “Dr.” labdarúgó is játszott – Sárosi, Kalocsay, Szoyka). A zöld-fehérek bajnokcsapatában 17 mérkőzésen szerepelt és 9 gólt szerzett. 1940 novemberében lőtte egyetlen dupláját volt csapata ellen. Ebben a szezonban kétszer is öt gólt rúgott a Fradi az Újpestnek, Kalocsay mindkét mérkőzésen kapuba talált. Aztán az idény végén Újpestre igazolt … Később itt fejezte be játékos-pályafutását.

*

Kulcsár Sándor és dr. Kalocsay Géza

Kulcsár Sándor és dr. Kalocsay Géza

“Mert ő még olyan magyar edző volt, akinek volt civil műveltsége is, aki valóban az értelmiséghez tartozott, s aki jó pár nyelvet beszélt magas szinten.”

Edzői ténykedése alatt sem szűnt meg a vándorló kedve. Külföldön a belga Standard Liege csapatával bajnokságot, a jugoszláv Partizan Beograddal kupát, a lengyel Górnik Zabrzéval bajnokságot és kupát is tudott nyerni. Idehaza -többek közt- az MTK, Újpest, Pécs illetve Videoton edzője is volt. A lila-fehérekkel az elődöntőig menetelt Kupagyőztesek Európa Kupájának 1961/62-es kiírásában.

1970-ben a Ferencváros vezetőedzője is volt, dr. Lakat Károlyt váltotta a kispadon. A félidényes bajnokságban az Ú. Dózsával szemben maradt alul a bajnoki döntők során Novákék. ’70 őszén két győzelem és három vereség után felállt a kispadról dr. Kalocsay Géza.

1999-ben, 85 éves korában kezdőrúgást végzett az egyik mérkőzés előtt az Üllői úton. 2008. szeptember 26.-án, 95 évesen hunyt el.

(Antal Zoltán, Hoffer József, Szőllősi György és Nagy Béla írásainak felhasználásával)

4 hozzászólás a(z) dr. Kalocsay Géza bejegyzéshez

  • nem felvidéki,hanem kárpátaljai származású!!! Beregszászon született…

    • Igazad van! Ettől függetlenül MINDEN magyar büszke lehet rá, akárhol is született … De, nekünk, Fradistáknak több száz ilyen ikonunk van!

  • Ma lenne 100 éves, Isten nyugosztalja. Állítólag Lengyelországban nagy mágusnak tartották, sokak szerint nagy része volt a lengyel futball felemelkedésében. Alig 1 évet játszott nálunk, alig 1 évet edzősködött, mégis mindenki Fradistának könyvelte el. YSE, ’70-ben talán túl nagy volt a különbség a “nagy öregek” (a Császár, Novák, Rákosi, Juhász) és az “ifjú titánok” (Vépi, Megyesi, Füsi, Mucha, Bartosik stb.) között?

  • Ahogy 1970-ben inkább csak éreztem, most már azonban meggyőződésem: bukásának oka az volt nálunk, hogy nem találta meg a hangot sem a csapattal, sem a szurkolókkal. Pedig tudása alapján nagyot alkothatott volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST