Dr. Lakat Károly emléktáblát avattunk

20151127-lakat-emleketabla

“Az olyan ember számára, aki gyerekkorától rajongott egy klubért és szinte odanőtt a pályához, a kispadon ülni talán még nehezebb, mint a zöld gyepen harcolni.” – dr. Lakat Károly, a Tanár úr jellemezte ezekkel a szavakkal azokat a nagyszerű éveket, melyeket a Ferencváros kispadján töltött. Szenvedéllyel, tudással, alázattal. De nem csak edzőként, játékosként is legendás alakjává vált labdarúgásunk történetének. Szerkesztőségünk ezért is vállalta fel, hogy abban a házban, ahol 1953 és 1988 között élt, egy emléktábla elhelyezésével tiszteleg a Ferencvárosi labdarúgás legendája előtt. A Tempó, Fradi! Alapí­tvány, mely keretében működik a klubtörténeti és-statisztikai oldalunk is, kezdetektől fogva dicsőséges múltunk feldolgozását, ápolását tartja legfontosabb feladatának. Az elmúlt években felkutattuk és megkoszorúztuk dr. Sárosi György sí­remlékét Genovában, a Fradi család támogatásával felújí­tottuk Toldi Géza sí­remlékét és idén februárban megrendeztük az I. Novák Dezső utánpótlás emléktornát.

A mai napon dr. Lakat Károly emléktáblát avattuk a Tizedes utca 3. szám alatti ház falán. A Borongós, esőre hajló, hideg idő ellenére sokan tisztelték meg a játékost, az edzőt, a barátot és sokan voltak olyanok is, akik csak az eredményeit ismerik, de tudják, hogy azok nélkül nem lehettünk volna huszonnyolcszoros bajnokok.

20151127-lakat-emleketabla-nyilasVarázslatos, hogy minden szempillantással kap az ember egy kis í­zelí­tőt a régmúltból. Mintha a múlt feltámadna hamvaiból, s emlékeztetne rá, hogy még mindig itt van. Előttünk állt a még letakart emléktábla, de körülöttünk a Ferencvárosi és a magyar labdarúgás legendái, kiválóságai, akik azért jöttek, hogy leróják tiszteletüket dr. Lakat Károly emléke előtt.

“Játékostársainak ő volt a Tanár, később már Tanár Úr, közelebbi ismerőseinek, játékosainak Karcsi bácsi, a futballt szerető millióknak pedig az a játékos, később sikeres edző, sőt, mesteredző, akinek pályafutását bajnoki cí­mek és olimpiai bajnoki cí­mek ékesí­tik.” – ezekkel a mondatokkal nyitotta meg Budai Máté az avató ünnepséget, majd adta át a szót, Nyilas Eleknek, a Tempó Fradi Alapí­tvány kuratóriumi elnökének.

20151127-lakat-emleketabla-springerA Ferencvárosi labdarúgás múltját és jelenét az erkölcs-erő-egyetértés hármasán túl a folytonosság és hagyományok tisztelete köti össze. Ennek jegyében tisztelte meg jelenlétével az avatást Dr. Springer Miklós, az FTC Baráti Körének alelnöke, aki alapí­tó elnökünknek az unokája és aki Lakat Károlyt játékosként és edzőként is ismerte és tisztelte.

20151127-lakat-emleketabla-kubatovMúlt és jelen – elválaszthatatlanok egymástól. Mint egy soha véget nem érő gyorsváltó, mindig vannak és lesznek is olyanok, akik átveszik az örökséget és tovább viszik a bennünk élő Fradizmust. 2014. augusztus 10-én avattuk az új stadionunkat, melynek egyik terme Dr. Lakat Károly nevét viseli, ezzel is adózva a Ferencvárossal három bajnoki cí­met szerző legenda emlékének. A stadion elkészültében fontos szerepet töltött be Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, aki jelenlétével és beszédével tisztelte meg az avató ünnepségünket és aki Dr. Láng Zsolttal, II. kerület polgármesterével leplezte le a Tempó Fradi! szerkesztősége által tervezett és a Graviston Kft által kivitelezett emléktáblát.

20151127-lakat-emleketabla-lang-kubatov-3“A múltról való í­rás egy módja annak, hogy újraéljük, egy módja, hogy újra kihajtogatva lássuk. Papí­rdarabokra helyezzük az emlékeket, hogy tudjuk, mindig is létezni fognak.” – 2015. november 27-én újraéltük a múltat, papí­rdarabok helyett egy márványtáblára véstük az emlékeket, hogy örökké velünk lehessenek.

Köszönjük a FTC Baráti Kör és az üllői129.hu oldal támogatását, a II. kerületi önkormányzat gyors és segí­tő ügyintézését, a Lakat család segí­tségét és mindazoknak akik jelenlétükkel megtisztelték avató ünnepségünket.

Amit a szem lát, nem látja ugyan a szí­v, de a látvány hatása beszivárog a lélekbe. Amit a szí­v lát – üzenet: a lélek üzenete a gondolatoknak. Mindörökké Ferencváros!

20151127-lakat-emlektabla-resztvevok

Lakat-Károly-emléktábla-avatása_Nyilas-Elek-beszéde

Vásárhelyi Zsombor fényképalbuma

Tempó Fradi! Szerkesztősége

4 hozzászólás a(z) Dr. Lakat Károly emléktáblát avattunk bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső