Feljegyzések a fotelból – “Csendes” döntetlen

fotelszurkolo_gyasz

Két nappal ezelőtt, amikor í­rtam a „Csak a győzelem számí­t” jegyzetemet, még kizárólag csak a Ferencváros és az előttünk álló fontos mérkőzés járt a fejemben. Úgy gondoltam, egy olyan fordulóponthoz érkezett a csapat, hogy az MTK elleni mérkőzés után, az elmúlt időszakban felhalmozódott kérdéseimre válaszokat fogok kapni. Bí­ztam abban, hogy a csapat rám cáfol és a hazai botladozások után megmutatja az igazi arcát.

Tegnap azonban minden megváltozott. Örökre elment Varga Zoli, a Ferencváros legendás játékosa. Innentől kezdve, egyik pillanatról a másikra, más értelmet kaptak a mondatok. Már a mérkőzés előtt éreztem, hogy az eredménytől függetlenül, egy „csendes” fotelszurkoló fogja leí­rni a gondolatait, melyek ráadásul még mindig Varga Zoli körül forognak. Már a mérkőzés előtt tudtam, ha esetleg kikapunk, még akkor sem fogok kritikai hangot megütni. Ha győztesen hagyjuk el a pályát, akkor bár nem vagyok vallásos, de imára kulcsoltam volna a kezem, és felnéztem volna az égre, hátha meglátom Zoli mosolygós arcát.

Csendes döntetlen lett a vége. Mielőtt bárki is félreértené, a „csendes” szót nagyon is átvitt értelemben használom, hiszen a mérkőzés feszült, és magyar viszonylathoz képest hajtós és küzdőre sikeredett. A mérkőzésre kilátogató kétezer Fradista a szurkolásával megmutatta, mire is képes, ha egységesen kiáll a csapat mellett. Biztos vagyok benne, hogy Elding bombagólja után több százezer zaklatott Fradista szí­v dobbant és többen a lelátón az égre néztek és Zolinak ajánlotta Anthony gólját.

Konkrétan nem a mérkőzéshez tartozik, de lenne egy kritikai megjegyzésem a hazai csapathoz. Úgy gondolom, hogy Varga Zoli nem csak a Ferencváros legendás játékosa, de az egész magyar labdarúgás egyik legfényesebb csillaga is volt. Nekem feltűnt, hogy a tévé stúdióban üllők tudták ezt, hogy a mérkőzést riportere tudta ezt, de a hazai csapat játékosai nem tudták, hiszen nem viselték a fekete karszalagot. Tovább nem is akarom folytatni, hiszen mindenkinek szí­ve joga eldönteni a részvét formáját, de…(kérem, a kipontozott részhez mindenki gondolja oda a saját érzéseit).

Visszatérve a mérkőzéshez, ahogy az előbb í­rtam, túl sokat most nem szeretnék róla mondani. Csendben figyeltem a mérkőzést és egyedül Elding varázslatos gólja után emeltem magasba a kezem: „ennek még Zoli is csettintett volna!” – gondoltam örömittasan, és belül egy furcsa remegés lett úrra rajtam. Azon kaptam magam, hogy nem csak az esetleges három pontért izgulok, hanem azért is, hogy a mérkőzés lefújása után, amikor leülök a számí­tógép elé és elkezdem megfogalmazni a jegyzetemet, ezt a cí­met adhassam: „zöld-fehér ajándék a megfáradt szí­vnek.” Nem sikerült, mert amit az elmúlt héten hiányoltam, és kritizáltam, azt szinte pontról pontra az MTK ellen is visszakaptam.

Ezzel meg az egyik kérdésemre meg is kaptam a választ. Azzal az illúzióval, hogy egy eredményes tavaszi meneteléssel odaérhetünk közvetlenül az élmezőnyhöz, végleg szertefoszlott. A mostani játékosállomány az amúgy borzalmasan gyenge magyar bajnokság 7-10 helyére pályázhat, semmi jobbra. Valami még nagyon kikí­vánkozik belőlem, de Varga Zoli miatt, most még nem í­rom le, de ha Short továbbra is olyan szándékkal cserél, mint ahogy ez nagyon is látszik, akkor legközelebb le fogom í­rni még akkor is, ha ez még számomra is kí­nos lesz. Biztos vagyok benne, mindenki tudja, miről és kiről is van szó.

Csendes döntetlen lett a 198. örökrangadó. Azon már kár elmélkedni, hogy miért is hí­vunk egy olyan mérkőzést rangadónak, ahol a bajnokság két középcsapata gyűri egymást kilencven percen keresztül. A neheze meg, még hátra van. Most jönnek azok a csapatok, ahol a papí­rforma szerint sajnos nem mi vagyunk az egyértelmű esélyesek és akkor még nagyon is bizakodóan fogalmaztam.

Mire idáig értem a mondókámmal, hirtelen azon kaptam magam, hogy most akaratlanul is Varga Zoli mögé bújok és a „csendes döntetlent” a legendás játékos elvesztésével próbálom igazolni. Sajnos lehet, hogy már arra sincs energiám, hogy kritikai hangot üssek meg. Fásult lettem és ezt most nagyon nem szeretem. Jó lenne, ha a következő fordulókban a csapat fittyet hányva minden papí­rformának, ki tudna zökkenteni ebből a fásultságból.

Zoli, van rá esély?

– lalolib –

3 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – “Csendes” döntetlen bejegyzéshez

 • Schembrit végre mikor teszi be a csapatba Short? Fél talán, hogy fazonja lesz és játszani fog a Fradi? Ezt az impotens taktikát!!!
  Megyeri-Stockley/Balog,Csizmadia,Tutoric,Balog/Wolfe-Morrison,Kulcsár,Rósa/Tóth,SCHEMBRI-Elding,Ferenczi/Abdi
  Szerintem ez egy játszó (nem í­velgető, védekező,tökölős) csapat lehetne.

  HAJRÁ FRADI!!!
  VARGA ZOLI bennünk, az emlékeinkben mindig velünk maradsz!!!

 • Az biztos hogy az idegen légiósok (kivéve Edling és Tutorics) a Fradi utánpotlásának a szintjét sem ütik meg.Céltalan ivelgetésk,passzok az esetek 70% ban rossz helyre.Jaték stilus és elképzelés nincs .Fiatal értékeink ,Bence és Dávid,fejlödése meg fog törni hogy nincs csapat mögötük.Pista és Edling szélmalom harcot viv 6-7 védövel.Hiányzik a játékosság ,amihez játékos inteigencia is kell.Sajnos nem tartanánk itt ha Lipcsei csak 2 évvel fiatalabb lenne.Sajnos szegény ember vizzel főz,de légiosaink csak harmatok….

 • Igazad van, nem könnyű a tegnapi mérkőzésről beszélni. Egyrészt Zoli halála miatt, másrészt mert alig változott valami. A változás meg annyi volt, hogy nem nagyon éreztem a mérkőzés során, hogy ki is kaphatunk, mert főleg a második félidőben uraltuk a játékot, de ez nagyon meddő volt ahhoz, hogy nyerni is tudjunk. Egy dolog tetszett, Csizi középső védőjátéka. Én ott játszatnám, mert Tutoriccsal elég stabilnak tűnnek. Balogot kitenném jobbra, Wolfot meg balra. Ettől még nincs középpályánk, igaz még egyszer sem játszottunk úgy, ahogy szerintem kéne. A máltait miért nem probáljuk ki élesben? Az első félidőben nem is volt bal oldalunk, mert ha átkerült a labda, a spanyol biztos rossz helyre adta. Tóth Bence vajon mit játszott? Elől meg egyértelmű, ha nincs szélsőjáték, akkor a két csatár tehetetlen. Most olyan meccsek következnek ahol már nem lehet kisérletezni, ráadásul a liga kupát sem használtuk ki megfelelően a stilus kialakitásához. Sok jót én sem várok, szerintem maradunk a 10. helyen. Ennyi van a csapatban és nem több.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső