Dzurják József: 60

dzurjak_jozsef_0228

Ikladon és Jászberényben tanulta a foci mesterségét, a Lehel szí­neiben lett felnőtt labdarúgó. Alig volt húsz éves, amikor Békéscsabára került, majd jött a katonaság és a kötelező klubváltás (Honvéd Szabó Lajos SE).

Leszerelés után a Diósgyőr játékosa lett. 1984. március 3-án a Fradi ellen mutatkozott be az élvonalban, ’84 tavaszán tí­z mérkőzésen kétszer talált a kapuba. Az idény végén csapata az utolsó helyen végzett, és kiesett az NB II-be. Csöpi azonban maradt Diósgyőrben és a következő két bajnoki idényben 53-szor vette be az ellenfelek kapuját, ezzel mindkétszer gólkirály lett a második vonalban.

1986 nyarán Dalnoki Jenő hozta az Üllői útra nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy hosszú idő után végre legyen egy góllövő csatára (a Nyilasi-Szokolai duó távozása után évekig hadilábon álltak csatáraink a gólszerzéssel).

“Sok javí­tani valóm van: rúgás, fejjáték, erősödnöm is kellene, kerülöm az ütközéseket, nem vagyok elég gyors, nem vagyok az a tí­pus, aki felszántja a pályát. Az erényeim? Mindig időben oda tudok kerülni a tizenhatoson belülre, és elég jól érzem a kaput.” – mutatta be önmagát meglehetősen önkritikusan.

Mikor megkérdezték tőle a szurkolói ankéton, hogy hány gólt fog rúgni a szezonban, az volt a válasza, hogy “tucatot biztosan”. “Nem volt mit tenni, meg kellett í­gérni néhány gólt.” – emlékezett vissza az idény végén.

A két gólvágó itt éppen Bánkit köszönti

A két gólvágó itt éppen Bánkit köszönti

Dzurják Csöpi nagyon hamar bizonyí­totta, hogy a góllövéshez igazán ért. Első idényében tizenhárom gólt szerzett huszonöt bajnoki meccsén, ötször duplázott a bajnoki pontvadászatban, ezzel a csapat házi gólkirályaként érdemelte ki a Toldi-vándordí­jat. 1987 tavaszán meghí­vót kapott az olimpiai válogatottba Verebes Józseftől. Az Üllői úton rendezett Spanyolország elleni találkozón gólt is szerzett, nem is akármilyet, győztes gólt.

A következő két idénye nem úgy sikerült, ahogy tervezte. A gólokkal ekkor sem maradt adós, de a tétmérkőzések helyett a felkészülési találkozókon jeleskedett a góllövésben. Az újabb tizenhárom bajnoki találatához már negyvenhárom mérkőzésre volt szüksége (közben csatártársa, Fischer Pali termelte a gólokat).

Az 1989/90-es idény pazarul sikerült számára. Fischer Ajaxhoz való távozása után egymaga megrúgta azt a gólmennyiséget, amihez a korábbi három esztendőben ketten kellettek. Negyvennyolc ferencvárosi dí­jmérkőzésén harminchat gólt jegyezhettünk fel a neve mellé, a bajnokságban elért tizennyolc góljával az NB I legeredményesebb játékosának bizonyult.

1990-től külföldön is kipróbálta „gólgyárosi” képességét, a kezdetekben nem túl nagy sikerrel. A Fradiból a német Chemnitzer FC-hez igazolt, chemnitzi szí­nekben hat mérkőzésen lépett pályára az utolsó keletnémet bajnokságban 1990 őszén.

1991 tavaszán a jugoszláv bajnokságban szereplő szabadkai Szpartak Szuboticához igazolt, de csak pár mérkőzést játszottak, aztán kitört a háború, áprilisban már újra az Üllői úton készülődött bajnoki meccsre. ’91 tavaszán hét, őszén két mérkőzésen lépett pályára. Ugyanezen év szeptemberében 171 dí­jmérkőzéssel és 97 góllal a tarsolyában búcsúzott a Ferencvárostól.

TFU_19900900_fff-trb_002-0002-dzurjak

Másodszor is övé a Toldi-serleg

“Élete legszebb két éve” következett Cipruson. Az Omonia Nicosia csapatában első évben gólkirály lett huszonhárom meccsen lőtt huszonegy góljával (különösen a Nea Szalamina Famaguszta ellen ment neki a játék, mindkét mérkőzésen mesterhármast ért el), majd egy elvesztett kupadöntő után, a bajnoki pontvadászat élén végeztek.

A légióskodás után, először a III. kerület, majd a Vác játékosa lett. 1994-ben egy Ferencváros elleni mérkőzésen két gólt is lőtt szeretett csapatának, ráadásként még bajnoki cí­met is ünnepelhetett a Vác FC Samsung csapatával.

Vácról a másodosztályú Diósgyőrhöz tért vissza, majd a távoli Maldí­v szigetekre igazolt. Az Orchid SC szí­neiben ismét gólkirályi cí­met szerzett.

Labdarúgó-pályafutása után sportújságí­ró lett a Nemzeti Sportnál és párhuzamosan edzősködni kezdett kezdett.

Dzurják József

Vezetőedzőként alacsonyabb osztályú (Dunakeszi, BVSC, REAC) és utánpótlás (Ferencváros U19, Ferencváros U17) csapatok mellett dolgozott. Aztán pályaedzőként is megfordult néhány egyesületnél: DVTK, Videoton, ZTE. De dolgozott külföldön is: Albániában, Malajziában, és a Maldí­v-szigeteken, ahol kupát és bajnokságot is nyert csapatával.

