Feljegyzések a fotelból – Rémálmaim zöld-fehérben

Gyerekkoromban sokszor gyötörtek rémálmok. A legtöbb esetben egy feneketlen szakadékba zuhantam. Szörnyű érzés volt. Egy idő után rájöttem, hogy ez ellen úgy tudok védekezni, ha kinyitom a szemem és felébredek. Utána meg féltem visszaaludni, mert tartottam attól, hogy a céltalan zuhanás tovább fog folytatódni. Túl sok fantázia nem kell ahhoz, hogy párhuzamot vonjak a gyerekkori rémálmok és jelen Ferencvárosa között. Mert ami 2011 őszén át kell élni a szurkolóknak, az már dráma, egy kegyetlen végjáték kezdete. A gond az, hogy hiába nyitjuk ki a szemünket, hiába próbáljuk „erőszakkal” megszüntetni a rémálmot, a jelen attól még nem fog eltűnni. Ott vigyorog előttünk és mi tehetetlenül állunk. Nem látjuk a megoldást, nem látjuk a kiutat.

Lassan minden elveszett. Pedig az edzőváltás után, ha még nehezen is, de legyűrtük a tök utolsó zalai csapatot és Győrben sem vallottunk szégyent. Legalábbis eddig azt hittem. De látva a Kecskemét játékát, látva, hogy az első perctől kezdve tudták, mik a gyengéink, és hol is lehet a Fradit sarokba szorí­tani, már kétségessé vált a Győr elleni javuló játék illúziója is. A hátvédsorban minden meccsen benne van a gól, Junior mindig üresen hagyja a baloldalt, Marótit akkor futják le mikor akarják és Balog Zoli… róla inkább nem í­rok semmi rosszat, mert a múltja miatt tisztelem annyira, hogy ne bántsam. Nem az ő hibája, hogy elfutottak mellette az évek, de az már a Fradi szakmai vezetésének a hibája, hogy ezt tudva és látva, még mindig kezdőként számolnak vele. Az új igazolásról csak annyit: ismét olyan játékossal gyarapodtunk, aki már senkinek sem kellett és aki hónapok óta nem lépett pályára. Ezzel meg is adtuk a meccsenkénti „kötelező” kapott gól alaprajzát, még szerencse, hogy a fiatal Jova ma mindent megtett annak érdekében, hogy eggyel megússzuk a kecskeméti kalandot.

A hátvédsor védelmében ilyenkor szokás megemlí­teni, hogy jó-jó, összehoznak egy-két gólt meccsenként, de ha mellette rúgnánk 3-4 gólt, máris győztesen hagynánk el a játékteret. De vajon ki lőjön itt gólt? És ha még lenne is góllövő csatár, vajon ki hozná őt kihagyhatatlan helyzetbe? A Kecskemét ellen nem működött semmi. Vergődtünk a pályán, percekig csak kergettük a kecskemétieket és bár voltak időszakok amikor fölényben fociztunk, de sajnos van olyan sejtésem, hogy a Kecskemét hasonlóan a Győrhöz, előnye birtokában át is engedte a térfelet, mert biztos volt abban, hogy a meddő támadásokon kí­vül másra nem nagyon vagyunk képesek. Ráadásul a lassú és körülményes védőinket ismerve, egy-egy kontrából még újabb gólokat is szerezhetnek (Lencse két kapufát is lőtt ilyen szituációban).

10 mérkőzésből egy győzelem és öt pont. Erre a teljesí­tményre nincs magyarázat, bár jó lenne ha valaki a facebook mellett a szurkolók elé is kiállna és őszintén beszélne a helyzetünkről. Mert amióta „kitalálták” a járást, azóta tudjuk, hogy valahonnan el kell indulni ahhoz, hogy a célhoz érjünk. És ha megnézzük a kiindulási pontokat és belegondolunk, hogy milyen csapattal értük el tavaly a harmadik helyet, és abból a csapatból kik távoztak és azok helyére kik érkeztek, és kiket tettünk partvonalon kí­vülre, az őszinte válaszok valószí­nűleg nagyon fájdalmasak lennének. Hallgatni arany, mondja a közmondás, bár nem mindig kifizetődő. Az őszinteség fájhat ugyan, de annál még sem találtak ki jobb gyógyszert.

Egyet azért nem szeretnék. Éjszaka újabb rémálmokat. Bár különbség biztosan lenne a gyermekkorival szemben. Most a zuhanás közben rajtam lenne a zöld-fehér mez és hiába nyitnám ki a szemem és hiába próbálnám megszüntetni a további zuhanást, tudom, ezt most nem tudom megakadályozni.

Én csak egy szurkoló vagyok.

– lalolib –

5 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Rémálmaim zöld-fehérben bejegyzéshez

 • Szia Lalolib

  Mit tesz a fa, amely olyan helyzetben él, hogy mindig csak tövig ég ? A magjai fentartsí k azt ami volt, megòvjí k a jelen tûztôl azt ami volt és ami van és ami lesz, és toví bbadjí k belôlük azt, ami jò és okvetlen fontos a jövôjére nézve, és hogy ne pusztuljon ki.

  Szerintem a Ferencví rosnak is azt kell tennie. A tövigégések jelenlegi sorsa. Ezen egyenlôre nem tud ví ltoztatni, mert az Amerikí bòl behozott „american way of life“ csak gyôzteseket és veszteseket hagy maga hí ta mögött.

  Azonban mi nem vagyunk Amerikaiak. Az emberek hamarosan rí  fognak többenni erre. Az idô kérdése csak.

  Ha az FTC labdarùgòcsapata megszûnne, akkor a labdarùgò sportban is – legalí bb Magyarorzsí gon — az is megszûnne, hogy az ember több az embernél, és nem lehet leegyszerûsìteni a jelen gazdasí gi helyzetének az í llapotí val, mert benne sokkal több a lehetôség mint ezt a jelen gazdasí gi helyzetek ezt megengednének.

  Az ember (és a Club) életét az szenteli, aminek/akinek szenteli.

  Nem lehetséges, hogy ne zöldüljön be legalí bb egy kicsit a Magyar labdarùgí s, ha létezik még a Ferencví ros labdarùgòcsapata.

  Nincs még egy klub, akinek a hí rom E-betû ìgy még mindig zí szlají ban lenne. Ez nem a Club magí nügye, hanem arra hivatott, hogy ne ghettoban virí gozzanak. (Szellemi, vagy gazdasí gi ghettòròl beszélek).

  Jelenleg, elfogult megitélésem szerint, csak a Ferencví ros jelenti még az elkötelezett labdarùgí st mind azokkal a csapatokal szemben, akik a rövid sikerekért felhagytak a legfontosabb dolgokal.

 • Csak ebbe ne haljunk meg…

  Csak ebbe ne haljunk meg…

 • nyomnék egy lájkot ha lenne lájk gomb 🙂

 • Nincsennek vágyaim.Slózi,Sárosi,Albert,Nyilasi,Gera-dicső idők.Kérlek istenem ne essünk ki.CSak a múlt maradt?Szétestem,üressség……kétségbeesés,letargia,düh.

 • Kedves lalolib!

  Legalább tí­zszer olvastam el a soraidat és a végén mindig könnyesnek éreztem a szemem. Én is csak egy szurkoló vagyok akinek nagyon, de nagyon fáj ami manapság a Fradival történik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Novák Dezső
OLDALAK
01.27. 18:30 m4 Sport
01.30. 20:00 M4 Sport
02.06.17:15 M4Sport
MK: 02.09. 20:00 M4 Sport
02.19. 19:30 m4 Sport
02.26. 19:30 m4 Sport
FOTELSZURKOLÓ