Hazaérkezve egy alattomos betegség támadta meg szervezetét. Csöpi gyógyulásáért megmozdult a Fradi tábor is. Nem csak lélekben, de tettekben is. Segí­tséget nyújtottak a gyógykezelésben, a játékostársak a látogatásaikkal adtak erőt. Az „erő” vele volt, sikerült leküzdeni a gyilkos kórt.

Gyógyulása után visszatért imádott játékához, ahhoz amihez mindig is értett, a labdarúgáshoz.

Klubjai (játékosként): Ikladi Vasas (1972-76), Jászberényi Lehel (1976-82), Jászárokszállási Vasas (1980), Békéscsaba (1982), Honvéd Szabó L. SE (1982-83), DVTK (1984-86: 10 NB I-es bajnoki / 2 gól, ? NB II-es mérkőzés / 53 gól), FTC (1986-90: 96 bajnoki / 44 gól), Chemnitzer FC (1990: 6 bajnoki / 1 gól), RW Erfurt (1991), Spartak Subotica (1991: 3 bajnoki), FTC (1991: 9 bajnoki / 2 gól), Omonia Nicosia (1991-93: 48 bajnoki / 34 gól), III. ker. TVE (1993-94), Vác (1994: 16 bajnoki / 8 gól), Diósgyőr (1995), Orchid SC (1996)
edzőként: Dunakeszi VSE (1997-98), Diósgyőr (1999-2000: pályaedző), FK Tirana (2000-01: pályaedző), BVSC (2001-02), Videoton (2002: pályaedző), FTC U19 (2003), Malajzia válogatott (2004: pályaedző, az U23-as válogatott vezetőedzője), ZTE (2005-06: pályaedző), Magyar U19 válogatott (2006-07: pályaedző), Club Valencia (2008-09), FTC U17 (2010-11), DVTK (2012: pályaedző), ZTE (2013: pályaedző), FTC Futsal (2014), REAC (2014-)

8 hozzászólás a(z) Dzurják József: 60 bejegyzéshez

 • Isten éltessen, Csöpi, még nagyon sokáig!!! A 91-92-es bajnokcsapatnak Te is tagja voltál, ezt jó lenne, ha minden statisztika í­gy könyvelné el. Remélem, a mai Fradi-vezetés számára nem megoldhatatlan feladat, hogy valamelyik akkori játékostárs aranyérmét lemásolnák és odaadnák Neked!

 • Isten éltessen sokáig !

  Először is jó hí­r,hogy az egézsége rendben van,mert ez a legfontosabb!
  És remélem igazak azok a hí­rek,hogy ismét aktí­v részese leszel a Fradi-Családnak,mert ilyen embernek mindig is helye van itt,akik annyit tettek a csapatért, mint Ő!

 • Isten éltessen sokáig Csöpi!
  Felemelő érzéssel tölt el,hogy a Te góljaidon nőttem fel!
  Azt nagyon sajnálom, hogy az 1991/92-es bajnoki cí­münk után nem adták át neked az aranyérmet, pedig 1991-ben pályára léptél az üllői úton a haladás ellen és egy parádés gólt ollóztál!
  Nagyon boldog vagyok, hogy győztesen ví­vtad meg a súlyos betegség elleni harcodat!!!
  Jó egészséget, és nagyon boldog hosszú életet kí­vánok!!!!

 • Kedves Józsi Hallottuk megint ki ujjult a betegséged és Marika ad neked csontvelőt Kí­vánjuk neked hogy a Jóisten legyen veled a nehéz és fájdalmas napokon Imátkozok érted az Oszival együtt Te nem adhatod fel küzdened kell és küzdjél is Neked van egy szép lányod édesanyád aki nagyon szeret a testvéreid aki ha kell mindent megtesz érted Mindenelsmerés az övé Marikáé Veled vagyunk ha csak gondolatban is Sok mindenen keresztül mentünk már mind a ketten az életünkben De leküzdöttünk minden akadályt Én túl vagyok már aműtéten Lábadozok Most te jösz és nemsokára te is lábadozol mint én Szurkolunk Neked Ezt meccset is Neked kell meg nyerni Hajrá Józsi és Marika Unokatesód Wind Erzsi és Oszi

 • Az 1986/87-es bajnokság elött volt egy szurkolói ankét. Ott ültünk a nézőtéren, és csendesen derültünk, amikor valamelyik szurkolótárs megkérdezte, hogy “hány gólt vállal?” 18-at, felelte gondolkodás nélkül.
  Aztán egy év múlva bevallotta, hogy fogalma sem volt, hány gólt fog lőni, csak mondott egy számot.
  De bejött.
  És emlékszem egy Vác elleni meccsre a Tv-ből, amikor a félpályánál kiugrott, senki sem tudta szerelni, és az közismerten +vagy a baba, vagy a labda” stí­lusban kifutó Koszta mellett belőtte a gólunkat.
  Egyébként gyógyulj meg, túl fiatal vagy még ahhoz, hogy csatlakozz a más dimenzióba távozott sporttárakhoz.

 • Szia Józsi Hallottuk hogy betegeskedsz mielöbbi gyógyulást kí­vánunk NEKED Boldog születésnapot és nagyon sok erőt és kitartást unokatesod Wind Erzsi és Oszi utóirat én is nagyon beteg vagyok de kitartás legyőzzük

 • Gyogyulj mar meg Csopi, kell meg az oregfiukban az a nehany szemfules golod !
  S -- meg eppen a nyolc napon belul -- a Joisten eltessen sokaig !

 • Mielőbbi gyógyulást és boldog születésnapot Csöpi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső